Ρεπορταζ :Γιώργου Ηλιόπουλου
Πρωτοβουλίες για να ξυπνήσει ο «κοιμισμένος γίγαντας» που βρίσκεται στην περιοχή του ποταμού Γλαύκου, δηλαδή το Βιοτεχνικό Πάρκο Πατρών επιδιώκουν από κοινού Περιφέρεια και Δημοτική Αρχή.
Ο λόγος, τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί στο ΒΙΟΠΑ λόγω της επιδεινούμενης οικονομικής κατάστασης των τελευταίων ετών. Πρόκειται για την περιοχή που γειτνιάζει με τον Γλαύκο ποταμό, εκτάσεως 600 στρεμμάτων, και είχε επιλεχθεί για να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα εγκατάστασης των επιχειρήσεων που λόγω όχλησης ήθελαν να μεταφερθούν από τον αστικό ιστό σε ένα χώρο που θα πληρούσε όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας.
Οι προσδοκίες υψηλές, πριν από δέκα χρόνια πλήρους λειτουργίας του έργου, όμως η οικονομική κρίση που ακολούθησε αντέστρεψε τα όσα αναμένονταν.
Η κατάληξη ήταν στον φορέα να έχουν δημιουργηθεί πολλές οφειλές τόσο προς τράπεζες όσο και προς ιδιώτες. Πρέπει να σημειωθεί ότι την ευθύνη διαχείρισης έχει ο Δήμος Πατρέων, που είναι και μεγαλύτερος μέτοχος.
Οι οφειλές
Η μια μεγάλη οφειλή αφορά ανεξόφλητο δάνειο προς την Αχαϊκή Τράπεζα το οποίο φθάνει τα 3 εκατομμύρια ευρώ και πλέον διαχειρίζεται η PQH, εταιρεία που ιδρύθηκε το 2016 και διορίστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος για να λειτουργήσει ως Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής για όλα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα που τελούν υπό ειδική εκκαθάριση στην Ελλάδα. Η δεύτερη μεγάλη οφειλή έχει να κάνει με υπόλοιπο χρεών προς εργολάβο, ύψους 250.000 ευρώ, που φέρεται να έχει κινηθεί νομικά για την διεκδίκηση της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εργολάβος διεκδικεί μέσω πλειστηριασμού το συγκεκριμένο ποσό και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει και από την PQH κίνηση διεκδίκησης των οφειλών, που σήμερα ίσως και να ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια ευρώ λόγω των τόκων. Από τον πλειστηριασμό φαίνεται ότι κινδυνεύει το τμήμα των γραφείων του φορέα και κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει μέχρι που θα φθάσουν οι διεκδικήσεις.
Η συνάντηση
Αυτός ήταν και ο λόγος πρόσφατης συνάντησης του δημάρχου Πατρέων Κωσταντίνου Πελετίδη με τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Φωκίωνα Ζαΐμη, ο οποίος είναι και ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας στον φορέα, όπου το πλειοψηφικό κομμάτι το έχει ο Δήμος και εκπροσωπείται από τον πανεπιστημιακό Γιώργο Νικηφορίδη.
Μιλώντας στον Σ.Ε. ο Δήμαρχος Πατρέων τονίζει ότι:
« Υπάρχουν ζητήματα για τα χρέη του ΒΙΟΠΑ σε τράπεζες και σε εργολάβους. Αυτά σκοπός μας είναι να τα διευθετήσουμε. Όμως υπάρχουν σοβαρά νομικά ζητήματα για να επιτευχθεί. Οι λύσεις πρέπει να είναι και οικονομικές και πολιτικές. Είναι ένα χρόνιο ζήτημα και εμείς ψάχνουμε να βρούμε τις καλύτερες λύσεις και να ακολουθήσουμε τα ανάλογα βήματα. Δεν είναι θέματα που διαχειριζόμαστε καθημερινά και είμαστε στη φάση να καταγράψουμε την εικόνα και στη συνέχεια να δούμε τι δυνατότητες υπάρχουν».
Ως προς τα χρέη ο κ. Πελετίδης ξεκαθάρισε ότι αυτά δεν αφορούν τις επιχειρήσεις, αλλά την Ανώνυμη Εταιρεία που την πλειοψηφία του έχει ο Δήμος. Στόχος είναι να βρεθεί ο τρόπος να αποπληρωθούν και κυρίως πηγές χρηματοδότησης.
Το γεγονός ότι οι οφειλές είναι σε τράπεζες κάνει ακόμη πιο περίπλοκη την κατάσταση και αυτός είναι και ο λόγος που ετοιμάζεται ένα πακέτο πρωτοβουλιών ώστε το ζήτημα να τεθεί στις σωστές του διαστάσεις. Απαιτείται δηλαδή τεκμηρίωση των οφειλών και έπειτα από διαβουλεύσεις να ακολουθήσουν οι αποπληρωμές.
Στους στόχους της δημοτικής αρχής, σύμφωνα με τον κ. Πελετίδη, είναι επίσης να λυθούν και λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο ΒΙΟΠΑ. Ένα από αυτά είναι και το ζήτημα του πλημμελούς ηλεκτροφωτισμού στην περιοχή, το οποίο προχωράει μέσω κινήσεων που έχει αναλάβει η δημοτική αρχή.
Ο Δήμος έχει κάνει μελέτη και έχει λάβει την έγκριση και είναι στην φάση υλοποίησης εδώ και δύο χρόνια περίπου. Αναμένεται αντίστοιχη κίνηση για την καθαριότητα, μιας και αυτό παραμένει ζητούμενο για τους επιχειρηματίες.
Ο Αντιπεριφερειαρχης Ανάπτυξης Φωκίων Ζαΐμης
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειαρχης Φωκιώνας Ζαΐμης επισημαίνει ότι στόχος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος είναι η έμπρακτη στήριξη της ανάπτυξης του ΒΙΟΠΑ, που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της τοπικής επιχειρηματικότητας.
«Ήδη έχουμε υπογράψει ένα μεγάλο έργο που αφορά τον ηλεκτροφωτισμό και κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση. Μας ενδιαφέρει γενικότερα να είναι βιώσιμος ο ΒΙΟΠΑ. Στόχος μας, εκτός όμως από την στήριξη μέσω του ηλεκτροφωτισμού, είναι να γίνει μια γενναία ρύθμιση των χρεών του ΒΙΟΠΑ με όλους τους δυνατούς τρόπους που υπάρχουν» εξηγεί στον Σ.Ε ο κ. Ζαΐμης.
Σε σχέση με τα άλλα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή, ο κ. Ζαΐμης υποστηρίζει ότι εγείρονται σοβαρά ζητήματα φύλαξης του χώρου, ένα θέμα που έχει να κάνει συνολικά με τα χρέη των εταιρειών προς τον φορέα διαχείρισης. Πολλές εταιρείες δεν πληρώνουν τον φορέα, συσσωρεύονται χρέη και έτσι η φύλαξη του χώρου από ιδιώτες δεν είναι η ενδεδειγμένη, για μια περιοχή που έχει τις προδιαγραφές για δυναμική ανάπτυξη .
«Αν δεν υπάρξει οικονομική ευρωστία για να προσληφθεί ειδική εταιρεία φύλαξης, σαφώς υπάρχει πρόβλημα» εξηγεί ο κ. Ζαΐμης.
Η Περιφέρεια έχει μικρό ποσοστό συμμετοχής στο φορέα της τάξεως του 7% όμως παρόλα αυτά το ενδιαφέρον της είναι ζωηρό, μιας και ο ΒΙΟΠΑ αποτελεί αναπτυξιακή κοιτίδα για την περιοχή μας.
Στο ερώτημα μας ποιες πρωτοβουλίες μπορούν να αναληφθούν ώστε στο ΒΙΟΠΑ να σπεύσουν και άλλες επιχειρήσεις, η απάντηση του κ. Ζαΐμη είναι:
«Θα πρέπει να ενισχυθούν γενικότερα οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στα επιχειρηματικά πάρκα με κάποια κίνητρα είτε φορολογικά, είτε ασφαλιστικά. Θα μπορούσαν επίσης να ενισχυθούν με κάποια προγράμματα στο μέλλον».
Σε σχέση με το εάν γενικότερα το συγκεκριμένο πάρκο θα μπορούσε να έχει έναν πιο ενεργό ρόλο στην τοπική επιχειρηματικότητα, ο κ. Ζαΐμης υποστηρίζει ότι ίσως έχει υπάρξει χρονικά μια κωλυσιεργία που έχει οδηγήσει στη συρρίκνωσή του. Τα χρέη προς τους ιδιώτες θα μπορούσαν να είχαν ρυθμιστεί με μια αύξηση κεφαλαίου, όμως αγκάθι παραμένουν τα χρέη προς της τράπεζες. Πλέον θα πρέπει ο ΒΙΟΠΑ να έρθει σε συζήτηση με τα fund που χειρίζονται τα συγκεκριμένα δάνεια, κάτι που απαιτεί μια πιο τεχνοκρατική προσέγγιση του όλου ζητήματος.
« Όλους συμφέρει η συγκεκριμένη περιοχή να είναι υγιής και ασφαλής» σημειώνει ο κ. Ζαΐμης και εξηγεί ότι με τον Δήμο ουσιαστικά κινούνται σε παράλληλους δρόμους για την επίλυση του ζητήματος.
Π.Κοτσίρης: «Θεωρούμαστε βιομήχανοι, ενώ είμαστε απλοί βιοτέχνες»
Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες στην περιοχή μιλάει ο Πρόεδρος της Διοίκησης ΒΙΟΠΑ Παναγιώτης Κοτσίρης
Μια διαφορετική εικόνα για τον τρόπο λειτουργίας του φορέα παρουσιάζει ο πρόεδρος Διοίκησης και Διαχείρισης του Βιοτεχνικού Πάρκου Παναγιώτης Κοτσίρης. Στον συγκεκριμένο φορέα τα ηνία έχει ο Δήμος, που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου και κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό, άνω του 70%. Ο φορέας Διοίκησης είναι εκείνος που ενώ θεωρητικά έχει δυνατότητα να λάβει αποφάσεις, στην πράξη δυστυχώς δεν μπορεί.
Μιλώντας στον Σ.Ε ο κ. Κοτσίρης τονίζει ότι λόγω των οικονομικών προβλημάτων που έχουν ανακύψει η εικόνα του ΒΙΟΠΑ δεν είναι ανάλογη του κύρους, της ιστορίας αλλά και του ρόλου που καλείται να έχει στις επιχειρηματικές εξελίξεις της περιοχής.
«Ο ΒΙΟΠΑ είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Είναι μια αλήθεια αυτό. Ο Δήμος είναι μεγαλομέτοχος στον φορέα και εμείς αντίστοιχα, ως φορέας διοίκησης και διαχείρισης, δεν έχουμε πολλά περιθώρια για να κάνουμε παρεμβάσεις. Δυστυχώς αντιμετωπιζόμαστε γενικότερα ως βιομήχανοι, ενώ είμαστε άνθρωποι του μόχθου και της μουτζούρας που έχουμε ενταχθεί σε μια συγκεκριμένη περιοχή για να εργαστούμε. Και όλα αυτά ενώ ήδη οι επιχειρήσεις μας πέρασαν από μια κατάσταση δεκαετούς κρίσης και κάνουμε τις προσπάθειές μας για να ορθοποδήσουμε αλλά δεν ακουγόμαστε πουθενά».
Ως προς τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων μέσα στο Πάρκο, ο ίδιος παρατηρεί ότι:
«Το πρόβλημα είναι διαχρονικό και αφορά μια σειρά από ζητήματα. Γενικά οι εκκρεμότητες του φορέα υλοποίησης μας τραβάνε πίσω. Οι 100 επιχειρηματίες με τους περίπου 500 εργαζόμενους που είναι εγκατεστημένοι, έχουν σχηματίσει δυστυχώς μια άσχημη εικόνα οι ίδιοι για τον ΒΙΟΠΑ. Και αυτό για τους δικούς του λόγους ο καθένας. Οι περισσότεροι επειδή δεν εισπράττουν από την δημοτική αρχή αυτό που θέλουν».
Ιεραρχώντας τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί στην περιοχή, ο ίδιος υποστηρίζει ότι μεγάλο αγκάθι αποτελούσαν τα δημοτικά τέλη.
« Κάναμε πολύ μεγάλη προσπάθεια για να τα μειώσουμε. Δεν είναι καθόλου ανταποδοτικά. Είναι πλημμελείς οι υπηρεσίες που προσφέρονται από τον Δήμο και ειδικότερα υπάρχει μεγάλο παράπονο για την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό που είναι ανύπαρκτοι», υποστηρίζει ο κ. Κοτσίρης.
Ως προς τον ηλεκτροφωτισμό, ο κ. Κοτσίρης αποκαλύπτει ότι ο φορέας που είναι ο ίδιος πρόεδρος ανέλαβε να βρει μελέτη που στηριζόταν μάλιστα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όταν κατέστη ώριμη παραδόθηκε στον Δήμο. Από την πλευρά της η δημοτική αρχή την επέστρεψε πίσω και συνέταξε μια άλλη μελέτη, με ευθύνη των αρμόδιων δημοτικών υπηρεσιών, η οποία παραδόθηκε στην Περιφέρεια για χρηματοδότηση και τον Δεκέμβριο του 2018 εγκρίθηκε ώστε το έργο για να προχωρήσει. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα σε αυτό το κομμάτι, και αυτό είναι που προβληματίζει τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο ΒΙΟΠΑ.\
«Ο ΒΙΟΠΑ λόγω έλλειψης φωτισμού είναι έρμαιο των διαθέσεων διαφόρων ομάδων που κλέβουν τις επιχειρήσεις μας. Το βράδυ, μάλιστα, λόγω του σκοταδιού που επικρατεί, γίνονται διάφορες παράνομες ενέργειες μέσα στον χώρο του πάρκου. Υπάρχουν διάφορες παράνομες πράξεις που γνωρίζουμε ότι έχουν γίνει. Τολμήσαμε να βάλουμε ιδιωτική σεκιούριτι όμως και πάλι δεν καταφέραμε τίποτα. Τρεις μήνες την κρατήσαμε αλλά δεν καταφέραμε και πολλά. Φανταστείτε ότι κοντά μας βρίσκεται αστυνομικό τμήμα όμως δεν έχουμε εισακουστεί, παρά τις εκκλήσεις και την αλληλογραφία που έχουμε ανταλλάξει» αναφέρει ο κ. Κοτσίρης.
Ο ίδιος έχει πέσει θύμα διάρρηξης τέσσερις φορές όπως και άλλοι συνάδελφοί του.
Στο ερώτημα εάν τελικά υπάρχει ενδιαφέρον άλλων επιχειρήσεων να εγκατασταθούν στη συγκεκριμένη περιοχή, η απάντηση του κ. Κοτσίρη είναι ότι θα μπορούσαν να ήταν περισσότερες, εφόσον πληρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις.
Εκτιμά ότι εάν στις επιχειρήσεις δίνονταν κάποιες ελαφρύνσεις ή διευκολύνσεις για την εγκατάστασή τους στη ζώνη του ΒΙΟΠΑ, σαφώς και θα ήταν περισσότερες. Ειδικά αυτή τη χρονική στιγμή που ζητούμενο είναι να πάρει μπροστά η Οικονομία, έπειτα από τρεις μήνες γενικού λουκέτου.
Για να δοθεί μια διέξοδος στα προβλήματα ο ίδιος θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας, ως δύο σημαντικοί τοπικοί εταίροι.