Στην ψηφοφορία που έγινε αργά το βράδι της Τρίτης 24/6 μετά το τέλος της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα του φυσικού αερίου, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το Ψήφισμα της Δημοτικής Αρχής.
Υπέρ του ψηφίσματος της Δημοτικής Αρχής ψήφισαν η «Λαϊκή Συσπείρωση», ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανυπότακτη Πολιτεία» Χρήστος Πατούχας και ο δημοτικός σύμβουλος Διονύσης Βορίσης.
Η απόφαση – ψήφισμα που αναφέρει τα εξής:
Το Δημοτικό Συμβούλιο με συνέπεια τα τελευταία χρόνια, απαιτεί από τις Κυβερνήσεις, την έλευση του φυσικού αερίου μέσω αγωγού, στην περιοχή μας.
Υποστηρίζουμε την παροχή του φυσικού αερίου στην πόλη μας και γενικότερα στη Δυτική Ελλάδα, με όρους που θα διασφαλίζουν την πρόσβαση της λαϊκής οικογένειας σε φθηνή ενέργεια, θα εγγυώνται την ασφάλεια των κατοίκων, αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος.
Η πόλη μας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στερούνται και θα συνεχίσουν να στερούνται το φυσικό αέριο, γιατί όλες διαδοχικά οι Κυβερνήσεις δεν θέλουν να κατασκευαστεί ο αγωγός, με βάση την γνωστή λογική του «κόστους – οφέλους».
Επιβεβαίωση των παραπάνω, είναι ότι αγωγός φυσικού αερίου κατασκευάστηκε μέχρι τους Αγίους Θεόδωρους Κορινθίας, επειδή ένας από τους πιο γνωστούς επιχειρηματικούς ομίλους σχεδιάζει πλωτό τερματικό σταθμό παραλαβής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, χωρητικότητας 135.000 -180.000 κυβικών μέτρων, στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού Κόλπου στους Αγίους Θεοδώρους. Επίσης, αγωγός κατασκευάστηκε μέχρι την Μεγαλόπολη γιατί η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ κατασκεύασε εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής. Η ανάπτυξή τους, δεν είναι ούτε «δίκαιη» ούτε για «όλους», είναι για λίγους!
Το Σύμφωνο Συνεργασίας για την δημιουργία δικτύου διανομής φυσικού αερίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας όχι μόνο δεν δίνει λύση στην άρση της ενεργειακής φτώχειας, αλλά θέτει και σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των κατοίκων, γιατί το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο θα μεταφέρεται με βυτιοφόρα οχήματα, σε δρόμους με δύσκολες κυκλοφοριακές συνθήκες. Ταυτόχρονα, εγείρονται σοβαρά ζητήματα ασφάλειας για τις τέσσερις εκτάσεις που θα γίνουν οι εγκαταστάσεις, αφού είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές.
Το προτεινόμενο από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σύμφωνο συνεργασίας, είναι απαράδεκτο γιατί όπως αναφέρεται η ΔΕΔΑ Α.Ε. θα είναι ο κύριος, νομέας και κάτοχος του έργου και ο Δήμος πρέπει να συμβάλει με δωρεάν παραχώρηση οικοπέδων, οικονομικά και τεχνικά σε ένα έργο μιας ιδιωτικής εταιρείας. Να πληρώσει ο λαός της Πάτρας και των δύο άλλων πόλεων για τα κέρδη των μετόχων και να ζει με τον κίνδυνο ενός καταστροφικού «ατυχήματος».
- Αντιστεκόμαστε στην εγκατάσταση της μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου εντός του νέου λιμανιού, δίπλα σε εργατογειτονιές, σχολεία και εργασιακούς χώρους.
- Είμαστε σε εγρήγορση για να αντισταθούμε σε κάθε προσπάθεια εγκατάστασης δεξαμενών και συστημάτων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου τόσο στο λιμάνι όσο και στο Δήμο Πατρέων.
- Θα ενημερώσουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο τους συλλογικούς φορείς και τον λαό της Πάτρας για τους κινδύνους των εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου και θα διαμορφώσουμε από κοινού πλαίσιο διεκδικήσεων για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου και των δικτύων με κρατική χρηματοδότηση.
Η εισήγηση του επικεφαλής της παράταξης «Πρωτεύουσα ξανά!» Γρηγόρη Αλεξόπουλου
Η εισήγηση του επικεφαλής της παράταξης «Πρωτεύουσα ξανά!» Γρηγόρη Αλεξόπουλου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας για το Φυσικό Αέριο.
«Η Πάτρα είναι στον ενεργειακό χάρτη από τις τελευταίες πόλεις στην Ελλάδα που δεν τροφοδοτεί τους πολίτες της με φυσικό αέριο, δηλαδή με φθηνή ενέργεια.
Δικαιούμαστε και απαιτούμε ως τρίτη πόλη της χώρας την έλευση του φυσικού αερίου άμεσα με αγωγό από την Κόρινθο.
Ο πολίτης της Πάτρας, οι βιοτέχνες μας, οι έμποροι και η ΒΙΠΕ στην οποία απασχολούνται χιλιάδες συμπολίτες μας δικαιούνται φθηνή ενέργεια φιλική στο περιβάλλον, όπως η υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, ώστε η διαβίωσή τους να είναι ανθρώπινη και έτσι ώστε να ενισχυθούν η ανταγωνιστικότητα και οι θέσεις εργασίας.
Είμαστε υπέρ της κατασκευής του εσωτερικού δικτύου διανομής για την Πάτρα άμεσα, ζητάμε ενιαίο μέτωπο διεκδίκησης για τον αγωγό μεταφοράς από την Κόρινθο και η όποια τροφοδοσία επιλεγεί να γίνει στο μεσοδιάστημα να τηρεί τους αυστηρότερους όρους ασφάλειας για τον πολίτη.
Εννοείται ότι οι προτάσεις αυτές θα έρθουν για επικύρωση στο Δημοτικό μας Συμβούλιο.
Ο Δήμος της Πάτρας οφείλει να συμμετέχει στις συζητήσεις και στο τραπέζι λήψης αποφάσεων ώστε να διασφαλίσει τα παραπάνω.
Θέλουμε το φυσικό αέριο, ένα καύσιμο φιλικό στο περιβάλλον, φθηνό, που θα συμβάλλει στην ανάκαμψη της χειμαζόμενης οικονομίας της πόλης μας, με τους όρους όμως που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια και την ποιότητα της ζωής μας».
ΠΑΤΡΑ ΕΝΩΜΕΝΗ -ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΤΟΣ
Σε ανακοίνωσή της η δημοτικλή παράταξη επισημαίνει:
Η Δημοτική Αρχή είναι επικίνδυνη που λέει «ΟΧΙ» στη έλευση του φυσικού αερίου στην Πάτρα, εμμένοντας σε νοοτροπίες νεολιθικής εποχής και καλυπτόμενη πίσω από το άλλοθι του αγωγού που συζητιέται 30 ολόκληρα χρόνια και δεν έχει έρθει ακόμη στην περιοχή μας, μη δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον επιχειρηματικό κόσμο να κάνει χρήση φθηνής ενέργειας.
Η περιοχή μας δεν πρέπει να απομονωθεί από την έλευση του φυσικού αερίου, μια έλευση που πρέπει να γίνει φυσικά με τρόπους ασφαλείς και σύγχρονους και για χρήση από τις επιχειρήσεις και το Λιμάνι της Πάτρας, φέρνοντας ανάπτυξη.
Η κατασκευή του αγωγού είναι θετική προσέγγιση, όμως μέχρι να γίνει, η Πάτρα πρέπει να είναι παρούσα στις εξελίξεις, σε μια χρονική συγκυρία που δεν επιτρέπει καθυστερήσεις και ιδεοληψίες.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ «ΩΡΑΣ ΠΑΤΡΩΝ -ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΡΟΣ»
Η δημόσια συζήτηση των τελευταίων ημερών και οι σχετικές συνεδριάσεις του Δημοτικού αλλά και του Περιφερειακού Συμβουλίου ανέδειξαν πολλές αλήθειες αλλά κατέδειξαν και πολλούς μύθους σε σχέση με το φυσικό αέριο και την προσεχή έλευσή του στη Δυτική Ελλάδα.
Το φυσικό αέριο είναι μορφή ενέργειας φιλικότερη για το περιβάλλον και οικονομικότερη από το πετρέλαιο. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν προοριζόταν μόνο για τις βιομηχανίες της περιοχής ή για τα πλοία της γραμμής Πάτρα-Ιταλία θα ήταν μια θετική εξέλιξη.
Μας αρκεί σήμερα αυτό; Όχι.
Τα νοικοκυριά της Δυτικής Ελλάδας απαιτούν πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια για τις καθημερινές ανάγκες, κάτι που προσφέρει το φυσικό αέριο στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη αλλά και στο σύνολο των μικρών και μεγάλων πόλεων της Ευρώπης. Η μείωση του κόστους στην ενέργεια είναι της τάξης του 30% περίπου και αυτός θα πρέπει να είναι ο πρώτος στόχος του Δήμου. Να εφαρμοστεί το ίδιο τιμολόγιο του φυσικού αερίου με αυτό των υπόλοιπων πόλεων.
Μπορεί να γίνει εφικτό αυτό με προτεραιότητα στα λαϊκά νοικοκυριά και τις πιο υποβαθμισμένες συνοικίες με δεδομένο ότι, η ΔΕΔΑ ενδέχεται να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως, με ό,τι αυτό συνεπάγεται; Χρειάζεται η ουσιαστική συμβολή και πίεση του Δήμου στον σχεδιασμό του δικτύου. Η Δημοτική Αρχή του κ. Πελετιδη δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, δεν έχει προχωρήσει σε κανέναν σχεδιασμό όπως εκμετάλλευση των θαλάσσιων ρευμάτων, αιολική ενέργεια, τηλεθέρμανση κάτι που αρκετές πόλεις σε όλη τη χώρα έχουν καταφέρει. Θα μπορούσε έτσι να έχει εξασφαλίσει φθηνή ενέργεια σε δημοτικά κτίρια και σχολεία, ακόμη και σε δημοτικό φωτισμό στα φτωχά νοικοκυριά.
Μπορεί και πρέπει να υπάρξει σύντομα ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση όχι μόνο της έλευσης, αλλά και της σύνδεσης των νοικοκυριών με το δίκτυο φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα πρέπει να ασκηθεί συντονισμένη πίεση όλων των ενδιαφερόμενων Δήμων από την Κόρινθο, το Αίγιο, την Πάτρα, τον Πύργο, την Αμαλιάδα αλλά και το Μεσολόγγι, τη Ναύπακτο, το Αγρίνιο ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των εξυπηρετούμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων γεγονός που θα διευκολύνει την επαρκή τεκμηρίωση της διεκδίκησης κατασκευής αγωγού μεταφοράς.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση της ΝΔ να σχεδιάσει και να έρθει το φυσικό αέριο στην πόλη χωρίς να αφήσει το δυτικό άξονα μόνιμα και εκδικητικά εκτός αναπτυξιακής τροχιάς.
Προτείνουμε η ΔΕΥΑΠ να αναλάβει πρωτοβουλία συνεργασίας με άλλες ΔΕΥΑ άλλων πόλεων που ενδιαφέρονται για την έλευση φυσικού αερίου, προχωρώντας σε σύσταση φορέα έλευσης του αγωγού. Η παράταξή μας «Ώρα Πατρών» ψήφισε το δικό της ψήφισμα για το φυσικό αέριο καταθέτοντας σειρά παρατηρήσεων και προτάσεων κατά τη συνεδρίαση.