Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών με την υπ’ αριθ. 428 / 16115/ 22.5.2020 ληφθείσα απόφαση της στην υπ’ αριθ. 167 / 21.5.2020 συνεδρίασή της, περί διεξαγωγής με την εξ αποστάσεως μέθοδο, των γραπτών ή προφορικών εξετάσεων των μαθημάτων/ασκήσεων στο πλαίσιο των προγραμμάτων σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου του Πανεπιστημίου Πατρών, κατά τις διατάξεις του άρθρου 6 της υπ’ αριθ. 59181/ Ζ1/19.5.2020 Απόφασης του Υφυπουργού Παιδείας έκανε γνωστό ότι οι εξετάσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν μόνο εξ αποστάσεως.
Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, όπως ανακοινώθηκε στα μέλη μετά την καταμέτρηση, υπέρ της εξ αποστάσεως εξέτασης ψήφισαν 36 από τα 46 παρόντα μέλη, επί συνόλου 47 μελών της Συγκλήτου, 8 ψήφισαν λευκό και 2 υπέρ της δια ζώσης εξέτασης.
Η απόφαση έχει δημιουργήσει αρκετές αντιδράσεις , όπως οι αποφάσεις των Τμημάτων Φυσικής και Βιολογικού αλλά και τον προβληματισμό που διατυπώνεται από πολλά μέλη ΔΕΠ είτε μέσω του Πανεπιστημιακού Βήματος είτε δια ζώσης. Παρεμβάσεις εχουμε και από Σύλλογους Φοιτητών με ενδεικτική αυτή των Φοιτητών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών
Για τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει ( και αναμένεται συνέχεια) παρενέβη με ανακοίνωσή της η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Β. Κυριαζοπούλου.
Το όλο ιστορικό των έως τώρα ανακοινώσεων έχει ως εξής:
Η απόφαση της Συγκλήτου
Επί της διεξαγωγής εξετάσεων κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 και της ρύθμισης επί μέρους θεμάτων κατά τις διατάξεις του άρθρου 6 της Υ.Α. 59181/ Ζ1/19.5.2020 (ΦΕΚ Β΄ 1935) η Σύ-
γκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την 21 Μαΐου 2020 αποφασίζει (…)
Τη διεξαγωγή, με την εξ αποστάσεως μέθοδο, των γραπτών ή προφορικών εξετάσεων των μαθημάτων / ασκήσεων στο πλαίσιο των προγραμμάτων σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου του Πανεπιστημίου Πατρών, κατά την εξεταστική περίοδο εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, με τη χρήση τρόπων και μέσων που να διασφαλίζουν κατά το δυνατόν τον αδιάβλητο και ενιαίο τρόπο εξέτασης για όλους τους φοιτητές καθώς και την τήρηση των διατάξεων περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, όπως καθορίζονται με απόφαση της Συγκλήτου.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις διαπιστωμένης αδυναμίας πρόσβασης στα διαθέσιμα ψηφιακά μέσα εξ αποστάσεως εξέτασης για μεμονωμένες περιπτώσεις φοιτητών και μόνον, λαμβάνεται μέριμνα με ευθύνη του οικείου διδά- σκοντος και Πρόεδρου του Τμήματος, για την αντιμετώπιση του θέματος.
Η απόφαση ως προς την ακριβή χρονική διάρκεια του εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, τη μείωση του αριθμού των εβδομάδων διδασκαλίας για ένα ή περισσότερα μαθήματα ή την παράταση του εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 για κάθε πρόγραμμα σπουδών λαμβάνεται από την Πρύτανη του Ιδρύματος κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης του Προέδρου του Τμήματος. Οι εξετάσεις δύνανται να πραγματοποιούνται κατά παρέκκλιση της παρ. 5 του άρθρου 33 του ν. 2009/2011 αλλά και κατά τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή, εφόσον κρίνεται αναγκαίο και εφόσον οι φοιτητές έχουν παραλάβει τα συγγράμματά τους για τα εξεταζόμενα μαθήματα.
Σε κάθε περίπτωση η εξεταστική περίοδος λήγει στις 24 Ιουλίου 2020 ενώ οι σχετικές βαθμολογίες θα πρέ- πει να έχουν καταχωριστεί στο πληροφοριακό σύστημα του Ιδρύματος, με μέριμνα των αρμοδίων διδασκό- ντων έως τις 31.7.2020, προκειμένου να ακολουθήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες έκδοσης και χορήγησης των τίτλων σπουδών οι οποίες θα ολοκληρωθούν εντός του μηνός Αυγούστου.
Οι αρμόδιοι διδάσκοντες μαθήματος ή σεμιναρίου ή άσκησης μεριμνούν για τη διενέργεια των εξετάσεων σύμφωνα με την παρούσα απόφαση, ενη- μερώνοντας τους φοιτητές με κάθε πρόσφορο μέσο. Οι δε φοιτητές οφείλουν να υποβάλουν δήλωση ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις.
Για τη διεξαγωγή κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων που δεν δύνανται να ολοκληρωθούν με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, από τις 25.5.2020 εφαρμόζονται τα αναφερόμενα στο άρθρο 3 της υπό στοιχείο
10 σχετικής Υ.Α., λαμβανομένων υπόψη από τα Τμήματα των αναγκών διαχείρισης των περιπτώσεων Κυ- πρίων ή άλλων αλλοδαπών φοιτητών. Η μέριμνα για την τήρηση των μέτρων προστασίας, όπως αυτά ισχύ- ουν με οδηγίες των αρμόδιων Υπουργείων καθώς και με την αναμενόμενη Κ.Υ.Α. των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας, ανήκει στους Προέδρους και τους Διδάσκοντες των Τμημάτων. Επισημαίνεται ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και εξέταση υλοποιείται κατ’ εξαίρεση και μόνον για τις υφιστάμενες έκτακτες ανάγκες και δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση την δια ζώσης ακαδημαϊκή-εκπαιδευτική διαδικασία.
H απόφαση του Τμήματος Φυσικής
Το Τμήμα Φυσικής στην 15 / 27.05.2020 Γ.Σ. αποφάσισε στην εξεταστική περίοδο του εαρινού εξα- μήνου του ακαδημαϊκού έτους 2019- 2020, οι εξετάσεις να πραγματοποιηθούν είτε με φυσική παρουσία των φοιτητών είτε εξ’ αποστάσεως, απολύτως σύμφωνα με το άρθρο 6 της με αριθμό 59181/Ζ1/20.6.2020 (Α΄1935) απόφασης του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Τα μέλη ΔΕΠ θα επιλέξουν τον τρόπο εξέτασης σύμφωνα με τις απαιτήσεις του μαθήματος και θα διευκολύ- νουν τους φοιτητές που έχουν λόγους να επιθυμούν εξέταση διαφορετικού τρόπου.
Το Τμήμα Φυσικής προχωρά στην απόφαση αυτή με δεδομένο ότι:
- Η Επιτροπή του Πανεπιστημίου δεν έχει αιτιολογήσει την δυνατότητα εφαρμογής της απόφασης της Συ- γκλήτου σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7 του νόμου 59181/ Ζ1/20.6.2020 (Α΄1935).
- Το Τμήμα αποτελεί αυτοδιοίκητη ακαδημαϊκή μονάδα με λειτουργικό δικαίωμα την εκπαιδευτική και εξεταστική διαδικασία. Οι οργανικές μονάδες των ΑΕΙ ασκούν ως
«λειτουργικό δικαίωμα», δηλ. ως δικαίωμα και ταυτόχρονα ως υποχρέωση, τις αρμοδιότητες που ορί- ζει ο νόμος. Ενόψει του γεγονότος ότι αρμοδιότητα σημαίνει εξουσία, η οποιαδήποτε μεταβολή του περιεχομένου της και των οργάνων που την ασκούν, πρέπει να ορίζεται ρητά από το νόμο ή από το Σύνταγμα. Διαφορετικά, η υποκατάσταση σε αρμοδιότητα άλλου οργάνου, εντός του οργανωτικού πλαισίου ΑΕΙ, συνεπάγεται παρανομία των σχετικών πράξεων λόγω αναρμοδιότητας. Η τήρη ση των κανόνων για την αρμοδιότητα στο πλαίσιο των οργανικών μονάδων συλλογικού τύπου στα ΑΕΙ συνδέεται άρρηκτα και αυταπόδεικτα με την επίτευξη των σκοπών τους. Έτσι, η οποιαδήποτε αναρμόδια επέμβαση οργάνου του ΑΕΙ για τις υποθέσεις για τις οποίες είναι αρμόδιο άλλο όργανο, αντίκειται τόσο στο Σύνταγμα που ορί- ζει για «πλήρη αυτοδιοίκηση» σε κάθε επιστημονικό κλάδο και ειδίκευση όσο και στο νόμο ομοίως.
- Τα ακριβή χαρακτηριστικά της εξεταστικής διαδικασίας με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ή με φυσική παρουσία των εξεταζόμενων, προσδιορίζονται από τον διδάσκοντα, ο οποίος έχει την απόλυ- τη ευθύνη για την επιλογή του τρόπου ελέγχου της επίδοσης των φοιτητών, καθώς επίσης για τη βαθμολογία και την έκδοση των αποτελεσμάτων.
- Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών σε αντίθεση με τα ως άνω και την εκδοθείσα υπουργική απόφαση, περιόρισε, μη νομίμως, κατά τη διάρκεια λήψης απόφασης, τη δυνατότητα επιλογής με διαφορετικούς τρόπους εξέτασης για τα τμήματα στις εξής δύο και μόνο επιλογές:
- Η διενέργεια των εξετάσεων του εαρινού εξαμήνου 2019 – 2020 για το σύνολο των Τμημάτων του Πανεπιστημίου μόνο με τη διαδικασία εξ’ αποστάσεως εξέτασης.
- Η διενέργεια των εξετάσεων του εαρινού εξαμήνου 2019 – 2020 για το σύνολο των Τμημάτων του Πανεπι στημίου μόνο με τη διαδικασία δια ζώσης εξέτασης.
Με τον τρόπο αυτό υπήρξε υποκατάσταση της εκ του νόμου σαφώς ορισμένης αρμοδιότητας του Τμήματος αλλά κυρίως ευθεία παραβίαση της ακαδημαϊκής ελευθερίας των διδασκόντων του Τμήματος, στον πυρή- να της οποίας βρίσκεται η εξεταστική διαδικασία σε όλες της τις εκφάνσεις (επιλογή θέματος, τρόπος εκτέλεσης, τρόπος αξιολόγησης).
B. Κυριαζοπούλου: Νόμιμη η απόφαση της Συγκλήτου
Μετα΄την δημοσιοποίηση της απόφασης του Τμήματος Φυσικής με ανακοίνωσή της η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Β. Κυριαζοπούλου επισημαίνει τα εξής:
Λαμβανομένης υπόψη της σχετικής δημοσιοποιηθείσας απόφασης της Συνέλευσης του Τμήματος Φυσικής για διεξαγωγή των εξετάσεων εαρινού εξαμήνου 2019-2020 είτε με φυσική παρουσία των φοιτητών είτε εξ αποστάσεως, διαπιστώνουμε ότι αυτή δεν συνάδει με την υπ’ αριθ. 428 / 16115 / 22.5.2020 ληφθεί- σα απόφαση της Συγκλήτου στην υπ’ αριθ. 167 / 21.5.2020 συνεδρίασή της, περί διεξαγωγής με την εξ αποστάσεως μέθοδο, των γραπτών ή προφορικών εξετάσεων των μα- θημάτων/ασκήσεων στο πλαίσιο των προγραμμάτων σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου του Πα- νεπιστημίου Πατρών, κατά τις δια- τάξεις του άρθρου 6 της υπ’ αριθ. 59181 / Ζ1 / 19.5.2020 Απόφασης του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων «Ρυθμίσεις σχετικά με την εκπαιδευτική διαδικασία των προγραμμάτων σπουδών πρώ- του και δεύτερου κύκλου, τη διενέργεια κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων, την πρακτική άσκηση φοιτητών και τη διεξαγωγή των εξετάσεων κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 (ΦΕΚ 1935/20.5.2020, τ. Β΄).».
Ειδικότερα, επισημαίνουμε ότι στην παρ. 1 του άρθρου 6 της ανωτέρω Υ.Α προβλέπεται ότι οι εξετάσεις, οι οποί- ες καθορίζουν τη βαθμολογία κάθε μαθήματος του προγράμματος σπουδών, δύναται να πραγματοποιούνται με έναν ή με συνδυασμό των αναφερόμενων τρόπων και μέσων αξιολόγησης των φοιτητών. Στην παρ. 3 του ίδιου άρθρου προβλέπεται δε ότι η απόφαση για το εάν θα παρασχεθεί η δυνατότητα για την εφαρμογή του συνόλου ή μέρους των περιπτώσεων της παρ. 1, κατά τη διενέργεια των εξετάσεων των μαθημάτων στο πλαίσιο των προγραμμάτων σπου- δών πρώτου και δεύτερου κύκλου του Α.Ε.Ι. κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, σύμ- φωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτε ρότητες κάθε προγράμματος σπουδών, λαμβάνεται από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος. Ειδικά, για την εφαρμογή της περ. ε’ της παρ. 1 [ε) γραπτή ή προφορική εξέταση με εξ αποστάσεως Μεθόδους], η απόφαση της Συ- γκλήτου πρέπει να είναι ειδικώς και επαρκώς αιτιολογημένη σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7.
Υπενθυμίζουμε ότι σε εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων, η Σύγκλητος στην υπ’ αριθ. 167/21.5.2020 συνεδρίασή της, κατόπιν διεξοδικής συζήτησης του μοναδικού αυτού θέματος επί τέσσερις και πλέον ώρες, έλαβε με απόλυτη πλειοψηφία, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας που διεξήχθη, τις ανωτέρω προβλεπόμενες αποφάσεις, οι οποίες έχουν αναρτη- θεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, κοινοποιηθεί σε Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμά- των και ΕΘΑΑΕ και γνωστοποιηθεί σε όλα τα Τμήματα και Σχολές του Ιδρύματος για την εφαρμογή τους κα- τά τα ειδικώς οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 6 της ανωτέρω Υ.Α. Επι- σημαίνουμε δε ότι σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, όπως ανακοινώθηκε στα μέλη μετά την κα- ταμέτρηση, υπέρ της εξ αποστάσεως εξέτασης ψήφισαν 36 από τα 46 παρόντα μέλη, επί συνόλου 47 μελών της Συγκλήτου, 8 ψήφισαν λευκό και 2 υπέρ της δια ζώσης εξέτασης.
Από τις ανωτέρω διατάξεις προκύπτει σαφώς ότι η λήψη της από 27.5.2020 απόφασης του Τμήματος Φυσικής για τις μεθόδους εξέτασης κατά την εξεταστική περίοδο εαρινού εξαμήνου 2019-2020, διαφοροποιούμενης από τη σχετική απόφαση της Συγκλήτου ως αρμοδίου οργάνου, δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Συνέλευσης. Η απόφαση της Συγκλήτου για τον τρόπο διενέργειας της εξεταστικής του παρόντος εξαμήνου που λήφθηκε με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της δεν αποτελεί γνώμη ή πρόταση προς τις Ακαδημαϊκές μονάδες του Ιδρύματος, αλλά κανονιστική πράξη με δεσμευτικό χαρακτήρα που εκδό- θηκε σύμφωνα με το έκτακτο νομικό πλαίσιο που ισχύει λόγω της πανδημίας της νόσου COVID 19 και δεν δύναται να τροποποιηθεί χωρίς νεότερη Υπουργική Απόφαση.
Κατόπιν των ανωτέρω, σας ενημερώνουμε ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών κατά την εξεταστική περίοδο εαρινού εξαμήνου, η διάρκεια της οποίας λήγει 24.7.2020, θα λειτουργεί υπό τις συνθήκες της εξ αποστάσεως εξέτασης και η Διοίκησή του ουδεμία ευθύνη φέρει για την εφαρμογή και παρακολούθηση της τήρησης των αναγκαίων μέτρων προστασίας και των κανόνων ασφαλείας σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αριθ. 60720/ Ζ1/21.5.2020 (ΦΕΚ 1971 Β’) κοινήςΥπουργικής Απόφασης, για κάθε περίπτωση υλοποίησης τυχόν διαφορετικής διαδικασίας εξετάσεων.
Η απόφαση του Τμήματος Βιολογίας
Σε συνέχεια του υπ’ αριθμ.316/14537/08-05-2020 εγγράφου προς την Πρύτανι του Πανεπιστημίου Πατρών κα Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, το Τμήμα Βιολογίας (αρ. συνέλευσης 12/28.05.2020) θεωρεί ότι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών καθυστερημένα και χωρίς να λάβει υπόψη την Κ.Υ.Α. 1971/21.05.2020, έλαβε απόφαση (υπ’ αριθ. 428/16115/22.5.2020 απόφαση της Συγκλήτου στην υπ’ αριθ. 167/21.5.2020 συνεδρίασή της), αγνοώντας τις εναλλακτικές δυνατότητες διενέργειας εξετάσεων που με σαφήνεια ορίζονται στην Κ.Υ.Α:
α) στο άρθρο 4 παράγραφος 1α, 1β (όπου ορίζονται γραπτές ή προφορικές εξετάσεις με φυσική παρουσία φοιτητών) και
β) στο άρθρο 4 παράγραφος 3, όπου γίνεται αναφορά σε εναλλακτικούς τρόπους εξέτασης, που δεν απαιτούν τη φυσική παρουσία των φοιτητών και του διδακτικού προσωπικού.
Θεωρούμε ότι μια τέτοια απόφαση: α) δεν έχει λάβει υπόψη της τις ανάγκες του Τμήματος Βιολογίας που είχε δηλώσει την αναγκαιότητα διενέργειας εργαστηριακών ασκήσεων με φυσική παρουσία φοιτητών σε προηγούμενο έγγραφο του εξασφαλίζοντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, β) εμμέσως πλην σαφώς ακυρώνει την επιλογή για διενέργεια εργαστηριακών ασκήσεων στην αίθουσα και γ) οδηγεί τα Τμήματα να επιλέξουν υποχρεωτικά, ως μοναδικό τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων, την από απόσταση εξέταση. Σημειώνουμε ότι έως σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση στο υποβληθέν έγγραφο (Αρ. Πρωτοκόλλου 316/14537/08-05-2020).
Η Σύγκλητος οφείλει με απόφασή της να διασφαλίσει τους όρους και προϋποθέσεις ασφαλούς διεξαγωγής των εξετάσεων με φυσική παρουσία, όπως όφειλε και για τις εργαστηριακές ασκήσεις. Αυτή η ευθύνη ανήκει στην διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών. Την ευθύνη παρακολούθησης της ορθής εφαρμογής και τήρησης των μέτρων και κανόνων ασφάλειας (που έχει εξασφαλίσει η κατά νόμο υπεύθυνη Διοίκηση) την έχει στη συνέχεια ο Πρόεδρος και οι διδάσκοντες κάθε μαθήματος.
Όσον αφορά στις εξετάσεις από απόσταση, η Διοίκηση πρέπει να παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία και την τεχνική υποστήριξη που να διασφαλίζουν το αδιάβλητο και τη λειτουργικότητα αυτών των εξετάσεων, δεδομένων των προβλημάτων που έχουν διαπιστωθεί κατά την διδασκαλία από απόσταση, διερευνώντας εναλλακτικές λύσεις που δεν κοστίζουν απαραιτήτως (π.χ. ασφαλείς πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης ανοικτού κώδικα).
Το Τμήμα Βιολογίας, ζητάει να δοθεί με σαφήνεια η δυνατότητα στους διδάσκοντες του Τμήματος να αποφασίσουν για τον τρόπο εξέτασης των φοιτητών τους: α) ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε μαθήματος, και β) διευκολύνοντας τους φοιτητές που έχουν λόγους να επιθυμούν εξέταση διαφορετικού τρόπου από τις παρεχόμενες εναλλακτικές της ΚΥΑ 1971/21.05.2020.
Η Επιστολή των Φοιτητών
του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών προς τον Πρόεδρο του τμήματος κ. Κουμπιά και τα μέλη ΔΕΠ της γενικής συνέλευσης του τμήματος.
Ύστερα από τρεις μήνες αδράνειας, το υπουργείο και τα διοικητικά όργανα των πανεπιστημίων πετάνε το «μπαλάκι» μεταξύ τους όσον αφορά την διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της εξεταστικής. Στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, άνθρωποι που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης επιδεικνύουν τη μέγιστη ανευθυνότητα, αφήνοντας εμάς τους/τις φοιτητές/ριες ξεκρέμαστους για το πώς και τι θα γίνει με την εξεταστική. Και στην προκειμένη, στο τμήμα μας, όπου έγινε η γενική του συνέλευση στις 26/05, μάθαμε απλά την ημερομηνία έναρξης και λήξης της εξεταστικής, η οποία ξεκινάει στις 9/06 με προτεραιότητα στους επί πτυχίω και για μαθήματα κατευθύνσεων με χαμηλό αριθμό φοιτητών. Ωστόσο τα βασικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα:
1) το πρόγραμμα της εξεταστικής,
2) ο τρόπος εξέτασης των μαθημάτων – δεν γίνεται ο κάθε καθηγητής να προτείνει διαφορετικούς τρόπους εξέτασης χωρίς να υπάρχει κάτι ενιαίο,
3) τι θα γίνει με την ύλη, δεδομένου ότι σε πολλά μαθήματα δεν έχει ολοκληρωθεί η ύλη και είναι αδύνατο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 9 Ιούνη, και δεν έχουν παραδοθεί όλα τα συγγράμματα στους φοιτητές, με τελική ημερομηνία παράδοσης τις 15 Ιούνη,
4) τι θα γίνει με τον απρόοπτο προγραμματισμό των εργαστηρίων δια ζώσης ενόσω πολλοί από εμάς είμαστε εκτός Πάτρας.
5) εξίσου, να πούμε ότι οι φοιτητές/ριες προτείναμε τις απαλλακτικές εργασίες/ project ανοικτής προθεσμίας ως τρόπο εξέτασης. Γιατί το τμήμα επιλέγει να το αγνοήσει ως τρόπο εξέτασης;
6) και τι θα γίνει με τα εργαστήρια που θα γίνονται ταυτόχρονα με την εξεταστική; Πέραν του ότι είναι απαράδεκτο να γίνεται η επί πτυχίω σε περίπου δέκα μέρες από σήμερα χωρίς να έχει ανακοινωθεί το πρόγραμμα εξεταστικής, πολλοί φοιτητές, και επί πτυχίω, θα χρειάζεται να γράφουν μαθήματα, να παρακολουθούν και να κάνουν και τα εργαστήρια τους ταυτόχρονα. Οι περαιτέρω επιτροπές συμβουλευτικού ρόλου παρατείνουν απλά την αδράνεια και υπενθυμίζουμε ότι είναι τέλη Μάη, και ο κάθε διδάσκων μπορεί να κάνει αυθαίρετα ό,τι θέλει με το μάθημα του, και αρκετές φορές εις βάρος μας.
Ζητάμε να γίνει άμεσα τμήμα, για να απαντηθούν τα παραπάνω ερωτήματα μας, για να γνωρίζουμε πως θα ορίσουμε τα προγράμματα μας. Δεν δεχόμαστε άλλη αναμονή