Η τραγωδία της απώλειας χαρακτηρισμένων ως κοινόχρηστων χώρων γνώρισε μια ακόμη κορύφωση με την υπόθεση της πλατείας «Καλλιπάτειρας» στη Μέση Αγυιά, υπόθεση που χάρις στην επιμονή και τη μεθοδική δουλειά της ομάδας πρωτοβουλίας για τη διάσωσή της, είχε αίσιο τέλος, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η ανοικτή συγκέντρωση της 11ης Ιουνίου που είχαν προγραμματίσει τα μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας ως εκδήλωση διαμαρτυρίας μετατράπηκε σε πανηγυρική αλλά και σε ευκαιρία για να τεθεί και πάλι το ευρύτερο πρόβλημα το οποίο και παραμένει οξύτατο για χρόνια. Άλλες πλατείες όμως, περιμένουν στη σειρά να υποστούν τη μοίρα της τσιμεντοποίησης.
Οι οργανώσεις του Συνδέσμου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Ευρύτερης Περιοχής Πάτρας παραβρέθηκαν με εκπροσώπους τους στην εκδήλωση και διατύπωσαν δημόσια για μια ακόμη φορά την επί πολλά χρόνια πάγια θέση τους ότι, ΜΟΝΟ με χρήματα του Δήμου ή διεκδικούμενα ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να λυθεί το πρόβλημα. Χρειάζεται ριζοσπαστική ενεργοποίηση ευρύτερων δυνατοτήτων και πολεοδομικών εργαλείων.
Διαπιστώνοντας ότι τα χαρακτηριστικά του προβλήματος παραμένουν τα ίδια επί δυο δεκαετίες κρίνουμε σκόπιμη την αυτούσια αναδημοσίευση των κοινών προτάσεών μας, όπως τις είχαμε πριν αρκετά χρόνια διατυπώσει, μετά από ημερίδα που είχαμε οργανώσει παρουσία πολιτικών παραγόντων της πόλης και με εισηγήσεις ειδικών.
Επισημαίναμε και υπογραμμίζουμε και πάλι ότι το πρόβλημα είναι ακανθώδες και ότι «Ένα ζοφερό μέλλον προδιαγράφεται για τις νεοδομημένες ιδίως συνοικίες της Πάτρας (Αγυιά, Μπεγουλάκι, Εγλυκάδα κλπ) με δρόμους σοβαρά στενότερους από το προβλεπόμενο, ή και εντελώς αδιάνοικτους, με πλατείες κουτσουρεμένες κατά το ήμισυ και πλέον ή και εντελώς καταργημένες. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με δηλώσεις παραγόντων του Δήμου που γνωρίζουν, από 1.125 στρέμματα κοινοχρήστων χώρων στο 22.500 στρεμμάτων σχέδιο έχουν ήδη χαθεί περίπου 50 και εκκρεμεί η αποζημίωση ακόμη 550, η οποία και εκτιμάται ως ιδιαίτερα προβληματική. 47 περιπτώσεις δικαστικών αποφάσεων που προβλέπουν την επιστροφή κοινοχρήστων χώρων στους πρώην ιδιοκτήτες τους εκκρεμούν ήδη, ενώ αναμένεται στο προσεχές μέλλον να προστεθούν άλλες 100.»
Οι προτάσεις μας
Οι προτάσεις ήταν και είναι από άμεσα εφαρμόσιμες (όπως η απόδοση σε κοινή χρήση ήδη αποζημιωμένων χώρων (!) που παρακρατούνται παράνομα από τους ιδιοκτήτες τους, είτε προτάσεις που απαιτούν αλλαγή νοοτροπίας και πολιτικής.
Σημειώναμε και ισχύει και σήμερα ότι:
- Είναι εκ των ουκ άνευ, οι παράγοντες της πόλης που έχουν ευθύνη λήψης αποφάσεων, να εμμείνουν σε σκληρά διεκδικητική αλλά πραγματιστική γραμμή, αλλιώς θα βγάζουμε συνθηματολογικώς το άχτι μας αλλά τους κοινόχρηστους χώρους θα τους χάνουμε.
- Ακόμη, οφθαλμοφανής είναι η ανάγκη ιεράρχησης προτεραιοτήτων και η με κάθε δυνατό μέσο αντιμετώπιση του επείγοντος, χωρίς παράβλεψη του μακροπρόθεσμου.
- Πιέζουμε για να αναγνωριστεί η ανάγκη θεσμοθέτησης ειδικού κεντρικού πόρου από την κυβέρνηση.
- Χρήση του θεσμού της μεταφοράς συντελεστή.
- Τονίζουμε την ανάγκη διερεύνησης της δυνατότητας εφαρμογής των άρθρων 15 και 16 του νόμου 2508/1997 (ανάπλαση με αναθεώρηση σχεδίου σε περιοχές με πρόβλημα πυκνοδόμησης και έλλειψης Κοιν. Χώρων).
- Μια απίστευτη περίπτωση είναι οι αποζημιωμένοι αλλά αυθαίρετα παρακρατούμενοι από τους ιδιοκτήτες χώροι που επιβάλλεται (όπου υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις) άμεσα να δοθούν σε κοινή χρήση.
- Είναι ανάγκη άσκησης πίεσης για νομοθετικά μέτρα που θα δίνουν στους Δήμους εκτός από πόρους και τα χρονικά περιθώρια που τους στέρησε η αλλαγή της δικονομικής πρακτικής.
- Σημαντικά αποτελέσματα μπορεί να δώσει μια πολιτική σχηματισμού Τράπεζας γης είτε με εμπορικού χαρακτήρα ακίνητα του Δήμου, είτε με χώρους που μπορούν να διατεθούν από την Κτηματική Υπηρεσία, είτε με αξιοποίηση και ορθή πολεοδόμηση μεγάλων ενιαίων εκτάσεων ιδιοκτησίας του Δήμου.
- Απαραίτητη είναι η πανστρατιά όλων των Αχαιών βουλευτών και παραγόντων της αυτοδιοίκησης για πίεση στην κυβέρνηση, με στόχο πόρους.
- Επαναφέρουμε & πάλι τις προτάσεις μας αυτές, γιατί το πρόβλημα παραμένει το ίδιο οξύ.
- Ζητάμε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με κλήση ειδικών και του Τεχνικού Επιμελητηρίου ώστε να κατανοηθεί το μέγεθος του προβλήματος, να δοθεί πλήρης σημερινή εικόνα με αριθμούς από το Δήμο, να καταγραφούν ΟΛΕΣ οι δυνατότητες για την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου πόλεως σήμερα, να ακουστούν προτάσεις και να συγκροτηθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση για μια ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ πολιτική ικανή για αποτελέσματα.
- Η τσιμεντοποίηση δεν μπορεί μοιρολατρικά να γίνεται ανεκτή ως παρόν και μέλλον της πόλης μας.
Οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις του Σ.Π.Ο.Ε.Π.Π.
- Οικολογική Κίνηση Πάτρας oikipa.gr, 2610.321010 (Δε/Τε/Πα 7–9μμ)
- Κίνηση ΠΡΟΤΑΣΗ protasi.org.gr, 2610.451790
- Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ koinotopia.gr, 2610.622250 (Δε/Τρ/Τε 11-2μμ & Πε/Πα 7-9μμ)
- Σύλλογος Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας sylpyp.gr, 2610.271500 (9-12πμ)
- Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρίου