«Το υπουργείο Εσωτερικών, σε μία πολύ δημιουργική συνεργασία με όλους τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες της χώρας, διαμορφώνει το πρόγραμμα έργων «Αντώνης Τρίτσης». Πρόκειται για πολύ μεγάλο πρόγραμμα, ύψους 2,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με το οποίο φιλοδοξούμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο την ποιότητα ζωής και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα».
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε δηλώσεις που έκανε στην Πάτρα, πριν ξεκινήσει η συνάντησή του με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη και τους δημάρχους της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων.
Αναφερόμενος στην Δυτική Ελλάδα, σημείωσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη πολύ σημαντικά έργα, ύδρευσης περιβαλλοντικών παρεμβάσεων, αστικών αναπλάσεων ψηφιοποίησης των υπηρεσιών των δήμων, καθώς και έργα και δράσεις που θα στηρίζουν την κοινωνική συνοχή, πάντοτε σε συνεργασία με τους δήμους και την περιφέρεια».
Σχετικά με τα έργα στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «ήδη εντάσσουμε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» 35 έργα, προϋπολογισμού 82 εκατ. ευρώ». Όπως πρόσθεσε, «πρόκειται για έργα, τα οποία είχαν προγραμματιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά δεν είχαν χρηματοδότηση και κινδύνευαν να χαθούν».
«Εμείς», συνέχισε, «έχουμε διασώσει αυτά τα έργα και αυτό είναι προς όφελος των δήμων της περιοχής». Όσον αφορά στα Ιόνια Νησιά, είπε ότι «εντάσσουμε στο πρόγραμμα επτά έργα, προϋπολογισμού περίπου 14 εκατ. ευρώ».
Μιλώντας για την συνάντηση με τους αυτοδιοικητικούς, ανέφερε ότι «θα συζητήσουμε σήμερα ουσιαστικά με όλους τους δημάρχους και τις επόμενες εβδομάδες θα διαμορφώσουμε από κοινού αυτό το πρόγραμμα, το οποίο πιστεύω ότι θα συμβάλει πάρα πολύ σε όλες τις περιοχές, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας, κάτι που γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι είναι ζητούμενο για όλες τις περιοχές της Ελλάδας και ιδιαίτερα για την Πάτρα».
Παράλληλα, ο Τάκης Θεοδωρικάκος παρατήρησε ότι «βασικός στόχος του προγράμματος, είναι να μην μείνει ούτε ένας δήμος εκτός, διότι βασική προϋπόθεση για να πετύχουμε αυτά που θέλουμε, είναι κάθε πολίτης και κάθε γωνιά αυτού του τόπου να έχει δει στη ζωή του ότι αλλάζουν τα πράγματα προς το καλύτερο».
«Για αυτό το σκοπό», συνέχισε, «υπάρχει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα, ύψους 100 εκατ. ευρώ, που αφορά στις μελέτες, όπου μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε και τους μικρότερους δήμους στους οποίους δίνουμε παράλληλα την δυνατότητα συνεργασίας με την ΕΕΤΑΑ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που έχουν με τις τεχνικές τους υπηρεσίες, δεδομένου ότι και ο τελευταίος δήμος της Δυτικής Ελλάδας θα μετέχει στο πρόγραμμα, με βάση το δικό του σχέδιο και τους δικούς του στόχους».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με τις πρωτοβουλίες της τοπικής αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, είπε ότι «οφείλουμε όλοι να τηρήσουμε τώρα τα μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας κάθε τοπικής κοινωνίας», απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση στους δήμους και στις περιφέρειες, «να συμβάλλουν με ελέγχους, ώστε να τηρούνται τα μέτρα προστασίας».
Νεκτάριος Φαρμάκης: Το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» πολύτιμο και χρήσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
«Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» μπορεί να γίνει το ελληνικό Πρόγραμμα Σύγκλισης και Συνοχής, ώστε η Ελλάδα να πάψει να… γέρνει μονόπαντα προς την ανατολική πλευρά και ο υστερημένος, εδώ και πολλά χρόνια, δυτικός άξονας, να ανακτήσει επιτέλους τη δυναμική του». Την κατεύθυνση αυτή έδωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, μιλώντας κατά την παρουσίαση του προγράμματος στην Πάτρα, απο τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου.
Ο κ. Φαρμάκης εστίασε στα σοβαρά προβλήματα υστέρησης σε υποδομές και σύγχρονα δίκτυα που αντιμετωπίζει η Δυτική Ελλάδα, επισημαίνοντας:
«Αυτή η ανορθογραφία που κρατάει πίσω αυτόν τον τόπο, πρέπει να διορθωθεί και η ελληνική πολιτεία να στρέψει το βλέμμα της δυτικά, γνωρίζοντας ότι πρόκειται για μία περιοχή πολύ υψηλών δυνατοτήτων, που εφόσον λάβει το κατάλληλο «οξυγόνο» μπορεί να κάνει άλματα προόδου και ανάπτυξης», ενώ πρόσθεσε: «Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε την μοίρα μας. Σε αυτή την προσπάθεια, προσδοκούμε και στη δική σας βοήθεια».
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» ο κ. Περιφερειάρχης είπε πως πρόκειται για σημαντικό και πολύτιμο χρηματοδοτικό εργαλείο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα λειτουργήσει αποδοτικά εφόσον ενταχθούν σε αυτό ώριμα έργα που θα μπορούν να υλοποιηθούν με ταχύτητα. «Γιατί εάν θέλουμε να αποδείξουμε πως η χώρα μπορεί πραγματικά να αλλάξει εποχή, πρέπει όλοι να συμβάλλουμε ώστε να αλλάξουν και οι ταχύτητες υλοποίησης των έργων. Μικρών και μεγάλων. Να τα παραδίδουμε στην ώρα τους, βάζοντας στο χρονοντούλαπο τις διαδικασίες που δημιουργούσαν τεράστιες καθυστερήσεις και τελικά οδηγούσαν σε απαξίωση το κράτος και την αυτοδιοίκηση, ενίοτε και τα ίδια τα έργα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο κ. Φαρμάκης είπε ότι έχει ήδη καταθέσει ένα πλήρες και ολοκληρωμένο σχέδιο με απολύτως ώριμα έργα, τα οποία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν άμεσα και υπενθύμισε προς τους Δήμους ότι η Περιφέρεια είναι πρόθυμη να παράσχει κάθε βοήθεια και κάθε συνδρομή στην αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού
Η Παρέμβαση του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη
Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, παραβρέθηκε, στην παρουσίαση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» που έγινε στην Πάτρα από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Θεοδωρικάκο στους Δημάρχους της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων
Στην παρέμβασή του ο Δήμαρχος Πατρέων τόνισε τα εξής:
«Από το βήμα της σημερινής συνάντησης θα θέλαμε να θέσουμε μία σειρά ζητημάτων, τα οποία δυσκολεύουν τη ζωή των συνδημοτών μας, ειδικά τώρα με την πανδημία.
Μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», δίνεται η δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή υποδομών, π.χ. στην καθαριότητα (εργοστάσια κλπ), στις ΔΕΥΑ (βιολογικός καθαρισμός, ύδρευση).
Από ποιον και πώς θα λειτουργήσουν; Εμείς, δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι οι βασικές ανάγκες του λαού, θα μετατρέπονται σε κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, οι οποίοι κάνουν κουμάντο στην οικονομία.
Αυτό που διαπιστώνουμε μελετώντας το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά και από τη γενικότερη πολιτική της Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, είναι ότι όλα τα έργα, οι υποδομές και οι υπηρεσίες παραδίδονται στους επιχειρηματικούς ομίλους. Οι Δήμοι μετατρέπονται, όχι τυχαία, σε ελεγκτικό μηχανισμό των εταιρειών αυτών.
Την ίδια στιγμή, οι προσλήψεις δεν επιτρέπονται, ώστε να οργανωθούν σωστά οι υπηρεσίες του Δήμου, οπότε οι Δήμοι εξαναγκάζονται να καταφύγουν στην ιδιωτικοποίηση ή στα ΣΔΙΤ.
Επομένως, όλο τα έργα του προγράμματος, ενώ παρουσιάζονται ότι θα εξυπηρετήσουν το λαό, τελικά θα τα πληρώσει ο ίδιος είτε μέσω των ανταποδοτικών τελών, είτε μέσω της φορολογίας.
Γι’ αυτό, δεν είναι τυχαίο αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός παρουσιάζοντας το νέο πρόγραμμα, πως «Ήρθε η ώρα του Δήμου Επιχειρηματία». Καλούμαστε σαν Δήμοι, δηλαδή, να συνεισφέρουμε στην επανεκκίνηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης στη χώρα, με επίκεντρο πάντα τις ιεραρχήσεις των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις λαϊκές ανάγκες στις πόλεις και τα χωριά, οι οποίες υπονομεύονται διαχρονικά. Με λίγα λόγια, μας λένε να σταματήσουμε να αφουγκραζόμαστε τον πόνο και τον καημό των συνδημοτών μας, τις ανάγκες που έχουν οι γειτονιές, οι νέοι και τα παιδιά μας, να θεωρούμε την ικανοποίησή τους ουτοπική, όσο δεν εξυπηρετεί ένα επιχειρηματικό «αναπτυξιακό» σχέδιο.
Βέβαια, η επιχειρηματική δραστηριότητα των Δήμων -και ακόμη περισσότερο αυτή των Περιφερειών- είναι γεγονός εδώ και χρόνια. Έχει γίνει συντονισμένη προσπάθεια από όλες τις κυβερνήσεις, μέσω φυσικά των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της, να αναδειχτούν οι Δήμοι σε ένα διευρυμένο «φορομπηχτικό» μηχανισμό, που δρα μόνιμα και σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος, έχει εμπορευματοποιήσει και συρρικνώσει κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες και δομές, ιδιωτικοποιεί ακόμη περισσότερες και ανατρέπει εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα εργαζομένων και φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Καλούμε κάθε Δήμαρχο, κάθε σκεπτόμενο και τίμιο άνθρωπο της Τοπικής Διοίκησης, να βγάλει συμπεράσματα για το ρόλο αυτών των προγραμμάτων και να μην εναποθέτουμε την ελπίδα μας για βελτίωση της ζωής των συνδημοτών μας σε αυτά».
Νωρίτερα, κατά την διάρκεια γεύματος εργασίας, ο Δήμαρχος Πατρέων, επέδωσε στον Υπουργό Εσωτερικών υπόμνημα με ζητήματα της Πάτρας, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία έχουν τεθεί υπόψη του Υπουργού από το Δήμαρχο με μία σειρά επιστολών.
Στο Υπόμνημα του Δημάρχου αναφέρονται τα εξής:
Κύριε Υπουργέ,
Με επισκέψεις στο Υπουργείο σας, με υπομνήματα και άλλους τρόπους, σας έχουμε θέσει θέματα που απαιτούν άμεση λύση, για να διευκολυνθεί η λειτουργία του Δήμου μας, η ζωή του πατραϊκού λαού.
Βασικό ζήτημα είναι το πλήθος των αρμοδιοτήτων, χωρίς να έχει προβλεφθεί η αναγκαία χρηματοδότηση και ο απαιτούμενος αριθμός εργαζομένων. Οι αποφάσεις αυτές απαλλάσσουν την κεντρική κυβέρνηση από ευθύνες και επιβαρύνουν τους Δήμους και τους δημότες
Αξιοποιούμε τη σημερινή συνάντηση, ώστε να σας υπενθυμίσουμε ορισμένα από τα αιτήματά μας.
Σε επιστολή μας, σας γνωρίζουμε αναλυτικά ότι λόγω προσωρινών διαταγών δικαστηρίων, 517 εργαζόμενοι του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, συνεχίζουν να εργάζονται στο Δήμο μας. Η μισθοδοσία και η ασφάλισή τους δεν έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του Δήμου και αναγκαζόμαστε σε περικοπές έργων, εξοπλισμού κλπ. Αιτούμαστε νομοθετική ρύθμιση, ώστε το μισθολογικό κόστος των εργαζόμενων του Δήμου μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας, που παραμένουν στις θέσεις τους με δικαστικές αποφάσεις, να καλύπτεται από το αρμόδιο Υπουργείο ή όποια άλλη λύση κρίνετε εσείς ως πιο δόκιμη.
Πρέπει να προχωρήσουν οι ενέργειες, ώστε να λυθεί νομοθετικά το θέμα των 12 εργαζόμενων της ΔΕΥΑ Πάτρας, οι οποίοι ουσιαστικά λόγω νομοθετικής παράλειψης κατά τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ, δεν μπορούν εδώ και χρόνια να πληρωθούν.
Αντίστοιχα, είναι πολύ σοβαρό το θέμα της λειτουργίας των σχολείων από την 1η Σεπτεμβρίου και ειδικά το ζήτημα των σχολικών καθαριστριών, που ζουν επίσης εδώ και χρόνια σε κατάσταση ομηρίας. Περιμένουμε μέτρα που θα διασφαλίσουν την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, εξασφαλίζοντας όλα όσα απαιτούνται.
Πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι απαιτούμενες ενέργειες πρόσληψης ικανού αριθμού μονίμων υπαλλήλων ειδικότητας σχολικών φυλάκων στο Δήμο μας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες φύλαξης των περιουσιακών στοιχείων και των κτιριακών εγκαταστάσεων των σχολικών μονάδων.
Συνολικά για τα σχολεία, υπάρχει ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών, καθώς ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 66% αυτής, δηλαδή το 1.450.000€, δαπανάται αποκλειστικά για τις ανάγκες θέρμανσης, ύδρευσης, ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεφωνίας, το 24% δηλ. τα 520.000€ για τις απολύτως απαραίτητες δαπάνες εξοπλισμού των σχολείων (υπολογιστές, εργαστήρια, εκπαιδευτικό – αθλητικό υλικό κ.λπ.) και το υπόλοιπο 10% που απομένει, δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση για να καλύψει όλα τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα των σχολείων (καθαριστικά είδη, γραφική ύλη, αναλώσιμα φωτοτυπικών- υπολογιστών κ.ά.).
Έστω και τώρα πρέπει να προβλεφθεί ο τρόπος και το ύψος της χρηματοδότησης των Δήμων για την επιπρόσθετη αρμοδιότητα της ναυαγοσωστικής κάλυψης των πολυσύχναστων παραλιών.
Επίσης, είναι καιρός να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση του πρώην εργοστασίου του Λαδόπουλου, για το οποίο έχετε δεσμευτεί σε προηγούμενη συνάντηση.
Η τοποθέτηση του Προέδρου της Π.Ε.Δ. Δυτ. Ελλάδας Αθ. Παπαδόπουλου – Δημάρχου Καλαβρύτων,
Ο Πρόεδροςτης Π.Ε.Δ.Δ.Ε. κ.Αθ.Παπαδόπουλος-Δήμαρχος Καλαβρύτων, κατά την εκτενή του παρουσίαση και αφού σαν υπεύθυνος της διοργάνωσης καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει μια ιδιαίτερα ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη εισήγηση, καλύπτοντας όλο το εύρος των προβλημάτων που απασχολούν τους Δήμους της ΠΔΕ
Αναλυτικότερα:
– Ζήτησεδιευκρινίσεις από τον Υπουργόγια τηνεξασφάλισητωνέργων πουείναι ενταγμένα στοπρόγραμμα Φιλόδημος και τονκάλεσε να επισπεύσειτις αποφάσειςένταξης.
-Έθεσε έντονα το θέμα της αναγκαιότητας προσλήψεων στην Τ.Α.,αντιπαραθέτοντας ότι χωρίς νέες προσλήψεις εξειδικευμένου τεχνικού κύρια προσωπικού και κυρίως για τους μικρούς Δήμους,όλα τα προγράμματα είναι… “δώρο -άδωρο”για την Τ.Α.
– Απηύθυνε ερώτημα για την ύπαρξη προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στο άμεσο μέλλον ή αν υπάρχει πρόθεση αντικατάστασήςτου, ώστε να περνά από άλλα προγράμματα, όπως επί του παρόντοςτο“Αντ.Τρίτσης”.
-Τόνισε ότι πρέπει να εξασφαλίζεται στα κριτήρια κατανομής η προσβασιμότητα των αδύναμων μικρών Δήμων και όχι απλάτων πιο ισχυρών,κάτι που εξασφάλιζε το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Έθεσε επιπροσθέτως το ερώτημα αν θα δοθεί μια νέα ΣΑΤΑ στους μικρούς Δήμους, όπως αυτή που κληρονόμησαν με τον Φιλόδημο, τονίζοντας ότι είναι καθοριστικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίηση μικρών έργων.
-Εξέφρασετην αγωνία όλων των αιρετών για την δυνατότητα ανταπόκρισής τους στους ασφυκτικούς χρόνους που θέτει το Υπουργείο για την Εφαρμογή Ψηφιοποίησης Οικισμών
-Πρόβαλε την ανάγκη χρηματοδότησης για ανανέωση του εξοπλισμού, καθώς και για την αναγκαιότητα σχεδίων Διαχείρισης Ωρίμανσης Έργων .
-Έθεσε θέματα αδυναμίας άσκησης αρμοδιοτήτωνΠολεοδομίας με τις παρούσες συνθήκες, καλώντας τον Υπουργό να το λάβει σοβαρά υπόψιν του .
-Έθεσε το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης σε συνάρτηση με την εκκρεμή νομιμοποίηση δημοσίων κτηρίων που κληρονόμησε η Τ.Α., όπως π.χ. τα σχολεία,θέτοντας το ερώτημα τι μέλει να γίνει εκεί .
-Έθεσε το θέμα των καθυστερήσεων στις εγκρίσεις μελετών και καθυστερήσεων πληρωμών,με απειλή απαίτησης τόκων υπερημερίας από τους εργολάβους.
-Ζήτησε από τον Υπουργό την δεύτερη δόση της ενίσχυσης για τον COVIT-19 , καθώς και αυξημένες πιστώσεις για την συντήρηση δικτύων, ιδιαίτερα γι αυτά που συνδέονται με την Πολιτική Προστασία .
Τελειώνοντας δεσμεύτηκε ότι τεχνικοί συνεργάτες της Π.Ε.Δ.Δ.Ε., από τις επόμενες κιόλας ημέρες, θα ξεκινήσουν κατά τόπους ενημερώσεις στις Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων, προκειμένου να ενημερωθούν και να προετοιμαστούν κατά συνέπεια έγκαιρα για την αξιοποίηση του μεγάλου αυτού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».
Η ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ-Γ.ΡΩΡΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Σε σχετική ανακοίνωση της παράταξης αναφέρονται τα εξής:
Το πέρασμα του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου από την πόλη έδωσε πολλές υποσχέσεις για το μέλλον της αλλά και το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ο υπουργός ανακοίνωσε το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης για τη Δυτική Ελλάδα, που δεν είναι τίποτα άλλο από το πρόγραμμα Φιλόδημος της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ διαφέρει μόνο ως προς τον τρόπο που οι δήμοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτό, δηλαδή καταργεί τις διαφανείς δημοκρατικές διαδικασίες και τις αντικαθιστά με ένα πλαίσιο αδιαφάνειας.
Είπε, τι δεν είπε;
1) Δεν είπε ότι τα περισσότερα έργα ήταν ενταγμένα στο Φιλόδημο (έργο Νο. 25 υδροδότηση από Καστράκι σε Αγρίνιο από 17/4 2019 αριθμός πρωτοκόλλου 29515) κάποια από αυτά είχαν ήδη δημοπρατηθεί ή ολοκληρωθεί (αφαλάτωση ΔΕΥΑ Σύρου).
2) Είπε ότι ο Φιλόδημος δεν είχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Πώς γίνεται όμως να μην υπάρχει νέα σύμβαση με την Ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων; Αντίθετα η μόνη εν ενεργεία σύμβαση είναι αυτή του Φιλόδημου.
3) Πρότεινε η αξιοποίηση του Λαδόπουλου να γίνει μέσω ΣΔΙΤ δηλαδή μέσω «κουμπάρων και κολλητών» ενώ είχε δρομολογηθεί μέσω προγράμματος από την προηγούμενη κυβέρνηση ώστε να μην επιβαρυνθεί ο πολίτης.
4) Δεσμεύτηκε ότι θα δοθούν άλλα 90 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2020 για την αντιμετώπιση του COVID-19 ποσό που υπερβαίνει κατά πολύ τα διαθέσιμα του ταμείου εξυγίανσης των ΟΤΑ. Δεν διευκρίνισε, επειδή φημολογείται, αν θα παρακρατηθούν από την τακτική επιχορήγηση των ΟΤΑ πρώτου βαθμού; Δεν απάντησε τι θα γίνει με τα διαφυγόντα έσοδα των δήμων από την απαλλαγή των ιδιωτών από τα δημοτικά τέλη; Μέχρι τη σύνταξη νέων προϋπολογισμών για το 2021 απομένει ένας μήνας πώς θα συνταχθούν προϋπολογισμοί με ελλειμματικά ταμεία;
Αυτά αλλά και σε άλλα ερωτήματα δεν απάντησε αλλά βάφτισε το κρέας (Φιλόδημο), ψάρι (Τρίτση) και αμαρτίαν ουκ έχειν.
Πιστεύουμε τα ερωτήματα αυτά να τα έθιξε ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Πελετίδης στη σύσκεψη είτε αν δεν πρόλαβε, στο γεύμα που παρακάθισε προς τιμήν του Θεοδωρικάκου μια και αυτή τη φορά επέλεξε το τραπέζι από πορείες και συγκεντρώσεις που τον είχαμε συνηθίσει με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.