Με αφορμή το e- forum Ενέργειας 2020 ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Β. Μάρκου δήλωσε στο symboulos.gr
Στις 28 Νοεμβρίου το ΕΚ υιοθέτησε ψήφισμα, με το οποίο ζητά από την ΕΕ να αυξήσει το στόχο μείωσης των εκπομπών σε 55% έως το 2030 και να θέσει ως μακροχρόνιο στόχο μια κλιματικά ουδέτερη ΕΕ μέχρι το 2050, στα πλαίσια της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα. Όμως, με τον βίαιο τρόπο που προχωράει η κυβέρνηση την απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού χάρτη της χώρας η ανεργία θα εκτοξευθεί στα ύψη, θα παραχωρηθεί η ενέργεια σε ιδιωτικά συμφέροντα, το αέριο θα κυριαρχήσει όντας εισαγόμενο καύσιμο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που πρέπει να αναπτυχθούν δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση καυσίμου για τη χώρα.
Σημαντικές πρωτοβουλίες που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν να εξασφαλίσει το 2016 χρηματοδότηση για την πρώτη φάση του έργου της έλευσης του φυσικού αερίου στην Αχαΐα με απόλυτη προσήλωση στις αρχές της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του υγιούς ανταγωνισμού με μία βασική αρχή: Τα δίκτυα να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο. Αυτή θα ήταν και η αναγκαία συνθήκη προκειμένου να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον και να μπορεί το φυσικό αέριο να φθάσει σε περιοχές οι οποίες θα αποκλείονταν ως μη προσοδοφόρες εάν η επιλογή γινόταν με αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Επιλέχθηκε επιπλέον, η ήπια μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Όμως, ενώ τα αιολικά πάρκα αποτελούν μέρος της λύσης για μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, απαραίτητος είναι ο σεβασμός των περιορισμών που θέτει το σύνολο των σχετικών διατάξεων στη χωροθέτησή τους. Ωστόσο, κάποιες περιπτώσεις στον νομό μας, φαίνεται ότι έχουν βρεθεί στο επίκεντρο επενδυτικών σχεδίων, για δεκάδες ανεμογεννήτριες που δεν τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους. Μάλιστα, μέσα στον Πατραϊκό κόλπο, δίπλα στο Κρυονέρι Αιτωλοακαρνανίας, έχει κατατεθεί σχέδιο προς έγκριση, για την τοποθέτηση και λειτουργία 47 ανεμογεννητριών. Αν το σχέδιο εγκριθεί, θα πρόκειται για το πρώτο στην Ελλάδα, υπεράκτιο αιολικό πάρκο. Σε μια άλλη περίπτωση, υπάρχει πρόταση για 20 ανεμογεννήτριες στα «Μαύρα Βουνά» του Αράξου και στον παρακείμενο λόφο του Αϊ-Θανάση, παρότι αποτελούν ΖΕΠ (Ζώνη ειδικής προστασίας) για τα πουλιά, εντός των ορίων περιοχής RAMSAR. Επομένως, η μετάβαση στην νέα ενεργειακή εποχή θα πρέπει να γίνει με όρους αειφορίας και εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος. Ενεργειακοί σχεδιασμοί που να υπηρετούν τα λαϊκά νοικοκυριά.