Ένα πενθήμερο γεμάτο εξελίξεις στα ενεργειακά ζητήματα της Δυτικής Ελλάδας προσέφερε το e–Forum Ενέργειας 2020, που αποτέλεσε ξεχωριστό event, ενταγμένο στο πλαίσιο του καθιερωμένου από το 2012 Forum Ενέργειας και κατέδειξε τη δυναμική που έχει κατακτήσει εδώ και εννέα χρόνια η συγκεκριμένη διοργάνωση.
Οργανώθηκε από τon «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» με θεσμικό συνδιοργανωτή το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδος.
Φυσικό αέριο γρήγορα, σε χιλιάδες σπίτια
Μια νέα εποχή ανοίγεται στον ενεργειακό τομέα της περιοχής μας, όπως αποκαλύφθηκε στην πετυχημένη διαδικτυακή συνεδρία που έγινε την περασμένη Τετάρτη και αφορούσε το φυσικό αέριο, την οποία συντόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος Βασίλης Αϊβαλής, ο οποίος σημείωσε πόσο σημαντικές ήταν οι εξελίξεις που προωθούνται.
Η παρέμβαση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη στη συγκεκριμένη συνεδρία περιελάμβανε καθοριστικές εξαγγελίες και έδωσε το περίγραμμα των εξελίξεων: «Μέσα στις επόμενες ημέρες εκδίδεται τη σχετική πρόσκληση προς τη ΔΕΔΑ για την ανάπτυξη των τοπικών δικτύων φυσικού αερίου. Το έργο είναι ενταγμένο στο έργο «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» με απαράβατο χρονικό όριο το τέλος του 2023. Έως τότε θα πρέπει να είναι έργο ολοκληρωμένο και λειτουργικό». Συμπληρώνοντας εξήγησε ποιο είναι το επόμενο μεγάλο βήμα που έκανε η Περιφέρεια: «Είναι να επαναφέρουμε στο προσκήνιο ως διεκδίκηση και υλοποιήσιμο όραμα τον αγωγό φυσικού αερίου. Η μεγάλη διεκδίκηση είναι η έλευση αγωγού φυσικού αερίου στην περιοχή μας.»
Η Τατιάνα Ελευθεριάδου, Business Development του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Ανώνυμη Εταιρεία (ΔΕΣΦΑ Α.Ε.) συμπλήρωσε για τις εξελίξεις: «Ο αγωγός είναι σε προκαταρκτική μελέτη και το πρόγραμμα Ανάπτυξης έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από την Τρίτη 14 Ιουλίου».
Τόνισε ότι με τα χρόνια οι συνθήκες για το συγκεκριμένο έργο ωρίμασαν και ότι «γίνεται προσπάθεια από τον ΔΕΣΦΑ να ακούσει τις τοπικές κοινωνίες και να προχωρήσει το έργο. Βέβαια όλα αυτά τα έργα απαιτούν την άδεια και της Αρχής Ρύθμισης Ενέργειας. Άρα ο ΔΕΣΦΑ έχει τις μελέτες και υπάρχουν πολλά στάδια που θα ακολουθήσουν».
Εν συνεχεία τα στελέχη της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας και Κώστας Διονυσόπουλος έδωσαν λεπτομέρειες σε σχέση με τους σχεδιασμούς της εταιρείας για τα δίκτυα διανομής. « Στο πλάνο μας έχουμε ένα μεγάλο αριθμό συνδέσεων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Στόχος μας είναι σύνδεση 10.000 καταναλωτών σε πρώτη φάση και όσων άλλων ενδιαφερθούν. Είναι μια επένδυση στρατηγικής σημασίας αφού μέχρι το 2024 θα δαπανηθούν 300 εκατομμύρια ευρώ και έως το 2036 θα δαπανηθούν 470 εκατομμύρια ευρώ» τόνισαν.
Στη διαδικτυακή συνεδρία για το Φυσικό Αέριο συμμετείχαν επίσης οι Λάμπρος Δημητρογιάννης Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Χάρης Ανδρικόπουλος και ο Πέτρος Μαντάς, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων στην Βιομηχανική Περιοχή Πατρών.
Έρχεται το «Εξοικονομώ ΙΙΙ»
Για τις σημαντικές εξελίξεις στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ ΙΙΙ» αναφέρθηκε στην αντίστοιχη συνεδρία του e-Forum Ενέργειας 2020 που συντόνισε ο Ευάγγελος Καραχάλιος, Γ.Γ ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος, η Ιωάννα Νίκου, στέλεχος της Επιτελικής Δομής του ΕΣΠΑ, του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος στη που συνεδρία.
Η κ. Νίκου έδωσε τις γενικότερες κατευθύνσεις του νέου προγράμματος, καθώς οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν από το Υπουργείο Ενέργειας το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η κ. Νίκου:
- Στο νέο «Εξοικονομώ ΙΙΙ» προβλέπεται μείωση του πλήθους των εισοδηματικών κατηγοριών και διεύρυνση του ανώτατου εισοδηματικού ορίου, ώστε να καλυφθούν επαρκώς και τα μεσαία εισοδήματα.
- Αναμένονται επίσης αυξημένα ποσοστά επιχορήγησης, καθώς από το προηγούμενο πρόγραμμα τα ποσοστά δεν είχαν κριθεί ικανοποιητικά. Για παράδειγμα, δικαιούχοι με οικογενειακό εισόδημα 15 με 20.000 ευρώ, δικαιούνταν ενίσχυση 40%.
- Θα δοθεί επίσης πρόσθετη προσαύξηση επιχορήγησης(ενεργειακό κίνητρο) για την αναβάθμιση παλαιών και ενεργοβόρων κτιρίων, πολύ χαμηλής ενεργειακής κατηγορίας (Η και Ζ).
To debate των υποψηφίων πρυτάνεων
Σημαντική ήταν και η παρουσία και των πέντε υποψηφίων πρυτάνεων στις εκλογές της 21ης Απριλίου στο debate για την «Ενέργεια και Πανεπιστήμιο» στο e-Forum Ενέργειας 2020.
Και οι πέντε υποψήφιοι Πρυτάνεις κατέθεσαν το όραμά τους για το Πανεπιστήμιο του μέλλοντος, τις προτάσεις τους για την παρέμβαση της ακαδημαϊκής κοινότητας στο ενεργειακό πεδίο, για το πρόγραμμα των υδρογονανθράκων και την έλευση του αγωγού του φυσικού αερίου, για τη διασύνδεση έρευνας με την πόλη αλλά και για τον τρόπο οι ίδιοι θεωρούν ότι θα πρέπει να καθοδηγηθεί το Πανεπιστήμιο. Τον συντονισμό της συζήτησης έκανε ο εκδότης του «Σύμβουλου Επιχειρήσεων» Παναγιώτης Γιαλένιος, ο οποίος κάλεσε τους υποψηφίους Πρυτάνεις ενόψει και των πρυτανικών εκλογών της Τρίτης (21/7) να παρουσιάσουν τις βασικές αρχές που διέπουν το σχήμα τους για την ανάπτυξη του ακαδημαϊκού ιδρύματος, τις προτάσεις τους για όλα τα ενεργειακά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία μας αλλά και το όραμά τους για το Πανεπιστήμιο της επόμενης 4ετίας
Συμμετείχαν οι υποψήφιοι Πρυτάνεις:
- Τάσος Αθανασόπουλος, Καθηγητής ΤμήματοςΙατρικής
- Νίκος Καραμάνος, Καθηγητής Τμήματος Χημείας
- Χρήστος Μπούρας, Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής
- Γιώργος Παπαθεοδώρου, Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας
- Θεόδωρος Χριστόπουλος, Καθηγητής Τμήματος Χημείας
Το υδρογόνο και οι εφαρμογές του
Πρόκληση για το μέλλον αποτελεί το υδρογόνο ως ελκυστικό καύσιμο και φιλικό στο περιβάλλον, με μηδενική εκπομπή ρύπων και περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ταυτόχρονα αποδοτικό στη χρήση του.
Τα παραπάνω τονίστηκαν κατά την διάρκεια της θεματικής ενότητας με θέμα «Υδρογόνο το νέο καύσιμο» στο e-Forum Ενέργειας 2020 με συντονιστή τον Πέτρο Γανό Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας.
Ο Αθανάσιος Στούμπος, Προϊστάμενος Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», ανέφερε ότι το υδρογόνο έχει μεγάλο πλεονέκτημα καθώς μπορεί να το χρησιμοποιήσει κανείς τόσο για τον εμπλουτισμού του δικτύου του Φυσικού Αερίου όσο και στη Βιομηχανία και τα κτίρια. «Το υδρογόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί – μέσα από την αναπαραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας από το υδρογόνο είτε για σταθερές είτε για κινητές εφαρμογές, στις μεταφορές και στα οχήματα» τόνισε ο ομιλητής.
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Αθανάσιος Καρλής ανέφερε ο αριθμός των αυτοκινήτων θα αυξηθεί από 800 εκατομμύρια σήμερα σε πάνω από 1,7 δισεκατομμύρια μέχρι το 2035.
O Aντώνιος Κλαδάς, Καθηγητής ΕΜΠ, ανέφερε ότι «η υβριδικότητα και συνέργεια αξιοποιώντας ποικιλία ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επιτρέπει εκτός από την αποθήκευση και την μεταφορά ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις».
Για τις προοπτικές της ηλεκτροκίνησης μέσω των τεχνολογιών υδρογόνου μίλησαν διεξοδικά ο δρ Γιώργος Αυγουρόπουλος, αν. Καθηγητής Τμήματος Επιστήμης των Υλικών, Πανεπιστήμιο Πατρών και ο δρ Επαμεινώνδας Μητρονίκας, επ. Καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας ΗΥ, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Ο κ. Αυγουρόπουλος τόνισε πως η ανάγκη καθαρά καύσιμα αποτελεί παγκόσμια πρόκληση και πως το Υδρογόνο μπορεί να είναι το καύσιμο του μέλλοντος, εφόσον είναι άφθονο, καθαρό, αποδοτικό.
Ο Επαμεινώνδας Μητρονίκας συμπλήρωσε ότι τα οχήματα που κινούνται με υδρογόνο είναι ηλεκτρικά και ανέπτυξε τον τρόπο που λειτουργούν οι κυψέλες με το πλεονέκτημα της αποθήκευσης ενέργειας μεγαλώνοντας την αυτονομία του οχήματος.
Ο Σοφοκλής Μακρίδης, Αν. Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Πατρών,τόνισε ότι ένα λιμάνι όπως της Πάτρας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ανεμογεννήτριες που βρίσκονται μέσα στη θάλασσα προκειμένου να παραχθεί με φθηνή ενέργεια από υδρογόνο και να μεταφέρει στα σπίτια, στα πανεπιστήμια και γενικότερα στην κοινωνία. Η μεταφορά θα γίνεται είτε μέσω ταμιευτήρων είτε με εγκατεστημένο δίκτυο.
Καλές ενεργειακές πρακτικές
Τέλος εκπρόσωποι από εταιρίες και φορείς παρουσιάσουν σε ξεχωριστή συνεδρία καλές ενεργειακές πρακτικές σε μια πολυεπίπεδη συζήτηση που κατέδειξε σημαντικές πρωτοβουλίες που οδηγούν σε εξοικόνομηση ενέργειας αλλά και πρακτικές που προστατεύουν το περιβάλλον. Μετείχαν:
- Από το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών και το Clean Tech Energy Hub ο Δημήτρης Τραχύλης, Business Developer Director του συνεργατικού σχήματος
- Από την Ολυμπία Οδό ο Γρηγόρης Χασάνης Διευθυντής Ηλεκτρομηχανολογικών και Συστημάτων Διοδίων.
- Από το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ) ο Χρήστος Αλεξάκος εντεταλμένος Ερευνητής
- Κοινή παρουσίαση έγινε από το Εργαστήριο Αυτοματισμού & Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Πατρών και την εταιρεία Meazon. Από τον Δημήτρης Τσιπιανίτη μέλος ΕΔΙΠ Εργαστηρίου Αυτοματισμού & Ρομποτικής, Παν/μίου Πατρών και την Αιμιλία Παπαγιαννάκη, data scientist στην εταιρεία Meazon.
- Τέλος παρουσίαση έκανε για την Eco Progress ο Ανδρέας Κότσιφας Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΤΕ, Managing director της εταιρείας.
Όλα όσα συνέβησαν στο e-Forum Ενέργειας 2020 και τα video των διαδικτυακών εκδηλώσεων είναι αναρτημένα στο επίσημο site της διοργάνωσης www.forumanaptixis.gr