Απευθυνόμενη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Eυρωκοινοβουλευτική Oμάδα του ΚΚΕ με το ξέσπασμα της πανδημίας είχε καταθέσει δύο ερωτήσεις σχετικές με τις επιπτώσεις της πανδημίας του covid-19 τόσο στους αγρότες όσο και τους αλιείς της χώρας μας και τα μέτρα που είχε λάβει μέχρι εκείνη τη στιγμή η κυβέρνηση της ΝΔ.
Στην πρώτη ερώτηση γινόταν αναφορά στην παντελή έλλειψη οποιασδήποτε μορφής στήριξης στους αγρότες και στη δεύτερη στα ελλιπέστατα μέτρα που είχαν ληφθεί για τους αλιείς. Επίσης με τις ερωτήσεις είχε ζητηθεί η τοποθέτηση της Επιτροπής αναφορικά με ορισμένα αιτήματα πραγματικής ανακούφισης και στήριξης των πληττόμενωναγροτοπαραγωγών και αλιέων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στις δυο ερωτήσεις εξ΄ αρχής ξεκαθαρίζει ότι κανένα από τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της ευελιξίας που τους έχει χορηγηθεί από την ΕΕ, δεν θα πρέπει να θίγει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων ουσιαστικά, δηλαδή απαντά με το “νυν υπέρ πάντων ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός” .
Είναι φανερό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή “βγάζει σπυράκια” στο άκουσμα και μόνο μέτρων όπως “η διοχέτευση στη λαϊκή κατανάλωση, με ευθύνη του κράτους, των αγροτικών προϊόντων σε τιμές προσιτές που παράλληλα θα εγγυώνται ένα εισόδημα επιβίωσης στον αγροτοπαραγωγό, χωρίς την αισχροκέρδεια µεγαλεµπόρων και βιοµηχάνων, η άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, η διαγραφή χρεών αγροτών και αλιέων και η άμεση αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων και κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης”.
Αντίθετα, τα βασικά “εργαλεία” που συστήνει η Επιτροπή είναι οι επιχορηγήσεις και οι φοροαπαλλαγές των επιχειρηματικών ομίλων, η επιδότηση της μεταποίησης αγροτικών και αλιευτικών προϊόντων με σκοπό την αποθεματοποίηση. Ο πακτωλός των χρηματοδοτήσεων από τα διάφορα ταμεία που θα μπορούσαν να καλύψουν λαϊκές ανάγκες κατευθύνονται στην ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας που εξασφαλίζουν πόρους για τα μονοπώλια από την αφαίμαξη των λαών.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση της ΝΔ από την πρώτη στιγμή της κρίσης του κορονοϊού έχει δώσει “γη και ύδωρ” στις μεγάλες μεταποιητικές και εμπορικές επιχειρήσεις ενώ τα όποια μέτρα για τους πληττόμενουςαγροτοπαραγωγούς (πχ έκτακτη ενίσχυση αιγοπροβατοτρόφων και παραγωγών λαϊκών αγορών) θεσπίστηκαν με μεγάλη καθυστέρηση σχεδόν πέντε μηνών και βρίσκονται πολύ πίσω σε σχέση με τις ανάγκες και την ανυπολόγιστη ζημιά που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι αλιείς της χώρας μας.
Είναι φανερό ότι τίποτα θετικό δεν προοιωνίζεται για τους πληττόμενουςαγροτοπαραγωγούς και αλιείς από την πολιτική αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας που ακολουθούν ΕΕ-κυβερνήσεις. Μόνη διέξοδο αποτελεί η συσπείρωση με το ριζοσπαστικό αγροτικό κίνημα και η οργάνωση του αγώνα με πλαίσιο πάλης που να έχει στο στόχαστρο την καπιταλιστική κερδοφορία και τα στηρίγματά της, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα.