Του Παναγιώτη Γιαλένιου εκδότη του «Συμβούλου Επιχειρήσεων»
Είχαμε την ελπίδα ότι τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες η ειδησεογραφία που αφορά στις εξελίξεις περί τον κορωνοϊό θα περιοριζόταν και ο πλέον καταστροφικός ιός στην ιστορία από πολλές απόψεις θα περνούσε σε θερινή νάρκη. Αυτό τουλάχιστον υποστήριζαν μέχρις πρότινος οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι εδώ και διεθνώς.
Φευ διαψευστήκαμε και εδώ είμαστε πάλι να ασχολούμαστε με προτεραιότητα για τα νέα του καμώματα. Αυτός ο ιός όχι μόνο ήλθε για να μείνει αλλά αποδεικνύεται τρομερά ευέλικτος, προσαρμόζεται εύκολα κάθε εποχή, είναι ιδιαίτερα κοσμοπολίτης και έτοιμος να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία που του δίνεται. Και βέβαια αξιοποιεί τις ευκαιρίες που του προσφέρουν βλακωδώς ηγέτες και ηγετίσκοι κάθε είδους με τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις τους. Και εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι ο κορωνοϊός πετυχαίνει εκεί που όλοι οι άλλοι(και όχι μόνο οι ιοί) έχουν αποτύχει.
Καταφέρνει να νικήσει την μόνη αήττητη ιστορικά σταθερά.
Την βλακεία!!!
Εκεί λοιπόν που η συζήτηση ήταν για το πώς θα λειτουργήσει αποδοτικά η οικονομία μας και ιδίως ο τουρισμός και θα πείσουμε για την όσο πιο μαζική αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρει η χώρα μας για διακοπές με ασφάλεια, η συζήτηση μετατοπίζεται εκ νέου στα μέτρα και τους περιορισμούς που απαιτούνται για να μην ξεφύγει η κατάσταση στην κοινότητα.
Το εφιαλτικό σενάριο το βλέπουμε χωρίς διακοπές εδώ και μήνες στις ΗΠΑ, στην Βραζιλία, στο Μεξικό, στις Ινδίες, στην Τουρκία και εξ επαναλήψεως με πιο επιθετικά χαρακτηριστικά στη γειτονιά μας. Στη Σερβία, στην Αλβανία, στη Βουλγαρία. Ήδη η Ισπανία που είχε αρχίσει να ελπίζει ότι κάτι θα έσωνε από τα τεράστια κάθε χρόνο τουριστικά έσοδα της φαίνεται ότι χάνει για φέτος κάθε ελπίδα και σε ευρωπαϊκές χώρες που έδειχναν να ελέγχουν την κατάσταση, όπως η Γαλλία , Γερμανία ή το Βέλγιο βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες τον εφιάλτη να επανέρχεται.
Μαζί με τον υγειονομικό εφιάλτη επιστρέφει και ο μεγαλύτερος εχθρός σε όποιο οικονομικό σχεδιασμό κάνουμε σαν χώρα, σαν επιχειρήσεις , σαν οικογένεια.
Η αβεβαιότητα.
Πλέον όλα δείχνουν ότι η αβεβαιότητα θα είναι μόνιμος συνοδός μας για πολύ καιρό χωρίς και αυτή αντάμα με τον κορωνοϊό να κουράζεται.
Τις πολύ ορατές καταστροφικές της συνέπειες στην οικονομία μας, τις βλέπουμε τριγύρω μας και καμία προσπάθεια ωραιοποίησής τους δεν μπορεί να τις εμποδίσει να εξαπλώνονται.
Πόσο μάλλον που κάποια στιγμή ο προσεχές Φθινόπωρο θα είναι αδύνατον να επαναληφθούν και τα πράγματι ανακουφιστικά οικονομικά μέτρα του πρώτου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας . Μάλιστα μαζί με αυτήν την αδυναμία θα έχουμε και την ανάγκη ο κρατικός κορβανάς να αρχίσει να συγκεντρώνει και τα φορολογικά και λοιπά έσοδά του που ανέστειλε την πληρωμή τους την προηγούμενη περίοδο.
Βρισκόμαστε επομένως προ σοβαρών εξελίξεων που ηδη θα γίνουν φανερές από τα τέλη Αυγούστου και ξεκάθαρα θα δείχνουν την προοπτική τους από τον Σεπτέμβριο.
Σε αυτές τις εξελίξεις θα φανούν και ποιοι διδάχθηκαν από το πρώτο εξάμηνο της πρωτόγνωρης δοκιμασίας της χώρας μας μαζί βέβαια με τον κόσμο όλο, για πρώτη φορά στην ιστορία της γης.
-Θα φανεί τι διδάχθηκε τελικά το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας και ποιες δομές ενισχύθηκαν με τρόπο τέτοιο που αύξησαν την επιχειρησιακή ικανότητα του.
– Θα φανεί τι διδάχθηκε συνολικά το διοικητικό μας σύστημα, οι κυβερνητική μηχανή και ο περιφερειακός ιστός διοίκησης και ιδίως η αυτοδιοίκηση.
– Θα φανεί τι διδάχθηκαν οι επιχειρηματικοί φορείς κάθε είδους, που σε όλη της διάρκεια του πρώτου κύματος ανέπτυξαν αποτελεσματικούς μηχανισμούς ανάλυσης προβλημάτων και προώθησης αιτημάτων. Με την αποτελεσματικότητά τους βέβαια να εξαντλείται στην όσο το δυνατόν πιο οριζόντια επιδοματική μοιρασιά των εγχώριων οικονομικών «μαξιλαριών» μας, που διαρκώς συρρικνώνονται, σε μια περίοδο που τα περίφημα ευρωπαϊκά κονδύλια αλληλεγγύης είναι ακόμη στις ευχές και στο χειροκρότημα και αργούν να φανούν, τουλάχιστον στον ορίζοντα του 2020.
– Θα φανεί βεβαίως και τι διδάχθηκε ο καθένας από εμάς στην ατομική, οικογενειακή και επαγγελματική του συμπεριφορά από το πρώτο κύμα της πανδημίας , που σε πρώτη ανάγνωση έδειξε να αφήνει τα μικρότερα δυνατά σημάδια τραυματισμού της χώρας μας.
Μπορεί να ενοχλεί αλλά η εκτίμησή μας είναι ότι ακριβώς γιατί μέσα από το έγκαιρο γενικευμένο lockdown που εφαρμόστηκε στη χώρα μας την Άνοιξη είχαμε μεν τα λιγότερα δυνατά θύματα και κρούσματα αλλά μας έμειναν και τα λιγότερα δυνατά διδάγματα. Εξηγούμαστε:
- Χάθηκε ο μέσος όρος τήρησης των στοιχειωδών μέτρων υγιεινής έναντι του κορωνοϊού. Από το ένα άκρο του lockdown και του εγκλωβισμού στο άλλο. Με την αποδοχή ότι όλα είναι «συνωμοσίες» να κερδίζει μεγάλο έδαφος στο κοινωνικό σώμα με τις αντίστοιχες συμπεριφορές έναντι της πανδημίας .
- Χάθηκε πολύτιμο έδαφος (όχι από όλους) στην μεταστροφή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε κατευθύνσεις που θα αντέχουν σε μια παρατεταμένη και μακροχρόνια παρουσία του κορωνοϊού.
- Σε συνέχεια τής ζητούμενης μεταστροφής να επισημάνουμε ότι δεν βλέπουμε να γίνεται κοινός τόπος σε όλους ότι ο οικονομικός ιστός της χώρας θα αντέξει μόνο μέσα από την ένταση των δημόσιων επενδύσεων που θα κινούν παραγωγικά την οικονομία μας τα επόμενα χρόνια.
- Ελπίζουμε σε αυτήν την κατεύθυνση να στραφεί συνολικά η δημόσια συζήτηση με αφορμή και αιτία και την περίφημη έκθεση «Πισσαρίδη» που αναλυτικά και ο Πρωθυπουργός προχθές στη Βουλή υποσχέθηκε ότι άμεσα θα γνωστοποιηθεί και συστήθηκε μάλιστα ειδική κυβερνητική επιτροπή.
Σε αυτήν την συζήτηση, στο βαθμό που θα συμβάλλει στο να υπάρξει σύντομα επαναπροσανατολισμός του παραγωγικού ιστού της χώρα μας, επιμένουμε ότι «κρύβεται» και το πιο αποτελεσματικό «εμβόλιο» κατά των συνεπειών του κορωνοϊού.
Δεν θα πάψουμε από την πλευρά μας (σαν εφημερίδα και Δίκτυο Forum Ανάπτυξης ) να συμβαλλουμε προς αυτήν την κατεύθυνση με όλες μας τις δυνάμεις.