Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς ο Δεκαπενταύγουστος αποτελεί ένα ακόμη “κρας τεστ” για τις εξελίξεις.
Στις υγειονομικές Αρχές έχει σημάνει συναγερμός τόσο για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, που καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα, όσο και για τη μετακύλιση του ιού σε νεότερες ηλικίες, αλλά και τη μεγάλη διασπορά του, που είναι εμφανής σε όλη τη χώρα.
Οι τουριστικοί προορισμοί, ιδιαίτερα αυτοί που επιλέγουν οι νέοι, οι κλειστές δομές, όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας και οι δομές φιλοξενίας, βρίσκονται στο “επίκεντρο”.
Την Πέμπτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 204 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 23 είναι εισαγόμενα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 6.381. Ανακοινώθηκαν, επίσης, πέντε θάνατοι με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 221 με τον αριθμό των διασωληνωμένων να ανέρχεται στους 22.
Η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων κορoνοϊού στη χώρα και η μετακύλισή του σε νεότερες ηλικίες έχει σημάνει συναγερμό σε κυβέρνηση και ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Η επιτροπή για τον κορονοϊό έχει ήδη ζητήσει την αυστηροποίηση των μέτρων στις περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο, ενώ ήδη βρίσκονται στο τραπέζι νέα μέτρα που εξετάζονται από την κυβέρνηση.
Ενδεχομένως υποχρεωτικές οι μάσκες στα σχολεία
Στις προτάσεις που είναι στο τραπέζι των συζητήσεων των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα των σχολείων και τα πανεπιστήμια αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αναστασία Κοτανίδου και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
Όπως εξήγησε η ίδια η συζήτηση που έχει γίνει στην επιτροπή είναι να ανοίξουν τα σχολεία και εάν χρειαστεί κατόπιν συνεννόησης με το υπουργείο Παιδείας να γίνει με μάσκες. «Αν στο άνοιγμα των σχολείων η κατάσταση είναι όπως σήμερα ενδεχομένως οι μάσκες να είναι υποχρεωτικές καθημερινά σε όλες τις βαθμίδες και στο δημοτικό» αναφέρει χαρακτηριστικά ενώ διευκρινίζει πως οι μάσκες θα πρέπει να είναι ή υφασμάτινες ή χειρουργικές.
Για τα πανεπιστήμια, όπως ανέφερε η κα. Κοτανίδου, η πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι από το λοιμωξιολόγους είναι οι φοιτητές να επιστρέψουν στα Ιδρύματα στις περιπτώσεις που χρειάζεται να παραβρεθούν δια ζώσης και γίνεται συζήτηση με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό γιατί όπως σημειώνει οι φοιτητές ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Παράλληλα, η ίδια επεσήμανε πως υπάρχει επίσης συζήτηση οι φοιτητές να κάνουν προληπτικά τεστ πριν πάνε στα πανεπιστήμια.