Του Γιώργου Ηλιόπουλου
Η ελληνική εταιρεία Brite Solar είναι ανάμεσα στις 64 εταιρείες που επιλέχθηκαν για να λάβουν χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που αφορά καινοτόμες λύσεις γύρω από το Green Deal του EIC Accelerator, το σύνολο των πρωτοβουλιών που έχει συμφωνήσει να λάβει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια με στόχο να γίνει η πρώτη ήπειρος με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2050. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν εταιρείας καινοτομίας από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Brite Solar έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη όμως το κομμάτι της έρευνας και ανάπτυξη βρίσκεται στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, που αποτελεί για μια ακόμη φορά σημείο αναφοράς στον τομέα της ανάπτυξης των επιχειρήσεων.
Η Βrite Solar ουσιαστικά δημιουργέι ημιδιάφανα ηλιακά φωτοβολταϊκά γυαλιά και εξελίσσει την τεχνολογία Dye Sensitized Solar Cells (DSSC) που μπορεί να βρει έδαφος στην ανάπτυξη ενεργειακά αυτόνομων θερμοκηπίων και κτηρίων . Από το Συμβούλιο θα λάβει 5,2 εκατομμύρια ευρώ που αποτελεί μικτή χρηματοδότηση, έναν συνδυασμό δηλαδή επιχορήγησης και επένδυσης με παραχώρηση μετοχών, που πραγματοποιείται από τις εταιρείες.
Ο Σ.Ε. λίγες ημέρες μετά την αναγγελία της διάκρισής της εταιρείας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας μίλησε με τον ιδρυτή της Δρ. Νίκο Κανόπουλο.
« Κάναμε μια πρόταση για την ανάπτυξη μιας πιλοτικής εφαρμογής και πιλοτικής γραμμής παραγωγής για το ηλιακό γυαλί. Δεν θα λάβουμε χρηματοδότηση μόνο το ερευνητικό κομμάτι, αλλά η επιλογή μας συνεπάγεται και τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας στην εταιρεία ως μετόχου. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό σε ελληνική εταιρεία, για οποιοδήποτε πρόγραμμα. Και σε αυτό το πρόγραμμα που έχει να κάνει με την πράσινη και αειφόρο ανάπτυξη, η μοναδική εταιρεία από την Ελλάδα που βραβεύτηκε χρηματοδοτείται ως project ήταν η δική μας» σημειώνει ο κ. Κανόπουλος.
Το ποσοστό επιτυχίας στο πρόγραμμα κυμαίνεται μόλις στο 2,9% και από τις 2224 εταιρείες που συμμετείχαν από όλη την Ευρώπη επιλέχθηκαν μόλις 64.
Τι είδους τεχνολογία είναι αυτή με την οποία καταπιάνεται η Brite Solar, είναι το εύλογο ερώτημά μας.
«Ξεκινήσαμε με την τεχνολογία DSSC, αλλά αυτή είχε μερικά ζητήματα σε ότι αφορά τη διαπερατότητα του γυαλιού σε συγκεκριμένο σημείο του ορατού φάσματος που εμπόδιζε την ανάπτυξη των φυτών. Αλλάξαμε αυτή την τεχνολογία Τώρα έχουμε ηλιακό γυαλί που βασίζεται σε συμβατικούς ηλιακούς συλλέκτες. Η δική μας πατέντα είναι ένα νανοδομημένο υλικό το οποίο εναποθέτουμε επάνω στο γυαλί και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο ορατό φάσμα, στην περιοχή του κόκκινου φάσματος. Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι εντελώς άχρηστη για τα φυτά. Χρησιμοποιώντας αυτό το υλικό αυξάνουμε την ενεργή φωτοσυνθετική ακτινοβολία. Χρησιμοποιούμε συμβατικές κυψελίδες και καταφέρνουμε να έχουμε τη διαπερατότητα εκείνη που τα φυτά χρειάζονται για να μεγαλώσουν» αναφέρει ο κ. Κανόπουλος.
Δεν είναι όμως το μοναδικό όφελος, καθώς με την συγκεκριμένη τεχνολογία γίνεται προσπάθεια ελάττωσης του ενεργειακού κόστους ενός θερμοκηπίου, όπου έχει εφαρμογή η συγκεκριμένη τεχνολογία και αυτό το είδος γυαλιού.
«Προσπαθούμε να ελαττώσουμε το ενεργειακό κόστος λειτουργίας ενός θερμοκηπίου. Το πρόβλημα που προσπαθούμε να λύσουμε είναι το εξής: Σύμφωνα με την τελευταία οικονομική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, ο πληθυσμός της γης θα αυξηθεί κατά 9,5 δις μέχρι το 2050. Για να τραφεί όλος αυτός ο κόσμος απαιτείται αύξηση της γεωργικής παραγωγής από 70 μέχρι 100% σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με συμβατικές μεθόδους και οι λόγοι είναι δύο: η γεωργία καταναλώνει το 14% της παγκόσμιας ενέργειας και το 70% της κατανάλωσης νερού. Επομένως χρειαζόμαστε άλλον τρόπο για να ταΐσουμε αυτό τον κόσμο στα διατροφικά επίπεδα του σήμερα. Χρειαζόμαστε καινούργια τεχνολογία και η τεχνολογία αυτή εινια τα θερμοκήπια. Μας δίνουν τη δυνατότητα να παράγουμε δέκα φορές περισσότερο επίπεδα τροφής ανά τετραγωνικό μέτρο με λιγότερο νερό» αναφέρει ο κ. Κανόπουλος.
Γι’ αυτό τον λόγο η λύση στην αύξηση της παραγωγής εντοπίζεται στον εκσυγχρονισμό των θερμοκηπίων, ώστε να μεγιστοποιηθεί η απόδοση.
Όπως παρατηρεί ο κ. Κανόπουλος: « Υπάρχει όμως ένα ζητούμενο: τα θερμοκήπια χρησιμοποιούν περισσότερα επίπεδα ενέργειας από ότι η γεωργία στο χωράφι. Για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα μετατρέπουμε το θερμοκήπιο σε φωτοβολταϊκό πάρκο και μέσω της τεχνολογίας καταφέραμε να κάνουμε άλματα. To γυαλί που βάζουμε στα θερμοκήπια είναι ειδικού τύπου. Σημειώστε ότι μιλάμε για παραγωγικά θερμοκήπια της τάξεως των 50 και 100 στρεμμάτων. Τέτοια θερμοκήπια είναι ελάχιστα στη χώρα μας, καθώς τα περισσότερα είναι με πλαστικό περίβλημα».
Σε σχέση με το κόστος που συνεπάγεται μια τέτοια επένδυση, είναι σαφώς πιο ακριβή αυτού του είδους η κατασκευή, όμως σε μερικά χρόνια μπορεί να γίνει ουσιαστική απόσβεση.
« Το γυαλί κοστίζει σαφώς παραπάνω. Το συμβατικό γυαλί με ιδιότητες ασφαλείας που απαιτείεται γα ένα θερμοκήπιο κοστίζει 8 με 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Το συγκεκριμένο γυαλί κοστίζει 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όμως παράγει ενέργεια. Το κόστος μπορεί να το αποσβέσει ο επενδυτής σε 4 με 5 χρόνια. Σημειώστε ότι είναι καλυμμένος κατασκευαστικά για πάνω από 20 χρόνια. Έτσι με την παραγωγή ενέργειας προσφέρεται στον παραγωγό ένα επιπλέον έσοδο, αφού μειώνεται το ενεργειακό κόστος της εγκατάστασής», αναφέρει ο κ. Κανόπουλος.
Σε λίγα χρόνια μάλιστα η τεχνολογία που αναπτύσσει η εταιρεία του θα είναι σαφώς πιο προσιτή
«Την τεχνολογία αυτή την εξελίσσουμε και ήδη την εφαρμόζουμε όχι σε θερμοκήπια, αλλά σε σκέπαστρα. Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ολλανδία και η συγκεκριμένη τεχνολογία αφορά σκέπαστρα για μαλακά φρούτα, όπως είναι τα μύρτιλλα. Ο γεωργός χρησιμοποιεί το σκέπαστρο για να προφυλάσσει τα φρούτα από τις καιρικές συνθήκες, ενώ παράλληλα παράγεται ενέργεια, που την χρησιμοποιεί για το πότισμα» καταλήγει ο κ. Κανόπουλος.
Η Mariya Gabriel, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεότητας, δήλωσε σχετικά με τα αποτελέσματα των 64 εταιρειών που επιλέχθηκαν :
“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας υποστηρίζει οραματιστές επιχειρηματίες που δημιουργούν μετασχηματιστικές λύσεις που αντιμετωπίζουν πιεστικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, υποστηρίζοντας την Πράσινη Συμφωνία και το σχέδιο ανάκαμψης για την Ευρώπη. Αυτές οι νεοφυείς επιχειρήσεις και οι ΜμΕ πρόκειται να αναπτυχθούν, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και δίνοντας στην Ευρώπη το παγκόσμιο προβάδισμα στις πράσινες τεχνολογίες και λύσεις. Είμαι επίσης περήφανη για την αυξημένη συμπερίληψη γυναικών και τη γεωγραφική εξάπλωση σε ολόκληρη την Ευρώπη.”