Του Γιώργου Ηλιόπουλου
Ολοένα και πιο πυκνά είναι τα σύννεφα για τον τουρισμό στη Δυτική Ελλάδα. Και ενώ η περιοχή έχει όλα τα πλεονεκτήματα για να συμπεριληφθεί στις πρώτες επιλογές προορισμού μεταξύ των ταξιδιωτών, δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει αποτελέσει δέλεαρ για όσους θελήσουν να κάνουν φέτος διακοπές. Και πλέον η εικόνα που διαμορφώνεται δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας σε όσους επαγγελματίες σχετίζονται με τον τουρισμό στην περιοχή μας. Το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων, οι ελάχιστες πτήσεις από το εξωτερικό, αλλά και η ολοένα μεγαλύτερη επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων , έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα σε σχέση με τα προσδοκώμενα οικονομικά οφέλη. Επί της ουσίας, όσοι κλάδοι από την περιοχή μας εξαρτώνται από τον τουρισμό θα επιδιώξουν πλεόν να περισώσουν οτιδήποτε μπορέσουν από την οικονομική παρτίδα, που φαινόταν χαμένη από τις πρώτες εβδομάδες που άρθηκαν τα μέσα της πανδημίας. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με διάφορες δράσεις είχε προσπαθήσει να προσελκύσει τουρίστες στην περιοχή μας, όμως φαίνεται ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση, καθώς η κατάσταση όσο περνούσαν οι εβδομάδες άλλαζε άρδην.
Mιλώνας στον Σ.Ε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Νικόλαος Κοροβέσης τονίζει ότι: « Στην περιοχή μας καταφθάνουν μόνο Έλληνες τουρίστες. Κάποιοι λίγοι έρχονται από το εξωτερικό μέσω τσάρτερ είναι όμως ελάχιστοι. Ως επί το πλείστον η περιοχή θα έχει κατά κύριο λόγο εσωτερικό τουρισμό. Γι’ αυτό και κάναμε ολόκληρη καμπάνια για προσέλκυση του Έλληνα τουρίστα. Συνεπώς, εσωτερικός τουρισμός φυσικά και υπάρχει και ορισμένες περιοχές θα έλεγα οτι κρατιούνται σε καλά επίπεδα».
Κοροβέσης: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για σαιζόν»
Ως προς το ποσοστό της πληρότητας των ξενοδοχείων και τους ρεαλιστικούς στόχους που έχουν τεθεί, ο κ. Κοροβέσης επισημαίνει ότι : «Όταν προσδοκώμενα είναι από τον τουρισμό μόλις 3 δις εκατομμύρια, σε σχέση με 18,5 δις πέρυσι, δεν μπορούμε να μιλάμε για σαιζόν. Μιλάμε πλέον ότι επιδίωξη είναι να περισώσουμε οτιδήποτε περισώζεται. Το είχα πει εξ αρχής ότι η φετινή θα είναι χαμένη χρονιά. Αλλά όχι χαμένη ευκαιρία. Δηλαδή θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η περιοχή της Δυτικής Ελλάδος».
Ως προς την ψυχολογία που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα και κατά πόσο αυτή έχει επηρεάσει και την κίνηση στον τουρισμό, ο κ. Κοροβέσης θεωρεί ότι έχει παίξει καθοριστικό ρόλο.
«Υπάρχει προβληματισμός αναμφισβήτητα. Μένει να δούμε, μέρα-μέρα πώς αυτό εξελίσσεται. Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τι θα συμβεί. Μπορεί να δούμε την επόμενη εβδομάδα να εκτοξεύονται σε κάποιους προορισμούς οι κρατήσεις. Είναι όλα απρόβλεπτα».
Τέλος, σε σχέση με τις κρατήσεις τον Αύγουστο στη Δυτική Ελλάδα, ο ίδιος αναφέρει ότι «οι κρατήσεις τον Αύγουστο σε αρκετές περιοχές είναι υψηλές αλλά μόνο τώρα και μέχρι τις 25 του μήνα. Αυτό είναι και το όριο του μήνα. Μην ξεχνάμε ότι πολλές μονάδες άνοιξαν και με λιγότερα δωμάτια. Οι τιμές είναι χαμηλές και υπάρχουν προσφορές, αρκεί και ο κόσμος να τις ψάξει».
Μυλωνάς: «Ο κόσμος έχει επηρεαστεί από το κλίμα»
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς αναφέρει ότι: «τα μηνύματα για την περιοχή της δική μας δεν είναι αισιόδοξα. Φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Ο κόσμος θα έλεγα ότι δεν βγαίνει και φοβάται. Με συνέπεια το επιχειρηματικό κομμάτι να έχει μεγάλα προβλήματα. Ως προς τις κρατήσεις θα έλεγα ότι υπάρχουν σημαντικές υστερήσεις».
Η Δυτική Αχαΐα είναι ένας προορισμός που είχε δημιουργήσει σημαντική δυναμική τα τελευταία χρόνια. Φέτος όμως η εικόνα είναι διαφορετική.
« Ο κόσμος πιέζεται σε όλα τα επίπεδα και καταγράφονται προβλήματα τόσο στις μικρές όσο και στις μεγάλες επιχειρήσεις.. Δε νομίζω ότι θα σωθεί μέρος της παρτίδας τον Αύγουστο. Ο εσωτερικός τουρισμός είναι μια λύση. Ο κόσμος όμως είναι επηρεασμένος από το κλίμα που έχει διαμορφωθεί. Όσο τα μέτρα θα αρχίσουν να γίνονται πιο αυστηρά και θα μπαίνουν περιορισμοί ο κόσμος από την πλευρά του θα δυσκολεύεται ακόμα περιοσσότερο».
Μετζελόπουλος: «Με πληρότητα 30% τι να προσδοκούμε;»
Ποια είναι άραγε η εικόνα που έχει διαμορφωθεί και στα ξενοδοχεία της πειροχής;
Ο Ηλίας Μετζελόπουλος, πρόεδρος των ξενοδόχων της Πάτρας τονίζει ότι: « σε σχέση με πέρυσι η πληρότητα στα ξενοδοχεία φθάνει το 30%. Κάποιες ελπίδες που υπήρχαν για εξισορρόπηση της κατάστασης από τον εσωτερικό τουρισμό δεν επιβεβαιώνονται. Λίγα πράγματα γίνονται σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν υπάρχει πλάνο κρατήσεων που να επιβεβαιώνει κάποια αισιοδοξία. Άντε να πάει 35% τις επόμενες εβδομάδες. Η κατάσταση δεν θεωρούμε ότι θα αλλάξει».
Κατά τον κ. Μετζελόπουλος καθοριστικό ρόλο έχει παίξει και το κλίμα που διαμορφώνεται και τις τελευταίες ημέρες.
«Σε ότι αφορά τον εσωτερικό τουρισμό, ο κόσμος νοιώθει ανασφαλής και άρα εκ των πραγμάτων δεν πρόκειται να κάνει διακοπές», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Οι τουρίστες του εξωτερικού από την πλευρά τους δεν φαίνεται να μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικές ελπίδες ανάτασης, διότι οι αφίξεις είναι λίγες. Αυτό φαίνεται από την κίνηση στο αεροδρόμιο του Αράξου τον τελευταίο καιρό.
«Είναι ελάχιστες οι αφίξεις από το εξωτερικό. Οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να εξισορροπηθεί η κατάσταση. Τα όσα αναφέρονται επίσης για παράταση της κίνησης το Σεπτέμβριο, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν πραγματικότητα. Η κάθε ημέρα που φεύγει είναι τελειωμένη για εμάς. Οι τιμές είναι χαμηλές και υπάρχουν και τα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού που δεν μπορούν όμως να βοηθήσουν την κίνηση. Δεν σώζεται η παρτίδα με άλλα λόγια».
Λιγότερες ημέρες διακοπών για τους Έλληνες από πέρυσι
Πάντως, ο εσωτερικός τουρισμός παρουσίαζε φθίνουσα πορεία και στην προ πανδημίας περίοδο. Οπότε για πολλούς η στροφή σε αυτόν δεν μπορεί να δώσει ελπίδες για αύξηση της δαπάνης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, πέρυσι τα προσωπικά ταξίδια των Ελλήνων, ηλικίας 15 ετών και άνω, εντός Ελλάδας, είχαν μειωθεί κατά 10,5 % σε σχέση με το 2018. Δηλαδή ο τζίρος ήταν 4,94 εκατομμύρια ευρώ από 5,53 εκατομμύρια ευρώ το 2018. Αντίθετα τα ταξίδια στο εξωτερικό είχαν αυξηθεί κατά 5,7%, δηλαδή 840.000 ευρώ από 795.000 ευρώ το 2018. Συνολικά η δαπάνη των Ελλήνων πέρυσι, ανεξαρτήτως ηλικίας, για ταξίδια σε Ελλάδα και εξωτερικό ήταν αυξημένη στα 2,51 δις ευρώ από 2,49 το 2018. Ήταν όμως σαφώς μειωμένος ο αριθμός των διανυκτερεύσεων όσο και του συνόλου των ταξιδιών, δηλαδή είχε περιοριστεί σημαντικά ο χρόνος των δακοπών. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί θεωρούν ανεδαφικές τέτοιες προσδοκίες ειδικά σε ένα τέτοιο περιβάλλον που αρχίζει και σταδιακά να διαμορφώνεται με πολλές φωνές να μιλούν ξεκάθαρα για «κόκκινο συναγερμό» στο μέτρο της πανδημίας.
«Από 11 δρομολόγια σε μια ημέρα, φθάσαμε στα 11 δρομολόγια την εβδομάδα»
Από την πλευρά του ο Αερολιμενάρχης του αεροδρομίου του Αράξου Γιώργος Γκουβίτσας αναφέρει για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον τομέα των αφίξεων στην περιοχή μας:
« Η κίνηση είναι υποτονική σε σχέση με άλλες χρονιές. Βέβαια δεν έχει δοθεί το πράσινο φως για έλευση τουριστών από Ρωσία και Ουκρανία που ήταν ένα υπολογίσιμο κομμάτι του τουρισμού στην περιοχή μας. Έχουν ανασταλεί οι πτήσεις από Πολωνία, κάτι που παίζει και αυτό σημαντικό ρόλο στο τουριστικό ρεύμα. Συνοψίζοντας έχουν πτήσεις από Γερμανία, Βέλγιο, Τσεχία, Λιθουανία και Λετονία.
Αναλυτικά οι πτήσεις από Γερμανία είναι από Μόναχο, Ντίσελντορφ, Φραγκφούρτη, Στουτγάρδη και Ανόβερο. Έχουμε μόνο μια πτήση από Βέλγιο, μια από Τσεχία. Πλέον οι πτήσεις γίνονται κάθε Τρίτη και Παρασκευή».
Όπως εξηγεί ο κ. Γκουβίτσας, η κίνηση δεν έχει καμία σε σχέση με άλλες χρονιές, καθώς όσες πτήσεις καταγράφονται στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο σε εβδομαδιαία βάση, τόσες καταγράφονταν πέρυσι σε …μια ημέρα. Οπότε αν αναλογιστεί κανείς, η διαφορά είναι μεγάλη.
«Δεν μπορούμε να έχουμε ελπίδες για εφέτος. Του χρόνου πιστεύω, εφόσον έχει βρεθεί το εμβόλιο, θα υπάρξει ανάκαμψη στον τουρισμό στην περιοχή μας. Συνολικά τα άτομα που φθάνουν στην περιοχή μας την εβδομάδα είναι πάνω από 1500. Ομως καμία σχέση οι αφίξεις αυτές με άλλες χρονιές. Πέρυσι είχαμε σπάσει όλα τα ρεκόρ των αφίξεων, που πλησίασαν τις 185.000 στην περιοχή μας. Κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται σε καμία περίπτωση για φέτος», εξηγεί ο κ. Γκουβίτσας.
Φέτος, εάν δεν είχε εμφανιστεί η πανδημία, θα σπάγαμε το φράγμα των 200.000 αφίξεων στην περιοχή μας, διότι οι tour operator είχαν καταγράψει πέρυσι τον χειμώνα αύξηση στον αριθμό των κρατήσεων, κατά 17 με 20 % σε σχέση με πέρυσι, κάτι που μεταφραζόταν σε σημαντική αύξηση του τουρισμού στη Δυτική Ελλάδα.
Οι τουρίστες που φθάνουν στον Άραξο διαχέονται στα ξενοδοχεία της Ηλείας αλλά και της Δυτικής Αχαΐας. Όμως ο αριθμός των αφίξεων, που είναι μόλις 11 την εβδομάδα, δεν δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες για αύξηση της κίνησης στις μονάδες της περιοχής.
«Κάθε Παρασκευή θυμάμαι τα προηγούμενα χρόνια είχαμε 11 πτήσεις. Και τώρα έχουμε 11 τη βδομάδα. Καταλαβαίνεται για τι κατάσταση μιλάμε» εξηγεί ο κ. Γκουβίτσας.
Από την άλλη πλευρά οι τουρίστες που φθάνουν στην περιοχή μας δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, μιας και τους δίνεται η ευκαιρία να κάνουν διακοπές σε τρίτη χώρα εν μέσω μάλιστα πανδημίας.
«Οι περισσότεροι τουρίστες είναι ευχαριστημένοι. Μιλάμε για ταξιδιώτες που έρχονταν στη χώρα μας κάθε χρόνο. Είναι φανατικοί θαυμαστές της περιοχής μας. Το γεγονός ότι έχουμε λιγότερα κρούσματα από άλλες χώρες έχει παίξει καθοριστικό ρόλο. Ωστόσο και εμείς φροντίζουμε να τηρούνται με αυστηρό τρόπο τα πρωτόκολλα κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο. Γιατροί υπάρχουν για να γίνει η λήψη των δειγμάτων και υπάρχει όλη η απαραίτητη υποδομή. Πάντως και το Σεπτέμβριο δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι στην περιοχή μας» αναφέρει ο κ. Γκουβίτσας.
Μειωμένη απασχόληση
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει επιπτώσεις και στον τομέα της απασχόλησης στον τουριστικό τομέα, μιας και η Δυτική Ελλάδα φαίνεται να κατέχει ένα αρνητικό ρεκόρ. Από τους 9.730 επιδοτούμενους εποχικόυς ανέργους της χώρας οι 1858 είναι στη Δυτική Ελλάδα.
Σε αυτή την κατηγορία, περιλαμβάνονται οι εποχικοί από ξενοδοχειακές, τουριστικές, επισιτιστικές επιχειρήσεις συνεχούς ή εποχικής λειτουργίας, που όπως είναι γνωστό, παρέμεναν κλειστές, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουνίου, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Αναλυτικά στην Δυτική Ελλάδα, οι επιδοτούμενοι εποχικοί άνεργοι από 466 τον Ιούνιο του 2019, εκτινάχθηκαν φέτος σε 1.858 άτομα, δηλαδή αύξηση 298,71%. Στο Ιόνιο οι αριθμοί είναι πρωτοφανείς. Από 244 επιδοτούμενους ανέργους τον Ιούνιο του 2019, φτάσαμε φέτος σε 2.946 επιδοτούμενους ανέργους, δηλαδή σημειώθηκε μια αύξηση 1107,38%.
Αποκλείστηκε η Ισπανία, πρώτη επιλογή η Ελλάδα
Προχθές Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η 8η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, με τηλεδιάσκεψη με την συμμετοχή του Υπουργού Τουρισμού, κου Θεοχάρη, καθώς και Περιφερειαρχών και Αντιπεριφερειαρχών από τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Γ
Την συζήτηση μονοπώλησε η νέα έκταση που λαμβάνει τις τελευταίες ημέρες ο κορωνοϊός στη χώρα μας και πως πρέπει να κινηθούμε, ώστε να μην καταρρεύσει η τουριστική αγορά από τη μία, αλλά και να τηρηθούν οι κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας από την άλλη.
Τονίστηκε τέλος ότι ο αποκλεισμός της Ισπανίας από τις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων πολλών επισκεπτών εξαιτίας της δριμείας εξάπλωσης του ιού στη χώρα, θα αποτελέσει για την Ελλάδα ευκαιρία αύξησης του τουρισμού
«Την ευκαιρία αυτή πρέπει να την εκμεταλλευτούμε σωστά, για να μην υπάρξει δραματική μείωση εσόδων από τον τουριστικό κλάδο και να αντισταθμιστούν κατά το δυνατόν οι μέχρι τώρα απώλειες, χωρίς όμως να παραβλεφθεί η υγειονομική σταθερότητα και ασφάλεια της κοινότητας και των επισκεπτών» ανέφερε ο κ. Θεοχάρης.
Ελπίδες στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού
Φέτος τα περισσότερα ξενοδοχεία και καταλύματα επέλεξαν να ενταχθούν στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, προκειμένου να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες. Πρόκειται για πρόγραμμα μέσω του οποίου επιδιώκεται η ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος στην περιοχή μας. Πανελλαδικά οι δικαιούχοι φθάνουν τις 370.000 και ήδη από την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε η διανομή επιταγών κοινωνικού τουρισμού σε όσους επιθυμούσαν να κάνουν χρήση για διακοπές σε ξενοδοχεία της περιοχής μας. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, ωστόσο εκφράζονται επιφυλάξεις, μήπως η ολοένα και επιβαρυμένη κατάσταση στο επιδημιολογικό κομμάτι προκαλέσει φόβο στους δικαιούχους και δεν χρησιμοποιήσουν τις συγκεκριμένες επιταγές.
Η διαδικασία συμμετοχής γίνεται με τη χρήση επιταγής που είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά και μπορεί να ενεργοποιηθεί από 1 Αυγούστου 2020 μέχρι την 31 Ιουλίου 2021
Για κρατήσεις σε τουριστικά καταλύματα, οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν κατάλυμα από το Μητρώο Παρόχων και κατόπιν να επικοινωνούν με τον πάροχο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Η διαδικασία των κρατήσεων
Οι δικαιούχοι επικοινωνούν απευθείας με τον πάροχο που επέλεξαν, δηλώνουν ότι είναι κάτοχοι Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού και αναλόγως προβαίνουν σε κράτηση, χωρίς τη μεσολάβηση οποιουδήποτε τρίτου.
Απαγορεύεται η κράτηση μέσω άλλων επιχειρήσεων, γραφείων τουρισμού κ.λπ..
Κατά την άφιξη των δικαιούχων-ωφελούμενων στο τουριστικό κατάλυμα, οι πάροχοι ενεργοποιούν ηλεκτρονικά τις Επιταγές Κοινωνικού Τουρισμού μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών (e-services) του ΟΑΕΔ.
Για ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι εκτυπώνουν από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (e-services) του ΟΑΕΔ την Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού και προσέρχονται στα ταξιδιωτικά γραφεία, ή πρακτορεία έκδοσης εισιτηρίων, ή εκδοτήρια ηλεκτρονικών εισιτηρίων των παρόχων από το Μητρώο Παρόχων, επιδεικνύουν την εκτυπωμένη Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού και ζητούν την έκδοση Εισιτηρίου Κοινωνικού Τουρισμού της κατηγορίας στην οποία εντάσσονται.
Επισημαίνεται πως για καμία κατηγορία δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών, εξαιρουμένης της κατηγορίας πολυτέκνων.
Ο ΟΑΕΔ δεν εμπλέκεται στη διαδικασία έκδοσης ακτοπλοϊκού Εισιτηρίου Κοινωνικού Τουρισμού.
Μέσω διαδικτυακής υπηρεσίας (web service) εκδίδεται το εισιτήριο και ενεργοποιείται η Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού Ακτοπλοϊκής Μετακίνησης για τη μετάβαση και την επιστροφή.
Η ακτοπλοϊκή μετακίνηση επιτρέπεται μόνο για τη μετάβαση/επιστροφή στον/από τόπο του επιλεγμένου τουριστικού καταλύματος.
Το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2020-2021 θα διαρκέσει 12 μήνες, από την 1 Αυγούστου 2020 έως την 31 Ιουλίου 2021.