Του Γιώργου Ηλιόπουλου
Το κτύπημα του κουδουνιού τη Δευτέρα θα σημάνει την επιστροφή χιλιάδων μαθητών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στις θέσεις τους. Ταυτόχρονα όμως θα σημάνει και υγειονομικό συναγερμό, καθώς οι συνθήκες που δημιουργούνται στα σχολεία της Πάτρας , εξαιτίας του συγχρωτισμού ευνοούν την εξάπλωση του ιού.
Φέτος οι μαθητές θα παρακολουθούν τα μαθήματα με έναν ιδιαίτερο τρόπο, καθώς θα πρέπει να φορούν μάσκα μέσα στην τάξη. Το κατά πόσο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη είναι ζητούμενο, αφού τόσο η ηλικία όσο και ο μιμητισμός, εάν δηλαδή ένα παιδί βγάλει τη μάσκα και το ακολουθήσουν τα υπόλοιπα, είναι οι παράγοντες εκείνοι που θα καθορίσουν την εξέλιξη του φαινομένου. Επιπρόσθετα, φέτος οι μαθητές έχει ζητηθεί να μοιραστούν σε 17 άτομα ανά τάξη, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση των κρουσμάτων και να είναι σαφώς πιο ελεγχόμενη η κατάσταση.
Τι κατάσταση επικρατεί στα σχολεία
Ένα καθοριστικός όμως παράγοντας της υγιεινής στα σχολεία παραμένει και ο αριθμός των καθαριστριών που θα κληθούν να καθαρίσουν τις σχολικές μονάδες σε περίοδο πανδημίας. Ο Δήμος Πατρέων είχε ζητήσει την πρόσληψη 190 καθαριστριών και τελικά εγκρίθηκε η πρόσληψη 177, εκ των οποίων οι 53 είναι τρίωρης απασχόλησης. Με τα δεδομένα αυτά η φετινή σχολική χρονιά αναμένεται να είναι εξαιρετικά δύσκολη στην διαχείρισή της, λόγω των ασφυκτικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί.
Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Δήμος Πατρέων μαζί με ενώσεις γονέων την περασμένη Δευτέρα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Γεωργίου, ζητώντας ουσιαστικά την λήψη μέτρων για τα σχολεία της Πάτρας, διαπιστώνοντας τις ελλείψεις που αναμένεται να αντιμετωπίσουν δάσκαλοι, καθηγητές και γονείς στην πράξη.
Οπως σημειώνει ο κ. Πελετίδης στον Σ.Ε:
«Εν ονόματι του κόστους έχουμε τα ίδια ζητήματα που είχαμε και στο παρελθόν. Δεν λαμβάνονται υπόψη οι αυξημένες ανάγκες που έχουμε αυτή την περίοδο. Αντί να τηρηθούν αυτά τα πρωτόκολλα που πρέπει να υπάρχουν για την προστασία των παιδιών μας, γίνεται το αντίθετο. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τον αριθμό των παιδιών που πρέπει ανά αίθουσα. Δεν έχουμε επίσης τον αριθμό των εκπαιδευτικών που θα έπρεπε και αντί να παρθούν μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση και να προσληφθούν καθηγητές στα σχολεία, δυστυχώς η απάντηση που μας δίνεται είναι ότι έχουμε υπερβολικό κόστος. Παράλληλα υπάρχει το ζήτημα με τις καθαρίστριες, που αντί να λαμβάνονται μέτρα και να υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό που απαιτείται, φθάσαμε στο σημείο να μην έχουμε τον αριθμό που είχαμε πέρυσι. Μας απαντούν μάλιστα ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να τα αναλάβουν οι Δήμοι και ότι δήθεν μας έχουν ενισχύσει απλόχερα. Στο χέρι μας είναι όλα αυτά και θα πρέπει όλοι να είμαστε σε εγρήγορση. Η εκπαιδευτική κοινότητα και εμείς ως Δήμος. Εμείς ως Δήμος εργαστήκαμε όλο το καλοκαίρι για να είναι όπως πρέπει τα σχολεία μας, Σε πάνω από δέκα σχολικές μονάδες κάναμε ανάπλαση και συντήρηση και ενεργειακή αναβάθμιση, ώστε το περιβάλλον που θα πάνε τα παιδιά μας να είναι το καλύτερο δυνατό» και εκφράζει τον προβληματισμό του για τον τρόπο λειτουργίας των σχολικών μονάδων στην πόλη.
Μάρκου-Αναγνωστοπούλου: «Διαμορφώνονται δύσκολες συνθήκες»
«Δυστυχώς έχουμε τάξεις με 27 παιδιά, δεν υπάρχει καμία μέριμνα να βρεθούν αίθουσες, να αραιώσουν τα σχολεία αλλά και ούτε ένα δεύτερο πλάνο, σε περίπτωση που δεν πάνε καλά τα πράγματα, τι θα γίνει. Δηλαδή εάν θα υπάρξουν επιπλέον αναπληρωτές να σπάσουν αυτά τα τμήματα και αυτό μας προβληματίζει» σημειώνει στον Σ.Ε. Η πρώην αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και βουλευτής Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου, ενώ ο βουλευτής Κώστας Μάρκου συμπληρώνει ότι «θα πρέπει να υπάρχει μια στρατηγική που δεν τη βλέπουμε, το πρόβλημα είναι υπαρκτό».
Οι εκπαιδευτικοί
Έντονος είναι και ο προβληματισμός για τα βήματα που μέχρι σήμερα έχουν γίνει και στην εκπαιδευτική κοινότητα. Ο Σπύρος Ψαρράς, πρόεδρος της Α ΕΛΜΕ Αχαΐας επισημαίνει στον ΣΕ ότι η φετινή χρονιά θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.
« Έχουν γίνει προσλήψεις αναπληρωτών και ευτυχώς είναι λίγα τα κενά στους αναπληρωτές. Τα προβλήματα εντοπίζονται στην έλλειψη καθαριστριών, στα αντισηπτικά και τις μάσκες που θα πρέπει να μοιραστούν με ευθύνη των δήμων. Οι μεταφορές που ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί και είναι στην φάση της ολοκλήρωσης και θα πρέπει να γίνουν ουσιαστικά βήματα. Επιπρόσθετα θα πρέπει να υπάρχουν 15 μαθητές ανά τάξη» σημειώνει ο κ. Ψαρράς.
Τις μάσκες θα τις προμηθεύονται στα σχολεία οι μαθητές μέσω των Δήμων που έχουν αναλάβει την αγορά τους μαζί με απολυμαντικά μέσω της ΚΕΔΕ. Οι διευθυντές των σχολείων θα κληθούν να παραλάβουν αντίστοιχο αριθμό μασκών και αντισηπτικών ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών.
«Τα μηνύματα για το άνοιγμα των σχολείων είναι τα εξής. Για πρώτη φορά στην ιστορία όλος ο εκπαιδευτικός κόσμος θα είναι στη θέση του. Από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας έχουν γίνει ενέργειες σε αυτό το κομμάτι. Εκείνο που μας καίει είναι τι θα γίνει με το μεταφορικό έργο, τις μάσκες και τις καθαρίστριες που προανέφερα».
Για το κατά πόσο είναι εφικτό στην πράξη να δούμε τάξεις με 15 μαθητές ο κ Ψαρράς υποστηρίζει ότι μπορεί να γίνει «επιβάλλεται να είναι και όσο μικρότερος ο αριθμός τόσο μικρότερη έκθεση. Υπάρχουν αίθουσες και όπου δεν υπήρχαν η Πολιτεία θα μπορούσε να βρει χώρους γιατί είχε το χρονικό περιθώριο».
Στο κατά πόσο οι μαθητές θα φοράνε μάσκα, ο κ. Ψαρράς τονίζει ότι «οι μαθητές έδειξαν ότι τα πήγαν καλά. Κατά πόσο θα τηρηθούν οι κανόνες υγιεινής, σε ότι αφορά τη σωστή χρήση της μάσκας, αυτό είναι κάτι που αφορά όλους. Θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους μαθητές, να το κάνουν. Είναι δύσκολο και για εμάς να φοράμε όλη την ώρα μάσκα, όμως θα το συνηθίσουμε. Διότι ανήκουμε οι περισσότεροι στις ευπαθείς ομάδες, οπότε είναι ο μοναδικός τρόπος για να προστατευθούμε σε τόσο δύσκολες συνθήκες. Είναι μεγάλος ο μέσος όρος ηλικίας και είνα μεγάλο και το ρίσκο».
Υπενθυμίζουμε ότι η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική με μάσκα σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης, εκτός των ειδικών σχολείων όπου κατ’ εξαίρεση ορισμένοι μαθητές δεν θα υποχρεούνται να φορούν μάσκα.
Ωστόσο για τους καθηγητές των ειδικών σχολείων το ρίσκο θα είναι πολύ μεγάλο, δεδομένου ότι είναι δύσκολο να επιβληθεί η χρήση μάσκας σε μαθητές.
Πάντως για τους μαθητές που είναι επιβεβλημένη η χρήση μάσκας, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και κυρώσεις σε μια προσπάθεια να εμπεδωθεί το συναίσθημα της ασφάλειας.
Λιγότερες από πέρυσι οι καθαρίστριες στα σχολεία
Η Φωτεινής Συριώτη, Προέδρος Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας Εκπαίδευσης, με μακρά θητεία στο κίνημα των γονέων και κηδεμόνων, τονίζει ότι :
«Στα σχολεία ακόμη καθαρίστριες δεν έχουν τοποθετηθεί. Άρα αυτό που μένει να κάνουμε είναι να διεκδικήσουμε προσλήψεις. Δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα».
Και με παρέμβασή της αναφέρει ότι «ο Δήμος μας έχει 264 σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες ανάγκες καθαριότητας που θα έχουμε την ερχόμενη σχολική χρονιά, λόγω της πανδημίας ζητήσαμε 190 σχολικές καθαρίστριες πλήρους ωραρίου. Αντί αυτού το υπουργείο ενέκρινε 177 καθαρίστριες μειώνοντας τον αριθμό κατά 5 από την περσινή χρονιά . Και με τις 59 από αυτές να είναι μειωμένου ωραρίου , δηλαδή 3ωρες.
Αγνόησε το υπουργείο την ανάγκη της παρουσίας καθαρίστριας σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου που επιβάλλουν τα αναγκαία αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, οι αυξημένες ανάγκες από τα ολοήμερα, για τα οποία υπερθεμάτισε η Υπουργός παιδείας και οι ανάγκες του λαϊκού φροντιστηρίου».
Και συνεχίζοντας εξηγεί ότι « η κυβέρνηση παίζει με την ασφάλεια της σχολικής κοινότητας προσπαθώντας να εξωραΐσει την κατάσταση εμφανίζοντας αυτή τη μεσοβέζικη λύση ως ιδανική και πρωτοποριακή , δυστυχώς και με τις ευλογίες και τη συγκάλυψη κάποιων συνδικαλιστικών παραγόντων και την αβάντα δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης ,ισχυριζόμενη ότι είναι έτοιμη να ανοίξει ανά πάσα στιγμή τα σχολεία . Έξι μήνες προετοιμασίας τους πήρε για να ανακοινώσουν τελικά επικοινωνιακά και όχι ουσιαστικά μέτρα, απλά για να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Απέχουν όμως πολύ από την πραγματικότητα των σχολείων τα όσα ανακοινώθηκαν».
Η ένσταση επίσης της δημοτικής αρχής είναι ότι ο διαγωνισμός για την πρόσληψη σχολικών καθαριστριών ξεκίνησε από το υπουργείο στις 21 Αυγούστου, εν μέσω καλοκαιρινών αδειών και ελλείψεων σε προσωπικό στους Δήμους. Με αποτέλεσμα να δοθεί αγώνας δρόμου για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των 700 και πλέον αιτήσεων που έχουν γίνει. Επίσης γίνεται προσπάθεια να φθάσουν έγκαιρα οι μάσκες στα παιδιά και εκπαιδευτικούς μέσω της ΚΕΔΕ, ενώ υπάρχουν αυξημένες ανάγκες σε υλικά καθαρισμού και αντισηπτικά στις σχολικές μονάδες.
Τέλος η κ. Συριώτη τονίζει οτι «είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή σε κάθε πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ποιότητα ζωής των εκπαιδευτικών ,των μαθητών και των οικογενειών τους».
Οδηγούνται σε λουκέτο τα κυλικεία
Το άνοιγμα των σχολείων όμως έχει επιπτώσεις και στους ιδιοκτήτες των κυλικείων καθώς όπως τονίζει το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Κυλικείων Αχαΐας, Δημήτρης Πάλμος
«είμαστε οι πρώτοι που κλείσαμε και οι τελευταίοι που ανοίγουν. Το εμπόρευμα που πετάξαμε από το Μάρτιο μέχρι και σήμερα είναι μεγάλο σε οικονομικό νούμερο. Το κράτος μας αποζημίωσε με 1500 ευρώ για τους έξι μήνες και από αυτά τα 1200 μας τα ζητάει ο ΕΦΚΑ. Δεν αποδέχεται η αποκεντρωμένη μείωση ενοικίου κατά 50% για τα επόμενα δύο χρόνια και μη καταβολή β δόσης. Τι λεφτά να τους δώσουμε όταν δεν εισπράξαμε όλο αυτό το διάστημα; Η δημοτική αρχή αποδέχτηκε τη μείωση όμως δεν είχε το δικαίωμα να νομοθετήσει».
Σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας των κυλικείων, υποστηρίζει οτι τα κυλικεία θα πρέπει να πωλούν όλα τους τα προϊόντα συσκευασμένα, όμως την ίδια ώρα επιτρέπεται η αγορά προϊόντων μη συσκευασμένων από εξωτερικά καταστήματα.
«Δημιουργείται ένας αθέμιτος ανταγωνισμός αφού εμείς θα πρέπει να πουλάμε μόνο συσκευασμένα προϊόντα σε σχέση με άλλους επαγγελματίες που θα πουλάνε ελεύθερα. Οι μαθητές μπορούν να φέρουν απέξω πράγματα που δεν είναι συσκευασμένα ή και από το σπίτι τους. Και με 15% ύφεση το β τρίμηνο, καταλαβαίνετε ότι η αγοραστική δύναμη μιας οικογένειας δεν θα είναι ίδια. Οδηγούμαστε δυστυχώς σε κλείσιμο» αναφέρει ο κ. Πάλμος.