Μια κατηγορία που αγγίζει ένα μεγάλο μέρος ασθενών αποτελούν Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ) (όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος Crohn) και γι’ αυτά είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν αναλυτικά όσοι παρακολούθησαν την σχετική συνεδρία, στο 8ο e- Forum Aνάπτυξης, που διοργάνωσε η εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» με τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών.
Την εκδήλωση συντόνισε η Ουλιάνα Ίβαντσικ, Βιολόγος, Msc, μέλος της Οργανωτική Γραμματέας Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων.
Στην έναρξη της συνεδρίας ο Γιάννης Καρβέλης, Διοικητής 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, ανέφερε ότι: « Μετά τη διάγνωση της νόσου η ζωή του ασθενούς αλλάζει σε πολλά επίπεδα. Όπως το βιολογικό, το συναισθηματικό, το εργασιακό . Οι αλλαγές αυτές ακολουθούνται από την ανάγκη διαχείρισης συναισθημάτων που πολλές φορές έχουν αρνητικό πρόσημο, όπως η αγωνία, ο φόβος, η ενοχή και η ενόχληση από πλευράς συμπεριφοράς των άλλων».
Ο Αντώνης Χαροκόπος, Πρόεδρος Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων, εξήγησε ότι: «είναι σημαντικό να υπάρχει στοχευμένη ενημέρωση για να ξεπεράσουν οι ασθενείς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε κοινωνικό και εργασιακό. Να βελτιώσουν το επίπεδο ζωής τους, ειδικά για παιδιά και νέους που το άγχος και το αίσθημα της απομόνωσης είναι αισθητό».
Ο Γιώργος Θεοχάρης, Επιμελητής Α’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών μίλησε για την πρόληψη και πρώιμη διάγνωση Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων Εντέρου (ΙΦΝΕ) και πόσο σημαντική αυτή είναι για την ασθένεια.
«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ο ευρύς κόσμος φοβάται στο γιατρό. Γιατί φοβάται ότι θα βρει κάτι που θα είναι άσχημο. Και το άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι επειδή πολλοί γιατροί δεν ασχολούνται με αυτού του είδους τα νοσήματα , δεν έχουμε γενικότερα αυξημένη επαγρύπνηση», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο Κωνσταντίνος Κατσάνος, Αναπληρωτής Καθηγητής Γαστρεντερολογίας Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μίλησε για την θεραπευτική αντιμετώπιση των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων Εντέρου (ΙΦΝΕ).
«Όταν ο ασθενής χρειαστεί να νοσηλευτεί για κάποιο λόγο, τότε η φαρμακευτική αγωγή που θα του χορηγηθεί δεν σημαίνει ότι θα έχει 100% επιτυχία και γι αυτό τον λόγο απαιτείται η συγκατάθεσή του για να προχωρήσουν στο στάδιο αυτό οι γιατροί» επεσήμανε.
Η Ουλιάνα Ίβαντσικ, Βιολόγος, Msc, μέλος της Οργανωτική Γραμματέας Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων, διαγνώστηκε με ελκώδη κολίτιδα το 2012 και μίλησε για την διαδρομή της ασθένειάς της μέχρι και σήμερα.
« Φοβόμουνα να πάω στο γιατρό. Ακόμα και όταν είχα αίμα στις κενώσεις μου δεν πήγα στον γιατρό, προτίμησα να πάω σε ένα φαρμακείο και μου δόθηκε αγωγή για αιμορροΐδες που ήταν λάθος αγωγή. Προσπαθούσα να τρώω σαλάτες, επειδή εμφάνιζα δυσκοιλιότητα όμως και πάλι η αντιμετώπιση ήταν λάθος γιατί δεν απευθύνθηκα σε έναν ειδικό» περιέγραψε.
Η Νίκη Καρακάση, Πρόεδρος Σωματείου Ατόμων με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα Αχαΐας, μίλησε για τους σκοπούς Ίδρυσης και δράσεις του Σωματείου Ατόμων με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα Αχαΐας.