Με ποιες προδιαγραφές θα ανοίξουν τα σχολεία της Πάτρας; Υπάρχουν διαθέσιμες υποδομές; Τα μηνύματα που μέχρι στιγμής εκπέμπονται δεν είναι αισιόδοξα, αφού στον Δήμο της Πάτρας μέχρι στιγμής ο αριθμός των καθαριστριών που θα προσληφθούν είναι λιγότερος από πέρυσι, που δεν υπήρχε πανδημία. Ο λόγος είναι ότι το Υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε μικρότερο αριθμό καθαριστριών με αποτέλεσμα να προκαλούνται σημαντικές δυσλειτουργίες.
Όπως τονίζει η Φωτεινή Συριώτη- Κυπραίου, πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Β/βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Πατρέων :
«Τα σχολεία δυστυχώς ακόμη και εάν ανοίξουν θα υπάρξουν ορισμένα σοβαρά ζητήματα. Η εγκύκλιος για την πρόσληψη καθαριστριών εκδόθηκε στις 14 Αυγούστου και με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Συνεπώς, τ μέτρα που έχουν εξαγγελθεί είναι επικοινωνιακά και όχι ουσιαστικά. Απέχουν πολύ από την πραγματικότητα των σχολείων. Δεν μπορεί να ανοίγουν τα σχολεία χωρίς καθαρίστριες και οργάνωση. Υπήρχε χρόνος έξι μηνών για να διαπιστωθεί με ποιο τρόπο θα άνοιγα με ασφάλεια τα σχολεία, αλλά αυτό δεν έγινε».
Και εξηγεί ότι ειδικά εφέτος στην Πάτρα, ο αριθμός των καθαριστριών που θα προσληφθούν θα είναι λιγότερος από πέρυσι.
«Όλοι οι Δήμοι έχουν σοβαρό πρόβλημα με τις προσλήψεις καθαριστριών. Έγινε με μεγάλη καθυστέρηση η διαδικασίας πρόσληψης. Είχαν ζητηθεί από το Δήμο της Πάτρας 190 καθαρίστριες και τελικά εγκρίθηκε να προσληφθούν 177, εκ των οποίων οι 59 θα είναι τρίωρης απασχόλησης. Και μιλάμε για την κάλυψη των 264 μονάδων όλου του φάσματος εκπαίδευσης στην Αχαΐα. Σημειώστε ότι ο αριθμός των καθαριστριών φέτος είναι λιγότερος και από πέρυσι. Πώς θα καθαριστούν οι χώροι όταν έχουμε καθαρίστριες τρίωρης απασχόλησης και με αυστηρά πρωτόκολλα που απαιτούνται;».
Μαθήματα με 25 μαθητές ανά τάξη
Αντίστοιχος προβληματισμός επικρατεί και στις τάξεις των γονέων για τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στα σχολεία το επόμενο διάστημα.
Ο Τίμος Πατρινός, πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Πατρέων αναφέρει ότι:
«Η θέση μας είναι ότι ο «πόλεμος» της μάσκας κατάφερε δύο πράγματα. Το πρώτο να διχάσει τους γονείς, γιατί υπάρχουν ομάδες γονέων που έχουν αντίθετη θέση με τη μάσκα. Το δεύτερο που κατάφερε είναι ότι έκρυψε τα πιο σοβαρά προβλήματα των σχολείων που, αν δεν λυθούν, θα φέρουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο τα παιδιά μας. Τα 17 παιδιά ανά τάξη που έχει ανακοινώσει η Υπουργός, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Έχει προκύψει από μια αυθαίρετη πανελλαδική διαίρεση τμημάτων, καθώς υπάρχουν τμήματα με 25 και 27 μαθητές στα αστικά κέντρα».
Και συνεχίζει εξηγώντας ότι ο αριθμός των καθαριστριών είναι ιδιαίτερα μειωμένος, κάτι που προβληματίζει και τους γονείς.
«Φέτος έγινε προσπάθεια να προσληφθούν καθαρίστριες, όμως σε πολλούς δήμους έχουν κοπεί αριθμητικά καθαρίστριες σε σχέση με τον αριθμό που είχαν ζητήσει. Προσλαμβάνονται καθαρίστριες με μερική απασχόληση και αυτό είναι σοβαρό».
Και συνεχίζοντας επισημαίνει επίσης ότι «υπάρχει ένα ζήτημα με τον αριθμό των αναπληρωτών εκπαιδευτικών επειδή υπάρχουν πολλά κενά. Και το πιο σημαντικό είναι το κτιριακό επειδή υπάρχουν πολλά συστεγαζόμενα σχολεία. Για να βγουν σε ξεχωριστό διάλειμμα οι μαθητές, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να μειωθεί η σχολική ώρα».
Κατά τον κ. Πατρινό τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί δεν λύνονται φορώντας οι μαθητές μάσκα και μόνο.
« Χρειάζεται ένα συνολικό πλέγμα παρεμβάσεων. Ως συλλογικό όργανο σε όλες τις ανακοινώσεις μας έχουμε εμπιστοσύνη στις επιστημονικές επιτροπές και βλέπουμε καλοπροαίρετα τη χρήση της μάσκας. Από την άλλη όμως δεν μπορούμε να αφορίσουμε τους γονείς που το βλέπουν διαφορετικά ούτε να τους κάνουμε συστάσεις» καταλήγει.