Με προβληματισμό αντιμετωπίζουν οι τοπικοί παράγοντες τα όσα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Υποστηρίζουν ότι τα μέτρα δεν είναι επαρκή για να τους βοηθήσουν στην παρούσα συγκυρία και ότι απαιτούνταν πιο γενναίες προτάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.
Όπως σημειώνει ο Γιώργος Παππάς, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος,
«οποιαδήποτε μέτρα εξαγγέλλονται για να ελαφρύνουν τις επιχειρήσεις είναι καλοδεχούμενα. Ωστόσο πρέπει να τονίσουμε ότι οι ελαφρύνσεις ξεκινούν από την 1η Ιανουαρίου και όχι άμεσα. Οι τρέχουσες ανάγκες για υποστήριξη εργαζομένων και βελτίωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων είναι ζητήματα που δεν απαιτούνταν. Εξαγγέλθηκε ότι θα υπάρξουν 100.000 θέσεις εργασίας με επιδότηση των εισφορών για έξι μήνες, που είναι κάτι τελείως βραχυχρόνιο και δεν καλύπτει τους τωρινούς εργαζομένους. Υπάρχει επίσης το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, δηλαδή μισή εργασία μισές αποδοχές και αυτό όμως δεν καλύπτει τον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης. Η ανεργία έχει φθάσει το 18,3%.».
Και συνεχίζοντας ο κ. Παππάς αναφέρει ότι «η μεγάλη εικόνα είναι ότι για τη ρευστότητα, πέρα της επιστρεπτέας προκαταβολής, δεν ακούσαμε τι θα γίνει με τη ρευστότητα που πρέπει να παρέχουν οι τράπεζες στις επιχειρήσεις. Και δεν ακούσαμε για τον τρόπο επανεκκίνησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τα όσα ακούστηκαν για ασφαλιστικές εισφορές κλπ αφορούν το 2021, οπότε αναμένεται ελαφρά αύξηση των μισθών. Δεν θα υπάρξει καμία μεγάλη διαφορά που θα οδηγήσει σε αύξηση της ρευστότητας στην αγορά».
Εμπορικός Σύλλογος: «Κανένα ουσιαστικό μέτρο»
Από την πλευρά του ο Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών Μάκης Μακρής αναφέρει ότι « δεν έχουμε εισακουστεί και εάν εξαιρέσουμε την επιστρεπτέα προκαταβολή και μια μείωση του ΕΝΦΙΑ, κάτι άλλο δεν έχουμε δει ως μέτρο στήριξης. Έχουν περάσει μερικοί μήνες και δεν έχει θεσμοθετηθεί η μείωση ενοικίου, που θα μπορούσε να μας στηρίξει. Το εμπορικό κομμάτι είναι εκείνο με τη μεγαλύτερη ζημιά και το ουσιαστικό είναι ότι οι προτάσεις που έχουμε κάνει κατά καιρούς δεν έχουν εισακουστεί. Κάποια προγράμματα της Περιφέρειας που έχουμε ακούσει ότι θα τρέξουν δεν γνωρίζουμε κάτι χειροπιαστό για τον τρόπο υλοποίησής τους».
Και σημειώνει ότι μειώνεται στο μισό ο φόρος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες όμως δεν αποτελεί ένα άμεσο μέτρο στήριξης.
«Είναι μια ανάσα όμως στο τέλος της φορολογικής χρονιάς. Εμείς ζητούσαμε μια μείωση ΦΠΑ για παράδειγμα σε ορισμένα συγκεκριμένα είδη τα οποία είναι απαραίτητα για πολλούς, όπως παιδικά ρούχα ή παπούτσια.
Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου για εξαγγελίες ΔΕΘ
Την στιγμή που όλες οι έρευνες και όλα τα στοιχεία της αγοράς αποτυπώνουν :
• Την δραματική θέση στην οποία έχει περιέλθει το σύνολο σχεδόν της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην χώρα.
• Την συσσώρευση νέων χρεών στις ήδη καταπονημένες από την μακροχρόνια κρίση επιχειρήσεις.
• Την εφιαλτική προοπτική νέων λουκέτων και έξαρσης της ανεργίας με όλες τις καταστρεπτικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία
Ελπίζαμε ότι έστω και καθυστερημένα η κυβέρνηση θα υιοθετούσε μέρος των προτάσεων του συλλόγου μας και του συνόλου των συνδικαλιστικών μας φορέων για μέτρα ουσιαστικής στήριξης των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τον κορμό της εθνικής οικονομίας και τον μεγαλύτερο εργοδότη.
Οι ελπίδες μας διαψεύστηκαν δυστυχώς για μια ακόμη φορά.
Από το στόμα του Πρωθυπουργού ακούσαμε μεγάλα λόγια για αυτοπεποίθηση αλλά σε επίπεδο μέτρων εξαγγέλθηκαν μισές ασπιρίνες για την καταπολέμηση του καρκίνου.
Ακόμη και το μέτρο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% είναι πολύ λίγο (θα μειώσει αντίστοιχα και τις συνταξιοδοτικές αποδοχές) και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αφορά εισοδήματα από 12.000 και άνω.
Οι παραπάνω εξελίξεις κάνουν ακόμη πιο επίκαιρο το κάλεσμα του Συλλόγου μας από την 1/9/2020 για συστράτευση και κοινή δράση και διεκδίκηση των αναγκαίων για την επιβίωσή μας μέτρων όλων των τοπικών και περιφερειακών συλλόγων και φορέων.