Μια συνεδρία που απάντησε σε καίρια ερωτήματα που αφορούν την κοινωνία σε πανελλαδικό επίπεδο, για τα μέτρα προστασίας από την Covid-19 στο σχολείο, είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν διαδικτυακά μέσω του forumanpatixis.gr χιλιάδες χρήστες την Πέμπτη 24/9 το απόγευμα.
Η συνεδρία έγινε στο πλαίσιο του 8ου e-Forum Υγείας 2020, που διοργανώνεται από την εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» με θεσμικό συνδιοργανωτή τον Ιατρικό Σύλλογο Πάτρας.
Τη συνεδρία συντόνισε η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου θέτοντας ουσιαστικές ερωτήσεις στους συνομιλητές της,που τους ήταν οι :
- Ξανθή Δεδούκου Παιδίατρος, λοιμωξιολόγος ΕΟΔΥ
- Γαβριήλ Δημητρίου, Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής Π.Γ.Ν.Π.
- Ουρανία Γώγου –Παπαγεωργίου, Διευθύντρια Παιδιατρικής Κλινικής Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων Πατρών.
Στο δεύτερο μέρος της συνεδρίας πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά και εκπρόσωποι της εκπαίδευσης και των γονέων, με παρεμβάσεις τους έθεσαν καίριες επισημάνσεις και μετέφεραν την δική τους εμπειρία για την πανδημία στα σχολεία και τα μικρά παιδιά. Μετείχαν οι :
- Παντελής Παπαθανάσης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου
- Σωτήρης Κοίλιας, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου
- Κωνσταντίνος Τσαούσης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας
- Άρης Τριβλής, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας
- Χρήστος Γιαννικούλης, Γραμματέας Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας
- Χρήστος Γιαννικούλης, Γραμματέας Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας
- Ανδρέας Ζέρβας Διευθυντής Β Βαθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας
- Τίμος Πατρινός, Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων του Δήμου Πατρέων.
Κατά την συνεδρία, ένα καίριο ερώτημα που τέθηκε είναι τι ποσοστά νοσηρότητας από covid-19 καταγράφονται σε παιδιά και πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματα της νόσου, δεδομένου ότι μιλάμε για οργανισμούς με παρθένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Όπως τόνισε η κ. Ουρανία Γώγου –Παπαγεωργίου, οι μελέτες που έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες παγκοσμίως είναι ότι τα παιδιά νοσούν λιγότερο και ελαφρύτερα όμως προσβάλλονται στο ίδιο ποσοστό, όπως και οι ενήλικες.
- Για το ποσοστό νοσηρότητας σε βρεφικές ηλικίες αυτό είναι αυξημένο και μπορεί να φθάσει το 4%. Από παιδιά ενός μέχρι και 12 έτη το ποσοστό νοσηρότητας κυμαίνεται μεταξύ 2-3% ενώ πάνω από 12 έτη πλησιάζει το ποσοστό των ενηλίκων.
- Σε σχέση με τη νοσηρότητα στην Ελλάδα, από τον ΕΟΔΥ τα δεδομένα για τη χώρα μας είναι ότι αυτή κυμαίνεται στο μέσο όρο 5 με 6% για ηλικίες από 0 έως 17 ετών.
- Για τη θνητότητα, τα ποσοστά είναι μηδενικά για τις νεαρές ηλικίες μέχρι 17 ετών, ενώ τα παγκόσμια κυμαίνονται από 0 μέχρι και 0.03% .
«Μιλάμε για πολύ χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας. Στο κατά πόσο αφήνει κατάλοιπα η Covid-19 είναι ότι αυτά είναι τα κατάλοιπα μιας ίωσης, π.χ. πυρετός. Υπάρχουν όμως κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί το σύνδρομο της υπερνοσηρότητας, τύπου Kawasaki. Σε αυτή την περίπτωση μόνο αφήνει σοβαρά κατάλοιπα, τύπου νεφρικής ανεπάρκειας ή και καρδιακής ανεπάρκειας. Θεωρούμε ότι τα παιδιά αντιδρούν καλύτερα σε σχέση με τους ενήλικες» σημείωσε.
Για το μεγάλο ζήτημα της μάσκας στα παιδιά και κατά πόσο είναι επικίνδυνη, αφού ακούγονται φωνές που υποστηρίζουν ότι τους στερούν το οξυγόνο, ο κ. Γαβριήλ Δημητρίου υποστήριξε ότι: «Η απάντηση είναι απόλυτη: Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος! Το οξυγόνο περνάει μέσα από τη μάσκα και τα ποσοστά CΟ2 είναι χαμηλά. Yπάρχουν βέβαια και προϋποθέσεις στη χρήση, για παράδειγμα, μια μάσκα βρεγμένη δεν μας επιτρέπει να αναπνεύσουμε καλά. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε μάσκα όταν κάνουμε εντατική γυμναστική. Όμως αυτά είναι μεμονωμένες περιπτώσεις. Ξεκάθαρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από την χρήση της» εξήγησε ο κ. Δημητρίου.
Η Ξανθή Δεδούκου, Παιδίατρος, Λοιμωξιολόγος ΕΟΔΥ, στην παρέμβασή της, τόνισε ότι η χρήση μάσκας είναι ένα μέρος συνόλου μέτρων και δεν πρέπει να τη βλέπουμε ξεχωριστα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Στοχεύουμε με πολυπαραγοντική προσέγγιση να έχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα. Σε σχέση με την ηλικία, η χρήση μάσκας συστήνεται ανεπιφύλακτα για όλους και δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην ηλικία» ξεκαθάρισε η κ. Δεδούκου, αφού πολλοί γονείς εμφανίζονται δύσπιστοι στην χρήση.
Σε σχέση με την προστασία της μάσκας στο σχολείο, η κ. Παπαγεωργίου εξήγησε ότι όλα τα είδη μάσκας είναι ασφαλή (χειρουργική και πάνινη). «Τη μάσκα τη φοράμε για να μην κολλήσουμε το συνομιλητή μας. Για να έχουμε ένα ποσοστό ασφάλειας πάνω από 70% η χρήση είναι μονόδρομος» ανέφερε η κ. Παπαγεωργίου, ενώ για την χρήση της στη γυμναστική ανέφερε ότι σαφώς δεν μπορεί να γίνει χρήση της εν ώρα άθλησης, όμως εκεί οι αποστάσεις των παιδιών μεταξύ τους είναι οι πρέπουσες.
Στις παρεμβάσεις τους στο β’ μέρος της συνεδρίας με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των Ιατρικών Συλλόγων, αλλά και των παραγόντων της παιδείας και των εκπροσώπων γονέων, αναδείχτηκαν ορισμένες δυσκολίες στα σχολεία και δόθηκαν κατευθύνσεις , όπως για παράδειγμα με ποιο τρόπο θα πρέπει να γίνεται η χρήση κλιματιστικών, πώς πρέπει να σιτίζονται τα παιδιά κ.α.
To video της εκδήλωσης είνια αναρτημενο στο https://www.forumanaptixis.gr/conference/forumygeias2020