Να ενημερώσει τους τοπικούς φορείς για τις κενές θέσεις καθηγητών στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας επιδιώκει ο νέος πρύτανης Χρήστος Μπούρας, διαπιστώνοντας το μέγεθος του προβλήματος που έχει προκληθεί και αποτελεί απειλή για το Ίδρυμα.
Ο Σ.Ε. εντόπισε τον κ. Μπούρα σε συνάντηση με τον Δήμαρχο Πατρεών Κώστα Πελετίδη ,την Τρίτη το πρωί, στον οποίο θα εξέθετε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ζητώντας να βοηθήσει και αυτός από την πλευρά του. Παρών στην συνάντηση ήταν ο Αντιδήμαρχος Νίκος Ασπράγκαθος(ΦΩΤΟ)
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις του κ. Μπούρα με τοπικούς φορείς( ήδη συναντήθηκε και με την ηγεσία του ΓΕΩΤΕΕ) και έχει ήδη προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη την επόμενη εβδομάδα μεταξύ του νέου πρύτανη και των βουλευτών των τριών νομών μαζί με τους δημάρχους.
Κάνοντας κάποιος μια αναζήτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Πατρών, θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν τμήματα με ένα ή δύο καθηγητές ή και χωρίς ούτε έναν!
Τέτοιες περιπτώσεις είναι το Τμήμα Γεωπονίας (Μεσολόγγι) με δύο μέλη ΔΕΠ από μεταγραφή, το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων (έδρα Αγρίνιο) με ένα μέλος από μεταγραφή και το Τμήμα Βιοσυστημάτων (Μεσολόγγι) που δεν έχει κανένα μέλος ΔΕΠ.
Όπως σημειώνει ο κ. Μπούρας, η κατάσταση αυτή δημιουργήθηκε λόγω του νόμου Γαβρόγλου με τον οποίο ιδρύθηκαν τμήματα χωρίς να εξασφαλιστούν οι ανθρώπινοι πόροι σε καθηγητές, προσωπικό και υποδομές, εργαστήρια κλπ.
«Ένα τμήμα δημιουργείται με εμπεριστατωμένη έκθεση και με εξασφάλιση εξ αρχής κάποιων ελάχιστων θέσεων μελών ΔΕΠ. Αλλιώς είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει» τονίζει στο symboulos.gr o κ. Μπούρας.
Την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου με αντικείμενο τα κενά στο Ίδρυμα και αναμένεται να δημιουργηθεί μια επιτροπή που σε εύλογο χρόνο θα καταρτίσει το ακαδημαϊκό, στρατηγικό και ερευνητικό σχέδιο του Πανεπιστημίου. Στη συνέχει το σχέδιο αυτό θα το ψηφίσει η Σύγκλητος και θα τεθεί υπόψη όλων των φορέων της περιοχής για να λάβουν θέση επί του θέματος.
« Το Πανεπιστήμιο δεν είναι εκείνο που αποφασίζει να ανοίγει και να κλείνει τμήματα. Άλλοι το αποφασίζουν. Εμείς θα αναδείξουμε το πρόβλημα και θα καλέσουμε όλους να πάρουν θέση, ώστε να μην πει κανείς ότι δεν γνώριζε» σημειώνει ο κ. Μπούρας στο symboulos.gr που επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή σύγκληση των φορέων.
Η κατανομή καθηγητών
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προχώρησε στην πρόσληψη 205 μόνιμων μελών Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ). Οι θέσεις αυτές κατανεμήθηκαν στα Πανεπιστήμια, την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Μόνο 12 είναι οι θέσεις που προβλέπονται για το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, όταν στο τέλος Αυγούστου συνταξιοδοτήθηκαν 33 καθηγητές από όλα τα τμήματα!
Οι περισσότερες θέσεις κατανέμονται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (41) και ακολουθεί το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (33).