Του Πλάτωνα Μαρλαφέκα, Προέδρου Επιμελητηρίου Αχαΐας
Οι εκδηλώσεις του e-Forum Υγείας 2020 γίνονται σε μια περίοδο που η χώρα μας και όλος ο κόσμος ταλανίζεται από ένα περίεργο ιό που ήλθε – όπως φαίνεται – για να μείνει. Η εμφάνισή του στην χώρα μας ήλθε σε μία δύσκολη περίοδο που είχε να αντιμετωπίσει πλήθος προβλημάτων και έρχονταν από την μακροχρόνια οικονομική κρίση. Οι οικονομικές επιπτώσεις τωρινές και μελλοντικές θα προκαλέσουν μεγάλη υστέρηση στην τοπική μας οικονομία με σημαντικές προεκτάσεις.
Όμως ιστορικά πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις, οι συνθήκες ενδυνάμωσαν τις τοπικές κοινωνίες και βοήθησαν στην πρόκληση ευκαιριών για νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, σύμφωνα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής.
Ως παράδειγμα θα αναφέρω, τον ιατρικό τουρισμό, για τον οποίο στο παρελθόν έχει γίνει πολύς λόγος, καθώς η περιοχή συγκεντρώνει τα πλεονεκτήματα αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό. Υστερούμε όμως σε ξενοδοχεία που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν στα πλαίσια αυτά, όπως έχει γίνει σε πολλές αντίστοιχες πόλεις του εξωτερικού.
Κατ’αρχάς, θα σημειώσω ότι η τουριστική βιομηχανία – όπως λέγεται- αποτελεί τον μεγαλύτερο τομέα της παγκόσμιας οικονομίας .
Σήμερα αριθμεί 900 εκ. τουρίστες σε παγκόσμιο επίπεδο με προοπτική να αυξηθούν σε 1,5 δις το 2020.
Σύμφωνα δε με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού η Ευρώπη θα παραμείνει τα επόμενα χρόνια ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς καθώς και πηγή τουριστών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στις βασικές μορφές θεματικού τουρισμού συγκαταλέγεται και ο ιατρικός τουρισμός η τουρισμός υγείας
Όπως είναι γνωστό ο Ιατρικός τουρισμός βασίζεται στην δυνατότητα των ανθρώπων που χρειάζονται ιατρική υποστήριξη να ταξιδεύουν απρόσκοπτα στον κόσμο.
Ο ιατρικός τουρισμός είναι μία από τις βασικές μορφές θεματικού τουρισμού και περιλαμβάνει όπως και τα άλλα τουριστικά προϊόντα, πέραν της ιατρικής περίθαλψης, υπηρεσίες μεταφοράς, ενημέρωσης, ξενάγησης, εστίασης και διαμονής σε ξενοδοχεία 4* και 5*.
Βασικοί τομείς του ιατρικού τουρισμού, όσον αφορά την θεραπεία, αποτελούν η πλαστική χειρουργική, η οδοντιατρική, η οφθαλμολογία, η καρδιολογίας, η ορθοπεδική, η θεραπεία καρκίνου, η παροχή υπηρεσιών καθώς και οι μεταμοσχεύσεις οργάνων.
Επίσης στα πλαίσια του ιατρικού τουρισμού δίνεται η δυνατότητα σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη διαχρονικής ιατρικής φροντίδας, όπως είναι οι άνθρωποι που πάσχουν από νεφρική και καρδιακή ανεπάρκεια καθώς και καρκίνο, να κάνουν απρόσκοπτα τα ταξίδια σε τουριστικούς προορισμούς που επιθυμούν.
Για να επιλεγεί μία περιοχή με προοπτική να αναπτυχθεί ο ιατρικός τουρισμός, θα πρέπει να διαθέτει
-Κατάλληλα εξοπλισμένες ιατρικές υποδομές όπως νοσοκομεία .εργαστήρια κ.α..
-εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό
-εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό
-κατάλληλη οργάνωση για την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών τουρισμού και ιατρικής περίθαλψης.
Στο σημείο αυτό θα επισημάνω, πως διεθνώς, πάνω από 30 εκατομμύρια ασθενείς επισκέπτονται κάθε χρόνο ξένες χώρες για ιατρικά θέματα (εγχειρίσεις, θεραπείες, αποκαταστάσεις κλπ.) με τις συνολικές δαπάνες να υπολογίζονται σε επίπεδα άνω των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Ο τουρισμός για θέματα υγείας περιλαμβάνει τρεις βασικές κατηγορίες: τον ιατρικό τουρισμό, τον ιαματικό τουρισμό και τον τουρισμό ατόμων με ειδικές ανάγκες συμπεριλαμβανομένων και των ηλικιωμένων.
Η Τουρκία κατέχει την 3η θέση στον ιατρικό τουρισμό διεθνώς και παράλληλα, και σύμφωνα με τα στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας (TurkStat) , ο αριθμός ιατρικών τουριστών έχουν αυξηθεί κατά 27 % τους πρώτους εννέα μήνες του 2019, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, πλησιάζοντας τα 500.000 άτομα, ραγδαία άνοδος σε σχέση με το 2008 (74.000 άτομα). Το Τ/Υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι έως το 2023, δύο εκατομμύρια ξένοι ασθενείς προβλέπεται να επισκεφθούν την Τουρκία για ιατρικούς λόγους και το εκτιμώμενο εισόδημα να ξεπεράσει τα 20 δισεκατομμύρια Δολάρια.
Πιο εξειδικευμένα θα αναφερθώ σαν παράδειγμα σε μία κατηγορία τουριστών που χρειάζονται ιατρική υποστήριξη όπως οι νεφροπαθείς, ο αριθμός των οποίων σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται σε 1,5 εκατ. και πλέον.
Η απαίτηση των τουριστών που χρειάζονται ιατρική υποστήριξη είναι
-να μπορούν να επισκέπτονται τον οιονδήποτε προορισμό χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.
-να έχουν αναπτυχθεί δράσεις προς την κατεύθυνση της άρσης των περιορισμών που θέτει η ασθένεια τους (νεφρική ανεπάρκεια)
-να υπάρχει συνεργασία όλων των φορέων της υγείας και του τουρισμού στην κατεύθυνση ικανοποίησης της συγκεκριμένης απαίτησης.
Η περιοχή μας (Πάτρα και Αίγιο), παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού σύμφωνα με τα ανωτέρω, καθώς βρίσκεται στο κέντρο σημαντικών τουριστικών προορισμών, αρχαιολογικού, θρησκευτικού και γενικότερου ενδιαφέροντος. Μας λείπουν οργανωμένα ξενοδοχεία και για τον λόγο αυτό, στις προτάσεις μας για το νέο ΕΣΠΑ έχουμε ζητήσει να να υπάρχουν και περιφερειακά χαρακτηριστικά σύμφωνα με τις ανάγκες και τις κατευθύνσεις της κάθε περιοχής και όχι οριζόντια.