Ένα πρόγραμμα επενδύσεων που αναμένεται να ανακουφίσει τον αγροτικό κόσμο της Δυτικής Αχαΐας, όπου το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι χρόνιο, προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για πρόγραμμα επενδύσεων σε αρδευτικά συστήματα για εξοικονόμηση νερού που αναμένεται να υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες.
Μεταξύ άλλων προβλέπει στις επιλέξιμες δαπάνες την προώθηση στάγδην άρδευσης έως 410 ευρώ το στρέμμα, γεννήτριες πετρελαίου έως 6.000 ευρώ, γεωτρήσεις από 2.800 ευρώ και φωτοβολταϊκά έως 3.100 ευρώ ανά kW, όπως αναφέρεται στο Μέτρο 4.1.2 για επενδύσεις στα ολοκληρωμένα αρδευτικά συστήματα, το οποίο δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ. Για την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας η απόφαση προβλέπει ενίσχυση νέων αγροτών μέχρι και 60% κατά την ημέρα της υποβολής, δίνοντας τους τη δυνατότητα αναβάθμισης των καλλιεργειών τους και κυρίως να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά το πρόβλημα της λειψυδρίας, που μαστίζει εδώ και χρόνια τις περιοχές της Δυτικής Αχαΐας.
Ειδικά η επιδότηση στη στάγδην άρδευση , που ήταν και το ζητούμενο εδώ και χρόνια θα δώσει τη δυνατότητα αλλαγής του προφίλ των αγροτικών καλλιεργειών της περιοχής. Με τη μέθοδο αυτή η κατανομή του νερού μέσα στον αγρό γίνεται µε ένα σύστημα κλειστών σωληνωτών αγωγών στους οποίους το νερό ρέει υπό πίεση. Στην στάγδην άρδευση, µε τη βοήθεια των σταλακτήρων, το νερό εφαρμόζεται σε µέρος του εδάφους και πιο συγκεκριµένα στην περιοχή του ριζοστρώµατος. Η παροχή των σταλακτήρων είναι πολύ µικρή της τάξεως των 2–3 λίτρων/ώρα, την στιγµή που αντίστοιχη ωριαία παροχή στην τεχνητή βροχή φτάνει και τα 40 λίτρα/ώρα. Η µικρή αυτή παροχή των σταλακτήρων έχει σαν αποτέλεσμα όλο το εφαρμοζόμενο νερό να διηθείται στο έδαφος και να µην υπάρχει επιφανειακή απορροή.
Για το πρόβλημα της λειψυδρίας στη περιοχή της Δυτικής Αχαιας, σε ερώτηση του ΣΕ, κατά την πρόσφατη συνέντευξη τύπου που είχε παραχωρήσει, ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς στον Σ.Ε., στους στόχους του είναι η μεταφορά νερού από την περιοχή του Πηνειού της Ηλείας και ήδη είναι στις προτεραιότητές του το συγκεκριμένο έργο να προχωρήσει, καθώς η μεταφορά θα δώσει λύση σε χιλιάδες αγρότες της περιοχής.
«Οι γεωτρήσεις δυστυχώς φθάνουν τα 200 μέτρα βάθος και το νερό είναι ακατάλληλο. Στοχεύουμε στην συγκεκριμένη λύση, προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στο πρόβλημα που ταλανίζει τον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής μας. Αυτό θα γίνει το επόμενο διάστημα, διότι στην παρούσα φάση έχουμε να κλείσουμε πολλά άλλα μέτωπα. Είναι κάτι, πάντως, που μας έχει προβληματίσει και θα πρέπει να βρεθεί σημαντική λύση» είχε σημειώσει ο κ. Μυλωνάς.
Πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από την έλλειψη νερού, σε πολλά σημεία του κάμπου της Δυτικής Αχαΐας παρατηρείται το φαινόμενο της αλόγιστης χρήσης νερού που προορίζεται για ύδρευση, κάτι που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον υδροφόρο ορίζοντας της περιοχής.
ΤΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, αιτήσεις στο πρόγραμμα που αναμένεται να ανοίξει εντός του έτους, μπορούν να κριθούν φυσικά ή νομικά πρόσωπα του εμπορικού δικαίου, κάτοχοι γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Η επιδότηση φτάνει το 80% των δαπανών για τα φυσικά πρόσωπα και το 85% για τις συλλογικές επενδύσεις. Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός δε μπορεί να υπερβεί αθροιστικά για όλες τις επενδύσεις:
α) Τα 150.000 ευρώ για τις εκμεταλλεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων.
β) Τα 200.000 ευρώ για συλλογικές επενδύσεις.
Χρήματα πάντως που στην παρούσα φάση κρίνονται ικανοποιητικά για την κάλυψη των αναγκών των αγροτών, διότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσφέρει σημαντική ευελιξία.
Ο εν λόγω προϋπολογισμός μπορεί να ανέλθει έως και τα 500.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι ο κύκλος εργασιών της τελευταίας κλεισμένης χρήσης του συλλογικού σχήματος ανέρχεται τουλάχιστον στο 25% του αιτούμενου προϋπολογισμού. Σημειώνεται πως για τα νεοσύστατα συλλογικά σχήματα ο επιλέξιμος προϋπολογισμός δε μπορεί να ξεπεράσει τα 200.000 ευρώ.
Στις επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνονται:
Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού με στόχο την εξοικονόμηση ύδατος:
1.1. Υποκατηγορίες επενδύσεων. 1.1.1. Αρδευτικά συστήματα α) στάγδην άρδευσης και β) μικροκαταιονισμού (σταθεροί μικροεκτοξευτές τοπικής άρδευσης χαμηλού ύψους). 1.1.2. Δεξαμενές όγκου έως 500 κ.μ. (όπως πλαστικές, μεταλλικές κ.λπ.) που δεν απαιτούν εκσκαφές ή επιχώσεις φυσικού εδάφους, για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών συστημάτων της εκμετάλλευσης, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται από τα όμβρια ύδατα που κυρίως προέρχονται από την απορροή εγκαταστάσεων της εκμετάλλευσης ή/και με μεταφορά νερού από αδειοδοτημένα σημεία υδροληψίας.
1.1.3. Μηχανολογικός και λοιπός εξοπλισμός (όπως π.χ. αγωγοί μεταφοράς) που αποσκοπεί στην επαναχρησιμοποίηση των υδάτων για άρδευση (π.χ. από βιολογικό καθαρισμό). 1.1.4. γεωργία ακριβείας. Περιλαμβάνει ενδεικτικά δαπάνες αγοράς και εγκατάστασης Η/Υ και λογισμικού διαχείρισης γεωργικής εκμετάλλευσης, δικτύου μετεωρολογικών δεδομένων, εγκατάστασης δομημένης καλωδίωσης ή ασύρματου δικτύου, εδαφολογικής ανάλυσης, αισθητήρες, μετρητές, αυτοματοποιημένο έλεγχο συστημάτων άρδευσης, συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και προγραμματισμού. Για τον εξοπλισμό αυτό, με την αίτηση στήριξης υποβάλλεται μελέτη εγκατάστασης του εξοπλισμού και με την αίτηση πληρωμής μελέτη εφαρμογής του.
Επενδύσεις στις έγγειες βελτιώσεις
2.1. Υποκατηγορίες επενδύσεων: 2.1.1. Γεωτρήσεις και πηγάδια-φρέατα αποκλειστικά αρδευτικής χρήσης, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού τους (π.χ. σωληνώσεις, αντλία, γεννήτρια, ηλεκτρολογικός πίνακας, υδρομετρητής) και της απαραίτητης κτιριακής υποδομής (π.χ. μικρό αντλιοστάσιο). 2.1.2. Επιμέρους εξοπλισμός για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων γεωτρήσεων/πηγαδιών (ενδεικτικά: αλλαγή αντλίας, γεννήτριας, ηλεκτρολογικού πίνακα, εγκατάσταση υδρομετρητή). 2.1.3. Δεξαμενές (χωμάτινες, μεταλλικές, κ.λπ.) που απαιτούν εκσκαφές ή επιχώσεις φυσικού εδάφους και χρησιμεύουν για την αποθήκευση νερού βροχής (όμβρια) για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών συστημάτων της εκμετάλλευσης.
2.2. Προϋποθέσεις, περιορισμοί και όροι που έχουν εφαρμογή και απαιτούνται για τη στήριξη των επενδύσεων κατά την ηλεκτρονική υποβολή (εκτός και αν ορίζεται διαφορετικά): 2.2.1. Για να ενισχυθούν οι δαπάνες κατασκευής και εξοπλισμού γεώτρησης/πηγαδιού (υποκατηγορίες επενδύσεων 2.1.1 και 2.1.2) προσδιορίζεται το σημείο υδροληψίας με συντεταγμένες και το υπόγειο υδατικό σύστημα που το εξυπηρετεί. Ειδικότερα, για την κατασκευή γεώτρησης/πηγαδιού (υποκατηγορία 2.1.1), πρέπει η κατάσταση των υδάτων του υπόγειου υδατικού συστήματος που εξυπηρετεί το σημείο υδροληψίας να έχει χαρακτηριστεί ως «καλή» για ποσοτικούς λόγους.