Στην πλατεία των Υψηλών Αλωνίων, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων στο σημείο όπου εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές αγωνιστές της αντίστασης και στο χώρο του καταφυγίου, το οποίο βρίσκεται κάτω από την πλατεία και άνοιξε τις πύλες της η έκθεση αρχειακού και επετειακού υλικού, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή έως το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, συνεχίστηκαν σήμερα Κυριακή, οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων για την συμπλήρωση 76 χρόνων απελευθέρωσης της πόλης.
Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη στην ομιλία της επεσήμανε ότι σήμερα, «Τιμάμε τους απελευθερωτές της πόλης. Τους μαχητές και τις μαχήτριες του 12ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της ΕΑΜικής Αντίστασης, της ΕΠΟΝ.
Όσους και όσες έδωσαν τη ζωή τους, έμειναν ανάπηροι, αγωνίστηκαν με οποιονδήποτε τρόπο κατά των εισβολέων κατακτητών, στο πεδίο των μαχών, στις πόλεις, στα βουνά, στις θάλασσες και στον αέρα, στην παρανομία»… «Εκείνους κι εκείνες που πάλεψαν με το όπλο, με την προκήρυξη, κράτησαν ηρωική στάση στα κρατητήρια και στα εκτελεστικά αποσπάσματα στη βίλα Λυμπερόπουλου, στο κτήμα Μουρτζούχου, στις φυλακές Μαργαρίτη, στο μπλόκο των Προσφυγικών, στα Ψηλαλώνια».
Ανέφερε επίσης πως « Έχουμε χρέος να γνωρίζει την πραγματική ιστορία και τους αγώνες του λαού μας η νέα γενιά, γιατί λαός χωρίς μνήμη είναι λαός χωρίς μέλλον. Σήμερα αποδίδουμε στον πατραϊκό λαό ένα τέτοιο χώρο ιστορικής μνήμης, το καταφύγιο των Υψηλών Αλωνίων. Ένα χώρο, που από σήμερα θα είναι επισκέψιμος μέχρι τέλος Οκτώβρη και θα φιλοξενήσει την έκθεση αρχειακού υλικού της περιόδου ’40-’44.
Το καταφύγιο στα Υψηλά Αλώνια είναι τα παλαιότερο και πιο σημαντικό καταφύγιο στην πόλη της Πάτρας. Δημιουργήθηκε περίπου στο 1930 και έπαιξε κομβικό ρόλο στην προστασία του λαού της Πάτρας κατά τους βομβαρδισμούς, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής. Να σημειωθεί ότι η Πάτρα ήταν από τις πρώτες πόλεις που βομβαρδίστηκαν τον Οκτώβρη του 1940»… «Δεν έχουν καταγραφεί με ακρίβεια τα θύματα των βομβαρδισμών τα οποία υπολογίζονται σε 300 άτομα μαζί με τα θύματα του Αλβανικού μετώπου. Ο λαός μας, οι φτωχογειτονιές της Πάτρας βίωσαν με τον πιο σκληρό τρόπο την κατοχή της περιόδου ’40-’44. Την πείνα, τους διωγμούς, τις εκτελέσεις…».
Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού προσεγγίζοντας την 4η Οκτώβρη του ’44 που οι καμπάνες ανήγγειλαν το χαρμόσυνο γεγονός της απελευθέρωσης είπε: « Ένα δάκρυ, το τελευταίο της κατοχής, κύλησε από τα μάτια του λαού της ένα δάκρυ χαράς. Τα πρώτα οργανωμένα τμήματα των απελευθερωτών άρχισαν να εισέρχονται στην πόλη. Ταπέτα και λουλούδια έστρωναν στο δρόμο οι βασανισμένοι κάτοικοι της Πάτρας, για να πατήσουν επάνω τα πόδια των αντρών και των αλόγων του ΕΛΑΣ. Την επόμενη μέρα επισκέπτεται την Πάτρα ο θρυλικός καπετάνιος του ΕΛΑΣ Άρης Βελουχιώτης. Ο Άρης Βελουχιώτης διακοπτόμενος από ζητωκραυγάς και χειροκροτήματα, εχαιρέτησεν τον λαόν των Πατρών, δια την απελευθέρωσίν του από την Γερμανικήν κατοχήν και από την βίαν του Κουρκουλάκου».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της τόνισε : «Η λαϊκή αντιφασιστική νίκη επιβεβαιώνει μια βασική αρχή της ιστορικής εξέλιξης, ότι ο οργανωμένος και αποφασισμένος λαός, που έχει το δίκιο με το μέρος του, μπορεί να νικήσει οποιονδήποτε αντίπαλο, όσο και αν αυτός φαντάζει ανίκητος. Το αποδεικνύει ο ίδιος ο λαός μας, που σήκωσε τη δεκαετία 1940-1949 τρεις φορές τα όπλα ενάντια σε ξένους και ντόπιους δυνάστες.
Η Ιστορία που διδάσκονται σήμερα τα παιδιά στην Γ’ Γυμνασίου, δηλαδή στην τελευταία τάξη της υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, σταματά στο 1870, στον Τρικούπη. Δηλαδή, 150 χρόνια εγκληματικής δράσης του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, γίνεται συστηματική προσπάθεια να διαγραφούν από τη συλλογική μνήμη.
Όπως ο Α’, έτσι και ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος (1939 – 1945) ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων (ο ένοχος) και της πάλης για το ξαναμοίρασμα του κόσμου (η αιτία), που δεν μπορούσαν να λυθούν παρά μόνο ένοπλα μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών.
Σήμερα ακονίζουν πάλι τα μαχαίρια τους για να ξαναμοιράσουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους δρόμους ενέργειας.
Βρισκόμαστε μπροστά σε πολύ επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου, της Κύπρου. Αυτές οι εξελίξεις καθορίζονται από την πολιτική των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τους ανταγωνισμούς τους με Κίνα, Ρωσία για τον έλεγχο λιμανιών, φυσικού πλούτου από τους ενεργειακούς κολοσσούς, την εμπλοκή των αστικών τάξεων της περιοχής, που επιδιώκουν τη γεωστρατηγική τους αναβάθμιση. Σε αυτήν την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων επιδρούν και οι συνέπειες της πανδημίας.
Μάλιστα, η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ αλλά και δυνάμεων της ΕΕ, όπως η Γαλλία, με επιλογή της ελληνικής αστικής τάξης, είναι παράγοντας που κάνει πιο περίπλοκη και επικίνδυνη την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις»… « Ο λαός της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδας, πρέπει να επαγρυπνεί. Να απαντήσει όπως έκανε πάντα. Να μην ανεχτεί να εγκατασταθούν ξανά πυρηνικά στον Άραξο. Όλοι οι δρόμοι θα είναι κλειστοί σε κάθε τέτοια προσπάθεια. Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου στην Ελλάδα και να απεμπλακεί η χώρα μας από τα επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Ε.Ε.».
Κλείνοντας της ομιλία της η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού τόνισε ότι «Δεν ξεχνάμε ότι ο λαός μας το ’40-44, πλήρωσε με φόρο αίματος το φασισμό, γέννημα- θρέμμα του καπιταλισμού, την πιο ανοιχτή, την πιο αιματηρή μορφή δικτατορίας της αστικής τάξης. Σταθερά τα τελευταία χρόνια στην Ε.Ε. γίνεται προσπάθεια να ξαναγραφτεί η Ιστορία του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Εξωραΐζουν το φασισμό, εξισώνουν τον κομουνισμό με το φασισμό, δίνουν αέρα στα πανιά για να ξεδιπλώσει τη δηλητηριώδη εγκληματική ιδεολογία του.
Στις 7 Οκτωβρίου μετά από 5,5 χρόνια, η δίκη της Χρυσής Αυγής φτάνει στο τέλος της. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν το κακούργημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και μέλη της Χρυσής Αυγής κατηγορούνται για ανθρωποκτονία, απόπειρες ανθρωποκτονίας και άλλες εγκληματικές πράξεις.
Περιμένουμε την καταδίκη αυτών, που με τις εγκληματικές τους ενέργειες, δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα και τον Σαχζάτ Λουκμάν, επιτέθηκαν στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και τρομοκράτησαν και τραυμάτισαν αθώους πολίτες.
Λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης, η απόφαση της προέδρου της Βουλής να διορίσει, ως μετακλητή υπάλληλο της Βουλής, την πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής και μάλιστα υπόδικη Ελένη Ζαρούλια προκαλεί την οργή κάθε λαϊκού ανθρώπου, νέας και νέου, κάθε δημοκράτη και πάνω απ’ όλα των θυμάτων της ναζιστικής βίας.
Σήμερα με το μανδύα της ψευδεπίγραφης δημοκρατίας και ελευθερίας, περιορίζεται το απεργιακό δικαίωμα με νόμους της σημερινής (Νέα Δημοκρατίας) αλλά και της προηγούμενης (ΣΥΡΙΖΑ) κυβέρνησης, περιορίζονται με πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης οι διαδηλώσεις και μας καλούν να υποταχτούμε σε μια ζωή που η ανεργία σπάει κόκαλα, η φτώχεια επίσης, με ανοιχτό το ενδεχόμενο τα παιδιά μας να γίνουν βορά στα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους αγωνιζόμενους υγειονομικούς, που η κινητοποίησή τους χτυπήθηκε με γκλοπς και χημικά, ξύλο και βρισιές από τα ΜΑΤ γιατί ζητούν μέτρα, δίνοντας σε απίστευτα δύσκολες συνθήκες τη μάχη για την υγεία του λαού.
Εκφράζουμε τη στήριξή μας στα δίκαια αιτήματα των μαθητών για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία, που για άλλη μια φορά συκοφαντούνται από τους κυβερνώντες.
Η Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών εμπνέει, διδάσκει πίστη στη δύναμή των λαών. Αυτήν τη δύναμη μπορούν και πρέπει σήμερα να δοκιμάσει ο λαός μας για να απαλλαγεί από τα μνημόνια διαρκείας, τη φτώχεια, την ανεργία».
Η κυρία Γεροπαναγιώτη ευχαρίστησε τους εργαζόμενους στο Δήμο, στον Πολιτιστικό Οργανισμό, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και Πινακοθήκη, στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, που παρά τα γνωστά και οξυμένα προβλήματα της έλλειψης προσωπικού, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να μετατρέψουν το καταφύγιο από σκουπιδότοπο σε χώρο ιστορικής μνήμης. Χωρίς τη δική τους δουλειά ο χώρος δε θα μπορούσε να αναδειχτεί. Ευχαρίστησε επίσης το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ και την ΠΕΑΕΑ για το υλικό που μας παραχώρησαν.
Στην εκδήλωση για την κατάθεση στεφάνων παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος στη συνέχεια άνοιξε τον χώρο του καταφυγίου.
Ο Κ. Πελετίδης, κατά την περιήγηση στο καταφύγιο κάτω από τα Ψηλά Αλώνια, μιλώντας στα ΜΜΕ είπε τα εξής:
«Εδώ στο καταφύγιο η φωτογραφική έκθεση μας φέρνει στην περίοδο εκείνη της ναζιστικής κατοχής, της αντίστασης, των αγώνων για την ελευθερία και την απελευθέρωση της Πάτρας.
Προβάλλοντας τις μνήμες αυτές στο σήμερα, δεν έχουμε παρά να πούμε ότι ο αγώνας μας πρέπει να συνεχίζεται και αυτό είναι και το δίδαγμα που βγαίνει, ότι δηλαδή πρέπει ενωμένοι να δώσουμε την μάχη απέναντι στον φασισμό και στο σύστημα που τον γεννάει και τον εκτρέφει. Επειδή μάλιστα σε τρεις μέρες θα έχουμε και την απόφαση της δίκης της «Χρυσής Αυγής» οι αγώνες που προηγήθηκαν και που θα ακολουθήσουν θα πρέπει να έχουν στόχο να απομονώσουν εκείνους που διέπονται από την ναζιστική ιδεολογία η οποία σπέρνει βασανιστήρια, θανάτους, εγκλήματα και αποτελεί στήριγμα για την κυριαρχία αυτών που κατέχουν τον πλούτο στην χώρα μας και παγκόσμια».
Απαντώντας σε ερώτηση για το καταφύγιο, ο Δήμαρχος είπε:
«Γνωρίζουμε σε τι κατάσταση αυτό βρισκόταν. Με πολύ εργασία έγινε αυτό που βλέπουμε σήμερα. Θα συντηρεί και θα διατηρεί και στο μέλλον γιατί σιγά –σιγά όλα τα κομμάτια που σχετίζονται με την ιστορία της πόλης μας θα πρέπει να αναδειχθούν για να συνδέσουμε το χθες με το σήμερα αλλά και με το αύριο».
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν επίσης ο πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου Τάκης Παπαδόπουλος, ο Βουλευτής Αχαίας της Ν.Δ. Άγγελος Τσιγκρής. Παραβρέθηκαν επίσης αντιδήμαρχοι, πρόεδροι Οργανισμών του Δήμου, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, διαμερισματικοί σύμβουλοι και μέλη του Δ.Σ. στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων.
Στεφάνια κατέθεσαν, ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, για την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Στρατού Ελλάδας, παράρτημα Πάτρας ο κ. Γιωργος Τσαπάρας, για την Δημοτική Παράταξη «Ώρα Πατρών» ο επικεφαλής Γιώργος Ρώρος, από την Δημοτική Παράταξη «Ανυπότακτη Πολιτεία» ο Θύμιος Δραγώτης, για τις Οργανώσεις του ΚΚΕ Αχαΐας το μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτ, Ελλάδας κ. Μιχάλης Αναστασίου, για τις Οργανώσεις ΚΝΕ Αχαΐας, το μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Δυτ. Ελλάδας κ. Γιώργος Δάβουλος, από τα «Πέτρινα Χρόνια – Ιστορική Μνήμη» ο κ. Αθανάσιος Κολιτσίδας.