Αν μια λέξη μπορεί να χαρακτηρίσει την περίοδο που βιώνουμε, αυτή είναι η αβεβαιότητα.
Αβεβαιότητα στην υγεία αφού όλοι, μικροί μεγάλοι είμαστε υποψήφιοι να νοσήσουμε από την covid-19. Προφανώς η χρήση μάσκας προστατεύει αλλά τόσο από τον τρόπο χρήσης της όσο και κυρίως από τους λοιπούς μεταδοτικούς παράγοντες,που καιροφυλακτούν σε μια σύνθετη αστική κινητικότητα των πληθυσμών, είναι πολύ αβέβαιη και αυτή η προστασία.
Και να μην ξεχνιόμαστε. Ο κορωνοϊός δεν εξαφάνισε τις λοιπές σοβαρές ασθένειες , που επίσης μας αφορούν όλους.
Αβεβαιότητα στην οικονομία ,κάτι που πλέον έχει μόνιμα χαρακτηριστικά τόσο σε όσους επιχειρούν όσο και σε όσους καταναλώνουν. Παρά τις διαβεβαιώσεις για εμβόλια, που οσονούπω θα μας σώσουν, όλοι έχουν συνειδητοποιήσει πλέον ότι ο κορωνοϊός «έχει πιάσει στασίδι» και δεν θα φύγει σύντομα. Μάλιστα οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι έχουμε μπει στην περίοδο των κορωνοϊών και τον 2ο θα ακολουθήσει η μετάλλαξή του και αυτόν ο 3ος και ούτω καθ’εξής. Αυτήν την αβεβαιότητα άλλωστε βιώνουμε και στην «αναβαθμισμένη» σε επίπεδο 3 περιοχή της Αχαΐας –σύμφωνα με τον πρόσφατα ισχύοντα υγειονομικό χάρτη τα χώρας, ένα επίπεδο που συνοδεύεται από μπόλικα μη. Επ’ αυτών τοποθετούνται άλλωστε σήμερα στο «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» και στο symboulos.gr , όπως και σε προηγούμενη έρευνά μας, πολλοί οικονομικοί παράγοντες της περιοχής.
Αβεβαιότητα στην καθημερινότητα όλων μας. Η νευρικότητα, οι καθημερινές γκρίνιες ( υπήρχε η φτώχεια ήλθε και ο κορωνοϊός και έδεσε διπλά η γνωστή λαϊκή ρήση για την γκρίνια), οι συνεχείς αναβολές σχεδίων και προοπτικών, είναι η νεα καθημερινότητα που επηρεάζει όλους μας.
Αβεβαιότητα στην εκπαίδευση, που δεν αλλάζει όσο και αν πολλοί επιχειρούν μέσω της επικοινωνίας να κρύψουν τα προβλήματα της.
Αβεβαιότητα στον πολιτισμό, που δεν την μετριάζει ούτε η δυνατότητα που παρέχει η τεχνολογία στη μετάδοση πλέον πολιτιστικών αγαθών. Καλοδεχούμενα τα διαδικτυακά πολιτιστικά προϊόντα, (πολλαπλασιάστηκαν στην εποχή του κορωνοϊού) αλλά αυτά δεν υποκαθιστούν τα φυσικά πολιτιστικά προϊόντα και τις κοινωνικές σχέσεις που αυτά δημιουργούν, ούτε μπορούν –πλην εξαιρέσεων- να ζήσουν τους δημιουργούς τους. Οι δημιουργοί πολιτισμού δεν ζουν πλέον μόνο σε συνθήκες αβεβαιότηατς αλλά και πενίας
Στις παραπάνω αβεβαιότητες να προσθέσουμε βέβαια και όλα όσα φορτώνονται στους πολίτες και στην ψυχολογία τους από τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα αλλά και από τις διχαστικές κινήσεις στο πολιτικό σκηνικό, που καταγράφουν καθημερινά (βάζοντας και το δικό τους χεράκι) τα πρωτοσέλιδα των εθνικών μας εφημερίδων και τα μονοθεματικά σχεδόν δελτία των καναλιών.