Το Πυρηνελαιουργείο των Ελαιουργικών Επιχειρήσεων Πατρων – ΕΛΕΠ και η PHARMAGNOSE ανακοινώνουν την έναρξη του ερευνητικού έργου με τίτλο «Αξιοποίηση αποβλήτων από πυρηνελαιουργεία και μονάδες εξευγενισμού ελαίων, μέσω σύγχρονων τεχνικών εκχύλισης και απομόνωσης, για την παραγωγή αναβαθμισμένων προϊόντων εξευγενισμένου πυρηνέλαιου και σκουαλενίου» κωδικό έργου Τ2ΕΔΚ-03553 και διακριτικό τίτλο SQUAKER, στο πλαίσιο της Ενιαίας Δράση Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Καινοτομίας «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)», ΕΣΠΑ 2014 – 2020.
Αντικείμενο αυτού του, πρωτοποριακού για τα ελληνικά δεδομένα, έργου, διάρκειας 30 μηνών, είναι η αξιοποίηση των δευτερευόντων υποπροϊόντων του πυρηνελουργείου και η απομόνωση των φαρμακευτικά δραστικών ουσιών, με έμφαση στο ΣΚΟΥΑΛΕΝΙΟ και στις ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ.
Οι Ελαιουργικές Επιχειρήσεις πιστές στο όραμα τους για μια βιώσιμη ανάπτυξη με οικολογική συνείδηση, είναι πάντα ενεργές στην έρευνα και την καινοτομία, επενδύοντας σε πρωτοποριακά έργα και προγράμματα στην Ελλάδα. Οι υπερσύγχρονες οικολογικές εγκαταστάσεις του Πυρηνελαιουργείου, επιτρέπουν την επεξεργασία του πυρήνα που καταφθάνει από τα ελαιοτριβεία ώστε να παραχθεί εξαιρετικής ποιότητας πυρηνέλαιο καθώς και άλλα δευτερεύοντα οικολογικά υποπροϊόντα, όπως το σκουαλένιο, που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην μάχη κατά του COVID– 19
Το σκουαλένιο είναι χημική ένωση που βρίσκεται στη φύση. Εξάγεται από το έλαιο του ήπατος καρχαριών, από όπου και η ονομασία της (από τη λατινική λέξη Squalus = καρχαρίας), αλλά υπάρχει και σε φυτικά έλαια, όπως στους σπόρους του αμαράνθου και στις ελιές. Έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα χρησιμοποιηθεί από αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες που ετοιμάζουν υποψήφια εμβόλια κατά της COVID-19, καθώς διαθέτει ανοσοενισχυτική δράση, αυξάνει δηλαδή την αποτελεσματικότητα του εμβολίου δημιουργώντας μια ισχυρότερη ανοσοαπόκριση.
Περίπου τρία εκατομμύρια καρχαρίες σκοτώνονται κάθε χρόνο για σκουαλένιο, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης σε καλλυντικά, συμπληρώματα διατροφής αλλά και λάδια μηχανής. Είναι ιδιαίτερα γνωστό και για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Μια ενδεχόμενη ξαφνική αύξηση της ζήτησης για το έλαιο θα μπορούσε να απειλήσει τους πληθυσμούς τους και αυτό να σημαίνει πως περισσότερα είδη θα κινδυνέψουν, ειδικά αυτά που μπορούν να δώσουν μεγάλες ποσότητες της ουσίας. Η μεγάλη οικολογική καταστροφή που πρόκειται να συντελεστεί με την εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων καρχαριών για την απόκτηση του πολυπόθητου συστατικού κάνει περισσότερο από ποτέ επιτακτική την έρευνα για εναλλακτικές πηγές ανεύρεσης του Σκουαλένιου.
Στο έργο συμμετέχουν:
ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΤΡΩΝ – ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ – Οι Ελαιουργικές Επιχειρήσεις Πατρών λειτουργούν ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα εργοστάσια εξαγωγής Πυρηνελαίου στην Ελλάδα και από τα πιο προηγμένα στην Ευρώπη, ενώ η πλειονότητα των νέων μηχανημάτων της σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στην Ιταλία, με άρτιο οικολογικό σχεδιασμό και σεβασμό στο περιβάλλον.
PHARMAGNOSΕ – Ιδρύθηκε το 2013 ως τεχνοβλαστός του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόκειται για μία σύγχρονη εταιρεία που στοχεύει στη βιώσιμη αξιοποίηση της ελληνικής βιοποικιλότητας και στην εκμετάλλευση γεωργικών αποβλήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας παρέχοντας υπηρεσίες υψηλής έρευνας στον τομέα των βιοδραστικών φυσικών προϊόντων.
Επίσης, για το πρωτοποριακό αυτό έργο θα συνεργαστούμε και με το Εργαστήριο Μορ. Βιολογίας και Ανοσολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών (Επιστημονικός Υπεύθυνος: Κων/νος Πουλάς)
Το έργο SQUAKER υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» [Β’ Κύκλος] και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).