Ότι οι συνθήκες άλλαξαν και ήρθε πλέον η στιγμή η επιχειρηματικότητα να συνδεθεί με το Πανεπιστήμιο, αναδείχτηκε και κατά την δεύτερη συνεδρία στο πλαίσιο του e-Forum Καινοτομίας 2020, που διοργανώθηκε από τον «Σύμβουλο Επιχειρήσεων» και το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.
Συντονιστής της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Τμήματος Δημήτρης Βαγενάς και σχολιαστής ο εκδότης του «Σ.Ε.» Παναγιώτης Γιαλένιος. Στην συγκεκριμένη συνεδρία έκαναν καίριες παρεμβάσεις ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, ο Κλεομένης Μπάρλος, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, ο Φωκίων Ζαΐμης, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.( Τι συζητήθηκε και στις δύο συνεδρίες μπορείτε να δείτε στα video των εκδηλώσεσων που είναι αναρτημενα στο https://www.forumanaptixis.gr/conference/forumkainotomias
Χρήστος Μπούρας: Ιστορικός ο ρόλος του Ιδρύματος
Όπως τόνισε ο κ. Μπούρας, «το πανεπιστήμιο θα παίξει ένα σημαντικό ρόλο και στον τομέα της ανάπτυξης και της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Θέλουμε να βγάλουμε τα οποιαδήποτε αποτελέσματα έχουν παραχθεί από τους συναδέλφους στα εργαστήρια και να τα αναδείξουμε με τη βοήθεια της ιδιωτικής οικονομίας και αγοράς σε προϊόντα. Προσωπικά πιστεύω ότι για την περιοχή, το Πανεπιστήμιο έχει έναν ιστορικό ρόλο να παίξει. Νομίζω ότι αυτός ο κλάδος της οικονομίας, η επιχειρηματική ανάπτυξη προϊόντων, υπάρχει στο Πανεπιστήμιο. Επίσης θεωρώ ότι σύντομα μπορούν να υπάρξουν αποτελέσματα όπως είχε γίνει στο παρελθόν από τέτοιες δραστηρίοτητες. Δυστυχώς καμία από αυτές τις δραστηριότητες δεν έχει επιστρέψει χρήματα από τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου. Εμείς θα βάλουμε ένα τέτοιο πλαίσιο γιατί παρόλο που τα προηγούμενα χρόνια εταιρίες ξεπήδησαν μέσα από το Πανεπιστήμιο, δυστυχώς το Πανεπιστήμιο είχε μηδενικές συμμετοχές σε αυτές τις εταιρίες. Είναι κάτι που δεν θέλουμε να συμβεί ξανά στο μέλλον. Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία με τον ΣΕΒ και την Περιφέρεια».
Κλεομένης Μπάρλος: 41 χρόνια περίμενα αυτή τη στιγμή
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Κλεομένης Μπάρλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, από την πρόθεση συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου και επιχειρηματιών. Εξήγησε ότι «για αυτά που αγωνιζόμουν 40 χρόνια, πλέον γίνονται πραγματικότητα και γίνεται βίωμα ότι η συνεργασία επιχειρηματικότητας και πανεπιστημίου είναι η βάση που μπορούμε να στηρίξουμε το μέλλον μας. Δεν έχουμε άλλες δυνατότητες εκτός του να συνεργαστούμε όλοι μαζί για να πάμε μπροστά, όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτιστικά. Η συνεργασία μεταξύ επιχειρηματικότητας και των ανθρώπων του πνεύματος που εκπροσωπούνται από ινστιτούτα, ερευνητικά κέντρα κλπ, είναι για εμένα το εχέγγυο για την σωστή οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας. Η εταιρεία μου ήδη κλείνει 31 χρόνια και για το ξεκίνημά της θέλων να υπενθυμίσω ότι την εποχή εκείνη τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα για τέτοιου είδους εγχειρήματα. Το πανεπιστήμιο έβλεπε τις εταιρείες με εχθρότητα και τώρα επιτέλους όλοι μας γνωρίζουμε ότι αυτό ήταν ένα λάθος».
Στην παρέμβασή του κ. Βαγενάς τόνισε ότι πλέον έχει εμπεδωθεί η άποψη στους νέους ότι εάν δεν προχωρήσουν η καινοτομία με την επιχειρηματικότητα δεν έχει μέλλον ο τόπος.
Φωκίων Ζαϊμης: Πρωτοβουλίες για επιχειρηματικότητα και καινοτομία
Στην παρέμβασή του ο Αντιπεριφερειαρχης Φωκίων Ζαΐμης τόνισε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στέκεται φιλικά στην επιχειρηματικότητα. «Αυτή τη στιγμή ξετυλίγεται ένα πρόγραμμα της τάξεως του μισού δις το οποίο είναι κυρίως έργα υποδομών. Από αυτό ένα μεγάλο ποσοστό, γύρω στο 25%, περίπου 100 εκατομμύρια, που απευθύνεται στην επιχειρηματικότητα και στην καινοτομία» σημείωσε. Τόνισε ότι το έργο το φυσικού αερίου ξεκόλλησε και ότι «πήραμε πρωτοβουλίες για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Ξανασυστήσαμε το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας με τη λογική της διεύρυνσης και της εξωστρέφειας. Μια από τις αποφάσεις που έλαβε είναι η σύσταση Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου με έδρα την Πάτρα με τρία διακριτά ινστιτούτα. Το ένα αφορά τις τεχνολογίες της Πληροφορικής, το άλλο αφορά τα τρόφιμα και το τρίτο τα φάρμακα. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο της μελέτης».
«Αγκάθι» το de minimis
Με ικανοποίηση υποδέχτηκε τα όσα ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης ο κ. Μπάρλος σημειώνοντας ότι «το ινστιτούτο το ακούω με μεγάλο ενδιαφέρον, ελπίζω να γίνει στην περιοχή μας. Τα ερευνητικά προγράμματα είναι πολύ θετικά, παρόλο που υπάρχει ένα πρόβλημα στα start up που είναι τα de minimis (όριο στις χρηματοδοτήσεις). Το de minimis είναι εναντίον όλων όσων εντατικά ερευνούν, επενδύουν και επιμορφώνουν το προσωπικό τους. Νομίζω ότι κάτι θα έπρεπε να γίνει. Να φύγει αυτό το de minimis , γιατί είναι κάτι το αυτονόητο , αυτός που επενδύει και καινοτομεί χρειάζεται και προσωπικό».
Ο κ. Ζαϊμης τόνισε ότι αυτόν τον περιορισμό, του de minimis , τον είχε θέσει ο ίδιος και ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης σε επαφές που είχε πριν από την καραντίνα με στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
« Είχαμε ζητήσει είτε να αυξηθεί πολύ σημαντικά το ποσό γιατί είναι δύσκολο στην πράξη να καταργηθεί. Το άκουσε με προσοχή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα πρέπει να γίνει μια δράση κοινή και από πολλές περιφέρειες και από πολλές χώρες προς τον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ελέγχεται από συγκεκριμένες χώρες και πολιτικές, ώστε να πειστούν ότι τουλάχιστον για τις χώρες Νότου αυτός ο κανονισμός, έχει φθάσει να είναι θηλιά στο λαιμό καινοτόμων επιχειρήσεων. Όλα αυτά που ζητάμε θα πρέπει να τα συνδιαμορφώνουμε μαζί με την ελληνική κυβέρνηση».
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ VIDEO ΤΗς ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ ΕΊΝΑΙ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΟ ΣΤΟ https://www.forumanaptixis.gr/conference/forumkainotomias