Στον αναγκαστικό πλειστηριασμό οικοπέδου, ιδιοκτησίας του Βιοτεχνικού Πάρκου θα συμμετέχει ο Δήμος, όπως αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Μια απόφαση που δίνει ανάσα για το ΒΙΟΠΑ και ανοίγει το δρόμο για την περεταίρω ρύθμιση των χρεών του, τα οποία συνολικά πλησιάζουν τα 3 εκατομμύρια ευρώ.
Στην παρούσα φάση ο Δήμος θα συμμετάσχει στον αναγκαστικό πλειστηριασμό που αφορά το οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί για χρήση στη δημοτική αρχή προκειμένου εκεί να κατασκευαστεί το Κέντρο Καύσης Νεκρών.
Μιλώντας στο symboulos.gr η Αναστασία Τογιοπούλου, αντιδήμαρχος Μεσσάτιδας, Παραλίας και Βραχνείκων, που ήταν και εισηγήτρια του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, τονίζει ότι «ο Δήμος θα μπει στην διαδικασία για να πλειοδοτήσει το ακίνητο. Θα το αγοράσει ο Δήμος. Η τιμή πρώτης προσφοράς που ξεκινάει ο διαγωνισμός είναι 310.000 ευρώ».
Το συγκεκριμένο τμήμα οικοπέδου αναμένεται να έρθει στην κατοχή του Δήμου, δεδομένου ότι οποιαδήποτε άλλη προσφορά κρίνεται ασύμφορη. Η χρήση γης του οικοπέδου είναι αποκλειστικά για κέντρο αποτέφρωσης νεκρών και δεν μπορεί να αλλάξει η δραστηριότητα, διότι η χρήση ανήκει ήδη στο Δήμο Πατρέων για τα επόμενα 48 χρόνια. Συνεπώς ακόμα και εάν κάποιος το αγοράσει, δεν θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει για τα επόμενα 48 χρόνια.
«Οι δεσμεύσεις του ακινήτου αποτρέπουν οιονδήποτε άλλο να το εκμεταλλευτεί και θεωρούμε ότι δεν θα εμφανιστεί κάποιος άλλος ενδιαφερόμενος. Αυτό το ακίνητο προορίζεται για κέντρο Αποτέφρωσης» εξηγεί η κ. Τογιοπούλου.
Πρόκειται για οικόπεδο 10 στρεμμάτων, στην ανατολική πλευρά του ΒΙΟΠΑ. Το Διοικητήριο και οι υπόλοιποι χώροι δεν εκπληστηριάζονται, ωστόσο τα χρέη συνολικά του ΒΙΟΠΑ ανέρχονται στα 3 εκατομμύρια ευρώ. Ο ΒΙΟΠΑ είχε συνάψει ένα δάνειο 2,5 εκατομμυρίων ευρώ με την Αχαϊκή Τράπεζα, από το οποία το 1.350.000 ευρώ έμεινε ανεξόφλητο. Από το 2010 έως σήμερα, με τόκους και προσαυξήσεις, το ποσό έφθασε στο ύψος των 3.260.026,96 ευρώ. Η Αχαϊκή Τράπεζα μπήκε σε διαδικασία εκκαθάρισης από την Εθνική Τράπεζα και νέος εκκαθαριστής ορίστηκε η εταιρεία PQH. Εκτός από την τράπεζα, ο ΒΙΟΠΑ έχει χρέη και προς τον εργολάβο του έργου, τα οποία ανέρχονται σήμερα στο ποσό των 248.897,11 ευρώ.
Ο Δήμος και τα επόμενα βήματα
Ο Δήμος έχει την διάθεση να εξυγιάνει τον ΒΙΟΠΑ και γι’ αυτό τον λόγο κάνει το συγκεκριμένο βήμα, όπως τόνιζαν συνομιλητές του Δημάρχου Πατρέων στον Σ.Ε. Από εκεί και πέρα όμως είναι ένα ζήτημα που θα τεθεί στο επόμενο διάστημα και ήδη η Δημοτική Αρχή βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την εκκαθαρίστρια εταιρεία που έχει αναλάβει την διαχείριση των χρεών. Το ζήτημα θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα αποφασιστούν συνολικά οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν.
«Σε κάθε περίπτωση είναι ένα σημαντικό βήμα ότι γίνεται ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός από την πλευρά του Δήμου. Το ΒΙΟΠΑ πρέπει να εξυγιανθεί για να μπορέσει να συνεχίσει την πορεία του. Δεν διαγράφουμε το χρέος όμως θα πρέπει να λάβουμε γενναίες αποφάσεις» εξηγεί η κ. Τογιοπούλου.
Επίσης, επειδή λήγει η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΒΙΟΠΑ, αναμένεται να αλλάξει και η σύνθεσή του. Στις 30 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η συνέλευση των μετόχων και η δημοτική αρχή έχει προτείνει για το Δ.Σ. ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Μελάς, η αντιδήμαρχος Αναστασία Τογιοπούλου και η δημοτική σύμβουλος Ρένα Γκέστα.
Επιστολή Πελετίδη σε Άδωνι Γεωργιάδη
Όλα αυτά ενώ την περασμένη εβδομάδα ο Δήμαροχς Πατρέων Κώστας Πελετίδης είχε αποστείλει επιστολή στον Υπουργό Ανάπτυξης και
Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη. Ο Δήμαρχος της Πάτρας στην επιστολή του «αποτυπώνει» ανάγλυφα το πώς ένα έργο πνοής, έφτασε να είναι λίγο πριν την εκποίηση, δίνοντας αναλυτικά στοιχεία για περίεργους χειρισμούς παρελθόντων χρόνων και οφειλές οικοπεδούχων, οι οποίοι ποτέ δεν πλήρωσαν τις εισφορές τους σε γη και χρήμα.
Ο Δήμαρχος Πατρέων, ζητά άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό προκειμένου να καταθέσει τις προτάσεις της Δημοτικής Αρχής, για την εξυγίανση του ΒΙΟΠΑ.
Η επιστολή αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Στην Πάτρα στο τέλος του 2005 ξεκίνησε η υλοποίηση του Βιοτεχνικού Πάρκου (ΒΙΟΠΑ), με την ίδρυση Ανώνυμης Εταιρείας, της οποίας κύριος μέτοχος είναι ο Δήμος Πατρέων και με μικρότερα ποσοστά μέτοχοι είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών, η Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα και ο ΣΕΒ της περιοχής μας. Ο ΒΙΟΠΑ χωροθετήθηκε, ειδικά για να στεγάσει βιοτεχνίες, επαγγελματικά εργαστήρια και λοιπές επιχειρήσεις.
Για την υλοποίηση του έργου, ο ΒΙΟΠΑ είχε συνάψει ένα δάνειο 2,5 εκατομμυρίων ευρώ με την Αχαϊκή Τράπεζα, από το οποία το 1.350.000 ευρώ έμεινε ανεξόφλητο. Από το 2010 έως σήμερα, με τόκους και προσαυξήσεις, το ποσό έφθασε στο ύψος των 3.260.026,96 ευρώ. Η Αχαϊκή Τράπεζα μπήκε σε διαδικασία εκκαθάρισης από την Εθνική Τράπεζα. Νέος εκκαθαριστής είναι η PQH. Εκτός από την τράπεζα, ο ΒΙΟΠΑ έχει χρέη και προς τον εργολάβο του έργου, τα οποία ανέρχονται σήμερα στο ποσό των 248.897,11 ευρώ.
Παράλληλα, υπάρχουν οφειλές προς τον ΒΙΟΠΑ από οικοπεδούχους, της τάξης των 3 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν εισφορές σε γη και χρήμα, οι οποίες παρά τις προσπάθειές μας δεν έγινε δυνατό να εισπραχθούν.
Για να μπορέσει ο Δήμος μας να προχωρήσει στην εξυγίανση και στην αξιοποίηση του ΒΙΟΠΑ, θέλουμε τη συνδρομή σας στο σχεδιασμό που έχουμε. Για τους παραπάνω λόγους θα θέλαμε να συναντηθούμε μαζί σας και να σας υποβάλλουμε τις προτάσεις μας».