Οι τεχνολογίες Υδρογόνου έχουν μπει στη ζωή μας και είναι εντυπωσιακά όσα παρουσιάστηκαν από ειδικούς επιστήμονες στις συνεδρίες του e-Forum Ενέργειας 2020 που διοργάνωσε ο «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» τον περασμένο Ιούλιο και πρόσφατα στις 28-30 Σεπτεμβρίου ( αναλυτικά στο www.forumanaptixis.gr)
Με αυτές τις παρουσιάσεις ως αφορμή στο πλαίσιο του e-Forum Καινοτομίας 2020 , (που εγκαινιάζει τις διαδικτυακές του δράσεις την προσεχή Τρίτη 13/10 στις 7μμ μέσω του www.forumanaptixis.gr ) οι διοργανωτές του δίνουν συνέχεια σε ότι σε επίπεδο έρευνας και καινοτομίας συνοδεύει αυτές τις νέες τεχνολογίες που σχετίζονται με το Υδρογόνο.
Το θέμα αυτής της πρώτης συνεδρίας του του e-Forum Καινοτομίας 2020 είναι:«STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics)
σε τεχνολογίες υδρογόνου – ανάπτυξη νέων τεχνολογιών από αντικείμενα αιχμής» και η συζήτηση και οι παρουσιάσεις θα εστιάσουν κυρίως στη σχέση που έχουν αυτές οι νέες τεχνολογίες με την εκπαίδευση και το μέλλον της.
Ένα καλό παράδειγμα που θα παρουσιαστεί στη συνεδρία είναι η συνεργασία που έχουν ξεκινήσει το εργαστήριο «Φυσικής Περιβάλλοντος και Τεχνολογιών Υδρογόνου» (από 12/12/2019 και με την δημοσίευση στο ΦΕΚ 3603/29.8.2020 τ. Β’) του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πανεπιστημίου Πατρών και το γραφείο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας για την οργάνωση προγράμματος STEM και STEAM με στόχο την εκπαίδευση των μαθητών σε νέες τεχνολογίας, συνδυάζοντας αντικείμενα της ρομποτικής με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και του υδρογόνου.
Η Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά είναι ένα εκπαιδευτικό πλαίσιο που χρησιμοποιείται παγκοσμίως. Το ακρωνύμιο αναφέρεται στους ακαδημαϊκούς κλάδους της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM) ενώ ως (STEAM) χαρακτηρίζεται ως ARTS το καλλιτεχνικό επιστημονικό αντικείμενο.
Ο Αν. Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής του εργαστηρίου InnoEnergy Σοφοκλής Μακρίδης,
και ο Διευθυντής του γραφείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Λάμπρος Κούτσικος,
(που συμμετέχουν στη συνεδρία της Τρίτης) και μεσω του ΣΤΕΜ και ΣΤΕΑΜ, συνεχίζουν την συνεργασία τους όπως έχουν ανακοινώσει πριν και κάποιους μήνες σε προγράμματα ΕΛΙΔΕΚ για την ανάπτυξη νέων πράσινων τεχνολογιών για το σχολείο.
Όπως εξηγούν , προτεραιότητα δίνεται στην ανάπτυξη προγράμματος εκπαίδευσης μέσω virtual experiments και την οργάνωση πρότυπου εργαστηρίου μέσω kits σε τεχνολογίες υδρογόνου συνδυασμένες με την ρομποτική και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Στην συνεδρία του e-Forum Καινοτομίας θα συμμετέχουν επίσης ο Ανδρέας Ζέρβας Δ/ντης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας
και Βασίλης Στρατόπουλος ,διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός, που ειδικεύεται στην εξοικόνομηση ενέργειας που είναι ιδρυτής της startup HydroZen με σκοπό να επιταχύνει την μετάβαση στην βιώσιμη ενέργεια προσφέροντας πράσινα σημεία φόρτισης υδρογόνου.
Σχετικά με το e-Forum Καινοτομίας 2020
Τo e-Forum Καινοτομίας 2020, που αποτελεί ξεχωριστό event του Δικτύου Forum Ανάπτυξης, διοργανώνει από τις 12 Οκτωβρίου και για όλο το επόμενο διάστημα του 2020 σειρά από ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για την καινοτομία, την εφαρμοσμένη έρευνα και τη σχέση τους με την παραγωγή.
Οι φετινές διαδικτυακές εκδηλώσεις του e-Forum Καινοτομίας θα κινηθούν παράλληλα με τις δράσεις προετοιμασίας του 23ου Forum Ανάπτυξης, που θα πραγματοποιηθεί σε υβριδική (phygital) μορφή το διάστημα 23-29 Νοεμβρίου.
Το «e-Forum Καινοτομίας 2020» θα συνδιοργανώνει τις διάφορες δράσεις του με θεσμικούς φορείς, ερευνητικά Ινστιτούτα και παραγωγικές επιχειρήσεις, που εντάσσουν στην αναπτυξιακή τους στρατηγική την έρευνα και καινοτομία.
Ενισχυτικά στις στοχεύσεις του e-Forum Καινοτομίας 2020 λειτουργεί και η διαδικτυακή έκθεση «Καινοτομία και Ανάπτυξη» που φιλοξενεί με πρωτότυπο τρόπο αντίστοιχες προτάσεις από όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας