Πώς θα σας φαινόταν εάν περπατούσατε στο κέντρο της Πάτρας και με μια ειδική εφαρμογή στο κινητό σας λαμβάνατε πληροφορίες για τα ιστορικά σημεία και τα ακίνητα που βλέπατε γύρω σας;
Ο Δήμος Πατρέων προκήρυξε και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Απρίλιο διαγωνισμό για την υλοποίηση της πράξης «Έξυπνες εφαρμογές ΤΠΕ για την προώθηση του θεματικού τουρισμού ΒΑΑ Δήμου Πατρέων», προϋπολογισμού 200.000 ευρώ. Μια δράση που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ «2014-2020» με στόχο την τι προώθηση του θεματικού τουρισμού μέσω εφαρμογών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στο Ιστορικό Κέντρο της Πάτρας.
Ουσιαστικά το έργο αφορά τη δημιουργία πλατφόρμας προώθησης της Πάτρας ως τουριστικού προορισμού και αλληλεπίδρασης επισκεπτών, ενώ στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης του στόχου της τόνωσης του κοινωνικού, παραγωγικού ιστού και εμπορικού χαρακτήρα της περιοχής, θα αναπτυχθεί και πλατφόρμα πιστότητας και επιβράβευσης.
Ήταν ένα κομμάτι που έλλειπε από την τουριστική προβολή της περιοχής, που ειδικά την περίοδο της πανδημίας αναζητούσε το βηματισμό της. Και αυτό γιατί ουσιαστικά ο κάθε τουρίστας θα μπορεί μόνος του και χωρίς συνωστισμό να ακολουθεί τη διαδρομή που επιθυμεί στο κέντρο της Πάτρας και να ανακαλύπτει τις γωνιές και την ιστορία της, μέσω ειδικής εφαρμογής.
Στόχος του έργου είναι να προσφέρει αποτελεσματική πλοήγηση των επισκεπτών και των πολιτών με παροχή πληροφοριών τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, αξιοποιώντας υπηρεσίες που εκμεταλλεύονται χωρικά δεδομένα, ενώ παράλληλα θα παρέχει την δυνατότητα παρουσίασης πληροφοριών για σημεία ενδιαφέροντος της Πάτρας με χρήση της τεχνολογίας QR ετικετών.
Όλο αυτό το εγχείρημα κινείται σε δύο πυλώνες: • Την ανάδειξη του τουρισμού και πολιτισμού • Την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και του εθελοντισμού
Το έργο περιλαμβάνει δύο κύριες πλατφόρμες: • Πλατφόρμα προώθησης της Πάτρας ως τουριστικού προορισμού και αλληλεπίδρασης επισκεπτών • Πλατφόρμα πιστότητας και επιβράβευσης
Η Πάτρα
τουριστικός προορισμός
Ειδικότερα, η πλατφόρμα προώθησης της Πάτρας ως τουριστικού προορισμού και αλληλεπίδρασης επισκεπτών περιλαμβάνει πολυμεσικό περιεχόμενο υφιστάμενο και νέο που θα παραχθεί στο πλαίσιο του έργου για την ανάδειξη θεματικών διαδρομών (αρχαιολογικών, ιστορικών ή άλλων εστιασμένων σε θεματικές ενότητες π.χ. ποδηλατικές διαδρομές). Οι επισκέπτες θα έχουν πρόσβαση στο υλικό αυτό με πολλαπλούς τρόπους μέσω ειδικών υπηρεσιών που θα αναπτυχθούν. Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα ιδανικά θα είναι cloud based ώστε να επαλειφθούν προβλήματα προσβασιμότητας και διαθεσιμότητας των υπηρεσιών. Οι επισκέπτες θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες της πλατφόρμας μέσω πολλαπλών καναλιών – σημείων διεπαφής, συμπεριλαμβανομένων πολυγλωσσικού δικτυακού τόπου, Native mobile apps (iOS, Android), Facebook Messenger, SMS, e-mail. Στα σημαντικότερα σημεία ενδιαφέροντος (κτίρια, αρχαιολογικοί χώροι, κλπ.) θα τοποθετηθούν σημάνσεις QR Codes μέσω των οποίων οι επισκέπτες σαρώνοντας τους θα έχουν πρόσβαση σε σχετική πληροφορία. Για την διευκόλυνση της πλοήγησης μέσω κινητών συσκευών και της χρήσης της εφαρμογής κινητών συσκευών που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο της Πράξης θα εγκατασταθούν σε πέντε κεντρικά σημεία της Πάτρας WiFi hotspots εξωτερικού χώρου. Τα σημεία θα ανήκουν στην δικαιοδοσία του Δήμου Πατρέων και θα προσδιοριστούν κατά την φάση της υλοποίησης με γνώμονα τη βέλτιστη κάλυψη και την συγκέντρωση επισκεπτών. Για την υλοποίηση της Πράξης θα αξιοποιηθεί πολυμεσικό υλικό του Δήμου Πατρέων (κείμενο, φωτογραφίες) που έχει παραχθεί στο πλαίσιο παλαιότερου έργου «Φακός της Ιστορίας». Συνολικά θα κατασκευαστούν 44 διαφορετικές πινακίδες γραμμωτού κωδικού 2 διαστάσεων (barcode τύπου QR code), οι οποίες μπορούν να σαρωθούν από ειδικό λογισμικό κινητών συσκευών (τηλεφώνου-ταμπλέτας) και ως αποτέλεσμα να ανοίξει αυτόματα η αντίστοιχη ιστοσελίδα του αξιοθέατου στο οποίο βρίσκεται ο επισκέπτης και οι οποίες θα τοποθετηθούν στα σημεία ενδιαφέροντος που αναφέρονται ανωτέρω. H φιλοξενία του συστήματος θα γίνει στο Κυβερνητικό Υπολογιστικό Νέφος (G-Cloud) σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από την ΚτΠ Η διάρθρωση του συγκεκριμένου έργου έχει ως εξής:
Φάση 1. Ανάπτυξη Πλατφορμών και εγκατάστασης QR codes και Wi Fi HotSpots Παραδοτέα:
• Πλατφόρμα προώθησης της Πάτρας ως τουριστικού προορισμού και αλληλεπίδρασης επισκεπτών και Πλατφόρμα πιστότητας και επιβράβευσης
• Οδηγοί εφαρμογής & χρήσης
• Προμήθεια και Εγκατάσταση QR codes και Wi Fi HotSpots Φάση
• Πιλοτική Λειτουργία.
Διαδρομές εντός πόλης
Όπως είχε τονίσει ο Πέτρος Γανός Προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού και Μελετών του Δήμου Πατρέων.
«Πρόκειται για ένα έργο στο οποίο δεν μετράει πόσο φθηνή είναι η προσφορά, αλλά πόσο αξιόπιστη είναι η τεχνική προσέγγιση, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο για το συγκεκριμένο έργο. Το έργο έχει ως στόχο τη δημιουργία μια εφαρμογής είτε στο διαδίκτυο είτε σε κινητά. Για τη δημιουργία της εφαρμογής θα ληφθούν υπόψη κείμενα και φωτογραφίες , αλλά και γενικότερα υλικό που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος Πατρέων». Ο ανάδοχος και αυτός από την πλευρά του θα τα εμπλουτίσει με νέα κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο όπου θα παρουσιάζονται τα σημεία ενδιαφέροντος της Πάτρας. Όλα αυτά όμως με την προϋπόθεση ότι θα εγκριθούν από την Εφορία Αρχαιοτήτων και την Εφορία Νεοτέρων Μνημείων. Για τον λόγο αυτό έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση του Δήμου και των δύο αυτών υπηρεσιών, που σημαίνει ότι ο ανάδοχος γνωρίζει ότι θα πρέπει να λάβει άδεια από αυτές τις δύο υπηρεσίες για το παραγόμενο έργο. Στη συνέχεια το υλικό αυτό θα είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο και στο κινητό και ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του κάθε επισκέπτη, θα του προτείνονται συγκεκριμένες διαδρομές εντός πόλης.
«Για παράδειγμα, κάποιος που ενδιαφέρεται για θρησκευτικό τουρισμό και βρίσκεται μπροστά από την εκκλησία της Ευαγγελίστριας. Με τη συγκεκριμένη εφαρμογή θα μπορεί να πληροφορηθεί για το συγκεκριμένο ναό και να ακολουθήσει και άλλες διαδρομές για να προσεγγίσει και άλλους» σημειώνει ο κ. Γανός. Κάθε ένα από αυτά τα σημεία ενδιαφέροντος θα μπορεί ο επισκέπτης μέσω ειδικής εφαρμογής (QR CODE) να τα σαρώνει ο επισκέπτης με τον κινητό του τηλέφωνο και να παίρνει περισσότερες πληροφορίες.
Στους στόχους της δημοτικής αρχής είναι μια τέτοια εφαρμογή να επεκταθεί και σε καταστήματα της πόλης με στόχο την ανάδειξη τοπικών προϊόντων. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να συνεργαστούν τοπικά εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών που θα έχουν τη δυνατότητα διασύνδεσης με την πλατφόρμα. Μάλιστα, μαζί με την προβολή των προϊόντων δεν αποκλείεται να ακολουθεί και αξιολόγησή τους από τους χρήστες, σε μια προσπάθεια ανάδειξης τοπικών παραγωγών.
Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή δίπλα μας» με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα άρθρα των δημοσιογράφων στο πλαίσιο του έργου «Η Πολιτική Συνοχής δίπλα μας» είναι ανεξάρτητα από τις απόψεις της ΕΕ και το περιεχόμενο δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης
#cohesiongr