Nα δοθεί μια νέα πνοή σε ένα χώρο που είναι συνυφασμένος με την παλιά αρχιτεκτονική της περιοχής επιδιώκει ο Δήμος Ερυμάνθου με την υλοποίηση του έργου που αφορά την ανάπλαση και διαμόρφωση του Δημοτικού Σχολείου Σκιαδά. Πρόκειται για παλιό εκπαιδευτήριο που κτίστηκε το 1932 με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και στην παρούσα φάση θα φιλοξενούνται εκδηλώσεις και δράσεις πολιτιστικού περιεχομένου. Ένας χώρος που έλειπε από την περιοχή, όπως δηλώνουν οι κάτοικοι.
Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 2 (Προστασία του Περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον) και αφορά στη διαμόρφωση συνολικά 3.400 τ.μ. τα οποία θα αποδοθούν στους κατοίκους της περιοχής το επόμενο διάστημα.
Μιλώντας στο «Σύμβουλο Επιχειρήσεων» και στο symboulos.gr ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σκιαδά Γιώργος Μπότης τονίζει ότι: «Έχει ξεκινήσει το έργο που θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές. Στόχος μας είναι ένα κέντρο πολλαπλών χρήσεων. Να μπορεί να γίνει είτε ένας ξενώνας στον έναν από τους χώρους του και παράλληλα να μπορεί να φιλοξενεί καλλιτεχνικές δράσεις, π.χ. διοργάνωση ημερίδας ή να μπορεί να φιλοξενήσει ένα επιστημονικό συνέδριο».
Και συνεχίζοντας εξηγεί ότι το συγκεκριμένο ήταν παλιό πέτρινο δημοτικό σχολείο, το οποίο οι κάτοικοι ζήτησαν μέσω χρηματοδότησης να αναπλαστεί. Ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θεόδωρος Μπαρής έκανε αποδεκτό το αίτημα των κατοίκων και η σύμβαση υπογράφηκε τον περασμένο Μάρτιο.
«Στόχος μας είναι τον συγκεκριμένο χώρο να μπορούν επίσης να τον χρησιμοποιούν πολιτιστικοί σύλλογοι από το χωριό μας. Θα επιδιώξουμε επίσης να αναπτύξουμε τον προσκυνηματικό τουρισμό για τον επισκέπτη, μιας και στην περιοχή μας έχουμε το μοναστήρι των Νοτενών» τονίζει ο κ. Μπότης. Ήδη λειτουργεί Πολιτιστικός Σύλλογος Σκιαδαίων και αντίστοιχος χορευτικός σύλλογος με έδρα το χωριό.
Κοντά στο χωριό Σκιαδά και σε μια από τις πλαγιές του Ερυμάνθου, είναι κτισμένη η Μονή των Νοτενών. Κατά μια εκδοχή έλαβε το όνομά της από την οικογένεια Νότηδων που βοήθησε στην ανέγερσή της, ή από την Αλβανική μορφή της λέξης Παναγιώτης (Νότης). Είναι ένας ναός αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Η αρχική Μονή κτίστηκε το 1530 πάνω από την σημερινή Μονή. Σήμερα διακρίνεται μόνο ο περίβολός της.
Μια ακόμη σκέψη που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να εκμεταλλευτούν οι κάτοικοι το πρωτάθλημα ανεμοπτερισμού που ήδη διοργανώνεται στην περιοχή. Στόχος είναι εκτός από πανελλαδικούς αγώνες να φιλοξενηθούν και αγώνες βαλκανικού επιπέδου, οπότε στον συγκεκριμένο πολυχώρο θα μπορεί να λαμβάνει χώρα η τελετή απονομής ή και να αποτελεί τη βάση της οργανωτικής επιτροπής των αγώνων, μιας και τέτοια αθλητικά γεγονότα απαιτούν υψηλού επιπέδου υποδομές. Η αίσθηση που υπάρχει στον χώρο του συγκεκριμένου αθλήματος είναι ότι η ευρύτερη περιοχή του Σκιαδά διαθέτει πολύ καλές φυσικές πίστες ανεμοπτερισμού.
«Επίσης στις σκέψεις μας είναι στον συγκεκριμένο πολυχώρο να δημιουργήσουμε ένα μουσείο που να σχετίζεται με την σχολική ζωή. Στόχος μας να βρούμε παλιά αντικείμενα κατοίκων της περιοχής, ίσως και πριν το ’40, που να έχουν σχέση με το σχολική δράση. Έχουμε στείλει σχετικό έγγραφο στις σχολικές μονάδες της περιοχής να μας ενημερώσουν για το τι παλιά αντικείμενα έχουν στις αποθήκες τους» αναφέρει ο κ. Μπότης.
Επίσης οι κάτοικοι της περιοχής αναμένεται να εκμεταλλευτούν και τον εξωτερικό χώρο του σχολείου για τη διοργάνωση χορευτικών εκδηλώσεων. Μάλιστα στο έργο περιλαμβάνεται η δημιουργία θέσεων καθ’ ύψος και θα δώσει τη δυνατότητα αμφιθεατρικής παρακολούθησης των καλλιτεχνικών δρώμενων. Μπορούν να φιλοξενηθούν, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, περί τα 200 άτομα.
Ο συγκεκριμένος χώρος που αναπλάθεται παρέμενε για πολλά χρόνια σε αχρηστεία. Οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να το συντηρήσουν και πλέον λαμβάνει σάρκα και οστά.
Ο προϋπολογισμός του έργου μαζί με τον ΦΠΑ ανέρχεται στα 855.600 ευρώ και οι εργασίες προβλέπουν τα εξής:
1. Διαμόρφωση προσβάσεων στον περιβάλλοντα χώρο του παλαιού σχολείου καθώς και στο κτίριο του σχολείου.
2. Εξασφάλιση πρόσβασης στο μεγαλύτερο τμήμα του εξωτερικού χώρου και στο κτίριο ατόμων με ειδικές ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α.).
3. Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου ως χώρου εκδηλώσεων – πλατείας – αναψυχής.
4. Αισθητική και λειτουργική αποκατάσταση του χώρου.
5. Εξοπλισμό του χώρου ώστε να εξυπηρετεί τη χρήση του, ως χώρου εκδηλώσεων – πρασίνου – συνάντησης και κοινωνικών επαφών των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής.
6. Κατασκευή βοηθητικού κτιρίου χώρων υγιεινής και αποθήκης για την εξασφάλιση της λειτουργικότητας και την εξυπηρέτηση των αναγκών του διαμορφούμενου χώρου καθώς και του κτιρίου του σχολείου που θα λειτουργεί ως χώρος πολλαπλών εκδηλώσεων.
Το Σκιαδά είναι το μεγαλύτερο χωριό της Τριταίας με τους οικισμούς Πηγάδια, Μπαράκες και Καρπέτα. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 450 μέτρων αμφιθεατρικά στις Ν.Δ. πλαγιές του Ερυμάνθου.
Η Μονή Νοτενών που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση κτίστηκε το 1530 κοντά στο χωριό του Σκιαδά, σε μία από τις πλαγιές του Ερυμάνθου και πιο συγκεκριμένα στη νότια προέκτασή του που ονομάζεται Σκιαδοβούνι ή Κακοταραίικο, σε υψόμετρο 879 μέτρων.
Αρχικά η Μονή είχε κτιστεί στην κορυφή του βουνού, όμως στη συνέχεια λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών οι καλόγεροι αποφάσισαν να κατέβουν πιο κάτω, φτιάχνοντας εκεί το νέο τους μοναστήρι.
Ένας από τους σημαντικότερους θησαυρούς που φυλάσσεται στο μοναστήρι είναι η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Νοτενιώτισσας. Η εικόνα φυλάσσεται σε ναό που κτίστηκε έξω από τον περίβολο της Μονής, αλλά ανήκει στο μοναστήρι.
Ο κεντρικός ναός της ανδρώας κοινόβιας Μονής είναι αφιερωμένος στον Άγιο Γεράσιμο, αφού ο παλιός καταστράφηκε λόγω των κατολισθήσεων, γκρεμίστηκε και ξανακτίστηκε από την αρχή.
Αλλάζει η πρόσβαση στην περιοχή
Στις αρχές του Νοεμβρίου υπεγράφη σύμβαση για την βελτίωση των δρόμων που οδηγούν προς τις Ιερές Μονές Κοιμήσεως Θεοτόκου Νοτενών και Αγίων Πάντων στο Βελιμάχι.
Στόχος είναι να εκτελεστούν παρεμβάσεις όπως διανοίξεις όπου απαιτείται, χωματουργικές εργασίες για τη διαμόρφωση της διαδρομής. Θα ριχθεί επίσης άσφαλτος και θα τοποθετηθούν τοιχία προστασίας, στηθαία ασφαλείας, πινακίδες κυκλοφορίας και επικινδύνων θέσεων, ενώ θα υπάρξει και οριζόντια σήμανση
Αυτό δίνει ένα επιπλέον πλεονέκτημα στην περιοχή, που πλέον μπορεί να αποτελέσει τουριστικό προορισμό και να δώσει μια νέα πνοή στην τοπική οικονομία. Και αυτό γιατί από εδώ και στο εξής η πρόσβαση στην περιοχή είναι σαφώς πιο εύκολη.
Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή δίπλα μας» με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα άρθρα των δημοσιογράφων στο πλαίσιο του έργου «Η Πολιτική Συνοχής δίπλα μας» είναι ανεξάρτητα από τις απόψεις της ΕΕ και το περιεχόμενο δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης
#cohesiongr