Γιώργος Παππάς, Πρόεδρος 10ου Π.Τ. Οικονομικού Επιμελητηρίου
Η εποχή της πανδημίας έχει οδηγήσει την ανθρωπότητα σε μια νέα πραγματικότητα, πολύ διαφορετική από πριν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο φόβος που αντιμετωπίζουμε σχετικά με τον κίνδυνο προσβολής από τον ιό και τον νέο τρόπο ζωής που θα πρέπει να ακολουθούμε, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Έχουν αρχίσει και πραγματοποιούνται αλλαγές στην καθημερινή ζωή, στις κοινωνικές και οικονομικές σχέσεις, στις συναλλακτική δραστηριότητα μεταξύ των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων, αλλά και των δημοσίων υπηρεσιών. Ο προβληματισμός έγκειται στο κατά πόσο η υγειονομική κρίση θα αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες και την ισότιμη πρόσβαση του πληθυσμού στις νέες τεχνολογίες, αλλά και θα αποτρέψει την συγκέντρωση του πλούτου σε ένα πολύ μικρό ποσοστό. Υπό αυτή την έννοια η στήριξη του παραγωγικού ιστού και της οικονομίας θα πρέπει να γίνεται με μέτρα που στηρίζονται στην ύπαρξη στόχων ως προς την πορεία του ΑΕΠ, την προστασία των θέσεων εργασίας και την προστασία των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρών και μικρομεσαίων που είναι περισσότερο ευάλωτες. Τα μέτρα θα πρέπει να έχουν πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα και να μην διογκώνουν ακόμα περισσότερο το ιδιωτικό χρέος το οποίο δημιουργήθηκε από την περίοδο των μνημονίων.
Από την άλλη, η πανδημία αποτελεί ευκαιρία για την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών, τις οποίες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να θεωρήσουν βασική προτεραιότητα. Οι πόροι που θα έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιηθούν σε μεγάλα έργα υποδομής, στη στήριξη βιώσιμων και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων όπως και νεοφυών επιχειρήσεων που θα επιταχύνουν το μετασχηματισμό της οικονομίας και θα δημιουργούν νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας. Έτσι η ελληνική οικονομία θα γίνει πιο ψηφιακή, πράσινη, ισόρροπη και ανθεκτική σε μελλοντικές κρίσεις. Επιπρόσθετα θα πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση των τύπων φορολόγησης, με μείωση της φορολογίας στην εργασία, υιοθέτηση πράσινης φορολογίας, αλλά εισαγωγή φόρου πλούτου ή αύξηση της φορολογίας εισοδήματος από κεφάλαιο.
Ιδιαίτερη σημασία για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας έχουν οι επιχορηγήσεις που θα λάβει η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι πόροι αυτοί μαζί με εκείνους του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου παρέχουν μια μοναδική ευκαιρία στη χώρα να ξεπεράσει την κρίση γρηγορότερα και να μετασχηματιστεί. Βασική προτεραιότητα αποτελεί η εκπόνηση σχεδίου για διαρθρωτικές αλλαγές στην παιδεία, δικαιοσύνη, δημόσια διοίκηση, λειτουργία ανεξάρτητων αρχών που θα διευκολύνουν τον μετασχηματισμό της οικονομίας.
Οι αλλαγές αυτές είναι αναγκαίες για να περάσουμε σε ένα κράτος πιο λειτουργικό, πιο αποτελεσματικό. Η κρίση πανδημίας οδηγεί σε επαναπροσδιορισμό του ρόλου του κράτους καθώς οι πολίτες έχουν αυξημένες προσδοκίες. Μελλοντικά θα διεκδικήσουν ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας, ασφάλεια στη διατροφή, στις μετακινήσεις και στο εργασιακό τους περιβάλλον, στήριξη όταν βρίσκονται χωρίς δουλειά ή υποχρεώνονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης.