Πρέπει να ανοίξει το λιανεμπόριο και πότε; Το ερώτημα αυτό τίθεται επί τάπητος μετά τη δημόσια τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση και του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα. Επί της ουσίας ο κ. Παπαθανάσης προανήγγειλε ότι από 1η Δεκεμβρίου αναμένεται πανελλαδικά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και στη συνέχεια της εστίασης, σε μια πρώτη προσπάθεια επιστροφής στην λεγόμενη «κανονικότητα». Το κατά πόσο βέβαια θα μπορεί να γίνει αυτό πράξη θα εξαρτηθεί από τα υγειονομικά δεδομένα και το βαθμό εξάπλωσης της πανδημίας. Εκείνο όμως που μεταφέρουν παράγοντες της αγοράς μέσω του Σ.Ε. είναι μια κραυγή αγωνίας για το μέλλον της τοπικής οικονομίας. Ειδικότερα τονίζουν ότι δεν θα αντέξουν περαιτέρω παράταση στη διακοπή λειτουργίας των καταστημάτων τους, καθώς η κυβέρνηση δεν τους έδωσε κανένα οικονομικό εφόδιο όσο διάστημα οι επιχειρήσεις τους παραμένουν κλειστές στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Πέραν της επιστρεπτέας προκαταβολής, που μην ξεχνάμε ότι αποτελεί δάνειο το οποίο βαρύνει το ταμείο μιας επιχείρησης ή τη μείωση κατά 40% του ενοικίου, για το οποίο όμως θα πρέπει να υπάρξει η απαραίτητη ρευστότητα για να πληρωθεί, κανένα άλλο μέτρο δεν ελήφθη. Σε αντίθεση με το πρώτο lockdown, όπου τουλάχιστον είχε προβλεφτεί το ποσό των 800 ευρώ σε όσους επιχειρηματίες επλήγησαν ή έκλεισαν με κρατική εντολή.
Η Πάτρα επιδημιολογικά δεν είναι από τις επιβαρυμένες περιοχές. Το ότι έχουν καταγραφεί από την αρχή της δεύτερης καραντίνας περίπου 250 κρούσματα είναι μικρός αριθμός σε σχέση με τους υγειονομικούς δείκτες άλλων περιοχών π.χ. Θεσσαλονίκη, όπου ο κορωνοϊός «θερίζει». Και γι’ αυτό τον λόγο απαιτείται το άνοιγμα των καταστημάτων την 1η Δεκεμβρίου.
Από την άλλη η τοπική οικονομία δεν αντέχει περαιτέρω παράταση των μέτρων, καθώς είμαστε μια περιοχή που δεν παράγει προϊόντα, αντίθετα στηρίζεται στον τομέα της παροχής υπηρεσιών. Και όλες οι δραστηριότητες αυτού του τομέα έχουν ανασταλεί με σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο.
Εκείνο επίσης που καταγράφεται από αστυνομικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε η εφημερίδα, είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των Πατρινών έχει συμμορφωθεί με τα μέτρα που έχουν επιβληθεί για την πανδημία, δηλαδή με τη χρήση μάσκας. Το μαρτυρά ο αριθμός των προστίμων που έχουν επιβληθεί σε όλη την Αχαία και τα οποία έφθασαν τα 36 από την αρχή της πανδημίας, αριθμός εξαιρετικά μικρός για έναν ολόκληρο νομό. Βέβαια είχαν καταγραφεί παραβατικές συμπεριφορές επιχειρηματιών (π.χ. κλαμπ γεμάτα με νεαρόκοσμο) που εξέθεταν την περιοχή και μάλιστα πανελλαδικά. Ήταν όμως συγκεκριμένες και είχαν ήδη απομονωθεί τόσο από το Επιμελητήριο Αχαΐας όσο και από τον ΣΚΕΑΝΑ.
Με άλλα λόγια, η Αχαΐα έχει πάρει το μήνυμα των μέτρων και έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Θα ήταν άδικο να για την τοπική της οικονομία να μην υπάρξει η δυνατότητα λειτουργίας του λιανεμπορίου. Είναι απαίτηση όλων. Και θα πρέπει το μήνυμα που εκπέμπεται να το αντιληφθούν οι κυβερνώντες.