Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε σήμερα 2.448 νέα κρούσματα sars-cov-2 στη χώρα, εκ των οποίων 63 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 52.254, εκ των οποίων το 54,4% άνδρες.
Τα 4.369 (8,4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 15.192 (29,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 196 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. Σαράντα πέντε (23%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91,3% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 315 ασθενείς.
Τέλος, έχουμε 14 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 715* θανάτους συνολικά στη χώρα, 279 (39%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
*Η διαφορά στο άθροισμα προκύπτει από διόρθωση της χθεσινής αναφοράς κατόπιν ορθής επανάληψης δήλωσης θανάτου από το ΓΝ. Κoζάνης.
Γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων
Από τα 2.448 επιπλέον κρούσματα sars-cov-2 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 2.382 είναι εγχώρια, εκ των οποίων τα 58 συνδέονται με γνωστές συρροές.
Αναλυτικότερα:
63 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας-
3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο-
492 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές-
683 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 11 συνδέονται με γνωστές συρροές-
19 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας-
2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας-
5 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή –
3 κρούσματα στην Π.Ε. ‘Αρτας-
23 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή –
11 κρούσματα στην Π.Ε Βοιωτίας-
5 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών-
100 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές-
36 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές-
2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας-
8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας-
62 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές-
38 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές-
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου-
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας-
2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας-
19 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων-
61 κρούσματα από Π.Ε. Καβάλας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές-
1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου-
10 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας-
17 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς-
10 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας-
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας-
27 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές-
14 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης-
11 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας-
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κω-
4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας-
120 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή-
3 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου-
22 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου-
3 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας-
41 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας-
33 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας-
3 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου-
2 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου-
49 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή –
88 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές-
46 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές-
10 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας-
10 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου-
38 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή-
4 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου-
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου-
78 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές-
33 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων-
5 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας-
19 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας-
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας-
45 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής-
10 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων-
48 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Γκ. Μαγιορκίνης: Εκρηκτική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη. Εκτεταμένη επιβάρυνση και σε άλλες περιοχές
Σε δυναμική επιθετικής αύξησης κινείται η πανδημία στην Ελλάδα, προσεγγίζοντας τις 3.000 διαγνώσεις ανά ημέρα με μεγαλύτερη επιβάρυνση προς τα βόρεια της χώρας, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της επιδημίας ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης. Η δυναμική του δευτέρου κύματος της νόσου covid-19 εξακολουθεί να ενισχύεται σε παγκόσμια κλίμακα και καταγράφηκαν 600.000 διαγνώσεις σε μία μέρα.
Η Αττική (493 διαγνώσεις ανακοινώθηκαν σήμερα) παρουσίασε ήπια επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ξεπερνώντας τις 500 διαγνώσεις ανά ημέρα, ωστόσο «εκρηκτική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου συνεχίζουμε να βλέπουμε στη Θεσσαλονίκη (693 διαγνώσεις σήμερα), η οποία, ανά μονάδα πληθυσμού παρουσίασε έως και 6 φορές περισσότερες διαγνώσεις σε σύγκριση με την Αττική. Εκτεταμένη επιβάρυνση βλέπουμε πλέον και σε άλλες λιγότερο πυκνότερες αστικές και μη αστικές περιοχές της χώρας στις οποίες καταγράφηκαν περισσότερες από τις μισές διαγνώσεις σε πανελλαδική κλίμακα».
Ηλικιακά χαρακτηριστικά
Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης, οι νέοι 19 έως 39 ετών εξακολουθούν να έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση ξεπερνώντας τις 600 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 40 έως 65 που και αυτή πλησίασε τις 600 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
Οι ηλικίες 1 έως 18 (στο μεγαλύτερο μέρος σχολικές ηλικίες) διατήρησαν αρκετά χαμηλότερα επίπεδα με λιγότερες από 150 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ωστόσο ανησυχητική παραμένει η αύξηση των διαγνώσεων στις ηλικίες 65 και πάνω οι οποίες ξεπέρασαν τις 150 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
Στις σχολικές ηλικίες η επίπτωση της νόσου παραμένει 4 έως 6 φορές μικρότερη , είπε ο καθηγητής, απ’ ό,τι στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, «σχέση που έχει παραμείνει σταθερή τους τελευταίους 2 μήνες. Αυτό συμφωνεί με την παγκόσμια βιβλιογραφία, όπου οι διαγνώσεις στα παιδιά, ιδίως μικρότερα των 10 ετών είναι πολύ λιγότερες απ’ ό,τι στις άλλες ηλικιακές ομάδες».
Πίεση στο σύστημα υγείας
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η περαιτέρω αύξηση στον αριθμό διαγνώσεων στους 65 και άνω, καθότι αποτελεί και τον κύριο πυρήνα των ευπαθών ομάδων που επιβαρύνει το σύστημα υγείας, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στο κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των δύο κεντρικών ηλικιακών ομάδων, δηλαδή μεταξύ 40-65 και 65 και άνω γιατί οι 40-65 είναι η δεύτερη ηλικιακή ομάδα που δημιουργεί πίεση στο σύστημα υγείας έχοντας και την δεύτερη μεγαλύτερη θνητότητα.
Αύξηση του αριθμού των ασθενών που καταλέγουν και των διασωληνωμένων
«Αν και ο συνολικός αριθμός ασθενών ανά εκατομμύριο πληθυσμού που έχουν καταλήξει από την αρχή της πανδημίας παραμένει σημαντικά χαμηλός στην Ελλάδα, με βάση τα συγκρινόμενα ευρωπαϊκά δεδομένα, από την άλλη ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος των ασθενών που καταλήγουν, έχει πλέον ξεπεράσει τους 10 ανά ημέρα και δυστυχώς αναμένουμε ότι θα αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ημέρες».
Ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής ξεπέρασε τους 200, με σαφείς αυξητικές τάσεις, και την πίεση να εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερη προς το βόρειο τμήμα της χώρας, είπε ο καθηγητής.
Σημείωσε ότι από αύριο η χώρα μπαίνει σε ένα δεύτερο απαγορευτικό, αποσκοπώντας στην δραστική μείωση του επιδημιολογικού φορτίου του ιού στην επικράτεια. Βασικό στοιχείο αποτελεί ο περιορισμός των στενών κοινωνικών επαφών με άτομα από άλλα νοικοκυριά, ώστε να μειωθεί δραματικά ο δείκτης μετάδοσης (Rt). «Όταν ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που δεν βρίσκονται στο ίδιο σπίτι, θα πρέπει να φοράμε μάσκα, να κρατάμε αποστάσεις και να αερίζουμαι πολύ καλά το χώρο». Τόνισε το πόσο εξαιρετικά σημαντικό είναι να προστατεύουμε τους ηλικιωμένους και τους ευπαθείς. Ανέφερε μάλιστα, ότι οι άνθρωποι που φεύγουν από τα αστικά κέντρα θα πρέπει να προσέξουν να μην μεταδώσουν άθελά τους τον ιό, να μείνουν μέσα στο σπίτι τους και να μην έρθουν σε επαφή με άλλα νοικοκυριά.
Β. Κοντοζαμάνης: Έχουμε ακόμα διαθεσιμότητα και σε απλές κλίνες και σε ΜΕΘ, και βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο ανάπτυξης νέων κλινών ΜΕΘ
Το σύστημα υγείας πιέζεται και ειδικά τις τελευταίες ημέρες και γι’ αυτό προχωρήσαμε σε αυστηρότερα μέτρα, αλλά δεν βρίσκεται σε κορεσμό, «έχουμε ακόμα διαθεσιμότητα και σε απλές κλίνες και σε κλίνες ΜΕΘ», ανέφερε κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Υπογράμμισε ότι είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα ανάπτυξης νέων κλινών ΜΕΘ, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που θα προκύψουν, και από τον Ιούλιο μέχρι και σήμερα έχουν αναπτυχτεί στα δημόσια νοσοκομεία 300 καινούργιες κλίνες ΜΕΘ.
Εξήγησε ότι ο τετραπλασιασμός των κρουσμάτων οδήγησε στην ανάγκη να νοσηλευτούν σε 10 μέρες 95 ασθενείς σε ΜΕΘ και να αυξηθεί περίπου κατά 63% ο αριθμός νοσηλείας σε απλές κλίνες κορονοϊού. «Αυτό δείχνει και την προετοιμασία η οποία έχει προηγηθεί και το σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα έχουμε καταφέρει, αλλά όπως όλα τα συστήματα υγείας, ακόμα και στα πιο πλούσια κράτη έχουν ένα οριακό σημείο. Οι δυνάμεις δεν είναι ανεξάντλητες», τόνισε ο υφυπουργός. Αναφέρθηκε σε άλλες χώρες που αναγκάζονται να στέλνουν ασθενείς για νοσηλεία σε γειτονικές χώρες, λέγοντας ότι «εμείς αυτό θέλουμε να το αποφύγουμε. Θα τα καταφέρουμε, έχουμε προετοιμαστεί», είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς τι θα γίνει αν πιεστεί ακόμα περισσότερο το σύστημα, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι «θα κάνουμε ό,τι κάνουν και άλλες χώρες και ό,τι κάναμε και στην πρώτη φάση της πανδημίας. Θα χρησιμοποιήσουμε χώρους στα νοσοκομεία όπου μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ΜΕΘ. Έχουμε προετοιμαστεί και γι’ αυτό, και έχουμε και τον απαραίτητο εξοπλισμό σε διαθεσιμότητα, προκειμένου να προχωρήσουμε και σε αυτό εάν παραστεί ανάγκη». Επιπλέον, είπε, το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε διεύρυνση της συνεργασίας, τόσο με τον ιδιωτικό τομέα όσο και με τα στρατιωτικά νοσοκομεία.