Οκτώ μέτρα – ανάσα για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από το δεύτερο lockdown καταθέτει η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλλήνιας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.) λαμβάνοντας υπόψιν τα αιτήματα των μελών της για λήψη πρόσθετων μέτρων.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΕΕΣΠ Γιώργος Βαγενάς, τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί δεν επαρκούν και θα πρέπει να επανεξεταστούν προκειμένου να στηριχθεί η μικρομεσαία εμπορική επιχειρηματικότητα.
«Ζητάμε άμεσα την λήψη πρόσθετων μέτρων από την κυβέρνηση για όσες χειμαζόμενες επιχειρήσεις καταφέρουν να παραμείνουν ανοιχτές ύστερα και από το δεύτερο lockdown, αλλιώς τα λουκέτα όσο περνάει ο καιρός θα πολλαπλασιάζονται δραματικά και παράλληλα θα μεγαλώνει και ο μακρύς κατάλογος των ανέργων», αναφέρει χαρακτηριστικά κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
Ειδικότερα, η ΟΕΕΣΠ προτείνει τα εξής:
1. Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού για επιχειρηματίες που έχουν κλειστές τις επιχειρήσεις τους με κρατική εντολή, όπως είχε δοθεί στο πρώτο lockdown.
2. Επιστρεπτέα Προκαταβολή
Ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων με την επιστρεπτέα προκαταβολή 4, άνευ προαπαιτούμενων.
Δυνατότητα καταβολής και της 5 ης επιστρεπτέας προκαταβολής μαζί με την 4η εφόσον οι επιχειρήσεις το επιθυμούν προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις λειτουργικές τους ανάγκες για την περίοδο των εορτών.
3. Μη Επιστρεπτέα Προκαταβολή- Προγράμματα Περιφερειών
Διενέργεια 2 ου κύκλου του προγράμματος από τις Περιφέρειες με αύξηση του προϋπολογισμού και χωρίς περιοριστικά κριτήρια μοριοδότησης ώστε να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις που επλήγησαν.
4. Επιταγές
Πληρωμή των χρημάτων των κομιστών των επιταγών – συναλλαγματικών από τις τράπεζες και αποπληρωμή του ύψους των επιταγών με χορηγούμενο άτοκο κεφάλαιο κίνησης από τις τράπεζες προς τους εκδότες για διάστημα μέχρι 4 έτη.
Παράταση πληρωμής 120 ημερών σε όσες επιταγές – συναλλαγματικές έπρεπε να πληρωθούν μέσα στην διάρκεια της πανδημίας. Ακόμα μετά την λήξη της παράτασης αυτής να δοθεί άτοκο κεφάλαιο κίνησης σε όλους τους επιχειρηματίες βάσει του ύψους των επιταγών που έχουν εκδοθεί και αποπληρωμή του σε 48 δόσεις.
Να μην γίνεται αναγγελία στον Τειρεσία από τις τράπεζες για όσες επιταγές – συναλλαγματικές βρίσκονται «ακάλυπτες».
5. Ενοίκια
Χρηματοδότηση απευθείας από το κράτος του 40% του ενοικίου των επιχειρήσεων που πλήττονται και επίσης απαγόρευση εξώσεων των επαγγελματικών χώρων αλλά και κατοικιών για όσο διαρκεί η κρίση.
Επιδότηση του υπολοίπου του ενοικίου από το κράτος προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.
6. 120 Δόσεις
Άμεση εφαρμογή της ρύθμισης των 120 δόσεων για όλες τις οικονομικές οφειλές των επιχειρήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία μέχρι και σήμερα.
7. Ακατάσχετος λογαριασμός
Προώθηση της θεσμοθέτησης του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.
Απελευθέρωση των κατασχεμένων και δεσμευμένων επιχειρηματικών λογαριασμών προκειμένου να αποκτήσουν οι επιχειρήσεις μια πρόσθετη ρευστότητα.
8. Αφορολόγητο
Θέσπιση αφορολόγητου ορίου για όλους τους επιχειρηματίες, όπως ισχύει και στους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες.
Η ΟΕΣΠ θεωρεί «λάθος πολιτική επιλογή να μην δοθούν χρήματα στους επιχειρηματίες, πράγμα που δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση της ύφεσης που έχει προκύψει, αντίθετα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έδωσαν και ήδη παρουσιάζουν σημάδια ανάπτυξης».
Παράλληλα, εκφράζει την αντίθεσή του στο νέο πτωχευτικό κώδικα που ψηφίστηκε λέγοντας πως «οδηγεί σε αναγκαστική πτώχευση τους επιχειρηματίες και σαφώς δεν πρόκειται για την δεύτερη ευκαιρία που επικαλείται η κυβέρνηση, αλλά αποτελεί μια «δαμόκλειο σπάθη» που κρέμεται πάνω από το κεφάλι πολλών επιχειρηματιών».
Και άνοιγμα την 1η Δεκεμβρίου
Τέλος, ζητά «εν όψει της επερχόμενης εορταστικής περιόδου και προκειμένου να διασωθεί μέρος του χριστουγεννιάτικου τζίρου που είναι αναγκαίος για την επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων, εφόσον τηρούσαν και θα τηρούν με υπευθυνότητα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας, τα καταστήματα να ανοίξουν πάση θυσία την 1η Δεκεμβρίου.