Μια εβδομάδα μετά, με το lockdown σε εξέλιξη και τις υγειονομικές επιπτώσεις της πανδημίας ακόμη σε ανοδική τροχιά, με όσες διευκρινίσεις και συμπληρώσεις έχουν γίνει στα ανακοινωθέντα μέτρα στήριξης της οικονομίας, γενική είναι η εντύπωση ότι αυτά είναι ανεπαρκή και όχι προς την σωστή κατεύθυνση.
Αυτό συνάγεται και από τις τοποθετήσεις στο symboulos.gr εκπροσώπων μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και καθημερινά μέσα από τις ανακοινώσεις τους ή ακόμα και από τις δηλώσεις τους, που με συστηματικό τρόπο φιλοξενούμε διαρκώς στον «Συμβουλο Επιχειρήσεων» και στον ιστότοπο της εφημερίδας.
Αποτελεί για εμάς άλλωστε καθήκον η συνεπής μεταφορά με πυκνό τρόπο της αγωνίας και των προτάσεων των εκπροσώπων όλων αυτών που ονομάζουμε μικρομεσαίους στη χώρα μας και κάποτε αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας.
Η πολιτεία οφείλει να αφουγκραστεί αυτήν την αγωνία πριν γίνει πανικός και οδηγήσει σε καταστάσεις «ο σώζων εαυτόν σωθείτω». Αν την περασμένη άνοιξη στο πρώτο ολικό κλείσιμο της οικονομίας ακουγόταν πειστικό το επιχείρημα «μην τα δώσουμε όλα τώρα γιατί έρχεται και χειμώνας», τώρα είναι η ώρα για γενναιότερες αποφάσεις σε ότι αφορά την οικονομία.
Για παράδειγμα μόνο γίνεται μια διάκριση μεταξύ κλεισμένων με ευθύνη του κράτους και πληττόμενες και βάσει ΚΑΔ επιχειρήσεις ως προς το πάγωμα φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και ρυθμίσεων και σε αυτήν την περίοδο του 2ου lockdown, που όλα δείχνουν ότι δεν λήγει στις 30 Νοεμβρίου. Αντί λοιπόν μιας λογικής απόφασης για αναστολή πληρωμών αυτών των υποχρεώσεων που λήγουν τέλος Νοεμβρίου και σίγουρα Δεκεμβρίου, έρχεται ακόμη και ο ΕΦΚΑ να στείλει σημειώματα για αναδρομικές επιβαρύνσεις στις επιχειρήσεις βάσει των δηλώσεων του 2019 ( Νόμος Κατρούγκαλου που έχει καταργηθεί για τα επόμενα χρόνια κρινόμενος από την παρούσα κυβέρνηση «καρμανιόλα» για μικρομεσαίους και ελευθέρους επαγγελματίες που τολμούν να δηλώσουν ορισμένα κέρδη από την δραστηριότητα τους) και που η καταβολή των ολιγάριθμων δόσεων άρχεται από 31 Νοεμβρίου.
Από πού θα βρεθούν να πληρωθούν αυτά τα χρήματα έστω και από τις ανοιχτές μεν αλλά υπολειτουργούσες και μη εισπράττουσες από πουθενά επιχειρήσεις;
H όποια επιστρεπτέα προκαταβολή (βραχυπρόθεσμο δάνειο) δεν αρκεί για να καλυφθούν στοιχειώδεις λειτουργικές ανάγκες.
Ας συνοδευτεί τουλαχιστον από μέτρα που πολλά ίσχυσαν και την άνοιξη ιδίως για τις πληττόμενες επιχειρήσεις