Να απαλλαγεί η Πάτρα από τα ετοιμόρροπα κτίρια είναι ο στόχος της δημοτικής αρχής, όπως διαφάνηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου Πατρέων. Το νομικό πλαίσιο μέχρι στιγμής είναι πολύπλοκο και δεν δίνει τη δυνατότητα άμεσων παρεμβάσεων από πλευράς Δήμου, ο οποίος έχει τη βούληση να δώσει μια νέα εικόνα στον αστικό ιστό. Τα συγκεκριμένα εγκαταλειμμένα ακίνητα είναι διάσπαρτα σε διάφορα σημεία και αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τους διερχόμενους. Κάποια έχουν ήδη χαρακτηριστεί διατηρητέα, οπότε δεν υπάρχει η δυνατότητα κατεδάφισή τους, εκτός από κάποιες εργασίες στήριξή τους. Κάποια άλλα όμως που είναι ετοιμόρροπα και δεν διαθέτουν ιδιοκτήτη, ο Δήμος θα επιδιώξει να τα γκρεμίσει για να απαλλαγεί από αυτά η πόλη μια για πάντα.
Μιλώντας στο symboulos.gr o Αντιδήμαρχος Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Δήμου Πατρέων Χρήστος Κορδάς αναφέρει ότι «υπάρχει νόμος του 1929, σύμφωνα με τον οποίο εάν κάποιος ιδιώτης δεν λαμβάνει μέτρα για το ακίνητό του, πρέπει να το κάνει αυτό ο Δήμος. Είναι όμως τελείως παρωχημένο, διότι σήμερα είναι πολύπλοκο το νομικό καθεστώς και μας δένει τα χέρια. Αφορούσε μια άλλη εποχή με άλλες συνθήκες. Σήμερα στα διατηρητέα κτίρια δεν έχουμε παρά μόνο τη δυνατότητα στήριξή τους εξωτερικά. Ειδικά όμως για τα επικίνδυνα κτίρια, όχι τα διατηρητέα, ο νόμος ορίζει όμως ότι τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουμε δεν πρέπει να είναι μόνο αποτροπής αλλά και αποκατάστασης».
Επειδή όμως αποκατάσταση δεν είναι δυνατόν να υπάρξει, ο ο Δήμος θα επιδιώξει, εφόσον έχει τη δυνατότητα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, να προχωρήσει στο γκρέμισμα κτισμάτων που είναι επικίνδυνα.
«Τα περισσότερα τα γκρεμίζουμε και τα χρεώνουμε σε ιδιώτες. Διαθέτουμε σημαντικά κονδύλια για αυτό τον σκοπό» τονίζει ο κ. Κορδάς. Ήδη στο τεχνικό πρόγραμμα του 2021έχει πιστωθεί το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ , ειδικά για τέτοιες περιπτώσεις. Αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν οι ιδιώτες που διαθέτουν ετοιμόρροπα κτίρια.
Όταν κάποιος πολίτης διαπιστώνει ότι υπάρχει ένα τέτοιο ακίνητο, ενημερώνει τον Δήμο, ο οποίος μέσω της Πολεοδομίας ερευνά εάν είναι ή όχι διατηρητέο. Εάν πρόκειται για διατηρητέο δεν υπάρχει δυνατότητα επέμβασης, εκτός από παρεμβάσεις εξωτερικά για να μην πέσει το ακίνητο. Εάν όμως πρόκειται για ετοιμόρροπο κτίριο, τότε αναζητούνται οι ιδιοκτήτες και εάν δηλώσουν αδυναμία αποκατάστασης, ο Δήμος προχωρά στο γκρέμισμα του. Βέβαια και σε αυτή την περίπτωση η διαδικασία δεν είναι και τόσο απλή, γιατί απαιτείται ένα χρονικό διάστημα μέχρι να προχωρήσουν οι διαδικασίες.