Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε σήμερα 1.388 κρούσματα της νόσου covid-19, στη χώρα, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 93.006, εκ των οποίων το 53,3% άνδρες.
Τα 4.823 (5,2%) κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 23.998 (25,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 549 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Από αυτούς, οι 151 (27,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 81,2% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 482 ασθενείς.
Τέλος, έχουμε 84 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1.714 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 678 (39,6%) αφορούν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97,1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων
H γεωγραφική κατανομή των 1.388 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:
– 11 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
– 252 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
– 300 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
– 23 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
– 42 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
– 19 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
– 65 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου
– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
– 51 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
– 19 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
– 32 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
– 61 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου
– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
– 124 κρούσματα στην Π.Ε Μαγνησίας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
– 88 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
– 47 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
– 43 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
– 39 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
– 22 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
Τέλος, 7 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Γκ. Μαγιορκίνης: Η εξάπλωση του ιού στη χώρα είναι ευρύτατη
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε σήμερα κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, λέγοντας ότι «η εξάπλωση του ιού στη χώρα είναι ευρύτατη. Τον τελευταίο μήνα έχει επισκεφθεί όλη την επικράτεια και δυνάμει μπορεί να προκαλέσει επιδημίες σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας». Απηύθυνε έκκληση για ευλαβική τήρηση των μέτρων, τονίζοντας ότι η κατάσταση, παρά τα σημάδια υποχώρησης της πανδημίας, «παραμένει εξαιρετικά σοβαρή και η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη για την έξοδο από το lockdown, όποτε αυτό γίνει».
«Στην Ελλάδα υπάρχουν ενδείξεις μείωσης των ενεργών κρουσμάτων. Και φαίνεται να υπάρχει μείωση θετικότητας περίπου στο 50% σε σχέση με την προηγούμενη Δευτέρα. Η μείωση είναι ιδιαίτερα αισθητή στα μεγάλα αστικά κέντρα, την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, κάτι που υποδεικνύει ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στην προσήλωση των μέτρων και στην υπόλοιπη Ελλάδα».
Ωστόσο, πρόσθεσε, «το φορτίο παραμένει εξαιρετικά βαρύ στα βόρεια με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, αλλά πολύ βαρύ φορτίο παρατηρείται σε αρκετές περιφέρειες της Β. Ελλάδας αλλά και τη Θεσσαλία».
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η ηλιακή ομάδα των 40-65 και οι άνω των 65 παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη επίπτωση με τους άνω των 65 να δείχνουν δραματική αύξηση τις τελευταίες 7 ημέρες, γεγονός που θα συνεχίσει να προκαλεί μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας καθώς και αύξηση των θανάτων. Η επίπτωση στην ηλιακή ομάδα 19 με 39 έχει πέσει δραματικά ενώ τα παιδιά εξακολουθούν να διατηρούν τα χαμηλά επίπεδα.
Β. Παπαευαγγέλου: Κρίσιμη η πίεση στο σύστημα υγείας
Κρίσιμη χαρακτήρισε την πίεση στο σύστημα υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, λέγοντας ότι στην επικράτεια υπάρχουν περίπου 4.400 ασθενείς που νοσηλεύονται με covid-19, ενώ η πληρότητα κλινών ΜΕΘ για covid έχει φτάσει στο 86%. Στην Αττική 81% των κλινών ΜΕΘ είναι κατειλημμένες, ενώ στη Β. Ελλάδα το ποσοστό αυτό αγγίζει το 99%.
«Δυστυχώς οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι απώλειες ανθρώπινων ζωών θα συνεχίσουν να αυξάνονται και αυτή την εβδομάδα σαν αποτέλεσμα όλων αυτών που συνέβησαν τον προηγούμενο μήνα», είπε η καθηγήτρια.
Εξέφρασε όμως συγκρατημένη αισιοδοξία, γιατί τα μέτρα, όπως είπε, αρχίζουν να αποδίδουν και άρα θα πρέπει να «μην λυγίσουμε τώρα και να συνεχίσουμε την προσπάθεια να κόψουμε το δεύτερο πανδημικό κύμα και να επιπεδώσουμε την καμπύλη».
Ανέφερε ενδεικτικά ότι τα νέα κρούσματα μεταξύ της δεύτερης και τρίτης εβδομάδας Νοεμβρίου τόσο τα συνολικά στην επικράτεια όσο και τα κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη εμφανίζουν τάση μείωσης, ενώ οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία παρουσιάζουν σταθεροποίηση περίπου 400 κάθε μέρα.
Ο καθένας θα πρέπει να κάνει το προσωπικό του lockdown
«Σταθεροποίηση παρατηρείται στα νέα κρούσματα στη Ελλάδα, ίσως και μια μείωση τις τελευταίες ημέρες, αλλά είναι σαφές ότι δεν μειώνονται τα κρούσματα με τον ρυθμό που θα περιμέναμε και είναι προφανές ότι η τήρηση των απαραίτητων μέτρων για την μείωση του επιδημικού κύματος δεν εφαρμόστηκε απ’ όλους όπως έπρεπε», είπε η κ. Παπαευαγγέλου.
Προσέθεσε ότι «η διασπορά στην κοινότητα εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να είναι μεγάλη και τόνισε ότι η συνάθροιση σε σπίτια εν μέσω lockdown θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες.
«Ο καθένας θα πρέπει να κάνει το προσωπικό του lockdown μέσα στην καθημερινότητα του. Θα πρέπει δηλαδή να επιλέξει μια μικρή και σταθερή ομάδα με τους οποίους θα συναναστρέφεται», είπε η καθηγήτρια, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα ευάλωτα άτομα.
Η covid-19 δεν είναι γρίπη
H κ.Παπαευαγγέλου σχολίασε και διάφορες απόψεις που ακούγονται για την covid-19.
Πολλοί, όπως είπε, «λένε ότι η covid-19 μοιάζει με μια απλή γρίπη, ωστόσο άλλα λένε τα στοιχεία. Τις τελευταίες ημέρες έχουμε σχεδόν 100 θανάτους καθημερινά ενώ η επιδημική γρίπη καμία φορά δεν ξεπέρασε τους 200 θανάτους συνολικά για όλο το χρόνο».
«Κάποιοι άλλοι λένε ότι οι θάνατοι αφορούν ανθρώπους άνω των 80 ετών. Η διάμεση ηλικία παραμένει στα 80 έτη αλλά μόνο κατά τον Νοέμβριο χάθηκαν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι από covid-19, με το 85% των θανάτων να αφορά άτομα άνω των 65 ετών και αυτό παραμένει σταθερό, όμως μέσα στο Νοέμβριο διασωληνώθηκαν 183 ασθενείς ηλικίας μικρότερης των 65 ετών και χάθηκαν 117 άτομα κάτω των 65 ετών. Η λοίμωξη αφορά όλους μας», υπογράμμισε.
Εξήγησε ότι «η χαμηλή θνησιμότητα σε άτομα κάτω των 65 ετών εξαρτάται όχι μόνο από την υγεία τους, αλλά και από την δυνατότητα του συστήματος υγείας να παρέχει την απαιτούμενη εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα με την επιμέλεια και το χρόνο που απαιτείται. Ήδη το σύστημα έχει υπερφορτωθεί και πρέπει να προλάβουμε τον κίνδυνο να ξεπεραστούν τα όρια του, γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αδυναμία της βέλτιστης φροντίδας με τραγικά αποτελέσματα».
Πρώτο μέλημα μας, προσέθεσε, παραμένει σταθερά η φροντίδα του ΕΣΥ και ειδικότερα των ΜΕΘ, τονίζοντας ότι κανένα σύστημα υγείας δεν είναι ανεξάντλητο, ακόμα και η Γερμανία έφτασε σε ένα σημείο κορεσμού.
Η επιτυχία του εμβολίου εξαρτάται από το ποσοστό που θα εμβολιαστεί
«Το εμβόλιο θα έρθει και θα είναι και ασφαλές και αποτελεσματικό, η επιτυχία όμως κάθε προγράμματος εμβολιασμού δεν εξαρτάται μόνο από την αποτελεσματικότητα, αλλά και από το ποσοστό του πληθυσμού που θα εμβολιαστεί. Άρα δεν θα μπορέσει να κάνει ουσιαστική διαφορά μέχρι να εμβολιαστεί ικανός αριθμός πολιτών», τόνισε η καθηγήτρια.
Παράλληλα είπε ότι έχουμε ελπιδοφόρα μηνύματα από την χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων και φαίνεται ότι και αυτά θα μπουν στα πρωτόκολλα θεραπειών.
Το πιο απλό και αποτελεσματικό μέτρο η ορθή και καθολική χρήση της μάσκας
«Είναι μάλλον αδύνατο να πιστεύουμε ότι ξαφνικά θα γυρίσουμε σελίδα στη ζωή μας και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα του Φεβρουαρίου του 2020, χρειάζεται υπομονή», είπε η κ. Παπαευαγγέλου. Σημείωσε ότι «το βέβαιο είναι ότι αυτή η δοκιμασία θα τελειώσει, αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί η πανδημία είναι η πιστή και ταυτόχρονη εφαρμογή πολλών και διαφορετικών μέτρων» και τόνισε: «Αναμφισβήτητα το πιο απλό και αποτελεσματικό μέτρο είναι η ορθή και καθολική χρήση της μάσκας».