Kρίσιμες απαντήσεις στα ερωτήματα που απασχολούν για την επόμενη ημέρα της Οικονομίας δόθηκαν κατά τη διάρκεια της ενδιαφέρουσας συνεδρίας που πραγματοποίησε το Οικονομικό Επιμελητήριο Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος στο 23ο Forum Ανάπτυξης που διοργάνωσε η εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» το απόγευμα του Σαββάτου . Κατά τη συνεδρία έγινε προσπάθεια ανίχνευσης του τοπίου που θα διαμορφωθεί στην Οικονομία, όταν περιοριστεί η πανδημία, κυρίως όμως κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις για να ξεφύγουμε από τα αδιέξοδα.
Συμμετείχαν οι
- Βασίλειος – Πέτρος Σπανάκης, Οικονομολόγος, Βουλευτής Νοτίου Τομέα Β’ Αθηνών ΝΔ
- Τρύφων Αλεξιάδης, Πρ. Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ – Βουλευτής Β’ Πειραιά
- Φίλιππος Σαχινίδης, Πρ. Υπουργός Οικονομικών, Μέλος Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου Κινήματος Αλλαγής
- Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ
Καίριες ήταν οι παρεμβάσεις του Γιώργου Παππά, Πρόεδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Β/Δ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, που ήταν και διοργανωτής της εκδήλωσης, καθώς επίσης και του μέλους της τοπικής διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Εύης Βεργοπούλου.
Συντονιστής ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος.
Β. Σπανάκης: Ισχυρή ρευστότητα το 2021
Ο Β. Σπανάκης, βουλευτής Νοτίου Τομέα Β’ Αθηνών ΝΔ, στην τοποθέτησή του, μίλησε για ένα πλέγμα παρεμβάσεων της κυβέρνησης που στόχο έχει να ενισχύσει τις επιχειρήσεις αυτή την δύσκολη περίοδο της πανδημίας, δημιουργώντας τις συνθήκες ανάπτυξης όταν περιοριστεί το κύμα της πανδημίας. «Το ερώτημα είναι υπάρχει ελπίδα; Η απάντηση είναι ένα μεγάλο ναι» είπε ο κ. Σπανάκης. Μίλησε για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων στο πλαίσιο Ταμείου Ανάκαμψης, που θα οδηγήσει στην αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας κατά δύο μονάδες και συμπλήρωσε ότι θα επιταχυνθούν οι επενδύσεις ώστε να περιοριστεί σημαντικά η ανεργία. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση άνοιξε ένα κοινωνικό δίκτυ για την προστασία των νοικοκυριών και τόνισε ότι προχώρησε σε φορολογικές ελαφρύνσεις και μειώσεις των συντελεστών. Κατά τον ίδιο, η ρευστότητα από το Ταμείο Ανάκαμψης σε συνδυασμό με τις επενδυτικές γέφυρες που έχουν κτιστεί θα οδηγήσουν στην ενίσχυση των επιχειρήσεων.
Τ. Αλεξιάδης : Δίκαιη κατανομή των πόρων
Ο Τρύφων Αλεξιάδης, πρ. Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, στην τοποθέτησή του είπε ότι ένα τεράστιο ερώτημα που πλανάται είναι τι μας οδήγησε στην κρίση.
«Δεν πρέπει να συζητάμε για την κρίση χωρίς να ξεκαθαρίσουμε ποιες πολιτικές και ποιοι πολιτικοί μας οδήγησαν στην κρίση» ανέφερε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε ότι πρέπει να υπάρξει απεικόνιση των οικονομικών δεικτών, για να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα στο έλλειμμα και άλλα οικονομικά μεγέθη. Χαρακτήρισε την έκθεση της επιτροπής Πεισαρίδη «νέο Μνημόνιο που θα μας οδηγήσει σε μια νέα μνημονιακή βαρβαρότητα». Ως προς το τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης, ο ίδιος επεσήμανε ότι το κράτος θα είχε μεγαλύτερη παρέμβαση στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. «Θα προχωρούσαμε σε πιο δίκαιη κατανομή των πόρων» εξήγησε, καθώς το μείγμα της πολιτικής της κυβέρνησης δεν έχει αποδώσει.
Φ. Σαχινίδης: Ανάπτυξη για όλους τους πολίτες
- Ο Φίλιππος Σαχινίδης, Πρ. Υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι θα πρέπει να βρεθούν τα κατάλληλα εργαλεία ώστε οι ενισχύσεις που θα δοθούν θα βοηθήσουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και δεν θα παραμείνουν στην προσωπική περιουσία των επιχειρηματιών. Αυτό θα βοηθήσει το κράτος να μην έχει μεγάλες απώλειες πόρων, δεν θα απέχουμε από το μέσο όρο του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και ούτε υψηλά ποσοστά ανεργίας.
«Το όραμα δεν είναι απλώς να έχουμε ανάπτυξη. Η οικονομία για να ωφελήσει όλους θα πρέπει να δεχτεί τις πολιτικές παρεμβάσεις εκείνες που θα διασφαλίσουν ότι η ανάπτυξη θα αφορά όλους τους πολίτες σε οποιοδήποτε μέρος και εάν κατοικούνε» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ν. Καραθανασόπουλος: Δεχτήκαμε τα πιο σκληρά κτυπήματα τη κρίσης
- Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, οικονομολόγος και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, είπε ότι η ελληνική Οικονομία δέχεται τις σοβαρές επιπτώσεις της κρίσης λόγω του χαρακτήρα και του μοντέλου που διαμορφώθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Δεν υπήρξε εξωστρέφεια ούτε εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των προϊόντων που παράγει η χώρα μας.
«Λόγω αυτού του χαρακτήρα της Οικονομίας δέχεται ακόμα πιο σκληρά τις επιπτώσεις της κρίσης» τόνισε ο κ. Καραθανασόπουλος. Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τα μέτρα στήριξής της για την πανδημία, επιδοτεί μεγάλους επιχειρηματικούς Ομίλους και όχι τη μικρομεσαία επιχείρηση.
Γ. Παππάς: Να ακουστεί η φωνή της αγοράς και της κοινωνίας
Ο Γιώργος Παππάς, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Β/Δ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, τόνισε την ανάγκη οι κυβερνήσεις να ακούνε την αγορά και να κατεβαίνουν στον παραγωγικό ιστό. «Οι λογιστές για παράδειγμα αντιμετώπισαν πρωτοφανή δεδομένα εξαιτίας της πανδημίας και πέρασε πολύς καιρός μέχρι να ακουστούν» τόνισε χαρακτηριστικά. Ζήτησε τη στήριξη επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων μέχρι να εξέλθουμε από την υγειονομική κρίση.
«Σε περιόδους κρίσης πρέπει να στηρίζουμε τους μικρομεσαίους με διασφάλιση θέσεων εργασίας και μείωση κοινωνικών ανισοτήτων» σημείωσε.
Η Εύη Βεργοπούλου, μέλος της τοπικής διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου, ανέφερε βασικά οικονομικά στοιχεία, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού της χώρας.
Ενδεικτικά:
* Το ΑΕΠ για το 2020 θα διαμορφωθεί στα 162 δις Ευρώ και το 2021 στα 171 δις ευρω
- Το γενικό έλλειμμα θα είναι 16 δις ευρώ ενώ το πρωτογενές εκτιμάται στα 11 δισεκατομμύρια ευρω
ΤΟ VIDEO ΤΗς ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΟ ΣΤΟ https://www.forumanaptixis.gr/conference/23oforumanaptyxis#program,28