Ψηφιακός μετασχηματισμός: Μια φράση που ακούγεται συχνά και που στα επόμενα χρόνια θα αλλάξει άρδην τη ζωή και την οικονομία παγκοσμίως. Μια πρόγευση του μέλλοντος και των αλλαγών μας έδωσαν τα στελέχη της εταιρείας Looper κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του 23ου Forum Aνάπτυξης με συντονιστή τον Νίκο Λάγιο, COO της Looper IKE. Και επεσήμανε ότι η έννοια του ψηφιακού μετασχηματισμού θα είναι εκείνη που έχει ήδη μπει για τα καλά στη ζωή μας.
Ο Γιάννης Γαροφαλάκης, Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής είπε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ανάγκη όπως επίσης και προσαρμογή σε μια πραγματικότητα διαφορετική. Τα εργαλεία που υπάρχουν για το μετασχηματισμό αυτό είναι πολλά. Και πρόκειται για εργαλεία που προέρχονται τόσο τον τομέα της Πληροφορική όσο και άλλες επιστήμες. Στο πλαίσιο αυτό μια από τις έννοιες που αλλάζει είναι το «διαδίκτυο των αντικειμένων» (ΙοΤ) που μετεξελίσσεται σε «διαδίκτυο των πάντων» (ΙοΕ). Το διαδίκτυο των αντικειμένων είναι ένας πρόσφατος όρος, σύμφωνα με τον οποίο υπάρχουν διασυνδεμένα αντικείμενα (things) τα οποία, συλλέγουν, επεξεργάζονται και διαμοιράζονται δεδομένα, τόσο μεταξύ τους όσο και με το Internet. Η λειτουργίας τους βασίζεται στη λογική της επικοινωνίας «μηχανής προς μηχανή». Tέτοιες εφαρμογές, κατά τον κ. Γαροφαλάκη, υπάρχουν σε κάθε πτυχή της ζωής μας, όπως για παράδειγμα στην: τηλεματική οχημάτων, smart homes, Fitness Trackers. Με την ανάπτυξή της, δίνεται επίσης η παρακολούθηση περιβαλλοντικών παραμέτρων για έλεγχο της ποιότητας του αέρα, τη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής, εκπαίδευση και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Ακολούθως το διαδίκτυο των πάντων, (όρος που καθιέρωσε η εταιρεία Cisco, που δεν θέλει ωστόσο να έχει και την πατρότητα) αφορά τη διασύνδεση αντικειμένων, ανθρώπων, δεδομένων και διαδικασιών σε ένα μεγάλο κατανεμημένο δίκτυο. Το «διαδίκτυο των πάντων» (ΙοΕ) αποτελεί μια γενίκευση επί της ουσίας του «διαδικτύου των αντικειμένων» (ΙοΤ). Μάλιστα εξήγησε ότι αυτό το ζευγάρι των τεχνολογιών θα έχει ένα σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο στο μέλλον. Προβλέπεται ότι θα έχει μια μέση αύξηση κατά 15% και θα φθάσει σε ένα μέγεθος αγοράς 40 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2024. «Δεν μπορεί κανείς να το αγνοήσει ως φαινόμενο ή ως τεχνολογίες» τόνισε ο κ Γαροφαλάκης. Έτσι αναμένονται πιο σύνθετες εφαρμογές στο μέλλον που θα αφορούν τη διασύνδεση δρόμων και νοσοκομείων, διασύνδεση παραγωγών εμπόρων, μεταφορέων και καταστημάτων, διασύνδεση πραγμάτων στο smart home με τους ενοίκους και τις υπηρεσίες πρώτης ανάγκης.
Ιλιγγιώδη κέρδη στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Ο Χρυσόστομος Στύλιος, Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Διευθυντής στο εργαστήριο Γνώσης και Ευφυούς Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μίλησε για τη Μηχανοτρονική αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του Ψηφιακού Μετασχηματισμού και της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες αλλαγές που υιοθετεί μια επιχείρηση για να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα που της προσφέρουν το διαδίκτυο, τα ψηφιακά μέσα και οι νέες τεχνολογίες. Οι βασικές τεχνολογίες του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι οι εξής:
- Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
- Υπηρεσίες κινητής τεχνολογίας
- Τεχνολογίες Cloud
- Aνάλυση δεδομένων
- Διαδίκτυο των πραγμάτων
- Ρομποτική και αυτοματοποίηση
- Τρισδιάστατη εκτύπωση
- Τεχνητή νοημοσύνη
- Κυβερνοασφάλεια
- Blockchain
- Μεγάλα δεδομένα
Στο οικονομικό επίπεδο εκείνο που προκαλεί αίσθηση είναι τα σχετιζόμενα έσοδα με την τεχνητή νοημοσύνη τα οποία προβλέπονται να είναι ιλιγγιώδη και να παρουσιάσουν αύξηση κατά 60 φορές το 2025 σε σχέση με το 2016. Οι εφαρμογές της τεχνητής στη Βιομηχανία που είναι από τους μεγαλύτερους κλάδους έχει να κάνει με την προβλεπτική συντήρηση και με όλα τα επίπεδα της. Τα οφέλη στον παραγωγικό τομέα είναι μεσομακροπρόθεσμα καθώς:
- Μειώνει το κόστος παραγωγής
- Βοηθάει στην Αποκέντρωση της Παραγωγής
- Δημιουργεί νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες
- Επιταχύνει την αντίδραση στις τάσεις της ζήτησης
- Προωθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
- Ενθαρρύνει την καινοτομία
- Ενισχύει την εσωτερική συνοχή
- Βελτιώνει τη χρήση δεδομένων
- Προσελκύει την επάνδρωση με ταλέντα
Μάλιστα προβλέπονται σημαντικές αλλαγές στην εκπαίδευση και στα εξής πεδία:
Το εκπαιδευτικό οικοσύστημα θα εξελιχθεί με ένα μείγμα καινοτομίας σε όλες τις μορφές εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευόμενοι θα πρέπει να καλλιεργούν σύγχρονες δεξιότητες και ικανότητες που να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες. Τέλος θα πρέπει να υπάρχουν νέα συστήματα πιστοποίησης τα οποία θα προκύψουν καθώς θα επεκτείνεται η αυτοανακατευθυνόμενη μάθηση. Όπως εξήγησε ο κ. Στύλιος θα πρέπει να καλλιεργηθούν και διαφορετικά συστήματα δεξιοτήτων και ειδικότερα: η επαγγελματική εκπαίδευση, οι εταιρείες, τα μεμονωμένα άτομα και από τους φορείς χάραξης πολιτικής.
Tζεριέτ Μπεσαράτ, CEO της Looper IKΕ : «Η ανάλυση κλειδί για την επιτυχία»
O Tζεριέτ Μπεσαράτ, CEO της Looper IKΕ, περιέγραψε το αντικείμενο της εταιρείας, που αφορά την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών, που κτίζει λογισμικά και υπηρεσίες που τα αντιμετωπίζει ως προϊόντα. Με τον τρόπο αυτό το λογι- σμικό εξελίσσεται και αποσκοπεί στο να καλύπτει ουσιαστικές ανάγκες των πελατών στους οποίους απευθύνεται. Η ανάλυση των απαιτήσεων και ο καθορισμός των προδιαγραφών των πελατών της, αποτελούν τα κύρια συστατικά επιτυχίας της εταιρείας. O ψηφιακός μετασχηματισμός έρχεται να καταπολεμήσει το τεχνολογικό κενό που υπάρχει σε διάφορα επίπεδα, κυρίως σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Προβλήματα που καλύπτει είναι η γραφειοκρατία και η έλλειψη επικοινωνίας που με τη σειρά τους οδηγούν σε χαμηλά ποσοστά αποδοτικότητας. Έχει παρατηρηθεί η έλλειψη συντονισμού μεταξύ συνεργατών, καθώς «χάνονται» μέσα σε παλιές σημειώσεις και αρχεία. Αυτό το κενό καλύπτει ο ψηφιακός μετασχηματισμός, που δυστυχώς, κατά τον κ. Μπεσαράτ, παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αυτός είναι και ο στόχος της εταιρείας του να καταφέρει να ξεπεράσει τα στεγανά που έχουν διαμορφωθεί. H ενδεδειγμένη μέθοδος που ακολουθείται είναι η Αgile, η οποία είναι ευέλικτη, όπου ουσιαστικά υπάρχει ένας κύκλος αλληλεπίδρασης του τελικού προϊόντος με την εταιρεία. Η παράδοση του τελικού προϊόντος γίνεται τμηματικά. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ικανοποίηση του πελάτη, αφού σε κάθε στάδιο του τελικού προϊόντος υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης.
Κλείνοντας ο Νίκος Λάγιος, COO της Looper, επεσήμανε ότι με την παραπάνω πλατφόρμα εξυπηρετείται οτιδήποτε έχει σχέση με την λειτουργία ενός κτιρίου όσο παλιό και εάν είναι. Στη συνέχεια παρουσίασε το polιkatikia.gr, μια υπηρεσία cloud που σε πραγματικό χρόνο δίνει πληροφορία στους εμπλεκόμενους. Οι χρήστες μέσω ειδικής πλατφόρμας μπορούν διαδικτυακά να κάνουν τα πάντα.