Μια ευέλικτη και φιλόδοξη δράση που στοχεύει στην ενδυνάμωση του κλάδου της μεταποίησης στην Δυτική Ελλάδα βρίσκεται ήδη στον… αέρα. Πρόκειται για τη δράση «Σύγχρονη Μεταποίηση στη Δυτική Ελλάδα» η οποία εντάσσεται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ» 2014- 2020 του ΕΣΠΑ 2014-2020. Η δράση παρουσιάστηκε λεπτομερώς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώθηκε από την Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμά- των Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου – Ηπείρου & Ιονίων Νήσων, το πρωί του περασμένου Σαββάτου, στο πλαίσιο του 23ου Forum Aνάπτυξης που διοργάνωσε φέτος διαδικτυακά ο «Σύμβουλος Επιχειρήσεων». την οποία συντόνιζε ο Βασίλειος Γκοτσούλιας, Υπεύθυνος τμήματος Πληροφόρησης & Δημοσιότητας Διαχειριστικής.
Βασίλης Αΐβαλής, αναπληρωτής Διευθυντής της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων: «Φιλόδοξο πρόγραμμα για τις ανάγκες της αγοράς»
Δεύτερος ομιλητής ήταν ο εκτελεστικός διευθυντής της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Βασίλης Αΐβαλής, ο οποίος αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Σύγχρονη Μεταποίηση Δυτικής Ελλάδας» τόνισε πως είναι αρκετά φιλόδοξο πρόγραμμα, από τα καλύτερα που έχει διαχειριστεί ο Φορέας το οποίο διέπεται από δύο κανονισμούς: από τον γενικό απαλλακτικό κανονισμό όσο και από τον θεσμό deminimis. «Είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει ως αποτελέσματα και δίνει το μέγιστο όριο επιχορήγησης (55%) ενώ με το καθεστώς de minimis 65%. Συνεχάρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας γιατί – όπως είπε- το πρόγραμμα αυτό αποτέλεσε το απόκοτο μιας διαβούλευσης με τους φορείς της αγοράς και ενέταξε στον οδηγό του προγράμματος όσα δεν είχαν προβλεφθεί, τονίζοντας πως «το πρόγραμμα είναι κατάλληλο για τους επιχειρηματίες της περιοχής». Σημείωσε, δε πως «το φορτίο της διαχείρισης όλων αυτών των προγραμμάτων είναι μεγάλο αλλά η εμπειρία μας εχει φέρει σε θέση να μπορέσουμε να τα φέρουμε εις πέρας». Κλείνοντας, κάλεσε τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να σπεύσουν για τη συλλογή δικαιολογητικών και σύνταξη των επενδυτικών σχεδίων ζητώντας στήριξη από τη Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων αλλά και την αρμόδια Αρχή της Περιφέρειας, ενώ ανακοίνωσε πως σύντομα θα εκδοθεί οδηγός με ερωτήσεις – απαντήσεις για τη διευκόλυνση των επενδυτών.
Ευάγγελος Γεωργίου, εκπρόσωπος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας : «Έχουν δεσμευτεί ήδη 70 εκατ. ευρώ»
Πρώτος ομιλητής ήταν ο Ευάγγελος Γεωργίου, εκπρόσωπος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος προέβη σε αναλυτική παρουσίαση των δράσεων στήριξης της επιχειρηματικότητας. Όπως είπε, έχει δεσμευτεί το ποσό των 70 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για δράσεις επιχειρηματικότητας και ένα μικρό κομμάτι διαχειρίζεται από την Υπηρεσία Διαχείρισης και αφορά τις Δράσεις Έξυπνης Εξειδίκευσης, ενώ το υπόλοιπο έχει εκχωρηθεί σε ενδιάμεσους φορείς, όπως τον ΕΦΕΠΑΕ, τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας και τον ΕΠΑΝΕΚ. Σε ό,τι αφορά στο ΕΠΑΝΕΚ ανέφερε χαρακτηριστικά πως έχουν ενταχθεί 106 έργα συνολικής δημόσιας ύψους 16,27 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας των νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σημείωσε πως έχουν εκχωρηθεί 10 εκατ. για το Ταμείο Επιχειρηματικότητας όπου εκεί μόνο 39 συμβάσεις έχουν γίνει. Κλείνοντας ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας να χρηματοδοτήσει με το ποσό των 6 εκατ. ευρώ τον Μηχανισμό Στήριξης Επιχειρηματικότητας, με στόχο την ανάπτυξη οριζόντιων δράσεων και προβλέπεται η στήριξη 300 επιχειρηματιών ή αντίστοιχα επιχειρηματικών ιδεών.
Ανδρέας Καλογερόπουλος, υπεύθυνος δράσεων ΠΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ : «Τρεις διακριτές επιλογές – στόχοι»
Ο υπεύθυνος δράσεων ΠΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ανδρέας Καλογερόπουλος έκανε μια λεπτομερή περιγραφή της Δράσης που αφορά στη Σύγχρονη Μεταποίηση της Δυτικής Ελλάδας. Όπως είπε, απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε μεταποιητικές επιχειρήσεις. Ακολούθως, ανέφερε πως η Δράση περιλαμβάνει τρεις διακριτές επιλογές – στόχους ως εξής:
- Μεταποιητική Διαφοροποίηση – παραγωγικός μετασχηματισμός
- Ψηφιοποιημένη Βιομηχανία
- Ενεργειακή αποτελεσματικότητα
Όσον αφορά στον συνολικό προϋπολογισμό της δημόσιας δαπάνης ανέρχεται στο ποσό των 10 εκατ.ευρώ και το 75% θα διατεθούν στις υφιστάμενες επιχειρήσεις και το υπόλοιπο 25% για τις νέες μεταποιητικές επιχειρήσεις. Το ποσοστό ενίσχυσης κάθε επενδυτικής πρότασης μπορεί να κυμαίνεται από 20.000 ευρώ έως και 1 εκατομμύριο ευρώ ανάλογα με το καθεστώς που θα επιλέξει. Οπως είπε, η δράση είναι ευέλικτη και πολύ εύκολη στην υλοποίησή της, και ανέλυσε τα κριτήρια για το ύψος της χρηματοδότησης για κάθε δικαιούχο. Η χρονική διάρκεια υλοποίησης της δράσης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 24 μήνες από την έγκριση της επενδυτικής δράσης. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά και η προθεσμία θα λήξει στις 13- 1- 2021. Υπενθυμίζουμε πως η ημερομηνία έναρξης του προγράμματος ήταν 6 Οκτωβρίου 2020.
Άρης Μαμασιούλας, Εκπρόσωπος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας : «Σχέδιο για αύξηση της Μεταποίησης κατά 12%»
Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Άρης Μαμασιούλας, Εκπρόσωπος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος τόνισε πως η συγκεκριμένη δράση στοχεύει στην ενίσχυση του κλάδου της μεταποίησης, ο οποίος αποτελεί τη βάση της οικονομικής δραστηριότητας τόσο ως προς τη διατήρηση των θέσεων εργασίας όσο και ως προς την ανθεκτικότητα του ιδίως στην διάρκεια της πανδημίας. «Ο τομέας της μεταποίησης είναι από τις βασικές προτεραιότητες στο νέο προγραμματικό πλαίσιο από την Ευρώπη, την κυβέρνηση αλλά και την έκθεση Πισσαρίδη. Στόχος είναι η αύξηση κατά 12% στην μεταποίηση στην Ελλάδα και κατά 20% στην Ευρώπη. Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις θα πρέπει να ρίξουν το βάρος στην εξωστρέφεια δημιουργώντας ανταγωνιστικά προϊόντα τα οποία θα μπορέσουν να τα προωθήσουν στο εξωτερικό. Ζητούμενο είναι η ανταγωνιστικότητα και η ανθεκτικότητα απέναντι στις προκλήσεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Οι επιχειρήσεις από εδώ και στο εξής θα πρέπει να δώσουν έμφαση ενεργειακή απόδοση για την προστασία του περιβάλλοντος», ανέφερε μεταξύ άλλων. Κλείνοντας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της Δράσης, καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και θα δοθεί βάρος στην στήριξη των μεταποιητικών επιχειρήσεων, ενώ τονίστηκε πως δεν αποκλείεται να δοθεί μικρή παράταση στην υποβολή των προτάσεων.