Του Παναγιώτη Γιαλένιου Εκδότη του «Σύμβουλου Επιχειρήσεων»
Τονίζουμε διαρκώς από τις στήλες του «Σύμβουλου Επιχειρήσεων» και απο το symboulos.gr ότι οι συνέπειες της πανδημίας covid-19 στην οικονομία αγγίζουν τον πυρήνα λειτουργίας της και θα έχουν μακροχρόνια επίδραση. Ιδίως μάλιστα για την μικρομεσαία επιχείρηση και ακόμη περισσότερο τη μικρή εμπορική επιχείρηση της χώρας μας ο κορωνοϊός θα λειτουργήσει καταλυτικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις δυστυχώς και διαλυτικά.
«Συν Αθηνά και χείρα κίνει»
Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία για την επόμενη ημέρα της covid-19 στην επιχειρηματικότητα σε πολλές διαδικτυακές συνεδρίες του φετινού 23ου Forum Ανάπτυξης με την ενεργό συμμετοχή όλων των εκπροσώπων των τοπικών φορέων της τοπικής μικρής και μεσαίας επιχειρηματικής δραστηριότητας. Εκτιμούμε ότι σε θεωρητικό επίπεδο οι συλλογικοί αυτοί φορείς έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη ριζικών αλλαγών.
Επειδή όμως η θεωρία από την πράξη απέχουν ως συνήθως αρκετά, οφείλουμε από την πλευρά μας να μην εφησυχάζουμε, ούτε να μας αρκεί ότι σε μια ακόμη πρωτοβουλία της εφημερίδας μας αναδείχθηκαν οι προτεραιότητες της επόμενης ημέρας. Χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση. Οφείλουμε να υπερβούμε πολλές φορές τον εαυτό μας σε αυτήν την κρίση και την μεγάλη κούραση που αυτή προκαλεί
( Σε αυτήν την υπέρβαση άλλωστε αναφέρεται και το μήνυμα που φιλοξενείται στη φετινή χριστουγεννιάτική κάρτα μας, που αποτελεί και την κεντρική φωτογραφία του σημερινού μας σημειώματος).
Την ανάγκη του μη εφησυχασμού ιδίως σε αυτήν την ύπουλη από πλευράς αντιπάλου κρίση δεν μπορούμε να την περιγράψουμε καλύτερα παρά μόνο με το γνωστό «πείραμα» του βάτραχου, στο οποίο έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν αλλά αξίζει να επικαιροποιήσουμε. Θυμίζουμε: Εάν βάλουμε ένα βάτραχο σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό, αυτός θα τιναχτεί αμέσως έξω γιατί έχει το ένστικτο της επιβίωσης και την αλτική δυνατότητα να το κάνει. Αν αντιθέτως τον βάλεις σε κρύο νερό και το θερμαίνεις σιγά –σιγά ο βάτραχος χαλαρώνει, χάνει σταδιακά τις δυνάμεις του και όταν πλέον θα αρχίσει να βράζει είναι αργά για να ξεφύγει, τουλάχιστον σβήνει ευχαριστημένος από την απόλαυση των προηγούμενων στιγμών.
(Το πείραμα μπορούμε να το δούμε και σε ένα κατατοπιστικό video στο https://fb.watch/2yJrN-ONsd/)
Αν δούμε όλο αυτόν τον καιρό το πώς λειτουργούν στις συνήθειες αρκετών μικροεπιχειρηματίων και εργαζομένων τα χρήσιμα μεν αλλά εντέλει αποπροσανατολιστικά μέτρα των επιδομάτων και των επιστρεπτέων προκαταβολών θα αντιληφθούμε τη συνάφεια του πειράματος του βατράχου και της πραγματικότητας, που βιώνουμε στην οικονομία μας.
Τι πρέπει να γίνει το ερώτημα.
Να αρνηθούμε την κρατική βοήθεια ακούγεται παράλογο και είναι. Από την άλλη να την δεχόμαστε και να αντιδρούμε ότι δεν φτάνει και πρέπει να την πάρουν όλοι, είναι κατά βάση αυτό που βλέπουμε διαρκώς εδώ και εννέα μήνες στα χιλιάδες υπομνήματα που δημοσιοποιούνται προς τους αρμόδιους. Μερικώς αυτό αποδίδει αλλά επιμένουμε δεν φτάνει και κυρίως αν συνεχιστεί σε αυτήν και μόνο την κατεύθυνση απλώς θα επιβεβαιώσει δραματικά για τον μέλλον της μικρής επιχειρηματικότητας και της εργασίας το πείραμα του βατράχου.
Η απάντηση πιστεύουμε ότι κρύβεται στην γνωστή ρήση «συν Αθηνά και χείρα κίνει».
Και η «χείρα» στην περίπτωσή μας έχει να κάνει με τις ουσιαστικές συνεργασίες και συμπράξεις. Κάτι που αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωση των μικρομεσαίων και χαιρόμαστε που αυτό ήταν ένα από τα βασικότερα συμπεράσματα του 23ου Forum Ανάπτυξης.
Για να μην στεκόμαστε μάλιστα στη θεωρία της συνεργασίας αλλά και σε κινήσεις που γίνονται, αξίζει να προβάλλουμε για να βρει μιμητές και στην τοπική μας κοινωνία την καμπάνια «Τώρα και στην πόρτα σας» που μαθαίνουμε ότι προτίθεται να ξεκινήσουν κεντρικοί φορείς του του λιανεμπορίου. Αφορά ένα κανάλι πωλήσεων για το λιανεμπόριο και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αυτό της κατ’ οίκον παράδοσης (delivery), όχι μόνο για τις ημέρες των εορτών, αλλά μέχρι να ανοίξουν και πάλι τα φυσικά καταστήματα .
Την ιδέα αξίζει να επεξεργαστούν άμεσα και στην Πάτρα όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς. Σε πνεύμα συνεργασίας και μακριά από παθογένειες ποιος θα έχει την πατρότητα ή το κουμάντο. Αξιοποιώντας και χρήματα από προγράμματα ή επιδοτήσεις. Δεν είναι καιρός για αποταμιεύσεις στις τράπεζες ( με τα χρήματα των επιστρεπτέων) είναι καιρός για επενδύσεις σε καινοτόμες ιδέες με βάση τη συνεργασία και τις συμπράξεις.
Θα επιμείνουμε επ’ αυτών
Καλές Γιορτές με υγεία σε όλους.