Η συζήτηση έχει ήδη αρχίσει για το Πατρινό Καρναβάλι, όσο κι αν κάτι τέτοιο φαντάζει εκτός κλίματος. Έτσι ήταν όμως πάντα το Καρναβάλι. Αντικομφορμιστικό, ανατρεπτικό, έπαιζε με τα κατεστημένα και τα πάθη, έφερνε στο προσκήνιο τα ανομολόγητα, τα καταπιεσμένα. Πόσο κοντά μπορεί, να είναι σε αυτή τη διαδικασία η δημοτική αρχή; Αν κρίνουμε από τα πεπραγμένα των προηγούμενων ετών μάλλον αγγαρεία κάνει. Ωστόσο, μια ολόκληρη πόλη, χιλιάδες καρναβαλιστές αλλά και επαγγελματίες αναμένουν τις πρωτοβουλίες της, ώστε το Πατρινό Καρναβάλι να συνεχίσει, να βρίσκεται στο επίκεντρο του της τοπικής κουλτούρας, στην καρδιά των απανταχού πατρινών, και όχι μόνο.
Αναμφισβήτητα οι συνθήκες της πανδημίας καθιστούν απαγορευτική οποιαδήποτε σκέψη μαζικών εκδηλώσεων, ιδιαίτερα των τριών παρελάσεων, των παιδιών, της νυκτερινής και της κυριακάτικης, της τελετής έναρξης αλλά και της καύσης του Καρνάβαλου. Η απουσία μαζικών εκδηλώσεων που είναι το βασικό χαρακτηριστικό του καρναβαλιού μας, παρά το ότι απογυμνώνει την καρναβαλική περίοδο, δίνει και τη δυνατότητα στην ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας, να εντείνει τις προσπάθειες της, με στοχοπροσήλωση σε άλλες δράσεις, πόρους και δυναμική.
Είναι ανάγκη, λοιπόν, η καρναβαλική «αγρανάπαυση» να τροφοδοτήσει μια ουσιαστική συγκέντρωση και ανάδειξη του αρχειακού πλούτου του Καρναβαλιού, που βρίσκεται είτε στα χέρια του Δήμου είτε σε συρτάρια και ντουλάπια ιδιωτών και καρναβαλικών πληρωμάτων. Ο τρόπος που θα γίνει αυτό πρέπει, να συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας, σε κλίμα συναίνεσης και δημοκρατίας. Είναι ώρα, να σταματήσει η μυστικοπάθεια, η τυφλή υπακοή σε εξωθεσμικές και προειλημμένες αποφάσεις, η απαξίωση του σώματος και η απουσία διάθεσης συνεργασίας που παρατηρείται με ευθύνη, κυρίως, της Προέδρου του.
Δίνεται η ευκαιρία να οργανωθεί και να εμπλουτισθεί το καρναβαλικό εργαστήρι και κυρίως να διαμορφωθεί, επιτέλους, ένας κατάλληλος χώρος στέγασης της παραγωγικής δημιουργίας των καρναβαλικών πληρωμάτων. Προτείνουμε να εξεταστεί η δυνατότητα αξιοποίησης του χώρου του πρώην σκουπιδότοπου στον Ρηγανόκαμπο συντάσσοντας και καταθέτοντας ένα ρεαλιστικό σχέδιο παραχώρησης χρήσης του συγκεκριμένου οικοπέδου στα πρότυπα του παραλιακού μετώπου. Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από την περικοπή των φετινών εκδηλώσεων θεωρούμε ότι μπορούν, να τροφοδοτήσουν έναν τέτοιο σχεδιασμό δράσεων και να αποτελέσουν ένα ισχυρό εφαλτήριο ανάπτυξης του Καρναβαλιού για τις επόμενες χρονιές.
Τέλος, ο χρόνος που θα προκύψει από την περικοπή των εκδηλώσεων ας μην πάει χαμένος. Επιτέλους ας προχωρήσει η ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας, σε έναν ουσιαστικό διάλογο με τους φορείς και τα πληρώματα που το διατηρούν στη ζωή. Σε κάθε περίπτωση να δρομολογηθεί η ανάπτυξη ενός πεδίου συνεργασίας του Δήμου με τα Πανεπιστήμια της πόλης, με αντικείμενο τη μελέτη και αποτύπωση των επενεργειών του Καρναβαλιού στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Μέσω αυτής της συνεργασίας θα επιτευχθεί η ανίχνευση εναλλακτικών που θα συμβάλλουν στην μεγιστοποίηση του οφέλους χωρίς τους υπαρκτούς κινδύνους ενός άχρωμου και ακραία εμπορικού καρναβαλιού.
Το πατρινό καρναβάλι δεν μπορεί να περιοριστεί αποκλειστικά στην τηλεοπτική παρουσία, αποκομμένο από τη συμμετοχή του κόσμου αλλά και δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς την αξιοποίηση των νέων μορφών επικοινωνίας και των δυνατοτήτων που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.
Ασφαλώς δεν τασσόμαστε κατά της προβολής του καρναβαλιού μας μέσω των τηλεοπτικών προγραμμάτων, τη χρήση των νέων μορφών επικοινωνίας, ακόμη και τις διαδικτυακές δράσεις. Είμαστε επιφυλακτικοί σε πιθανή σπατάλη χρημάτων για δράσεις και προβολή, που δεν θα συμβαδίζει με την επίγνωση των καιρών και με το ότι η ψυχή του Καρναβαλιού είναι και θα είναι στους δρόμους.
«Κάθε εμπόδιο για καλό», λέει ο λαός μας. Ας εκμεταλλευτούμε την συγκυρία. Ας διασφαλίσουμε την στέγαση των πληρωμάτων, και τις απαιτούμενες συνεργασίες με τους φορείς της πόλης μας και είναι σίγουρο, πως πάλι η Πάτρα μας θα είναι η Αρχόντισσα του Ελλαδικού Καρναβαλιού και όχι μόνο.
Θα έχουμε την ευκαιρία να τοποθετηθούμε αναλυτικά με συγκεκριμένες προτάσεις στο προσεχές Δ.Σ. του Καρναβαλικού Οργανισμού. Ωστόσο, θεωρούμε ότι οποιοσδήποτε σχεδιασμός, θα πρέπει να στηρίζεται στην εμπειρία και τον απολογισμό των προηγούμενων ετών. Ακόμα περιμένουμε τα απολογιστικά στοιχεία της περυσινής διοργάνωσης καθώς και τα αποτελέσματα της διαβούλευσης που έχει γίνει – αν έχει γίνει – με τους εμπλεκόμενους φορείς.