Οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη της Δημόσιας Υγείας πρέπει να στοχεύσουν στο μέλλον σε τρεις βασικούς πυλώνες, στην πρόληψη, την θεραπεία και στην στήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αυτό επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης με θέμα «Οι πολιτικές της Ε.Ε. για τη στήριξη της δημόσιας υγείας» που διοργάνωσε το Europe Direct Πάτρας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 12:00 στο πλαίσιο του 23ου Forum Ανάπτυξης. Οι ομιλητές σκιαγράφησαν τη σημερινή πραγματικότητα εν μέσω πανδημίας και ανέδειξαν τα προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης μέσα από τη θωράκιση των πολιτικών της υγείας. Τον συντονισμό της συζήτησης έκανε η Ευαγγελία Αθανασοπούλου, Στέλεχος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Επικεφαλής Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης ‘’ Europe Direct Patras– ΠΔΕ, η οποία τόνισε ότι «φέτος λόγω της συγκυρίας επελέγη το θέμα των πολιτικών της Ε.Ε. στην Δημόσια Υγεία».
Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, Γραφείο Ευρ. Κοινοβουλίου στην Ελλάδα : Σχεδιάζεται νέο πρόγραμμα
Πρώτος εισηγητής ήταν ο Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ο οποίος έδωσε απάντηση στο ερώτημα «Προς μια ενιαία Ευρωπαϊκή πολιτική για την υγεία;». Όπως σημείωσε οι πολιτικές υγείας χαράσσονται από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία μπορεί να τις συμπληρώσει χωρίς όμως να τα υποκαθιστά. Με την πανδημία, ανέφερε πως «υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια για μια ουσιαστική αναβάθμιση των ευθυνών της Ε.Ε. σε αυτό το επίπεδο», σημείωσε και ανακοίνωσε πως ήδη σχεδιάζεται ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Υγεία» με στόχο τη βελτίωση της ικανότητας των συστημάτων υγείας των κρατών μελών για να αντιμετωπίσουν μελλοντικές υγειονομικές απειλές με έμφαση σε διασυνοριακές πολιτικές, καλύτερο συντονισμό για να έχουμε οικονομίες κλίμακας, μεταφορά τεχνολογίας, κλπ. Σημείωσε πως στην προηγούμενη δημοσιονομική περίοδο ο προϋπολογισμός της ΕΕ για τις πολιτικές υγείας ήταν 400 εκατ. ευρώ, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε το ποσό των 1,7 δις, αλλά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότεινε υπερδεκαπλάσιο ποσό λόγω της πανδημίας. Επεσήμανε πως το Κοινοβούλιο προχωρά στη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμεσης Απόκρισης στον τομέα της Υγείας και μέσω μιας πύλης ενημέρωσης της Ε.Ε. με το ευρύ κοινό ώστε να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα παραπληροφόρησης στον τομέα της υγείας αλλά και να δοθεί έμφαση στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας (αλκοόλ, κάπνισμα, κ.ά.), στην προσβασιμότητα σε φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό, ενίσχυση του συστήματος υγείας με ψηφιοποίηση, κ.α. Τέλος, προτείνει τη σύσταση ομάδας ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων στον τομέα της Δημόσιας Υγείας που θα δώσουν με το κύρος τους μια πιο ασφαλέστερη διάσταση στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Άννα Μαστοράκου, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών : «Υγεία, Οικονομία και Κοινωνία»
Η Άννα Μαστοράκου, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών εστίασε στις προκλήσεις της επόμενης ημέρας στη δημόσια υγεία λόγω του και τόνισε πως θα πρέπει να αξιοποιηθούν προγράμματα ΕΣΠΑ για την καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας δίνοντας έμφαση στην πρόληψη, καλύπτοντας για όλο τον πληθυσμό το κόστος των τεστ, αλλά και ενισχύοντας δραστικά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία την μνημονιακή περίοδο συρρικνώθηκε σημαντικά. «Υπάρχει ένα σύμπλεγμα που πιέζει το Σύστημα Υγείας, η οικονομική κρίση, η δημογραφική γήρανση, η υπογεννητικότητα, η έξαρση των χρόνιων νοσημάτων και η αδύναμη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία. Η Δημόσια Υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομία. Θα πρέπει να στηριχθεί η οικονομία, γιατί διαφορετικά θα δημιουργηθούν μακροχρόνιες συνέπειες στην δημόσια υγεία, στην ψυχική σφαίρα, στις καταχρήσεις αλλά και στην ποιότητα τγης υγείας του πληθυσμού. Χρειάζονται λοιπόν οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν να αντιμετωπίζουν και τους δύο αυτούς τομείς ενιαία», παρατήρησε η κυρία Μαστοράκου. Κλείνοντας τόνισε πως «δυστυχώς δεν τελεσφόρησε καμία μεταρρύθμιση μέσα στην υγειονομική κρίση. Δημόσια Υγεία, Οικονομία και Κοινωνία είναι άρρηκτο τρίπτυχο. Περάσαμε μια πολύ δύσκολη χρονιά, προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε συμπτωματικά αλλά όχι ριζικά τη νόσο», κατέληξε.
Αναστασία Μπαρμπούνη, Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας : «Μελέτες ανά περιφέρεια»
Η Αναστασία Μπαρμπούνη, Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας και Πρόληψης Νόσων του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, τόνισε πως «ο ιός έφερε τόσο τους επιστήμονες αλλά και τις κοινωνίες σε αμηχανία για το πώς αντιμετωπίζεται ένα λοιμώδες νόσημα με την ταχύτητα της εξάπλωσής του». Εστίασε πως «είναι η ώρα να δούμε τι μπορεί να γίνει για να αποδώσει καρπούς άμεσα». Η διαχείριση ενός λοιμώδους νοσήματος στηρίζεται σε τρεις πυλώνες, την πρόληψη, την θεραπεία (μέσω στελέχωσης και ενδυνάμωσης των νοσοκομείων) και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Όπως είπε, «η διαχείριση της πανδημίας πρέπει να γίνει στην περιφέρεια και την κοινωνία, σε συνεργασία με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς ώστε να υπάρξει συντονισμός δράσεων σε επίπεδο κοινότητας. Αυτό απαιτεί εκπαιδευμένο προσωπικό και σ’ αυτό θα πρέπει να δοθεί το βάρος». Πρότεινε, για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία μια τηλεφωνική γραμμή σε επίπεδο πε- ριφέρειας για να μπορέσουν να διαχειριστούν το πρόβλημά τους οι πολίτες, ενώ τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσει και ο ιδιωτικός τομέας της υγείας προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρότεινε να γίνουν επιδημιολογικές μελέτες ανά περιφέρεια προκειμένου να ληφθούν στοχευμένα μέτρα, επισημαίνοντας πως ο σχεδιασμός σε περιφερειακό επίπεδο όχι μόνο ιατρικής αλλά και σε κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης δεδομένου ότι ο κόσμος είναι κλεισμένος στα σπίτια του και η πίεση είναι μεγάλη. Κλείνοντας, τόνισε πως «μετά το πρώτο σοκ της αποτίμησης των επιλογών, πρέπει να δούμε ποιο είναι το κόστος για να εκτιμήσουμε τα νέα δεδομένα και να σχεδιάσουμε τις πολιτικές για την υγεία για την επόμενη μέρα. Να επαπροσδιορίσουμε το αξιακό μας σύστημα και να δώσουμε έμφαση στην παροχή στην κοινότητα. Το έργο μας είναι δύσκολο, αλλά είναι μονόδρομος, θέλουμε συνάψεις, συνέργεια και συντονισμένες δράσεις. Έχουμε κάνει αρκετά, πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα», κατέληξε.
Χαράλαμπος Μπονάνος, Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας: «Πόροι και αρμοδιότητες»
Ο Χαράλαμπος Μπονάνος, Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας υπεύθυνος για θέματα δημόσιας υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος ανέπτυξε το θέμα : «Δημόσια Υγεία & Covid 19», περιγράφοντας τα προβλήματα που καταγράφηκαν τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. «Μιλάμε για μια Ενιαία Ευρώπή αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει ενιαία στρατηγική στο θέμα της υγείας. Η χώρα μας μπορεί να μην συμβαδίζει με τα προηγούμενα υγειονομικά συστήματα της υπόλοιπης Ευρώπης, αλλά άντεξε στο πρώτο κύμα. Στην Ευρώπη κάθε 17 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένας άνθρωπος από κορωνοϊό. Έχουμε ξεπεράσει τους 300.000 θανάτους με τάση να φθάσουν τους 500.000 θανάτους. Στην Ελλάδα χάνουμε 100 ανθρώπους ημερησίως τελευταία. Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν εφιάλτη. Χρειάζεται σοβαρότητα, ψυχραιμία στην αντιμετώπιση και σεβασμό στους ασθενείς, στους γιατρούς και το λοιπό προσωπικό και στην δική μας περιφέρεια», ανέφερε. Κατέγραψε τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην μάχη της πανδημίας, τα προβλήματα που έχουν αναδειχθεί και πρότεινε πως θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα μεταρρυθμίσεις στην πολιτική της Υγείας στην χώρα μας. «Χρειάζεται το κεντρικό κράτος να δώσει συντεταγμένα αρμοδιότητες και πόρους στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Να μην φοβηθούμε στην αποκέντρωση υπηρεσιών, χρειάζονται ολικές μεταρρυθμίσεις, γιατί έχουμε μείνει πολύ πίσω», κατέληξε.