Χαριστική βολή για την συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων χαρακτηρίζει ο εμπορικός κόσμος την απόφαση της κυβέρνησης
να ανοίξει μερικώς την αγορά, επιτρέποντας μόνο τις αγορές μέσω «click away». Από τις αρχές της εβδομάδας σηματοδοτήθηκε η σταδιακή επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, τα οποία εξυπηρετούν από το πεζοδρόμιο μόνο τους πελάτες που έχουν κάνει ηλεκτρονικά τις παραγγελίες τους.
Σύσσωμος ο εμπορικός κόσμος αντιδρά στο νέο μέτρο καθώς αναφέρουν πως θα οδηγήσει στην καταστροφή και την πλήρη απώλεια της εορταστικής περιόδου για το σύνολο του εμπορικού κόσμου προς όφελος μερικών δεκάδων πολυεθνικών αλυσίδων. «Το μέτρο είναι τόσο ανεδαφικό που ακόμη και μεγάλοι όμιλοι ανακοίνωσαν πως δεν διαθέτουν τις υποδομές για την υποστήριξή του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών, ενώ τονίζουν πως «οι μικρές επιχειρήσεις αποτελούν πλέον ολοφάνερα την Ιφιγένεια που θυσιάζεται για να καλύψουν την αποτυχία ελέγχου της πανδημίας».
Ζητούν την άμεση πλήρη επαναλειτουργία του λιανεμπορίου με αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες που εφαρμόστηκαν και τηρηθήκαν με ευλάβεια μετά το πρώτο Lock Down και άμεση στήριξη από την πολιτεία, με τα παρακάτω μέτρα:
-
αποζημίωση όλων των εμπορευμάτων βάση τιμολογίων για τους μήνες 10ος, 11ος, 12ος του τρέχοντος έτους.
-
πλήρη χρηματοδοτική κάλυψη των επιταγών.
-
πληρωμή 100% των πάγιων εξόδων λειτουργιάς και συντήρησης των επιχειρήσεων μας.
-
πλήρη κάλυψη των εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων
-
επίδομα ειδικού σκοπού διαβίωσης για τους καταστηματάρχες και τις οικογένειες τους.
-
αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ μέχρι λήξης της πανδημίας (σε εταιρικά και προσωπικά, στεγαστικά δάνεια)
-
φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.
-
διαγραφή τόκων, προστίμων, υπερημερίας στην εφορία και τις τράπεζες.
-
αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
-
απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες και από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.
-
χορήγηση επιδόματος ανεργίας για όσους συναδέλφους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις Καθώς και τα πάγια αιτήματά μας
-
Για επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019.
-
Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων.
-
Ακατάσχετο λογαριασμό και προστασία από την Τραπεζική αυθαιρεσία».
Ζητάει η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου
Άνοιγμα με αυστηρούς κανόνες
Την αγωνία, τον θυμό και την απογοήτευση που κυριαρχεί σε όλους τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες αποτύπωσε και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, ζητώντας επιτακτικά το άνοιγμα του λιανεμπορίου με αυστηρούς κανόνες.
Όπως αναφέρουν, «η μέθοδος του clickaway δεν μπορεί να εφαρμοστεί στη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επι- χειρήσεων καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις που εκπροσωπούμε δεν έχουν e-shop, ούτε facebook και ούτε κάποιο άλλο μέσο για να ενημερώσουν τους καταναλωτές σχετικά με τα προϊόντα τους. «Τι θα απαντήσουμε στον μικρομεσαίο συνάδελφο έμπορο όταν μας ρωτήσει γιατί δεν μπορεί να ανοίξει το κατάστημά του, το οποίο επισκέπτονται 3-5 άτομα την ημέρα; Δεν θα δημιουργηθεί πάλι αθέμιτος ανταγωνισμός εις βάρος των μικρών καταστημάτων; Ξεκάθαρα φαίνεται ότι αυτή η μέθοδος εξυπηρετεί τις μεγάλες αλυσίδες. Μήπως όλο αυτό γίνεται μόνο για να αυξήσουν κι άλλο τους τζίρους τους οι μεγάλες αλυσίδες και να εκτονωθεί η πίεση που ασκείται στις ταχυμεταφορές και όχι για να διασωθεί ο τζίρος των μικρών επιχειρήσεων; Μήπως έστω και τώρα η κυβέρνηση θα πρέπει να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου με τους μικρομεσαίους εμπόρους, που γνωρίζουν τα ζητήματα της αγοράς, αλλά και με τους ειδικούς επιστήμονες για να βρεθεί από κοινού μια λύση; Μήπως η χώρα θα έπρεπε να χωριστεί σε ζώνες και να μην υπάρχουν οριζόντιες και καθολικές αποφάσεις για όλη την χώρα; Αυτά είναι κάποια από τα ζητήματα που απασχολούν τα μέλη μας», αναφέρει η ΟΕΣΠ.
Απαιτούν από την πολιτεία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ανοίξουν με συγκεκριμένο αριθμό πελατών ανά κατάστημα γιατί το εμπόριο ήδη νοσεί και στο τέλος οι επιχειρήσεις που εκπροσωπούμε θα αφανιστούν.
«Απαιτούμε το άνοιγμα όλου του λιανεμπορίου βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων, των αυστηρότερων υγειονομικών μέτρων ακόμα και με την μέθοδο των ραντεβού και ίσως και με διαχωρισμό της χώρας σε υγειονομικές ζώνες. Τέλος, η κυβέρνηση απαιτούμε να δώσει έστω και ετεροχρονισμένα κρατική αποζημίωση σε όλες τις επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές όλο αυτό το χρονικό διάστημα προκειμένου να μην οδηγηθούν στην απόλυτη καταστροφή. Δεν επαιτούμε… απαιτούμε!» καταλήγει ο πρόεδρος της Ο.Ε.ΕΣ.Π. Γεώργιος Βαγενάς.
Άνοιγμα με αυστηρούς κανόνες
«Όχι μια ακόμα θηλιά στο λαιμό μας»
Την έντονη αντίδραση του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών προκάλεσαν τα μικτά κλιμάκια της ΕΛΑΣ και της Περιφέρειας, που τα τελευταία 24ωρα πραγματοποιούν σαρωτικούς και εξοντωτικούς ελέγχους στα «ανοικτά» (click-away) μικρά τοπικά καταστήματα για να «διαφυλάξουν την δημόσια υγεία».
Σύμφωνα με τον ΕΕΣΠ, «αρνητική εντύπωση προκαλεί η έλλειψη ενημέρωσής τους. Μην έχοντας ιδέα του τρόπου λειτουργίας των εμπορικών κα-ταστημάτων ζητούσαν από τα καταστήματα άδεια λειτουργίας σαν να έχουν υπαίθρια επιχείρηση και πάγκους όπως υποχρεούνται οι συνάδελφοι στις λαϊκές και στις εμποροπανηγύρεις. Όπως όλοι γνωρίζουμε τα πάντα και ειδικά οι μεγάλοι όμιλοι λειτουργούν κανονικά και ασύδοτα χωρίς πλήρη μέτρα προστασίας. Στο στόχαστρο όμως μπαίνουν οι μικρές επιχειρήσεις που είναι οι μόνες οι οποίες θέλουν και μπορούν να τηρήσουν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και το έχουν αποδείξει. Δημιουργούνται έτσι εύλογα ερωτήματα για την σκοπιμότητά και την αποτελεσματικότητά αυτών των ελέγχων όσον αφορά την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Καλούμε τις υπηρεσίες να σταθούν ουσιαστικά και υπεύθυνα αρωγοί στην κοινωνία στην μάχη που δίνει για επιβίωση και κατά της πανδημίας και όχι ακόμα μία θηλιά στο λαιμό του μικροεπαγγελματία».