Ως μια μικρή συνεισφορά στο δημόσιο διάλογο για τον Φορέα Διαχείρισης Φράγματος Πείρου- Παραπείρου χαρακτηρίζει ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΕ Θανάσης Γιανναδάκης την ανάρτηση που έκανε στο fb, και που με την άδεια του δημοσιεύουμε παρακάτω στις ΑΠΟΨΕΙΣ:
Μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί το φράγμα ή να υπάρξει ιδιωτικός φορέας διαχείρισης;
Οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ το 2014 και του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ του 2020 έκριναν ως αντισυνταγματική την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω της παραχώρησης των μετοχών τους στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ (διάδοχο σχήμα του ΤΑΙΠΕΔ).
Η λειτουργία των εγκαταστάσεων του Φράγματος από ιδιώτη συνιστά ιδιωτικοποίηση;
Ο εργολάβος θα πληρώνεται για να λειτουργεί τις εγκαταστάσεις του Φράγματος. Δεν τιμολογεί το νερό. Όμως το εργολαβικό κέρδος συνιστά παράμετρο τιμολόγησης, άρα και επιβάρυνσης της τελικής τιμής παροχέτευσης, όπως ακριβώς γίνεται και στη διαχείριση απορριμμάτων ή αποβλήτων ή λυμάτων. Όπως δλδ γίνεται στην Ξερόλακα αλλά και στην Ψυττάλεια. Το κόστος δλδ για τα δημοτικά τέλη στη διαχείριση απορριμμάτων δεν είναι αδιάφορο του εργολαβικού κέρδους. Για αυτόν ακριβώς το λόγο το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας είχε προτείνει να αναλάβει η ΔΕΥΑΠ τη λειτουργία του διυλιστηρίου και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με το Υπουργείο Υποδομών τα έργα συντήρησης Πολιτικού Μηχανικού, ώστε με οικονομίες κλίμακας να μην υπάρχει οικονομική επιβάρυνση. Το αντίθετο δλδ.
Οι Πατρινοί παίρνουν δωρεάν νερό αυτή τη στιγμή;
Όχι γιατί η άντληση, η διύλιση και η διασφάλιση της ποιότητας του νερού κοστίζουν (ενέργεια, αντιδραστήρια, υποδομές, συντήρηση, προσωπικό κλπ) και αυτό συνιστά παράμετρο τιμολόγησης. Είτε πρόκειται για γεωτρήσεις είτε πρόκειται για το Γλαύκο. Η τιμολόγηση προφανώς θα έχει την ίδια λογική από το Δημόσιο Φορέα που θα διαχειρίζεται το Φράγμα. Σε κάθε περίπτωση θα ήταν και πρωτοφανές να λέγαμε ότι οι Πατρινοί θα παίρνουν ατιμολογητές υπηρεσίες ύδρευσης, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες. Υπάρχουν και άλλοι περιβαλλοντικοί λόγοι που σχετίζονται με την επάρκεια νερού και την υφαλμύρωση αλλά θέλουν αρκετή ανάλυση που πρέπει να γίνει από τους φορείς ύδρευσης, και δυστυχώς δεν γίνεται.
Ισχύει το ότι δεν μπορεί να υπάρξει Φορέας στον οποίο θα συμμετέχουν οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
Προφανώς και όχι. Αρκεί κάνεις να διαβάσει τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της ημερίδας που είχε κάνει το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας το 2014. Καλό είναι να τα διαβάσει και η σημερινή ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου. Καλό είναι να διαβάσει και το πόρισμα του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, όπως προέκυψε μετά από διαβούλευση με όλους τους φορείς επί έναν χρόνο και να μην συγχεει την έννοια κρατικό με την έννοια δημόσιο.
Τι σημαίνει η δωρεάν παροχέτευση νερού στους Δήμους, δωρεάν, από το Φράγμα για την επόμενη πενταετία;
Η παροχέτευση της οικολογικής παροχής δεν μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες ύδρευσης. Οι Δήμοι έχουν χρόνο να οργανώσουν το δίκτυο διανομής και να διασφαλίσουν την εισπραξιμότητα, που αυτή τη στιγμή με εξαίρεση την Πάτρα είναι σε πάρα πολύ χαμηλό επίπεδο. Άλλωστε, είναι πρόδηλη η αδυναμία της ΔΕΥΑΠ να καλύψει με επάρκεια τη ζήτηση νερού τους θερινούς μήνες.
Από εδώ και πέρα τι;
Υπάρχουν δύο σενάρια.
-Να συζητάμε, «κλωτσώντας το τενεκεδάκι» μέχρι τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Δλδ μη λύση. Αυτό βολεύει ιδιαίτερα την εκάστοτε Κυβέρνηση. Ιδίως όταν το ταμείο εκκίνησης που διεκδικείτο θα βάραινε τον κρατικό προϋπολογισμό.
– Να συζητήσουμε ειλικρινά, ανταποκρινόμενοι, όλοι, στο ύψος των περιστάσεων. Άλλωστε, ένα έργο το οποίο οραματίστηκε, σχεδίασε και αγωνίστηκε για την υλοποίηση του, η τοπική Αυτοδιοίκηση για δεκαετίες ξεπερνά κατά πολύ το ειδικό βάρος των παροδικών πολιτικών συσχετισμών.
Και για να μην παρεξηγηθώ, όλοι περαστικοί είμαστε από την πολιτική. Σημασία έχει τι αφήνουμε πίσω, για πόσο και για ποιους.
Το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να απαξιώσει μια υποδομή που κόστισε πολλά εκατομμύρια στον Έλληνα φορολογούμενο και είναι πέραν από σίγουρο ότι θα δώσει τεράστια αναπτυξιακή ώθηση στην Αχαΐα.
Επιμύθιο
Ο μόνος λόγος που επέλεξα να παρέμβω, είναι γιατί το 2014 το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας ανέλαβε να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά».
Τότε που πραγματικά η πολιτική βούληση ήταν να ιδιωτικοποιηθεί το νερό.
Τότε που όλα μετρούσαν.