Του Γιώργου Ηλιόπουλου
Iκανοποίηση αλλά και προβληματισμός επικρατεί στον εμπορικό κόσμο της Πάτρας μετά το πράσινο φως για άνοιγμα των καταστημάτων την περασμένη Δευτέρα που έδωσε η κυβέρνηση. Ικανοποίηση διότι μετά από δύο μήνες θα μπορέσουν οι έμποροι να αφήσουν τους πελάτες να μπουν στο εσωτερικό των καταστημάτων, με τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας. Προβληματισμός όμως και για το γεγονός ότι είναι σχεδόν βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να αναπληρώσουν τους χαμένους τζίρους τόσων μηνών.
Η εικόνα που αντίκριζε κανείς περπατώντας στο κέντρο της Πάτρας τις πρώτες δύο ημέρες παρέπεμπε σε εκείνη που επικρατούσε το περασμένο καλοκαίρι, οπότε και υπήρχε άρση των περιορισμών. Ωστόσο εκείνο που διέκρινε ένας πιο προσεκτικός παρατηρητής ήταν ότι τα μικρά και μεσαίου μεγέθους καταστήματα ήταν άδεια, σε αντίθεση με τις μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες όπου είχαν σχηματιστεί ουρές. «Υπήρχε κίνηση τις πρώτες ημέρες. Οι καταναλωτές κινήθηκαν διερευνητικά όχι όμως στο βαθμό του να γίνει έξτρα τζίρος στα περισσότερα καταστήματα. Στα πολυκαταστήματα επίσης, οι ουρές που παρατηρήθηκαν οφείλονται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι καταναλωτές ήθελαν να επιστρέψουν κάποια προϊόντα που είχαν αγοράσει μέσω clck away και όχι να πραγματοποιήσουν έξτρα αγορές» σημειώνει από την πλευρά του στο symboulos.gr ο Γιώργος Βαγενάς, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου.
Βέβαια από την άλλη προκαλεί αισιοδοξία το γεγονός ότι η αγορά είναι ανοικτή εν μέσω εκπτώσεων, κάτι που οποιαδήποτε άλλη περίοδο θα ήταν αδιανόητο. Δημιουργείται ελπίδα στους καταστηματάρχες ότι θα μπορέσουν στοιχειωδώς να καλύψουν τις ανάγκες τους και να πουλήσουν τα αδιάθετα εδώ και μήνες εμπορεύματά τους. «Υπάρχει μια κίνηση λόγω και των εκπτώσεων. Ο κόσμος είχε ανάγκη να κάνει αγορές, όμως εκείνο που προκύπτει είναι ότι η πλειονότητα επιλέγει τα πολυκαταστήματα. Και αυτό τονίζουμε ότι αυτή την ώρα, τη δύσκολη, θα πρέπει να προτιμήσουν τα τοπικά καταστήματα, στηρίζοντας τους επιχειρηματίες της γειτονιάς τους και για πολλούς τους ίδιους τους τους φίλους» σημειώνει από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος, Πρόεδρος του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών.
Ως προς την κίνηση, ο ίδιος παρατηρεί ότι αποτυπώθηκε σε αρκετά καταστήματα τις πρώτες ημέρες, χωρίς βέβαια να αγγίζει τα επίπεδα της περιόδου όταν είχαν ανοίξει τα καταστήματα μετά την άρση των μέτρων στην πρώτη καραντίνα. «Είναι καλύτερα σε σχέση με τη μέθοδο του click away, το ζητούμενο είναι μέχρι πότε τα εμπορικά θα παραμείνουν ανοικτά, γιατί όλα τα έχουμε συνηθίσει πλέον» εξηγεί ο κ. Ζαφειρόπουλος. Το ότι το άνοιγμα συνέπεσε με τις εκπτώσεις είναι καταλυτικό για την αύξηση του τζίρου των καταστημάτων, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι έμποροι θα βίωναν την απόλυτη καταστροφή. «Θα μας βοηθήσει να έχουμε ρευστό στα ταμεία και να προχωρήσουμε σε ανανεώση των εμπορευμάτων μας, διότι μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και συνέχεια στην αγορά. Και βέβαια όλοι επιδιώκουν να πουλήσουν τα υπάρχοντα προϊόντα που είχαν ήδη παραγγείλει και δεν πρόλαβαν να πουλήσουν» σημειώνει ο κ. Ζαφειρόπουλος.
Eκείνο επίσης που ξεκαθαρίζεται είναι ότι σε όλα τα εμπορικά καταστήματα τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας και ουδέποτε υπήρξαν εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού. Ο αριθμός των εισερχομένων Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών δεν είναι τελικά 4 για τα πρώτα 100 τ.μ., ανεξαρτήτως τετραγωνικών, όπως είχε αναφέρει το Υπουργείο Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τις διατάξεις της Υπουργικής Απόφασης τελικά επιτρέπεται αυστηρά μόνο ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. στον κύριο χώρο του καταστήματος. Εξαιρούνται οι βοηθητικοί χώροι, οι αποθήκες, τα γραφεία και οι χώροι στάθμευσης. Έτσι, αν ένα κατάστημα είναι 48 τ.μ. τότε αναλογεί μόνο ένας πελάτης στον κύριο χώρο του, ενώ αν είναι 70 τ.μ. επιτρέπονται ταυτόχρονα δύο. Οι αριθμοί αυτοί ισχύουν μόνο για τους πελάτες και δεν συμπεριλαμβάνουν επιχειρηματία/ ες και προσωπικό. Οι εικόνες συνωστισμού και οι ουρές έξω από πολυεθνικές αλυσίδες κατά τους εμπόρους εγείρουν και σοβαρά ζητήματα υγειονομικού ενδιαφέροΙκανοποίηση για το άνοιγμα, Ι ντος, όπως ανέφεραν στελέχη του Εμπορικού Συλλόγου στον Σ.Ε.
Η ΕΛ.ΑΣ.
Από την πλευρά της η Αστυνομία είχε συγκροτήσει κλιμάκια που από το πρωί της Δευτέρα επόπτευαν το κέντρο και επενέβαιναν στην περίπτωση που διαπιστωνόταν ότι δεν τηρούνταν οι προβλεπόμενες αποστάσεις και τα μέτρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα την πρώτη ημέρα, αλλά συστάσεις. Το επόμενο διάστημα όμως και εφόσον κριθεί επιβεβλημένο, η στάση της ΕΛ.ΑΣ θα αλλάξει και είναι πιθανό να δούμε μια πιο αυστηρής στάση, αφού η οποιαδήποτε χαλάρωση θα μας φέρει και πάλι στην προηγούμενη κατάσταση.
To ωράριο
Το Υπουργείο από την πλευρά του έδωσε το πράσινο φως ώστε τα καταστήματα να μπορούν να ανοίγουν από τις 7 το πρωί μέχρι και τις 8 το βράδυ για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των πελατών. Με παρέμβασή του ο Εμπορικός Σύλλογος της Πάτρας λαμβάνει θέση για το ζήτημα αυτό αναφέροντας ότι: «Καλούμε τα πολυκαταστήματα και πολυεθνικές αλυσίδες που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας να σεβαστούν την πόλη που τους φιλοξενεί και να ακολουθήσουν το προτεινόμενο ωράριο ούτως ώστε να μην έχουμε φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού. Καλούμε τους καταναλωτές με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης να στηρίξουν τα τοπικά καταστήματα που έχουν υποστεί βαρύ πλήγμα. Οι εικόνες συνωστισμού και οι ουρές έξω από πολυεθνικές αλυσίδες πέραν του υγειονομικού κινδύνου υποθηκεύουν το μέλλον της τοπικής και εθνικής οικονομίας αλλά και των ιδίων και των παιδιών τους».
Το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων από τον Εμπορικό Σύλλογο είναι το εξής:
Δευτέρα 9:00 – 14:30
Τρίτη 9:00 – 14:00 17:00 – 20:00
Τετάρτη 9:00 – 14:30
Πέμπτη 9:00 – 14:00 17:00 – 20:00
Παρασκευή 9:00 – 14:00 17:00 – 20:00
Σάββατο 9:00 – 14:30
Κυριακή ΚΛΕΙΣΤΑ
Το click away δεν βοήθησε
Εκείνο επίσης που ξεκαθαρίζεται είναι η μέθοδος που ακολουθήθηκε την περίοδο των εορτών, δηλαδή το click away, δεν βοήθησε τα καταστήματα να ανακτήσουν τους χαμένους τζίρους τους. Και όλα αυτά ενώ επρόκειτο για μια περίοδο που παραδοσιακά οι καταναλωτές πραγματοποιούν μαζικά τις αγορές τους, δηλαδή τα Χριστούγεννα. Τα μηνύματα από την αγορά δεν ήταν καθόλου αισιόδοξα και αυτός ήταν και ο λόγος που δύο εβδομάδες μετά δόθηκε το πράσινο φως για το καθολικό άνοιγμα των επιχειρήσεων, έπειτα από ασφυκτικούς περιορισμούς.
Επιστροφή προϊόντων στα ράφια των Σ/Μ
Με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, επέστρεψαν στα ράφια των σούπερ μάρκετ δεκάδες προϊόντα που είχαν αποσυρθεί κατά τη διάρκεια του lockdown για να μην δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Τα προϊόντα που επιστρέφουν είναι τα εξής: • Ηλεκτρονικοί υπολογιστές, περιφερειακές μονάδες υπολογιστών και λογισμικού (ΚΑΔ 47.41) • Τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός (ΚΑΔ 47.42) • Εξοπλισμό ήχου και εικόνας (ΚΑΔ 47.43) • Κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα (ΚΑΔ 47.51) • Χαλιά, κιλίμια και επενδύσεις δαπέδου και τοίχου (ΚΑΔ 47.53) Ηλεκτρικές οικιακές συσκευές (ΚΑΔ 47.54) • Έπιπλα, φωτιστικά και άλλα είδη οικιακής χρήσης – εξαιρούνται ανταλλακτικά (π.χ. λαμπτήρες), σάρωθρα για οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.35) • Σκούπες και βούρτσες για την οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.37) (ΚΑΔ 47.59) • Βιβλία (ΚΑΔ 47.61) • Παιχνίδια (ΚΑΔ 47.65) • Ενδύματα, με εξαίρεση τα καλσόν (ΚΑΔ 47.71.71.43) (ΚΑΔ 47.71) • Υποδήματα και δερμάτινα είδη (ΚΑΔ 47.72)
Ανοιχτά στις 24 Ιανουαρίου
Εν τω μεταξύ, προαιρετικά θα λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα, μεταξύ των οποίων και τα σούπερ μάρκετ, την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου.
Δεν βοήθησαν τα μέτρα στήριξης τη μικρομεσαία επιχείρηση να ορθοποδήσει
Από την πλευρά τους οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλο αυτό το διάστημα είχαν υποστεί καθολική καθίζηση στους τζίρους και πλέον έχουν τη δυνατότητα αμυδρά να ελπίζουν για κάτι καλύτερο. Όπως σημειώνει ο Παναγιώτης Σκέντζος, Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΝΑ «είναι θετικό ότι άνοιξε η αγορά. Ο κόσμος έκανε αγορές και φάνηκε το πάθος τους για να κυκλοφορήσει στην αγορά. Ήταν φυσικό μετά από ένα δίμηνο lockdown ο κόσμος να ξεχυθεί και πάλι. Το ζητούμενο για εμάς είναι να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να μην επιβληθεί και πάλι ένα καθολικό lockdown, κάτι που θα σημαίνει και πάλι σοβαρά ζητήματα για την οικονομία μας. Η καταστροφή θα είναι απόλυτη. Πρέπει να κινηθούμε με προσοχή και να τηρήσουμε τα μέτρα, διότι στόχος είναι να ξεκινήσουν και άλλες δραστηριότητες».
Και συνεχίζοντας εξηγεί ότι «ήταν ανακούφιση για τη μικρομεσαία επιχείρηση το άνοιγμα, γιατί πάνω απ’ όλα η αγορά μην ξεχνάμε ότι είναι ψυχολογία και δεν μπορούμε να σταθούμε με άλλον τρόπο. Δίνεται το μήνυμα ότι πηγαίνουμε σε μια κανονικότητα. Από εκεί και πέρα δίνεται κουράγιο στον κόσμο και τις επιχειρήσεις να συνεχίζουν την προσπάθειά τους. Τολμώ να πω ότι βρέθηκαν ένα σκαλοπάτι πριν από την καταστροφή και αυτό αποτυπώνει και την αγωνία που υπάρχει». Ως προς τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, το μήνυμα που δίνεται δεν είναι αισιόδοξο, καθώς παρά το γεγονός ότι η Οικονομία έχει υποστεί σοβαρές επιπτώσεις από το παρατεταμένο κλείσιμο, δεν έχει δοθεί η ανάλογη ρευστότητα. Την επόμενη εβδομάδα είναι πιθανό να ξεκινήσει η καταβολή χρημάτων μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 5, ωστόσο τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα είναι ιδιαίτερα καθυστερημένα. «Έχουν αλλάξει τα κριτήρια και αυτό ήταν κάτι που ζητούσαμε και εμείς. Παρ’ όλα αυτά φαίνεται πως αρκετοί επιχειρηματίες θα εξαιρεθούν επειδή δεν έκαναν έγκαιρα κατάθεση τιμολογίων ή για άλλους λόγους. Ωστόσο δεν δόθηκαν παρατάσεις και τα μηνύματα που έχουμε λάβει είναι ότι και σε αυτή την επιστρεπτέα, πολλοί θα είναι εκείνοι που θα εξαιρεθούν.
Είναι ένα ζήτημα και η Οικονομία της χώρας φαίνεται ότι δεν κινείται με τους ανάλογους ρυθμούς και ψάχνει το Υπουργείο να βρει τρόπους για να μειώσει τις ενισχύσεις» σημειώνει ο κ. Σκέντζος. Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι υποβλήθηκαν συνολικά 732.000 αιτήσεις, αριθμός πολύ μεγαλύτερο από τις 400.000 αιτήσεις που υπολόγιζαν στο υπουργείο. Ενδέχεται οι πληρωμές να γίνουν ο από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας σε όσους κριθεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις. Στα λογιστικά γραφεία επικρατούσε πυρετός, καθώς το χρονικό διάστημα συνέπεσε και με την απόδοση του ΦΠΑ των επιχειρήσεων για το 2020 με αποτέλεσμα να φρακάρουν οι συναλλασσόμενοι.
Ως προς τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, ο κ. Σκέντζος εξηγεί ότι ακόμε δεν έχουν έρθει χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να ξεκινήσει η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, την οποία ο ίδιος πάντως την προσδιορίζει για καλοκαίρι και όχι άνοιξη, όπως είχε αφήσει η κυβέρνηση να εννοηθεί. «Ο Ιούνιος είναι ο καθοριστικός μήνας για τις επιχειρήσεις» αναφέρει ο κ. Σκέντζος. Και εξηγεί ότι όλοι οι μικρομεσαίοι καρδιοκτυπούν, μήπως και πάλι επιβληθεί καθολικό lock down που θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα σε όλο το φάσμα της οικονομίας μας.