Του Παναγιώτη Γιαλένιου, εκδότη του Σύμβουλου Επιχειρήσεων
Αν κρίνουμε από τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε ο χρόνος που μας άφησε στις πρωτοχρονιάτικες ευχές όλων μας, συμπεραίνουμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο, μιας τέτοιας μαζικής ανακούφισης για την αλλαγή αυτή, τουλάχιστον στις μεταπολεμικές γενιές. Οι συνθήκες που δημιούργησε ο κορωνοϊός το 2020 είναι τόσο πρωτόγνωρες και αγχωτικές που καθιστούν το έτος αυτό σχεδόν αποκρουστικό, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως.
Στον αντίποδα ο συνδυασμός του νέου χρόνου με την έναρξη των εμβολιασμών κατά του φονικού ιού έχει δημιουργήσει κάποια αισιοδοξία ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους αυτής της δραματικής εξέλιξης, κάτι που αναμένεται ότι μπορεί να συμβεί μέσα στο 2021. Τουλάχιστον αυτή είναι η κυρίαρχη εντύπωση που καλλιεργείται παγκοσμίως από ειδικούς επιστήμονες, παγκόσμιους φορείς και κυβερνήσεις.
Οφείλουμε όμως όλοι να προβληματιστούμε: Είναι πράγματι έτσι τα πράγματα; Μέσα στο 2021 θα επανέλθει η κανονικότητα στην κοινωνία και ο κορωνοϊός θα αποτελεί μια άσχημη παρένθεση που θα ξεχαστεί γρήγορα;
Ακούγοντας προσεχτικά τους ειδικούς και κυρίως αυτούς που δεν είναι κάθε μέρα στα κανάλια αλλά αξιοποιούν το χρόνο τους μελετώντας και ερευνώντας τα επιστημονικά δεδομένα, από υγειονομικής αρχικά πλευράς μπορεί εντός του 2021 ( όχι βέβαια τους πρώτους μήνες του) να επανέλθει σε αρκετά σημαντικό βαθμό η κανονικότητα και να επιτευχθεί δια των εμβολίων η λεγόμενη ανοσία της αγέλης. Θα πρόκειται πράγματι για μια τεράστια επιτυχία της επιστήμης και της συνεργασίας και τολμούμε να πούμε ότι για πρώτη ίσως φορά θα έχει λειτουργήσει τόσο αποτελεσματικά για το σύνολο των μελών της και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δικαιώνοντας την ύπαρξή της.
Όπως πλέον όλοι όμως έχουμε διαπιστώσει στην πράξη οι συνέπειες του κορωνοϊού δεν είναι μόνο σε επίπεδο άμεσης νόσησης και όσων κινδύνων αυτή συνεπάγεται. Το πρόβλημα είναι σύνθετο και η επόμενη ημέρα είναι το μεγάλο ερωτηματικό.
Για αυτήν την επόμενη ημέρα ακούσαμε πολλά και σημαντικά επί έναν περίπου μήνα στο 23ο Forum Ανάπτυξης που διοργάνωσε πρόσφατα ο «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» και πολύτιμες πληροφορίες μπορούν όσοι ενδιαφέρονται να αντλήσουν από το τεράστιο υλικό που σε μορφή video είναι αναρτημένα στο επίσημο site της διοργάνωσης www.forumanaptixis.gr αλλά περιγράφονται και στα σχετικά αφιερώματα της εφημερίδας και του symboulos.gr.
Είναι θετικό ότι πλέον όλο και περισσότεροι μιλούν και οργανώνουν συζητήσεις για αυτήν την επόμενη ημέρα , κάτι που λίγους μήνες πριν φάνταζε δυσνόητο για τους πολλούς και επ’αυτού έχουμε και προσωπική εμπειρία από όσα εισπράτταμε στο στάδιο προετοιμασίας του 23ου Forum Ανάπτυξης. Ήθελε πολύ προσπάθεια για να πειστούν οι συνομιλητές μας (και δικαιολογημένα) όταν το μείζον πρόβλημα ήταν και είναι αυτό της επιβίωσης σήμερα.
Αποκωδικοποιώντας τα ουσιαστικά μηνύματα όλων αυτών των συζητήσεων για την επόμενη ημέρα οφείλουμε να πούμε ότι αυτή δεν είναι εύκολη, δεν είναι καν χαρτογραφημένη και κυρίως θα διαρκέσει ως μεταβατικά φάση πολλά χρόνια.
Σίγουρα σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερα κρίσιμο για την ποιότητα αυτής της επόμενης ημέρας θα είναι το νέο έτος. Αν επιβεβαιωθούν οι ελπίδες των ειδικών και των κυβερνώντων και υπάρχει καλή εξέλιξη στο θέμα των εμβολίων και της ανοσίας των πληθυσμών εντός του 2021, οι παράλληλες δράσεις που θα αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των πολλαπλών συνεπειών του κορωνοϊού έχουν τεράστια σημασία για το μέλλον μας.
Για τη χώρα μας οι δράσεις αυτές αφορούν κυρίως τα πεδία της υγείας γενικότερα και φυσικά της οικονομίας
Σε ότι αφορά την υγεία έχουμε σημειώσει και άλλες φορές ότι ο κορωνοϊός ανέδειξε σε παγκόσμιο επίπεδο και σίγουρα στη χώρα μας τον αναντικατάστατο ρόλο της Δημόσιας Υγείας. Αυτό πλέον οφείλουν όλοι και ιδίως όσοι καθορίζουν τις πολιτικές εξελίξεις να το ενστερνιστούν και να ενισχύσουν δομικά και με προοπτική αυτόν τον τομέα. Οι υγειονομικές κρίσεις θα είναι τακτικό φαινόμενο τον αιώνα αυτόν και η νυν κρίση της covid-19 αποτελεί ένα πρώτο μεγάλο test για τις κοινωνίες. Ταυτόχρονα όπως έχουμε σημειώσει πολλές φορές το υποβόσκον αλλά δυστυχώς παρόν πρόβλημα που εχει να αντιμετωπίσει η κοινωνία μας σε έντονο βαθμό η κοινωνία μας τα επόμενα χρόνια αφορά την ψυχική υγεία. Οι πολλαπλές συνέπειες του κορωνοϊού και η προηγούμενη δεκαετής οικονομική κρίση στη χώρα μας, έχουν δημιουργήσει εκρηκτικό μίγμα και τα μαζικά φαινόμενα ψυχικών ανωμαλιών που αναμένονται μόνο μέσα από ένα αντίστοιχα οργανωμένο σύστημα υγείας μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Φυσικά και η οικονομία γενικότερα είναι το τεράστιο ερωτηματικό της επόμενης ημέρας και το 2021 είναι έτος κρίσιμων αποφάσεων για τη χώρα μας σε αυτό το επίπεδο παράλληλα με εξίσου καθοριστικές κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν και σε επίπεδο Ε.Ε.
Οι αποφάσεις αυτές θέλουν άριστη κατανόηση, τόσο από τους έχοντες την ευθύνη να τις λάβουν όσο και από τους πολίτες,των ριζικών μεταβολών συνολικά στο οικονομικό πεδίο που έχουν συντελεστεί αφενός από την πολυετή οικονομική κρίση κυρίως όμως λόγω του καταλυτικού ρόλου του κορωνοϊού.
Κυριολεκτικά το 2020 παρασύρθηκε σε επίπεδο οικονομικής λειτουργίας ένα ολόκληρο σύστημα που την καθόριζε τόσο σε επίπεδο δομών όσο και νοοτροπίας όλων μας. Το 2021 θα φανούν σε πολύ μεγάλη έκταση οι συνέπειες αυτών των μεταβολών που αφορούν την παραγωγή, την διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών, την νοοτροπία των καταναλωτών και βεβαίως την εργασία που κρύβεται σε όλα αυτά και τις σχέσεις που την διέπει.
Είμαστε επομένως στην αρχή ενός νέου χρόνου καθοριστικού για την πορεία μας ως χώρα για πολλές δεκαετίες . Οφείλουμε όλοι να αντιληφθούμε την σπουδαιότητά του καθορίζοντας ανάλογα την κρίση μας και κυρίως τις πράξεις μας.