Παναγιώτης Σκέντζος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Νομού Αχαΐας
Αβεβαιότητα και φόβος επικρατεί στους Μικρομεσαίους Επιχειρηματίες, που λίγο πολύ όλοι πλήττονται από την πανδημία λόγω της παρατεταμένης υπολειτουργίας της αγοράς. Την αβεβαιότητα ενισχύουν τα αποσπασματικά μέτρα και η έλλειψη οδικού χάρτη προκειμένου να αντιμετωπιστούν καίρια ζητήματα, που έχουν να κάνουν με την επιβίωση τους. Επιλέγεται μια αντιφατική πολιτική αναφορικά με το άνοιγμα και το κλείσιμο των επιχειρήσεων, χωρίς να υπάρχει ενημέρωση για τους κανόνες, ενώ ο Κρατικός Προϋπολογισμός δεν έχει επαρκείς πόρους για την ανάκαμψη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και εν γένει της οικονομίας. Επιπλέον, η έλλειψη κανονικού και ουσιαστικού διαλόγου της πολιτείας με τους φορείς για τη λήψη σωστών και κατάλληλων αποφάσεων για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας, εντείνει ακόμα περισσότερο την ανασφάλεια. Τα μέτρα που προτείνουμε ως Ομοσπονδία και κρίνουμε ότι είναι ζωτικής σημασίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι:
• Στήριξη των ΜμΕ με επιδότηση Ειδικού Σκοπού ανάλογη κρατών της Ενωμένης Ευρώπης, βάσει εισοδημάτων – τζίρου της περιόδου προ κορωνοϊού, έτσι ώστε να εξασφαλιστούν κονδύλια για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων.
• Απορρόφηση κι διάθεση όσο το δυνατό περισσοτέρων ευρωπαϊκών κονδυλίων.
• Ρυθμίσεις για στήριξη της απασχόλησης με στόχο τον περιορισμό της ανεργίας.
• Κούρεμα ιδιωτικού χρέους
• Ενίσχυση για την επανεκκίνηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στα πρότυπα κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την ανάκαμψη και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Πέρα από τα μέτρα αυτά, είναι σημαντικό να γίνουν και ενέργειες για να δοθεί επιπλέον ώθηση στην τοπική οικονομία με τη δημιουργία αναπτυξιακών υποδομών που υπολείπεται η περιοχή μας όπως:
• Η κατασκευή ή η γρήγορη αποπεράτωση της οδοποιίας: α) Πατρών – Πύργου – Καλό Νερό Τσακώνας β) Αμφιλοχίας – Βόνιτσας – Ακτίου – Λευκάδας γ) Πατρών – Τριπόλεως (111).
• Ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρόμου και η σύνδεσή του με το αεροδρόμιο, το λιμάνι και τη ΒΙ.ΠΕ., δεδομένου ότι η περιοχή μας ενδείκνυται για να δημιουργηθεί διαμετακομιστικό κέντρο.
• Η έλευση του φυσικού αερίου με ορθόδοξο τρόπο (αγωγός) το οποίο θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων μικρομεσαίων και βιομηχανιών και στην οικιακή χρήση μειώνοντας τα έξοδα των οικογενειακών προϋπολογισμών.
• Επίσης, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην τουριστική ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας (Θρησκευτικός, Επιστημονικός, Συνεδριακός κλπ. τουρισμός). Η δημιουργία αυτών των αναπτυξιακών υποδομών θα μπορούσε να προσελκύσει νέες επενδύσεις στην περιοχή μας, που αποτελεί βασικό άξονα ανάπτυξης.
Η ανάκαμψη θα είναι αργή και θα χρειαστεί χρόνος να επανέλθουμε στην προ κορωνοϊού εποχή για να δοθεί νέα ώθηση ανάπτυξης της περιοχής μας. Την καθυστέρηση της ανάκαμψης θα εντείνουν, ακόμα περισσότερο, οι οφειλές των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που έχουν διογκωθεί και καλούνται να πληρώσουν. Επιπλέον, το κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων συνεπάγεται και κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, κάτι που θα μας φέρει αντιμέτωπους με μια νέα κοινωνική κρίση. Τέλος, η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά σίγουρα αποτελεί βασικό τροχοπέδη για την ανάκαμψη της οικονομίας.