Η έναρξη των εμβολιασμών κατά του φονικού ιού και στη χώρα μας και η υποχώρηση του ποσοστού όσων αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των νέων εμβολίων έχουν δημιουργήσει, όπως γράφαμε και σε προηγούμενο σημείωμα, κάποια αισιοδοξία στην κοινωνία ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους αυτής της δραματικής εξέλιξης με τον κορωνοϊό. Θα επαναλάβουμε όμως και θα συνεχίσουμε σήμερα τον προβληματισμό που καταθέσαμε και στην προηγούμενη έκδοσή μας: Είναι έτσι τα πράγματα; Μέσα στο 2021 θα επανέλθει η κανονικότητα στην κοινωνία και ο κορωνοϊός θα αποτελεί μια άσχημη παρένθεση που θα ξεχαστεί γρήγορα;
Αρκούν τα εμβόλια;
Φιλοξενούμε σήμερα στο symboulos.gr μια πολύ ενδιαφέρουσα «απάντηση» του αν. Καθηγητή Βιοχημείας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Κωνσταντίνου Πουλά, ενός επιστήμονα που με ενεργό τρόπο, γνώση και κυρίως χωρίς να «μασάει» τα λόγια του από την αρχή της πανδημίας διατυπώνει τεκμηριωμένο λόγο και δεν χαϊδεύει αυτιά. Τακτικά δημοσιεύουμε στο Σ.Ε και στο symboulos.gr τις απόψεις του αλλά και συμπεράσματα από το ερευνητικό του έργο, που μαζί με σημαντικούς άλλους επιστήμονες στη χώρα μας και διεθνώς κινείται τόσο στην κατεύθυνση εξήγησης του τρόπου εισόδου του ιού στον οργανισμό μας όσο και στην πολυσχιδή ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων από την εξάπλωση της covid-19.
Από το σημερινό άρθρο επαναλαμβάνουμε εδώ ορισμένες σημαντικές εκτιμήσεις του κ. Πουλά:
«Κατά τη γνώμη μου το εμβόλιο, της όποιας μορφής και εταιρείας, δεν είναι ικανό από μόνο του να μας επαναφέρει στα δεδομένα του 2019 αν δεν περάσουν δεκάδες μήνες. Ήδη ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι η φυσική ανοσία, αν αποκτηθεί, δεν θα αποκτηθεί εντός το 2021. Συνεπώς η συντεταγμένη Πολιτεία χρειάζεται επιδημιολογική στρατηγική και όλα τα όπλα που διαθέτει η φαρέτρα των επιστημόνων. Στην παγκόσμια βιβλιογραφία προτείνονται λύσεις, φαρμακευτικές και συμπληρωματικές, ώστε να μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι ο χρόνος που πέρασε κάτι μας άφησε ως παρακαταθήκη γνώσης.»
«Το επόμενο τρίμηνο, τα στοιχεία που συλλέγονται από ελληνικά και διεθνή εργαστήρια και δημοσιεύονται σε έγκριτα διεθνή περιοδικά, θα καταδείξουν ότι είναι διαφορετική οντότητα η λοίμωξη και διαφορετική οντότητα η βαριά νόσος από τον κορωνοϊό.»
«Το θέμα των μεταλλάξεων που απασχολεί διεθνώς το ενδιαφέρον, με ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται από τη Μεγάλη Βρετανία, σίγουρα θα διαλευκάνει άγνωστες πτυχές του ιού. Οι μεταλλάξεις ωστόσο προσθέτουν περισσότερους αγνώστους στην εξίσωση της πανδημίας σε βαθμό που μπορεί να την κάνουν αδύνατη να λυθεί.»
Ιδιαίτερα σημαντικές και κόντρα ίσως στο γενικότερο κλίμα εφησυχασμού,οι επισημάνσεις του κ. Πουλά. Που δεν κλείνουν το μάτι σε όσους αμφισβητούν τα εμβόλια και τη χρησιμότητά τους, αλλά και δεν «εξυπηρετούν » δια του επιστημονικού του κύρους εφήμερες πολιτικές επιλογές.
Στηρίζονται άλλωστε στην προσεκτική μελέτη της διεθνούς βιβλιογραφίας που καθημερινά εμπλουτίζεται με δεκάδες νέες δημοσιεύσεις αλλά και στις επισημάνσεις οργανισμών όπως ο ΠΟΥ, που δυστυχώς δεν μεταφέρονται ατόφιες αλλά επιλεκτικά πολλές φορές και από το εγχώριο σύστημα «επίσημης» ενημέρωσής μας για την πανδημία. (Ειδικά βεβαίως για όσα αφορούν την μελέτη της διαρκώς εξελισσόμενης διεθνώς βιβλιογραφίας για την covid-19 και τις μεταλλάξεις του ιού, εκφράζουμε από εδώ την απορία μας πως προλαβαίνουν να ενημερωθούν επιστήμονες που έχουν αναλάβει δια των πανελλαδικών καναλιών καθημερινά και επί ώρες στο γυαλί την επίσημη καθοδήγησή μας και ταυτόχρονα συμμετέχουν και στην επίσημη επιστημονική επιτροπή που εισηγείται τα περιοριστικά μέτρα. Πολλοί μάλιστα εξ αυτών , όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, βρίσκονται και στην «πρώτη γραμμή» ως υγειονομικοί του δημόσιου τομέα. Θαύμα ίσως αλλά όπως έχει σημειώσει και ο Γάλλος συγγραφέας Α.Εξπερύ «τα πραγματικά θαύματα κάνουν λίγο θόρυβο»).
Μια από τι τελευταίες επισημάνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που πρέπει να μας προβληματίσει αφορά και τις μεταλλάξεις του ιού. Πληροφορούμαστε ότι ο αριθμός των χωρών και των περιοχών όπου κυκλοφορεί το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία ανέρχεται σε 50 και σε 20 εκείνο που έχει ταυτοποιηθεί στη Νότια Αφρική. Μάλιστα ένα τρίτο στέλεχος του νέου κορωνοϊού από την Αμαζονία της Βραζιλίας την ανακάλυψη του οποίου ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες η Ιαπωνία θα μπορούσε να επηρεάσει την ανοσοαπόκριση και θα πρέπει να μελετηθεί πιο πολύ εις βάθος, σύμφωνα με τον ΠΟΥ που κάνει λόγο στο εβδομαδιαίο δελτίο του για «ένα ανησυχητικό παραλλαγμένο στέλεχος».
«Όσο εξαπλώνεται ο ιός SARS-CoV-2, τόσο έχει την ευκαιρία να μεταλλάσσεται», υπογραμμίζει ο ΠΟΥ. «Υψηλά επίπεδα μόλυνσης σημαίνει πως πρέπει να περιμένουμε την εμφάνιση και άλλων παραλλαγμένων στελεχών».
Με βάση όλα τα παραπάνω οφείλουμε όλοι να μην καλλιεργούμε αυταπάτες και να μην εναποθέτουμε με μονοδιάστατο τρόπο τις ελπίδες μας στο θαυματουργό εμβόλιο. Και σε αυτήν την κατεύθυνση θα επαναλάβουμε άλλη μια σημαντική για εμάς προτροπή του Κ.Πουλά στο σημερινό του άρθρο στον «Σ.Ε»:
«Αυτή ακριβώς τη δύσκολη στιγμή χρειαζόμαστε όλα τα όπλα και αλίμονο αν τα εξειδικευμένα βιοτεχνολογικά φάρμακα, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα, δεν έχουν θέση. Όχι αδιάκριτα για όλα τα κρούσματα, αλλά επιλεκτικά και προσεκτικά. Σε περίπτωση που εμπειρογνώμονες εισηγούνται στην Πολιτεία να τα αγνοήσει, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αναλαμβάνουν το ρίσκο και την ευθύνη να μην ανοίξει καν το θέμα για όσους νοσούν ή θα νοσήσουν στην Ελλάδα. Έχουν δικαίωμα να ρισκάρουν;»
Γενικεύοντας το τελευταίο ερώτημα του καθηγητή ρωτάμε και εμείς: Έχουμε όλοι μας δικαίωμα να ρισκάρουμε;