Πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή για να συζητήσει το περιφερειακό συμβούλιο και να παρθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα απέναντι στην πανδημία; Αυτό το ερώτημα θέτει σε σχόλιο της η Αριστερή Παρέμβαση – Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα με αφορμή την απόρριψη της πλειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου της πρότασης μας για την αναγκαιότητα συζήτησης και λήψης μέτρων για την πανδημία στη πρόσφατη συνεδρίαση του ΠΕΣΥ. Ολόκληρο το κείμενο έχει ως εξής:
Ως Αριστερή Παρέμβαση – Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα καταθέσαμε αίτημα στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας την Πέμπτη 18/02 για να συζητηθεί προ ημερησίας διάταξης το θέμα της διαχείρισης της πανδημίας στη Δυτική Ελλάδα. Σε μια συγκυρία που τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία εξαιτίας της απόλυτα αποτυχημένης πολιτικής της κυβέρνησης και η κατάσταση στα νοσοκομεία βρίσκεται στο οριακό σημείο, η μόνη απάντηση που έρχεται να δώσει είναι η εφαρμογή ενός σκληρού αναποτελεσματικού lockdown. Μέτρα και απαγορεύσεις χωρίς καμία υγειονομική λογική, πράγμα που επιβεβαιώνεται από μελέτες που δείχνουν ότι το συντριπτικό ποσοστό μετάδοσης του ιού γίνεται σε κλειστούς χώρους.
Θεωρήσαμε αναγκαίο η συζήτηση να ανοίξει στο περιφερειακό συμβούλιο, μεταφέροντας από τη μεριά μας τα αιτήματα του υγειονομικού κινήματος, των σωματείων, των λαϊκών φορέων και της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας για να υπάρξουν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Μεταξύ αυτών ζητήσαμε να παρθεί απόφαση και υπάρξει άμεση παρέμβαση για:
- Να μεριμνήσει κυβέρνηση και ΕΟΔΥ για την άμεση και μόνιμη εφαρμογή επιδημιολογικής επιτήρησης και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων στη Δυτική Ελλάδα. Με δωρεάν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε χώρους εργασίας, νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια.
- Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές μόνιμες προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων και νοσηλευτικού προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας. Να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις που μόνο για τα νοσοκομεία της Αχαΐας ξεπερνούν τις 100. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στην υγεία. Άμεση ενίσχυση με μέσα ατομικής προστασίας, με υλικά και υποδομές. Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ.
- Να επαναλειτουργήσει άμεσα το Νοσοκομείο «Νοσημάτων Θώρακος» στη Πάτρα με λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να αποτελέσει σήμερα νοσοκομείο αναφοράς για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
- Άμεση δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ που να ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες της περιοχής. Στα νοσοκομεία της Πάτρας έπρεπε να λειτουργούν πάνω από 100 κλίνες ΜΕΘ, τη στιγμή που σήμερα λειτουργούν περίπου 35.
- Να οργανωθεί και να εξοπλισθεί άμεσα η δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Να λειτουργήσουν τα Κέντρα Υγείας με όλα τα ιατρεία. Μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.
- Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και υποχρεωτική ένταξη του συνόλου των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο του εμβολιασμού, την παρακολούθηση των τυχόν παρενεργειών και την περίθαλψη της γενικής νοσηρότητας.
- Άμεση προμήθεια και διάθεση όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων για το μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού. Πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, για να λειτουργήσουν τα εμβολιαστικά κέντρα.
- Να σταματήσει η αστυνομική διαχείριση της πανδημίας, με πρόστιμα, διώξεις, απαγόρευση κυκλοφορίας. Πύκνωση της συγκοινωνίας, άνοιγμα των σχολείων με 15 μαθητές στην τάξη, μέτρα αποσυμφόρησης και βελτίωση των συνθηκών γηροκομείων, φυλακών, προσφύγων. Στέγαση για άστεγους. Πρόνοια για όλους τους ευάλωτους.
Με ευθύνη των παρατάξεων Φαρμάκη, Κατσιφάρα, Σπηλιόπουλου αλλά και την συνδρομή της παράταξης της ΧΑ, καταψηφίστηκε η αναγκαιότητα συζήτησης του προτεινόμενου θέματος καθώς και των άμεσων αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, παραπέμποντας το ζήτημα στις καλένδες.
Να σημειώσουμε επιπλέον τα εξής:
α) Ενώ η Δυτική Ελλάδα και ειδικά η Αχαΐα βρίσκεται στη χειρότερη καμπή της πανδημίας από την έναρξη της, το περιφερειακό συμβούλιο έχει να συζητήσει για την υγειονομική εξέλιξη της πανδημίας από τον περασμένο Οκτώβρη.
β) Η περιφερειακή αρχή βρισκόμενη σε πλήρη σύμπλευση με την εγκληματική κυβερνητική πολιτική στη Υγεία, γυρίζει τη πλάτη της για ακόμη μία φορά στα αιτήματα και τον αγώνα των κατοίκων της Δυτικής Ελλάδας και του υγειονομικού κινήματος.
γ) Το περιφερειακό συμβούλιο οδηγείται για ακόμη μία φορά σε απαξίωση, καταδικασμένο να συζητά κατόπιν εορτής και αποσπασματικά.
Η μόνη ελπίδα για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία είναι οι εργατικοί και νεολαιίστικοι αγώνες ενάντια σε αυτή την πολιτική. Οι αγώνες των εργαζόμενων στα νοσοκομεία, στους χώρους δουλειάς, οι νεολαιίστικες και φοιτητικές κινητοποιήσεις δείχνουν το δρόμο.
Για να αξιοποιήσουμε όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας με ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, με μέτρα προστασίας της υγείας στην εργασία και στην εκπαίδευση. Για να ανατρέψουμε την πολιτική, αυτής της κυβέρνηση που μας το στερεί.
Η Αριστερή Παρέμβαση – Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα και η αντικαπιταλιστική – επαναστατική αριστερά θα συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις σε αυτή την προοπτική. Αρχής γενομένης από την πανυγειονομική απεργία στις 23 Φλεβάρη, που μπορεί να αποτελέσει κόμβο πολύμορφου και μαχητικού αγώνα διαρκείας , για την ανάπτυξη ενός μαχητικού κινήματος διεκδίκησης των εργατικών-λαϊκών αναγκών σε υγεία-παιδεία-εργασία και ελευθερίες.
Να παρθούν όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της προστασίας της υγείας του λαού, σύμφωνα και με τα αιτήματα των αγωνιζόμενων υγειονομικών.
Στηρίζουμε την απεργία των Υγειονομικών την Τρίτη 23/2, όλοι στις συγκεντρώσεις και τις πορείες!
Για την Αριστερή Παρέμβαση – Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα
Ο περιφερειακός σύμβουλος
Χρήστος Κοσίνας