Πλήθος παρεμβάσεων αιρετών της αυτοδιοίκησης, βουλευτών, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ακαδημαϊκών και φοιτητών, ακούστηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα , μετά τον θόρυβο που έχει προκληθεί με την πρόταση του Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πατρών για την συρρίκνωση των Τμημάτων στην Αιτωλοακαρνανία και ειδικότερα στο Αγρίνιο.
Η πλειοψηφία των ομιλητών ζήτησε την διατήρηση των Τμημάτων με στόχο την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας.
Επιβεβαιώθηκε ακόμη για άλλη μια φορά, πως « η πόλη του Αγρινίου, μονίμως εδώ και πολλά χρόνια, είναι αδικημένη, ως προς την ανάπτυξη ακαδημαϊκής κοινότητας».
Στην αρχική του παρέμβαση ο δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου, αναφέρθηκε στο ιστορικό των Τμημάτων του Αγρινίου, ενώ καταφέρθηκε και κατά μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, επισημαίνοντας πως το Αγρίνιο είναι η μόνη πόλη στην Ελλάδα με τόσο μικρό αριθμό Πανεπιστημιακών Τμημάτων.
« Παρακολουθούμε τη λυσσαλέα προσπάθεια του Πανεπιστημίου Πατρών να συγκεντρώσει όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα στην Πάτρα. Τις τελευταίες ημέρες είδε το φως της δημοσιότητας η πρόταση αναδιοργάνωσης των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που υπέβαλε το Πανεπιστήμιο Πατρών. Με έκπληξη είδαμε αλλαγές που αφορούν όλες τις άλλες πόλεις της Περιφέρειας εκτός της Πάτρας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαναστασίου.
Στη συζήτηση παρενέβη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός που τόνισε πως η τοπική κοινωνία και η τοπική παραγωγή θα πρέπει να είναι σε απόλυτη συνάρτηση με την έρευνα και την καινοτομία που προάγεται μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο για λόγους παραγωγικούς και τίποτα παραπάνω στο πλαίσιο αυτό.
«Η εκτίμηση μου και δεχτείτε την παρακαλώ ως πρόταση εργασίας είναι ότι πρέπει να διαμορφώσουμε μία ομάδα, μία επιτροπή αγώνα θα την έλεγα εγώ σε πρώτο χρόνο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανάπτυξης και λογικής η οποία να αποτελείται από τον δήμαρχο Αγρινίου και το δήμαρχο Μεσολογγίου και να μην με παρεξηγήσει κανείς από το δήμαρχο Μεσολογγίου και το δήμαρχο Αγρινίου, από τους βουλευτές του νομού από τον περιφερειάρχη και από τρεις ή τέσσερις ακαδημαϊκούς εννοώ καθηγητές Πανεπιστημίου όπου να διαμορφώσουμε την τελική μας πρόταση και να διεκδικήσουμε όλοι μαζί μετά» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός.
Ο κ. Λιβανός, προχώρησε ακόμη παραπέρα, προτείνοντας την λειτουργία πανεπιστημιακού campus στην Αιτωλοακαρνανία, προσανατολισμένο σε θέματα φυτικής παραγωγής, αγροτικής οικονομίας και ανάπτυξης.
Ως βάση διαλόγου ο κ. Λιβανός κατέθεσε την παρακάτω πρόταση:
«Να λειτουργήσει στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι μια Σχολή Βιώσιμης Ανάπτυξης με τα εξής τμήματα:
Στο Μεσολόγγι:
1.Τμήμα Φυτοϊατρικής ή Γεωπονίας
2.Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής (αυτό που υπάρχει σήμερα στο Μεσολόγγι)
3.Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιργειών, το οποίο επίσης υπάρχει και
4.Τμήμα Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής
Στο Αγρίνιο:
1. Τμήμα Αειφόρου Ανάπτυξης (το οποίο περιλαμβάνεται στην πρόταση του πανεπιστημίου ως αϊειφορικής γεωργίας)
2. Τμήμα Γεωργικής Βιοτεχνολογίας που έχει συσταθεί αλλά είναι σήμερα σε αναστολή, να δουλέψουμε έτσι ώστε να είναι λειτουργικό και
3. Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (το οποίο υπάρχει πρέπει να παραμείνει ως έχει)
Παράλληλα, στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων (με κατεύθυνση τη Γεωργική Οικονομία) να λειτουργήσουν στο Αγρίνιο:
1. Σχολές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (Υπάρχει σήμερα να παραμείνει)
Σ΄ αυτό νομίζω έχουν συμφωνήσει το σύνολο ή η πλειοψηφία μελών ΔΕΠ, η τοπική κοινωνία και η τοπική παραγωγική δύναμη το αγκαλιάζει και το θέλει.
2. Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (υπήρχε, καταργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ , η πρόταση είναι – την έχω εκφράσει αρκετές φορές δημόσια- να επανιδρυθεί και να παραμείνει ως είχε στο Αγρίνιο, γιατί είναι σημαντική η ύπαρξή του για το όραμά μας, τη σχέση με την τοπική παραγωγή, τον πολιτισμό και την ανάπτυξη και βεβαίως γιατί εμπεδώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των σημερινών αποφοίτων και κάποιων παλαιοτέρων εκ των φοιτητών που σήμερα φοιτούν εκεί.
Το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας προτείνω να επαναπροσδιοριστεί και να πάει στην Πάτρα, όπως θα ήθελε όπως έχω καταλάβει η Πρυτανεία».
Ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης στην παρέμβαση του τόνισε πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στήριζε και στηρίζει διαχρονικά την ανάπτυξη του ακαδημαϊκού χάρτη στην περιοχή ευθύνης της στήριζε και στηρίζει κάθε αναπτυξιακή πορεία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων τα οποία φιλοξενεί. Από τον υπουργό , σημείωσε, έχει ήδη προταθεί η σύσταση αρμόδιας επιτροπής η οποία θα αποτελείται και από μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου.
«Η περιφέρεια μας στηρίζει ένα πανεπιστήμιο Πατρών το οποίο θα είναι Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας με ότι αυτό σημαίνει ως προς την περιφέρεια και δεν θα μπω στον πειρασμό να κάνω προτάσεις ακαδημαϊκού χαρακτήρα δεν είναι εξάλλου η δικιά μας δουλειά να κάνουμε αυτό η δικιά μας δουλειά είναι όμως να είμαστε συνομιλητές και όχι στην ως άκρη παρατηρητές».
Το λόγο πήραν βουλευτές στη συνέχεια, με τον Κώστα Καραγκούνη της ΝΔ να τονίζει πως υπάρχει μια συστηματική απαξίωση του Πανεπιστημίου. «Είναι η ώρα να πάρουμε αποφάσεις και πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι, να πούμε κάτι καθαρό, σωστό και δίκαιο», είπε. Τάχθηκε υπέρ του αυτονόμου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας.
Ο Γιώργος Βαρεμένος του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε την δημιουργία της Γεωπονικής Σχολής από την προηγούμενη κυβέρνηση , ενώ έκανε αναφορές και στο Σχέδιο “Αθηνά” και τις συνέπειες του στα Τμήματα του Αγρινίου και του Μεσολογγίου. Έθεσε ακόμη το κτιριακό πρόβλημα για τα Τμήματα του Αγρινίου, που χαρακτήρισε πολύ σοβαρό.
Ο Θάνος Μωραΐτης, του ΚΙΝΑΛ, αναφέρθηκε στο νόμο του υπουργείου Παιδείας που απαξιώνει τα περιφερειακά Πανεπιστήμια και ότι αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό, με τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων στη συνέχεια να καλούνται να κάνουν τη λεγόμενη «βρώμικη δουλειά». Κατέθεσε ακόμη τρεις θέσεις που να αποτελέσουν βάση:
Το πρώτο να αλλάξει ριζικά η πρόταση του Πανεπιστημίου, το δεύτερο να καλυφθούν άμεσα όλες οι θέσεις ΔΕΠ σε κάθε Τμήμα και τρίτο, να μην εφαρμοστεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής από το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος (ΚΙΝΑΛ), έκανε λόγο για «ανάγκη αυτοκριτικής» και έψεξε τον Θάνο Μωραϊτη, ότι αν και υφυπουργός το 2012, δέχθηκε την κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Μια κατάργηση όμως που έγινε με απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το καλοκαίρι του 2013, ενώ ο Θάνος Μωραΐτης ήταν υφυπουργός μέχρι τον Μάιο του 2012, κάτι που προφανώς ξέχασε ο βουλευτής και δέχθηκε την αντίστοιχη παρατήρηση του πρώην υφυπουργού. «Μάλλον έγινε εκ παραδρομής», παρατήρησε ο Θάνος Μωραΐτης, που υπενθύμισε ότι διαχώρισε τη θέση του από το Σχέδιο “Αθηνά”. Όμως ο κ. Κωνσταντόπουλος επέμεινε στην επίθεση του στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Γ. Παπαναστασίου να παρεμβαίνει ώστε να πέσουν οι τόνοι.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος ακόμη, πρότεινε την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο και με δυο Σχολές.
Αποκαλυπτική ήταν η παρέμβαση του πρόεδρου του Τμήματος ΔΕΑΠΤ που εδρεύει στο Αγρίνιο, καθηγητή Προκόπη Θεοδωρίδη που αποκάλυψε πως όντας μέλος της Επιτροπής για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών, παραιτήθηκε προχθές από αυτήν.
Εξέπεμψε σήμα κινδύνου για το μέλλον του Τμήματος ΔΕΑΠΤ και τόνισε πως η πρόταση της Επιτροπής του Πανεπιστημίου «το σκοτώνει». Επεσήμανε ακόμη πως το ΔΕΑΠΤ είναι το μοναδικό τμήμα του οποίου οι καθηγητές και οι φοιτητές ουδέποτε ψήφισαν να μετακινηθούν από το Αγρίνιο.
Ακολούθησαν οι παρεμβάσεις των προέδρων του Επιμελητηρίου Π. Τσιχριτζή, του ΤΕΕ Λίνου Μπλέτσα, ακαδημαϊκών και εκπροσώπων των φοιτητών και αξίζει να γίνει αναφορά στον εκπρόσωπο του Τμήματος ΔΠΠΝΤ που τόνισε σε δραματικούς τόνους την ανάγκη επανίδρυσης του Τμήματος.
#pressgreece.gr
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ
#ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ