Εξώδικη διαμαρτυρία για τον κίνδυνο κατάρρευσης των πρανών εξαιτίας της διάβρωσης της ακτής μεταξύ των περιοχών «Messinian Bay» και «Λιακέα» επέδωσαν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κάτοικοι και επιχειρηματίες της Μικρής Μαντίνειας.
Τονίζουν μάλιστα ότι στις παρούσες συνθήκες διατρέχουν άμεσο κίνδυνο οι δεκάδες λουόμενοι στην παραλία που βρίσκεται στη βάση του πρανούς, όπως και η ασφάλεια του δρόμου Καλαμάτα – Κιτριές.
Αναλυτικά το εξώδικο:
«Άπαντες είμαστε ιδιοκτήτες ακινήτων εκτάσεων καθώς και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στην περιοχή της Μικράς Μαντίνειας κατά μήκος της κεντρικής δημοτικής οδού Καλαμάτας – Κιτριών και της παράκτιας ζώνης από το Ξενοδοχείο “Messinian Βay” μέχρι το ύψος του παλαιού περιπτέρου ιδιοκτησίας Στέλιου Λιακέα στα πρώτα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της Μικράς Μαντίνειας.
Τα τελευταία χρόνια και πάντως μετά την ολοκλήρωση του έργου «Παράκτια προστασία και ανάπλαση των ακτών της Αβίας και της Μικρής Μαντίνειας» παρατηρήθηκε ότι στην περιοχή γύρω από τα ακίνητά μας, οι ακτές έχουν υποστεί μεγάλες διαβρώσεις, καθώς και εκτεταμένες κατολισθήσεις στα υφιστάμενα πρανή καθώς και μεγάλες σπηλαιώσεις και υποσκαφές στον πόδα τους. Οι συνέπειες από αυτήν την κατάσταση είναι να τίθενται σε άμεσο κίνδυνο οι ιδιοκτησίες μας και συγκεκριμένα η στατικότητα και ασφάλεια των κατασκευών και των κτισμάτων, τα οποία μάλιστα κατοικούνται μόνιμα, καθώς και αυτού του ιδίου του δρόμου Καλαμάτας – Κιτριών, όπως χαρακτηριστικά δημοσιεύεται σε άρθρα των αθηναϊκών εφημερίδων (Εφημερίδες Εθνος και Δημοκρατία της 26.08.2020 ) με τίτλο “Κατοικίες «κρέμονται» στο κενό στη Μικρή Μαντίνεια».
Συγκεκριμένα, η περιοχή αυτή που βρίσκεται από το ύψος του παλαιού περιπτέρου ιδιοκτησίας Στέλιου Λιακέα στα πρώτα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της Μικράς Μαντίνειας και εκτείνεται προς Καλαμάτα μέχρι το ρέμα που διατρέχει κάθετα το ξενοδοχείο «Messinian Bay» και αποτελεί το σύνορο των τοπικών κοινοτήτων της Μικρής Μαντίνειας και της Βέργας. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στην συγκεκριμένη περιοχή βρίσκονται πολλές διακεκριμένες ιδιοκτησίες και αρκετά κτίσματα!
Στις 22 Φεβρουαρίου 2018, πλησίον της ξενοδοχειακής επιχείρησης “Messinian Bay” και μέσα στην αναφερόμενη ως επικίνδυνη περιοχή (ζώνη), κατέρρευσε ένα μεγάλο τμήμα του πρανούς καθώς και μεγάλο τμήμα της ιδιοκτησίας του πρώτου εξ ημών Μιχάλη Κυριαζή, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο ακόμα και την ασφάλεια της κεντρικής οδού Καλαμάτας -Κιτριών καθώς και των δεκάδων λουόμενων στην παραλία που βρίσκεται στη βάση του εν λόγω πρανούς! Προηγουμένως στις 8η Ιανουαρίου 2018, στο δυτικό παραλιακό μέτωπο είχε αποκολληθεί και κατακρημνισθεί με εκκωφαντικό θόρυβο ένα μεγάλο τμήμα του πρανούς έμπροσθεν του ξενοδοχείου “Ακτή Ταΰγετος» της τελευταίας εξ ημών, καθώς και ένα επόμενο τμήμα του έχει ήδη ρηγματωθεί έντονα και δυστυχώς έπεται άμεσα η κατάρρευσή του και ως εκ τούτου η στατικότητα των εγκαταστάσεων του ξενοδοχείου να βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Ο κίνδυνος αυτός επεκτείνεται δραματικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στους δεκάδες λουόμενους που επισκέπτονται την παραλία έμπροσθεν αυτού.
Και για όλα αυτά, ενώ από αρκετά χρόνια πριν η Κτηματική Υπηρεσία Μεσσηνίας είχε αποφανθεί με επίσημα έγγραφά της για την διάβρωση της εν λόγω παράκτιας ζώνης, εντούτοις καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει από τις αρμόδιες αρχές. Τελευταία η Κτηματική Υπηρεσία Μεσσηνίας με το με αριθμ. πρωτ. 6454/31-01-2018 έγγραφό της επανήλθε και βεβαιώνει για την εν λόγω περιοχή της Μικράς Μαντίνειας, ότι “…Σαφώς στην περιοχή σας, υπάρχει έντονο πρόβλημα διάβρωσης της ακτής από τη θάλασσα…”. Ταυτόχρονα και ο γνωστός καθηγητής του Ε.Μ.Π. στην έδρα των λιμενικών έργων Δρ. Σαμψών Αζοράκος έχει ελέγξει και έχει αποφανθεί με σχετική Τεχνική Έκθεση – Έκθεση Αυτοψίας ότι “υπάρχει εκτεταμένο πρόβλημα διάβρωσης στην συγκεκριμένη περιοχή της Μικράς Μαντίνειας και ως εκ τούτου η εξέλιξη του φαινομένου θα είναι κλιμακωτή και οι καταρρεύσεις τμημάτων του παραλιακού μετώπου λόγο απώλειας στήριξης θα είναι απρόβλεπτες και ξαφνικές και ο κίνδυνος μεγάλος. Καθόσον δε οι καταρρεύσεις αυτές δεν εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια μιας θεομηνίας αλλά σε ακόλουθο απροσδιόριστο χρόνο, το φαινόμενο γίνεται πολύ επικίνδυνο”.
Όλα τα ανωτέρω είμαστε πεπεισμένοι ότι προέρχονται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από την διακοπή της κατασκευής του έργου της «Παράκτια προστασία και ανάπλαση των ακτών» πριν την δική μας περιοχή, η οποία και παρουσιάζει την μεγαλύτερη αναγκαιότητα για παράκτια προστασία, εφόσον τα πρανή με την μεγάλη υψομετρική διαφορά θάλασσας
και στεριάς, που σε μερικά τμήματα φθάνει και τα 9 μέτρα, έχουν χάσει την συνοχή και την στατική τους επάρκεια. Χαρακτηριστικό άρθρο έχει δημοσιευθεί στην τοπική εφημερίδα «Ελευθερία» στις 20 και 21 Ιουνίου 2015 όπου το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ.) με τον πανελλήνιας εμβέλειας επιστήμονα Χρήστο Αναγνώστου είχε προαναγγείλει ότι οι προγραμματισμένες τότε παρεμβάσεις στην ακτογραμμή μετά το Τουριστικό και έως το τέλος της Μικράς Μαντίνειας θα μετατόπιζαν το πρόβλημα εντονότερο στην διπλανή περιοχή της Μικράς Μαντίνειας προς Καλαμάτα.
Για όλα τα παραπάνω η τελευταία εξ ημών κατέθεσε στο Γραφείο του τότε περιφερειάρχη, κ. Πέτρου Τατούλη, την με αριθ. Πρωτ. 58776/313/5-5-2018 αίτηση, γνωστοποιώντας και κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η κατάσταση αυτή θα επιδεινώνεται συνεχώς ενόψει των βοχοπτώσεων, των ανέμων και των κυματισμών, ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο, ζητώντας άμεσα τη λήψη μέτρων και εκτέλεση συμπληρωματικών έργων, προκειμένου να αποφύγουμε την επέλευση καταστροφών με την κατακρήμνιση και “εξαφάνιση” ιδιοκτησιών, αλλά ακόμα και να θρηνήσουμε και ανθρώπινες ζωές!
Σας υπενθυμίζουμε, εξάλλου, ότι ο πρώτος εξ υμών περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου 2018, ως δήμαρχος τότε Καλαμάτας, αφενός ενημέρωσε σχετικά τον τότε υπουργό Υποδομών κ. Χρήστο Σπίρτζη, το γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών κ. Γεώργιο Δέδε, που πλέον τυγχάνει μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου σας, καθώς και τον τότε περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη, με έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, συνοδευόμενο από φωτογραφική τεκμηρίωση. Επ’ αυτού κ. Νίκα επισημαίνατε τη δημιουργία σοβαρού κινδύνου στις ιδιοκτησίες, που βρίσκονται στο φρύδι του πρανούς, για την ευστάθεια της παραλιακής δημοτικής οδού, που διέρχεται παράλληλα και σε μικρή απόσταση από το κατακόρυφο παραλιακό μέτωπο, εκτιμήσατε ότι το φαινόμενο αυτό θα ενταθεί και θα επεκταθεί στο άμεσο μέλλον και ζητήσατε άμεσα την εκπόνηση μελέτης για την αντιμετώπιση του προβλήματος για έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας. Συνάμα θέσατε το ζήτημα αυτό ενώπιον του τότε υπουργού και του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών στα πλαίσια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου, που έλαβε χώρα στην Τρίπολη στις 27 και 28/2/2018. Όλα αυτά έχουν δημοσιευθεί στον τοπικό ημερήσιο Τύπο και είναι σε γνώση όλων. Σήμερα όμως η αδράνεια έχει διαδεχθεί την υπεύθυνη στάση που επιδείξατε τότε και αυτό αποτελεί για όλους μας ένα μεγάλο ερωτηματικό!
Τότε όμως και μετά από όλα αυτά ολοταχώς ξεκίνησαν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου οι διαδικασίες για ανάθεση αντιδιαβρωτικής μελέτης σε μήκος 1,5 χλμ. στην ακτογραμμή Μικράς Μαντίνειας – Αλμυρού. Μετέβησαν επανειλημμένα στην περιοχή μηχανικοί της Περιφέρειας και της Δ.Τ.Υ. του νομού μας, συνοδευόμενοι από τον τότε Διευθυντή Τ.Υ. της Περιφέρειας Γιώργο Κωστόγιαννη αλλά και κλιμακίου μηχανικών από την μελετητική εταιρεία «Τρίτων» η οποία εξειδικεύεται σε σχετικές μελέτες και έργα, μετά του πεπειραμένου στελέχους της μηχανικού – λιμενολόγου Νίκου Παναγόπουλου, οι οποίοι ήλεγξαν και κατέγραψαν την υπάρχουσα κατάσταση και πρότειναν ενδεδειγμένες λύσεις. Πλέον όλα έδειχναν ότι το ζήτημα θα αντιμετωπιζόταν αποφασιστικά και αποτελεσματικά!
Ωστόσο, προσφάτως πληροφορηθήκαμε από τον τοπικό ημερήσιο Τύπο ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου προωθεί, εντάσσει σε χρηματοδοτήσεις και αναθέτει σε εταιρεία το έργο ανάπλασης του Παραλιακού Μετώπου Μικρά Μαντίνεια – Κιτριές το οποίο όμως περιλαμβάνει έργα βελτίωσης εκσυγχρονισμού αστικού περιβάλλοντος, δηλαδή πλακοστρώσεις, ανάπλαση πεζοδρομίου στη Σάντοβα, βελτίωση εισόδου Κιτριών, βελτίωση πρόσβασης παραλίας Ακρογιαλίου, ανάπλαση πλατείας στην Παλιόχωρα κλπ., που δεν περιλαμβάνει όμως έργα αντιδιαβρωτικής και παράκτιας προστασίας καθώς και δραστικών παρεμβάσεων κατά μήκος της ακτογραμμής του πιο πάνω παραλιακού μετώπου για την άρση της επικινδυνότητας της διάβρωσης και των κατολισθήσεων στα υφιστάμενα πρανή αλλά και την αποκατάσταση των εκτεταμένων σπηλαιώσεων στη βάση τους.
Προ ολίγων ημερών σύσσωμος ο τοπικός ημερήσιος τύπος (βλέπε εφημερίδα “Ελευθερία” στις 13/1/2021) επισήμανε αναφορικά με τη συζήτηση που έγινε στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας με αφορμή το έργο ανάπλασης, που προγραμματίζετε ως Περιφέρεια Πελοποννήσου: “Όμως, οι καθοριστικές ενστάσεις αφορούσαν το αποτέλεσμα των έργων αντιδιαβρωτικής προστασίας που έχουν γίνει μέχρι τώρα στην παραλιακή Αβία και τη Μικρή Μαντίνεια. Τα έργα έλυσαν το πρόβλημα στις περιοχές που έγιναν, αλλά το μετέφεραν πιο δίπλα, όπου είναι εξίσου σοβαρό. Χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση της προέδρου της Μικρής Μαντίνειας πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διάβρωσης, με καθιζήσεις μεταξύ της Μικρής Μαντίνειας και του Αρχοντικού, όπου έγιναν παρεμβάσεις. Μάλιστα, παρατήρησε ότι το πρόβλημα μεταφέρεται (στα επόμενα προς την Καλαμάτα. Ακόμα, τονίστηκε ότι δεν έχει γίνει τίποτα για την αντιμετώπιση της σοβαρής κατολίσθησης στην ακτή με τον γκρεμό, μεταξύ ‘Messinian Bay’ και Μικρής Μαντίνειας, όπου μεταφέρεται το πρόβλημα”.
Από την υπέρμετρα μεγάλη και πρωτοφανή καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του στην παρούσα αναφερομένου και ήδη γνωστού σε όλους μεγάλου προβλήματος, καθημερινά παραμένει ορατή και επερχόμενη μετά πλήρους βεβαιότητας η κατακρήμνιση και καταστροφή των ιδιοκτησιών μας για τις οποίες πληρώνουμε φόρους και το Ελληνικό Δημόσιο μας έχει δώσει τις απαραίτητες παροχές (ρεύμα, νερό, τηλέφωνο) καθώς και τυχόν αυθαιρεσίες που χρονολογούνται από πολλές δεκαετίες πριν, έχουν τακτοποιηθεί και τα πρόστιμα εξοφληθεί.
Ήδη έχει τελεσθεί το αδίκημα του άρθρου 288 του ΠΚ της παρεμπόδισης αποτροπής κοινού κινδύνου, το οποίο τελείτε δια της παραλείψεώς σας να αντιμετωπίσετε το ζήτημα, αν και έχετε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση, αφού είστε αρμόδιοι προς τούτο, ενώ εμείς ως ιδιώτες και πολίτες δεν έχουμε την παραμικρή αρμοδιότητα ή δυνατότητα να προβούμε έκαστος έναντι της ιδιοκτησίας του σε μέτρα αποτροπής, δεδομένου του δημόσιου χαρακτήρα στα υφιστάμενα πρανή της ακτογραμμής και του παράκτιου μετώπου.
Δυστυχώς συνηθίζεται πρώτα να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές και μετά να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα αποτροπής στο μέλλον όπως π.χ. στην απώλεια του συνανθρώπου μας το Πάσχα του 2019 στην Καλαμάτα κατά το έθιμο του σαϊτοπολέμου. Επανειλημμένα λοιπόν σας έχουμε ενημερώσει, αλλά ουδεμία ανταπόκριση υπήρξε εκ μέρους σας, αντιθέτως δε, προκλητικά και επιδεικτικά θέλετε να αγνοείται τον ορατό και άμεσο κίνδυνο απώλειας ακόμα και ανθρωπίνων ζωών συνανθρώπων μας, που, είτε εργάζονται ή κατοικούν σε κτίσματα που υφίστανται πάνω σε τμήματα της συγκεκριμένης ακτογραμμής και έχουν υποστεί μεγάλες διαβρώσεις. Επιπροσθέτως ο κίνδυνος είναι άμεσος και για τους λουόμενοι από τις γύρω περιοχές που επισκέπτονται τις γραφικές παραλίες στο κάτω μέρος (βάση) του πρανούς, λόγω των επερχόμενων «προαναγγελθέντων» νέων κατολισθήσεων!
Για όλα αυτά και με επιφύλαξη κάθε δικαιώματός μας:
Διαμαρτυρόμαστε για την παντελή έλλειψη διάθεσης αλλά και ενεργειών αντιμετώπισης του σοβαροτάτου ζητήματος, που προεκθέσαμε.
Σας καλούμε όπως το ζήτημα τεθεί άμεσα σε γνώση όλων των μελών στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε να λάβουν θέση και να αναλάβουν την ευθύνη τους κατόπιν συζήτησης και τελικά να ληφθεί απόφαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Στη δε συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο ζητάμε όπως παρευρεθούμε μέσω ειδικού τεχνικού συμβούλου, που θα ορίσουμε και θα γνωστοποιήσουμε σχετικά. Σε κάθε περίπτωση σας καθιστούμε όλους υπευθύνους και υπόλογους για τυχόν μελλοντική επέλευση οιασδήποτε ζημίας, είτε σε ιδιοκτησία, είτε σε ανθρώπινες ζωές.
Άλλως και σε περίπτωση συνέχισης της εγκληματικής παράλειψής σας να αντιμετωπίσετε το θέμα, σας δηλώνουμε ότι θα απευθυνθούμε στις εισαγγελικές αρχές υποβάλλοντας μηνυτήριες αναφορές κατά παντός υπευθύνου και αρμοδίου οργάνου ή προσώπου που κωφεύει και επιδεικτικά αγνοεί την άκρως επικίνδυνη πραγματικότητα και τις κραυγές αγωνίας δεκάδων ιδιοκτητών και κατοίκων της εν λόγω περιοχής που κινδυνεύουν άμεσα όχι μόνο οι περιουσίες τους αλλά και η ίδια τους η ζωή ταυτόχρονα με τις ζωές δεκάδων λουομένων ακόμα και παιδιών που επισκέπτονται τις παραλίες που βρίσκονται στη βάση του πρανούς».
#pressgreece.gr
#ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
# ΔΙΑΒΡΩΣΗ
#ΚΟΙΝΩΝΙΑ